Anneli Kanto: Rottien pyhimys & Kristiina Vuori: Tulppaaneja kuninkaalle, 1/2

 

Kaksi viihdyttävää ja mielennkiintoista historiallista teosta. Kannon teos kertoo kirkon kuvittamisesta 1500-luvulla. Vuoren romaani käsittelee mm. naisten asemaa 1600-luvulla.

Katsojan oli nähtävä elämän tuska ja kärsimys, koko elämänmittainen ponnistelu, sen ilo, onni ja vääjäämätön loppu, kuolema ja tuomio. Maalarin piti saada yhteys näkymättömään ja tehdä se näkyväksi, luoda kuva siitä, mitä ei silmä tavoittanut.

Anneli Kanto: Rottien pyhimys, 409 s. - ilm. 2021 - kannen kuvat Hattulan kirkosta - Storytelin äänikirja - kesto: 12 t 7 min. - lukija: Erja Manto - Gummerus

Äänikirjan esittelyteksti kustantajan sivuita:

"Vereväkielinen romaani Hattulan Pyhän Ristin kirkon maalaamisesta 1500-luvulla.

Keitä olivat maalarit, jotka koristivat Suomen keskiaikaisia kirkkoja pyhimysten ja Raamatun kertomusten kuvin? Miten he maalasivat, mitä he tavoittelivat, mitä ajattelivat? Hattulan kirkon maalaaminen on valtava urakka. Jotta työ valmistuisi ajoissa, maalareiden on pakko pestata ryhmäänsä omituisena pidetty tyttö, Pelliina, koska hän osaa piirtää. Kirkko, työtoveruus ja kesä mullistavat kaikkien elämän.
Hersyväjuoninen tarina perustuu sekä tunnettuun että kuviteltuun historiaan ja kuvaa kiehtovasti keskiaikaisen kirkon maalaamista sekä kyläyhteisön silmäätekeviä ja rahvasta."
.......
En ymmärrä miksen ole tätä kirjaa aiemmin lukenut, vaikka olen kuullut lukemattomia kehuja. Sitten ostin romaanin pokkarina vai todetakseni, että nykyisille näköongelmilleni teksti on aivan liian pientä. Kun sitten tänä vuonna minuun iski Kanto-mania ja kun olin lukenut/kuunnellut seitsemän kirjaa, niin tietysti Rottien pyhimys päätyi kuunneltavakseni. Onneksi lukija on Erja Manto, jonka ääni ja tyyli sopii hyvin tällaisiin teoksiin: rauhallista luentaa sopivasti eläytyen.

Kannon historialliset teokset ovat hersyviä, hauskoja ja täynnä kiinnostavia yksityiskohtia ja tietoa. Kieli on ihanan rikasta ja taustatyön määrä on suuri. Lisäksi, miten kukaan osaa kuvailla niin hyvin henkilöitä, jotka ovat eläneet vuosisatoja sitten. Myös ajan elävöittäminen on huikeata. Lukiessa siirtyy vaivatta 1500-luvulle.
Kirkon kuvat maalattiin historian mukaan v. 1513, mutta kuka maalasi? Sitä varmasti tiedetä.

Ja vielä, kirkon maalaukset ja ylipäätään maalausprosessin eteneminen, sapluunan käytöstä värittämisen kautta maalaamiseen, on kirjoitettu niin, että tällainen maalaamista harrastamatonkin ymmärtää jotakin. Tästä lähtien katson kirkkomaalauksia aivan uudella silmällä.

Pelliina maalasi myös itsensä kirkon kuviin rottien kera. Rotat ilmeisesti olivat vertauskuvia Pelliinan tuntemasta sisäisestä pahuudesta. Mistä se taas johtui? Se selviää tarinasta.

Katselin myös videon, jossa Anneli Kanto kertoo Hattulan Pyhän Ristin kirkon maalauksista ja niiden merkityksistä. Video kannattaa katsoa vasta kirjan lukemisen jälkeen niin siitä saa enemmän irti. Joskin kaipasin enemmän lähikuvia! Jos video kiinnostaa, niin googlaa Kanto Pyhän Ristin kirkko  - Rottien pyhimys (kesto 12:31).
(Linkin lisäys ei valitettavasti onnistunut.)

Lukija on hyvä, kuten jo aiemmin kirjoitin.

Kuten aina, kirjoitan äänikirjoista vain vähän, sillä en tee niistä muistiinpanoja. Onneksi Rottien pyhimyksestä löytyy netistä monta laajempaa arvostelua.

P.S. Olisin halunnut kirjan taustaksi kuvan Hattulan kirkosta, mutta koska en ole siellä käynyt, niin laitoin kuvaksi toisenlaisen maalauksen, vaikkei se mitenkään liity romaanin aiheeseen. Kuvan olen ottanut aboriginaalien töitä myyvässä kaupasa Australiassa.

+++++
Kirjailija, toimittaja, käsikirjoittaja
Anneli Kanto, synt. 1950 Pirkkalassa

Kanto kuvattu Tampereen Kirjafestareilla joulukuussa 2022.

*******
Ilmestyneitä romaaneja:
Piru, kreivi, noita ja näyttelijä 2007 - Kuollut kulkee - Tarinoita kalman majoilta 2008 - Veriruusut 2008 - Pyöveli 2015 - Lahtarit 2017 - Ihan pähkinöinä 2018 - Rottien pyhimys 2021 - Punaorvot 2023



Dekkarit:
Näkijä -sarja:
Haihtuneet 2023 - Saalistetut 2023
3. osa ilmestyy joko keväällä tai syksyllä 2024. Jatkuuko sarja vielä trilogiasta? Sitä ei tiedä Kanto itsekään.
Linkki ensimmäiseen osaan: Haihtuneet, 1. osa
ja toiseen: Saalistetut, 2. osa

Muita:
Kullan kaipuu 2022 (Äänikirja, joka  on laajennettu versio Kodin Pellervossa julkaistusta jatkosarjasta.)

