Tuomas Kyrö: Aleksi Suomesta & Kalle Kniivilä: Maa joka heräsi

 

Kaksi Ukrainaan liittyvää tietoteosta. Suomalainen ammattisotilas, joka lähti Ukrainaan sotimaan. Ja kirja siitä miksi ja miten Ukraina ei ole Venäjä.
 
Aleksi:" Mie lähdin sinne puolustamaan pienempää maata, johon iso naapuri hyökkää. Mutta toivon, että tämä kirja voisi valistaa seuraavaa sukupolvea, niitä poikia, jotka miettivät muukalaislegioonaan lähtemistä ja ajattelevat, että sota on hienoa. Ei se ole sen arvoista. Te olette nähneet minut tässä tilanteessa, te hoksaatte jo mitä tarkoitan. Matka herosta zeroon on lyhyt."

Tuomas Kyrö: Aleksi Suomesta, 287 s. - kansi: Jussi Karjalainen - kannen kuva: Jari Kivelä - Storytelin äänikirja - kesto: 8 t 47 min. - lukijat: Tuomas Kyrö, Arttu Kurttila ja Ella Pyhältö - WSOY 2023

Tuomas Kyrö oli miettinyt miten voisi auttaa Ukrainaa mahdollisimman suoraan. Ei siis laittaa rahaa tileille, joilta saattaa kadota jonnekin 70% . Sitten Kyrö saa kaveriltaan Jussilta kuvia Kiovasta. Kuvassa on kaksi miestä, tsekki ja toinen on Aleksi Suomesta. Vappuna 2022 Aleksi on Suomessa ja silloin päätetään tehdä kirja. Tosin Aleksi sanoo usein:" Mie en sitten halua tehdä tätä kirjaa." Kyrö haluaisi kertoa sotilaan tarinan ja pitää Ukrainaa näkyvillä. Lopulta Aleksi suostuu, mutta pyytää Kyröä saapumaan Ukrainaan, jossa kaikesta olisi helpompi puhua. Kyrä lähtee ja kirja alkaa muotoutua.

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

"Hyvän ja pahan rajamailla – Tuomas Kyrö kertoo soturin tarinan.
Helmikuu 2022. Aleksi istuu autossaan talvisessa Oulussa ja miettii itsemurhaa. Venäjä hyökkää Ukrainaan. Sotilas ei tapa itseään, mutta sotilas voi kuolla kunniakkaasti taistelukentällä. Aleksi myy kihlasormukset ja lähtee.
- Aleksi taistelee Ukrainan Foreign Legionin joukoissa Irpinissä, Itä-Ukrainassa, Mustallamerellä. Hän menee kaikkiin tuliin ensimmäisenä: koska hänellä ei ole mitään hävittävää, hän on ylivoimainen. Siksi hän on yhä elossa.
- Tuomas Kyrö matkusti Kiovaan haastattelemaan suomalaista soturia, jonka elämäntarina on hämmästyttävä, hengästyttävä ja koskettava. Koulussa kiusattu suomalaisen äidin ja senegalilaisen isän poika päättää näyttää kaikille ja lähtee 18-vuotiaana Ranskan muukalaislegioonaan. Hän palvelee Afganistanissa ja useissa Afrikan maissa ja käy välillä suorittamassa asepalveluksen Suomessa. Tänään 33-vuotias Aleksi on kovapintainen sotilas, mutta hän on myös se pikkupoika, jonka paras muisto on isoisän tilalla tehdyt maatyöt. Silloin kun kaikki oli hyvin, alle kouluikäisenä."

Tuomas Kyrö matkusti Kiovaan Aleksin toiveesta. Aidossa ympäristössä olisi helpompi kertoa, muistella ja avautua.
Aleksi kertoo myös lapsuudestaan, kiusaamisesta, rasismista ja olostaan muukalaislegioonassa.

Kyrö kirjoittaa paitsi Aleksista, myös matkastaan ja Ukrainan tunnelmistaan. Kyrö tapaa Suomessa myös Aleksin äidin ja ukin. Miksiköhän ukki käytti Aleksista kahta nimeä, Aleksia sekä oikeata nimeä Samuli. 
Prahassa Tuomas Kyrö tapasi Aleksin muukalaislegioonalaiskaverin, tsekkiläisen Oton.

Aavistelin, että kirjassa voisi olla myös valokuvia, joten siirryin lopuksi e-kirjan pariin. Olin oikeassa. On valokuvia Aleksin lapsuudesta ja muutamia potretteja, mm. muukalaislegioonasta, jossa mies palveli täydet viisi vuotta. Lisäksi on kuvia miehen sotatoimipaikoilta. Vihonviimeisenä on myös muutamia Tuomas Kyrön valokuvia.

Mietin tämän kirjan lukemista, sillä ajattelin että olisi toisenlainen, ehkä joku "äijäkirja".
Mutta ei, kirjan tarina on aivan muuta. Hyvä, että kuuntelin.

