Kirjavuosi 2023 - TOP - tapahtumat - kirjakoosteet

 

Kirjavuoteni 2023

Ensin hieman selityksiä:
Kuvittelin höpsösti vuoden 2022 lopussa, että ehtisin keväällä (tai syksyn aikana) lukea kirjapinoni kokonaan ja aloittaa vuoden 2024 ns. tyhjältä pöydältä. Olisihan se pitänyt arvata, ettei näin käynyt. Kiva ettei luettava lopu.
(Kuvan kirjat luettu.)

Miten luettavat/kuunneltavat (kirjoitan jatkossa vain lukemisesta) kirjani valikoituvat? Puoli vuotta ennen kirjojen ilmestymistä selaan kustantajien kirjakatalogit, joista poimin mieleiseni kirjat. Teosten ilmestyttyä yritän välttää arvosteluita, enkä haluaisi edes tietää pidetäänkö kirjasta vai ei. Tahdon luoda oman käsitykseni teoksista ja kirjoittaa rehellisesti sen mukaan. 

Kirjoittajan sukupuoli, kansallisuus tai ikä eivät vaikuta. Haluan viihtyä kirjan parissa, saada siitä ehkä tietoa, nauttia kauniista kielestä ja hyvästä  tarinasta. En välttämättä välitä joistakin tarinan epätodellisuuksista (etenkään dekkareissa), sillä fiktio on fiktiota. Räikeät kielioppivirheet ja liialliset typot häiritsevät. (Pahoittelen omia typojani = näköongelmat.) Liiallinen ja usein tarpeeton kiroilu ärsyttää.
Minulla on myös muutamia ns. luottokirjailijoita, joiden uusimmat teokset haluan aina lukea. 

Pidän dekkareista, joissa on hyvä tarina, mahtavia yllätyksiä ja harhautuksia sekä koukuttavuutta. Plussaa uusista teemoista. (Alastomat juoksevat naiset ja karkailevat & kadonneet tytöt on jo "nähty".) Juonikulkujen ja aikajanojen soisin toimivan. Ei jaarittelua, liikaa epäoleellisia yksityiskohtia eikä liutaa nimettyjä henkilöitä, joiden perässä ei erkkikään pysy (=kuuntelijat). Mielestäni n. 400 sivua pitäisi riittää hyvän dekkaritarinan kertomiseen, joskin poikkeuksia on. Eikä aina tarvitse olla räiskettä ja rähinää, vaan keposempikin tarina vie mennessään, jos siihen on saatu mukaan "sitä jotain".

Toissa vuonna jouduin siirtymään osittain äänikirjojen pariin. Usein on käynyt niin, että kuuntelu on loppunut alkuunsa koska lukija mm. painottaa oudosti, tauottaa aina sanan tai kahden jälkeen tai eläytyy liikaa - etenkin dekkareissa se on tarinan pilaamista eli spoilaamista!!

Olen joka vuosi sanonut, että teosten nostaminen ja listojen tekeminen on aina yhtä raastavan hankalaa, jopa surullista, sillä niin monia teoksia joutuu jättämään pois. Harmillista, että pinoihin jäi nytkin vielä hyviä (näin uskoisin) syksyn 2023 uutuusdekkareita ja -proosaa, jotka jäävät tällä kertaa pois näistä listoista.  
Melkein kaikissa listojen äänikirjoissa on kaksi tai useampia teoksia, joista mainitsen vain top-kirjan.

Vihdoin vuorossa TOP-listat. Kirjojen sisältöjä en kerro, halukkaat voivat itse klikata ja lukea.
Huomio! Listat eivät ole paremmuusjärjestyksessä!!

Kotimaisen proosan "varasti" tällä kertaa Anneli Kanto, joka on sen takia ykkösenä. Minua ihastuttaa Kannon käyttämä rikas kieli ja runsas paneutuminen historiaan ja siitä eläytyvästi kirjoittaminen!

Kotimainen proosa:
*Anneli Kanto; Veriruusut (Ä)
Anneli Kanto: Lahtarit (Ä)
Anneli Kanto: Pyöveli (Ä)
Anneli Kanto: Rottien pyhimys (Ä)
Linkit: Veriruusut ja Lahtarit
Pyöveli

Sattumalta Kannon ja Vuoren teokset ovat samassa arviossa:
Rottien pyhimys ja Tulpaaneja kuninkalle

* Kristiina Vuori: Tulppaaneja Kuninkaalle , 1. osa(Ä)
* Maria TurtschsninoffSuomaa (Ä)
* Paula Nivukoski: Kerran valo katoaa
* Kristiina Harjula: Sammokatu 23
* Anne Vuori-Kemilä; Maahan viilletty raja
* Virpi Hämeen-Anttila: Sarastus, 1. osa (Ä)
* Enni Mustonen: Kasvattitytär, 1. osa (Ä)
Yhteisarvio: Sarastus & Kasvattitytär
* Anna-Kaisa: Linna-Aho: Myrskylasi
* Siru Aura
: Myötäjäiset
* Johanna Hulkko:Onnenpäiviä 

Top-kympistä tulikin top-yksitoista kirjailijoiden määrän mukaan. Haitanneeko tuo.

Käännösproosa:
*Ágota Kristóg: Iso vihko 1/3 (Ä)
Ágota Kristóg :Todiste 2/3 (Ä)
Ylläolevat kirjat + 3. osa Kolmas valhe ovat kaikki samassa arviossa. Kolmas osa ei päässyt top-listalleni. Iso vihko & Todiste (Kolmas valhe)

* Roy Jacobsen: Näkymättömät, 1. osa
* Elodie Harper: Sudenluola, 1. osa
* Pierre Lemaitre: Loistavat vuodet, 1. osa
* Ngun Phan Quế Mai: Vuorten laulu
* Ella-Maria Nutti: Pohjoisessa kahvi on juotu mustana & Nämä pienet asiat
* Angelika Klùssendorf: Tyttö
* Claire Keegan: Nämä pienet asiat (Ä) (arvio yhdessä Nuttin kirjan kanssa)
* Juli Zen: Yli-ihmisiä
* Douglas Stuart: Nuori Mungo

Tietokirjat / muistelmat / elämäkerrat
Tuomas Kyrö: Aleksi Suomesta (Ä)
Patrik Svensson: Meren kutsu - Tarinoita ihmisen uteliaisuudesta (Ä)
Sofi Oksanen: Samaan virtaan - Putinin sota naisia vastaan (Ä)
Varpu Tavi: Viisaus on vanhoissa naisissa (Ä)

Käännösdekkarit:
- Pascal Engman: Kokaiini, 4. osa
- Cilla & Rolf Börjlind: Laupias samarialainen, 7. osa
- Andreas Winkelmann: Vaiennetut, 1. osa (Ä)
- Gu Byeong-Mo: Nainen ja veitsi 
- Ragnar Jónasson & Katrín Jakobsdóttir: Reykjavik
- Simon HäggströmYksinäiset sisaret, 3. osa

Ulkomaisista dekkareista oli kaikkein vaikeinta valita parhaita, sillä minusta vuoden 2023 tuotanto on ollut aika ponnetonta, samanlaista ja jopa tylsää. Kuusi oli suht helppo valita, mutta koska loput tuottivat ongelmia, niin jätin listan vajaaksi. 

Kotimaiset dekkarit:

- Eva Frantz: Lasta et minulta vie, 4. osa
- Arttu Tuominen: Vapahtaja, 5. osa
- Päivi Alasalmi: Tuhon airut, 5. osa (Ä)
- Tuire MalmstedtLyijysydän, 3. osa
- Gabriel Korpi: Sadekoirat, 4. osa (Ä)
Christian Rönnbacka: Jahti, 2. osa Henna Björk (Ä)
Kale Puonti: Fadi, 5. osa
Outi Hongisto: Veljet - Jälkeläinen, osa 3/3
Anu Patrakka: Arvoton, 1. osa
- Mika Kähkönen: Dekkari, 3. osa 
- Ari Wahlsten
: Langennut kaupunki, 7. osa

Extra: Eräs dekkarinovellikokoelma ansaitsee tulla mainituksi, sillä se oli parempi kuin viime vuonna. Kyseessä on 24 dekkaristin joulukalenteri. Se löytyy useamman muun kirjan joukosta Kirjabloggaajien joulukalenterin luukusta 22: Toiset 24 yötä jouluun

Suomalaisia dekkareita oli helpompi valita, ja tähän kategoriaan oli jopa tungosta. Hyvä suomalaiset! Näköjään sarjojen osat jyräävät. Kukin voi mielessään pohtia miksi näin.
Suosittelen lukemaan sarjat järjestyksessä. Yo. dekkareista vain ehkä Wahlstenin kirjojen osat voisi lukea itsenäisinä teoksia. Usein kirjaa mainostetaan "itsenäisenä teoksena", mutta se tarkoittaa yleensä, että kirjan tarina on itsenäinen. Sarjan päähenkilöiden taustat ja edelliset tapahtumat jäävät näin peittoon.

Äänikirjoissa ei ole montaa dekkaria, sillä en oikein pysty keskittymään jännäreihin. Muutamien dekkaristien teoksia en edes yritä, kuten vaikkapa Pascal Engmanin tuotanto.

Jos haluat vilkaista kootusti mitä olen lukenut, niin alla on linkki: 201 kpl aakkosten mukaan: Vuoden 2023 kirjat aakkostetuina

Viime vuonna vilkaisin ihan omaa uteliaisuuttani 10 sellaista kirjajulkaisua, joita oli sen vuoden aikana eniten klikattu ja ajattelin vilkaita nytkin muutaman, joista ensimmäinen on vetänyt kunnon kaulan. Sattumalta ko. julkaisun kaksi ensimmäistä osaa ovat käännösproosalistallanikin. Loput klikatut ovat satunnaisessa järjetyksessä. Mukana ei ole kirjalistoja eikä -tapahtumia. Alkuvuonna ilmestyneillä kirjoilla on ollut enemmän klikkausaikaa, joten puolen vuoden kuluttua lista saattaisi näyttää toisenlaiselta.

1. Ágota Kristóg: Iso vihko, Todiste ja Kolmas valhe (=äänikirjakooste)
- Äänikirjakooste: Riina-Maria Metso: Pahuuden jälkeen - Kuinka toipua narsistesesta parisuhteesta & Helvetti, jota kutsuin rakkaudeksi ja jälkimmäinen teos on Lena Bivnerin
Annamari Marttinen: Elämä jota en odottanut
Mark Sullivan: Kohti vihreää laaksoa
- Annie Lyons: Pommisuojan lukupiiri

Jos olisin listannut muutaman enemmän, niin mukaan olisi mahtunut dekkareita ja yksi tietokirja. 

Kirjatapahtumat lyhyesti. Halukkaat voivat katsoa linkeistä kuvakoosteitani. Kevätpuolella missasin Helsinki-Litin koska en ehtinyt ostaa lippuja ajoissa. 
Alkuvuodesta kiersin kirjastoja ja kirjakauppoja kuuntelemassa kirjailijoita ja keväällä/kesällä oli parit julkkarit. Jos seuraa blogini facebookia, niin sinne päivitän pienempiä tapahtumia.
Bloggaajatapaamiset ovat olleet mukavia! Kiitos niistä kollegoille, olette ihania! On ollut monia antoisia ja hauskoja keskusteluita. 

Syyspuolella alkoi isompien kirjatapahtumien tulva. En vieläkään ymmärrä miksi Turun, Helsingin ja vielä Tampereen ja Jyväskylän sekä muutaman muunkin kaupungin pienemmät kirjatapahtumat on täytynyt tunkea parin kuukauden sisälle. (Onko avainsana "joulu"?) Ilmestyyhän uutuusteoksia keväälläkin. 

Elokuun alussa oli Varkauden Dekkarit Festivaali, josta olikin tullut Pieksämäen Dekkarit Festivaali, koska tapahtuma oli muuttanut Varkaudesta Pieksämäelle. Kolmipäiväinen tapahtuma, jossa sää oli suotuisa vasta viimeisenä päivänä. Katso lisää täältä: Pieksämäen Dekkarit Festivaali 2023

Yksi suosikeistani, nimittäin Dekkarifestivaalit jäi ensimmäisen kerran käytämättä, sillä tapahtuma järjestettiin Paasitornin sijasta laivalla. Inhoan risteilyjä!
Myös Turun Kirjamessut jäi käymättä, sillä tuntuu ettei kunto kestä näin monia loppuvuoden messuja. :D

Helsingin Kirjamessut 2023

Tampereen Kirjafestarit 2023

Tilastot:
Tilastoja en tehnyt vuoden aikana, mutta olen jo iäisyyksiä merkinnyt ylös ja numeroinut lukemani kirjat ja listaus jatkuu edelleen. Tarkkaan osaan sanoa vain luettujen & kuunneltujen kirjojen määrän, joka on 201 kpl. Tänä vuonna naiskirjailijat voittivat miehet, kotimaiset ja käännöskirjat menivät melkein tasan ja samoin paperi - ja äänikirjat.

Edit: Unohtui vilkaista dekkareiden määrä verrattuna muihin genrehin. Tulokseksi tuli, kuten joka vuosi, melkein tasaluku, dekkareita oli nyt muutama vähemmän.

Mikä muuttuu tai ei muutu vuonna 2024?
- Luen (tai kuuntelen) edelleen, se ei ainakaan muutu :D
- Tyhjennän viime vuoden kirjapinojani.
- Sunnuntain dekkaripaikan säilytän mahdollisuuksien mukaan.
- Uusia julkaisuja viikottain tai ainakin pyrkimys tähän.
- Joulu- ja/tai huhtikuun "sitä sun tätä kirjahyllystäni"-kirjakalenterin haluan säilyttää, sillä omien kirjahyllyjen penkominen on hauskaa.
- Äänikirjojen määrä saattaa kasvaa, sillä näköongelmat jatkuvat. Äänikirjoista edelleen vain lyhyet arviot, koska en tee muistiinpanoja ja useimmiten kaksi kirjaa kerrralla.
- Jatkan päivytyksiäni myös somessa sekä blogini facebookissa: 
Kirjarouvan elämää -facebook sekä instassa poikkeuksellisesti nimellä: #pirittaolen ja fiiliksen mukaan X:ssä (ent. twitter)  @kirjarouvan

* Julkaisujen määrä vähenee. Aikani ja muut syyt eivät riitä +-200 kirjan arviointiin.
* Kolmen kuukauden kuvallisista lukulistoista luovun, sillä kuvahommat ovat aikaavieviä. Katsotaan mitä keksin tilalle.

"Edit 14.1.2024: Tällaisiin asioihin olen nyt päätynyt, ainakin toistaiseksi.
Tänä vuonna säännöstelen kirja-arvioita jakaen ne kolmeen kategoriaan:
1. Joistain teoksista tulee kokonainen arvio, 2. joistakin ei mitään ja 3. toisista muutama rivi. Nämä jälkimmäiset ovat lähinnä muistilappuja, niin minulle kuin teillekin. "Muistilappuihin" tulee kirjan tiedot, takakansi, aeimmin ilmestyneet teokset ja ehkä muutama sana kirjailijasta sekä linkkejä edellisistä osista. 

Etenkin dekkarisarjoista on vaikea kirjoittaa mitään spoilaamatta edellisiä osia. Sama juttu on suosittujen kirjailijoiden kanssa. Jos heitä ja heidän tapaansa kirjoittaa on jo hehkuttanut usein, niin vain poikkeavassa tapauksessa voi sanasen sanoa."

Mistä kirjani ovat peräisin? Äänikirjat ovat äänikirjapalvelusta, jonka maksan itse. Paperikirjat ovat pääosin kirjastosta, jokusen ostan ja jotkut ovat arvostelukappaleita. Kiitos niistä!

Kiitän kaikkia lukijoitani ja toivotan oikein hyvää alkanutta vuotta 2024 

Kukkakuva muistuttamaan siitä, että kohta nämä paukkupakkaset loppuvat.

Kirjavuoteni 2022

Kommentit

  1. Olet kyllä nähnyt todella paljon vaivaa blogisi eteen! Itse en jaksa oikein tilastoida mitään, aina vuoden lopussa vain listaan joka kuukaudelta parhaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sekään huono idea ole, pääsisi helpommalla. Kirjamäärä on aina tiedossa, mutta muut asiat (kotimaiset/käännökset, naiset/miehet) ne laskin summittaisesti vasta juttua koostaessani.

      Poista

Lähetä kommentti