Linkki: Kullan kaipuu
(Bonuksena Turtschaninoffin Suomaa, Venhon Martti Suosalon tähänastinen elämä ja Tolan Hullut ihanat linnut)

Lisäksi Kanto on kirjoittanut novelleja, näytelmiä sekä lukuisia palkittuja lasten- ja nuortenkirjoja. Kannattaa googlettaa jos perheessä on lapsia ja nuoria.
.............

Meri oli kuin elävä olento, se hengitti, ja hän keinahti joka kerran, kun se veti ilmaa märkiin sisuksiinsa. Kun merta ei nähnyt, eikä pimeydesssä nähnyt mitään muutakaan, äänet paisuivat, saivat pahaenteisemmänkin merkityksen. Ne olivat niin liki, nuo aallot, että tarvittaisiin pelkkä pukkaus ja vesi syöksyisi sisään ja hukuttaisi joka iikan. 

Kristiina Vuori: Tulppaneja kuninkaalle, 332 s. - ilm. 2023 - 1/2 osa - kansi: Eevaliina Rusanen - Storytelin äänikirja - kesto: 10 t 12 min. - lukija: Krista Putkonen-Örn - Tammi

 Esittelyteksti Suomalaisen sivuilta:
"Irlantilaistytön myrskyisä matka haaremiorjattareksi! Aistillinen romaani Caitlín-tytöstä, jota elämä heittelee. Kaksiosaisen sarjan aloitus Tulppaaneja kuninkaalle vie hänet merirosvojen kynsistä haaremin käärmeenpesään.Eletään vuotta 1675. Kymmenvuotias Caitlín-tyttö on perheineen matkalla Länsi-Intiaan, kun merirosvot kaappaavat laivan. Pian Caitlínin ja hänen äitinsä vapaus vaihtuu seraljin muureihin, ja Caitlínista tulee Lale, Tulppaani. Haaremissa, satojen orjattarien ja yöntummien eunukkien hornankattilassa on oltava jatkuvasti varuillaan, koskaan ei voi tietää kuka puukottaa selkään. Pako houkuttaa, mutta miten sellainen voisi onnistua?

Romaani perustuu historiallisen henkilön, Ulrika Beata Tanton elämään. Siinä oli rajuja käänteitä kuin sadussa konsaan. "Tulppaaneja kuninkaalle" on kaksiosaisen sarjan aloitus. "Tulppaaneja kuninkaalle" on suositun Kristiina Vuoren (s. 1967) kahdestoista romaani. Vuori törmäsi Ulrika Beata Tanton tarinaan FT Veli Pekka Toropaisen Facebook-päivityksessä. Oivallus, että Suomessa elää vielä tänäkin päivänä ihmisiä, joiden esiäiti on Konstantinopolin Suuren seraljin orjattaria ja Ruotsin kuningatar Ulrika Eleonoran kummilapsi, oli häkellyttävä. Vuoren ensimmäinen ajatus oli, että tässä jos missä on ainekset romaaniin, miksei vaikka kahteen. Kristiina Vuori nostaa romaaniensa päähenkilöiksi usein historiankirjoituksen ohittamia naisia, jotka ovat joutuneet taistelemaan onnestaan ja itsenäisyydestään, joka heille kuuluu."
.........
En yleensä lue historiallista romantiikkaa, mutta tähän tartuin kun ystävä suositteli. 
Olin aluksi hieman epäileväinen, sillä pelkäsin, että kirja on imelä rakkaustarina, mutta eihän se olekaan. Aiheet, merirosvous, orjuus 1600-luvulla ja naisten silloinen asema kiinnostivat eli tarina on paljon parempi kuin luulin. 

Vuori on taitava ajan kuvaaja ja saatoin kuvitella kuinka vaeltaisin haaremin puutarhassa miettien kuinka voisin paeta. 

Luen kyllä toisenkin osan. Tosin näin vähällä minusta ei saa tämän genren suurta ystävää. Voin lukea kirjan silloin ja toisen tällöin.Vasta kirjan kuunneltuani minulle selvisi, että teos perustuu historiallisen henkilön elämään. Kirjan lopussa on vielä historiakatsaus.

Lisäksi Vuori on sitä mieltä, että päähenkilön elämän on ollut niin värikästä ettei sitä voi runnoa yhteen teokseen. Hyvä päätös.
Plussaa kirjailijalle siitä, että hän on sanonut kirjoittavansa kirjan vuodessa, ettei lukijoiden tarvitse odottaa sen kauempaa. Pääseekö Caitlin-Lale-Tulppaani pakenemaan haaremista vai joutuuko jäämään sinne? 

Lukija: Lukijalla on tässä kirjassa hieman vähemmän ärsytävä intonaatio kuin monessa muussa teoksessa. Lopun historiakatsaus luettu "normaalisti'.

++++++
Järvenpääläinen kirjailija
Kristiina Vuori (pseud) synt. 1967

******
Ilmestyneet teokset:
Näkijän tytär 2012 - Siipirikko 2013 - Disa Hannuntytär 2014 - Neidonpaula 2015 - Kaarnatuuli 2016 - Filippa 2017 - Elinan surma 2018 - Viipurin valtiatar 2019 - Neitsytkruunu 2020 - Samettiin kätketty 2021 - Kesytön liekki 2022 - Tulppaaneja kuninkalle 2023 

------
Äänikirjasovelluksen maksan itse.

Kommentit