On se kova mies, se Aleksi. Toivon miehelle kaikkea hyvää elämässä ja kiitos, että tämä kirja kirjoitettiin estelyistä huolimatta. 
Mielenkiintoinen ja koskettava teos, jonka tekee elävämmäksi kolme lukijaa. Kyrö on osannut taitavasti yhdistää Aleksin elämää ja tietoa. Minä pidin ja suosittelen. Lukekaa / kuunnelkaa ihmeessä. Jos kuuntelette, niin vilkaiskaa valokuvat e-kirjasta. 

Lukijat: Ella Pyhältö luki Aleksin äidin osuudet ja Arttu Kurttila Aleksin. Muut osuuden jäivät Kyrölle. Kaikki ovat hyviä lukijoita ja Kurttilan ääni sopii hyvin Aleksin rooliin.

++++++
Kirjailija, käsikirjoittaja, tv-panelisti, kolumnisti ja sarjakuvapiirtäjä
Tuomas Kyrö, synt. 1974 Helsingissä.

*******
Ilmestyneitä teoksia:
Kirjoja on ilmestynyt kolmisenkymmentä, alkaen vuodesta 2001. Tunnetuimpia lienee Mielensäpahoittaja -kirjat, joista lista alla:
Mielensäpahoittaja 2010  - Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike 2012 - Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja 2014 - Uusi urheilukirja, Mielensäpahoittaja 2015 - Mielensäpahoittaja, Miehet työt  2016 - Mielensäpahoittaja keittiössä 2016 - Mielensäpahoittajan hiihtokirja 2016 - Mielensäpahottajan Suomi 2017 - Mielensäpahoitttajan olympiamatka - Etelä-Korea 2018 - Mielensäpahoittajan vuodenkierto 2018 - Ennen kaikki oli paremmin, Mielensäpahoittaja 2019 - Mielensäpahoittaja. NYT. 2019 - Mielensäpahoittaja Eskorttia etsimässä 2019 - En juhli, Mielensäpahoittaja 2020 - Vasara ja käytettyjä nauloja, Mielensäpahoittaja 2021 - Mielensäpahoittajan rakkaustarina - 2022
Lisäksi Kyrön tuotannossa on muitakin romaaneja, novelleja, tietokirjoja sekä lukemattomia lastenkirjoja

Aleksi Suomesta 2023
............

Ilmahälytys Kiovan keskustassa. Sireenit hädin tuskin kuuluvat paksujen seinien läpi, mutta puhelimen ilmahälytyssovellus vilkuttaa punaista, ulvoo ja kehottaa siirtymään suojaan. En kuitenkaan siirry.

Kalle Kniivilä: Maa joka heräsi , 280 s. - ilm. 2023 - kansi: Mika Tuominen - Storytelin äänikirja - kesto: 6 t 53 min. - lukija: Markus Niemi - Into Kustannus 2023

Sisältöteksti kustantajan sivuilta:

"Kalle Kniivilän Maa joka heräsi on kirja siitä, miksi ja miten Ukraina ei ole Venäjä. Siitä, miksi Ukrainassa vallanpitäjiä voi arvostella ja vaihtaa vaaleilla.

Kirjaan on haastateltu ukrainalaisia syksyllä 2022. Yksi heistä on 24-vuotias Anna, joka asuu kahden tyttärensä kanssa Arena Lviv stadionin VIP-aitiossa. Arena Lviv rakennettiin vuonna 2012 pidettyjä jalkapallon EM-kisoja varten. Ylellinen ravintolakerros on nyt sotapakolaisten makuusali.

Kirja kertoo Annasta ja muista ukrainalaisista, jotka haluavat vain elää rauhassa. Se on heidän tarinansa Ukrainan itsenäisyyden ajasta, joka sai alkunsa Tšernobylin räjähdyksestä vuonna 1986 ja jolle Putin halusi panna pisteen vuonna 2022.

Esittelyn perusteella otaksuin, että kirjassa olisi enemmän haastatteluita, joita olisi ollut mielenkiintoista kuunnella. Teos on historiankirja ryyditettynä muutamalla haastattelulla. Jos ko. maiden lähihistoria kiinnostaa, niin tässä olisi kirja.

Lukija muuten ok, mutta usein mainitun Tsernobylin ääntämistavan olisi voinut tsekata.

+++++++
Ruotsinsuomalainen tietokirjailija, toimittaja, ent. lähetysneuvos
Kalle Kniivilä on Malmössä ilmestyvän Sydsvenska Dagbladetin Venäjään erikoistunut toimittaja, joka toimi lähetystöneuvoksena Ruotsin lähetystössä Kiovassa 2019 sen jälkeen kun hänet oli karkotettu Moskovasta.

*******
Ilmestyneet teokset:
Maa joka heräsi 2023
.............
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit