Christian Rönnbacka: Jahti, 2. osa & Niko Rantsi: Viimeiseen henkäykseen asti, 3. osa


Supo on palkannut Henna Björkin erikoistehtävään. - Ammattirikollinen on kadonnut kotoaan. Mitä hänelle on tapahtunut? 

Kuljettajana toimivan Princen täytyi olla sisältä hiekkaa, sillä koko aikana tämä oli vain kerran koskenut etupenkillä olevaan vesipulloonsa. 

Christian Rönnbacka: Jahti, 318 s. - ilm. 2023 - 2. osa Henna Björk - sarjaan - kansi: Nils Olsson - Storytelin äänikirja - kesto: 8 h 24 min. - lukija: Ville Tiihonen -  Bazar 

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:
"
Timantit ovat ikuisia. Elämä ei.

Nuoren göteborgilaispoliisin, entisen lapsisotilaan ja julman sotarikollisen vaarallinen takaa-ajoleikki jatkuu Belgiaan Christian Rönnbackan piinaavan jännittävän dekkarisarjan toisessa osassa Henna Björk: Jahti.

Supo on palkannut Ruotsista kylmähermoisen poliisin Henna Björkin ja entisen lapsisotilaan Ismael Koroman erikoistehtävään. Tavoitteena on saada oikeuden eteen Suomesta kadonnut sierraleonelainen sotarikollinen, pahamaineinen Toojay.

Lapsisotilasyhteisön kautta Ismael saa vihiä Toojayn olinpaikasta maailman timanttikaupan keskuksessa Antwerpenissa, jossa tämä elelee lyöden rahoiksi veritimanteilla. Henna ja Ismael lähtevät matkaan ja soluttautuvat jalokiviliikkeiden varjoissa rehottavaan afrikkalaisghettoon suorittaakseen loppuun tehtävänsä.

Toiminnantäyteisen Henna Björk -dekkarisarjan toisessa osassa kaikki eivät kuitenkaan pelaa yhteen. Henna ei osaa aavistaa, että samalla kun he suunnittelevat supon kanssa yhteistä juonta Toojayn vangitsemiseksi, Ismaelilla onkin oma suunnitelmansa, joka vaarantaa koko operaation."

Christian Rönnbackan Björk -sarja ei ole perinteistä kotimaista jännitystä, vaan kirjailija on alkanut kirjoittaa kansainvälisempään suuntaan. Kirja on jännittävä ja tapahtumarikas. Tarina on looginen ja mukaansatempaava. Jahti on kirjailijan parhaita teoksia, jollei jopa paras. Plussana on passeli kesto ja se, että kirjaa on helppo kuunnella. Odotan malttamattomana seuraavaa osaa.

Henna Björk henkilöhahmona eroaa reippaasti toisen sarjan "arkisemmasta" Hautalehdosta. Niinpä on makuasia kummasta pitää enemmän. 

Niille, jotka ovat vasta aloittamassa sarjaa suosittelen lukemaan Kostajan merkin ensin vaikka se onkin eri sarjaa. Tässä osassa nimittäin esitellään Henna Björk ja kerrotaan hänestä lisää. Henna Björk -sarjan ensimmäisessä osassa ei nimittäin kerrota Hennasta riittävästi koska hänestä on kirjoitettu jo Kostajan merkissä. Hieman outo juttu, mutta tämän selityksen sain kustantajan edustajalta.
Linkissä olevassa Iskussa kerron lyhyesti Hennasta.

Lukija: Pidän Ville Tiihosesta, sillä hän lukee sopivan neutraalisti eikä eläydy liikaa. Asia, joka minua etenkin dekkareiden lukemisessa ärsyttää. 

+++++++

Kirjailija, ent. vakuutusetsivä ja poliisi sekä nykyään myös tislaamon osakas
Christian Rönnbacka, synt. 1969 Evijärvellä.
Äänikirjapalvelu BookBeat on valinnut Rönnbackan vuoden kotimaiseksi dekkaristiksi vuosina 2020 ja 2021.
Osasta "Kylmä syli" on kuvattu C Moren alkuperäissarja, joka alkoi v. 2021 lopussa. 

Kuvasin kirjailijan Tampereen kirjamessuilla joulukuussa 2021.

********
Ilmestyneet teokset:
Antti Hautalehto -sarja:
Operaatio Troijalainen 2012 - Julma 2013 - Rakennus 31 2014 - Kylmä syli 2015 - Kaikki mikä kiiltää 2016 - Tuonen korppi 2017 - Majakka 2019 - Ruska 2020 - Tulen aika 2021 - Kostajan merkki 2022  (Tässä osassa Hautalehto on palannut Porvooseen.)
Tulossa: Mennyt mies - ilmestyy lokakuusssa 2023

Linkkejä:
Ruskaa  (8. osa) en ole lukenut, mutta alla linkki sitä edeltävään dekkariin:
Majakka, 7. osa
(Bonuksena Pekka Hiltusen Syvyys)

Tulen aika, 9. osa

Kostajan merkki, 10. osa
(Bonuksena 
Niko Rantsi: Rikospoliisin silmin - Tositarinoita Suomesta)

Henna Björk -sarja:
Isku 2022 - Jahti 2023

Linkki: 
Isku, 1. osa
(Bonuksena Röyhkä & Ainola: Tanssipartneri, 2. osa)

Muut:
Rurik - Lakeuden legenda 2013 - Irina Tundra K-18 (äänikirja / stripparin tarina)

Tietokirjat:
Kävikö käry ? - Vakuutusetsivien parhaat tarinat 2017 - Ristiretki: Seikkailu muinaisilla reiteillä 2020

Hyvinvointi & elämäntaito/äänikirjat:
Nuku, perkele 2023 (rentoutusta rouheiden äänien avulla)
------------

Vaatekaapin perällä, silitettyjen kesäpaitojen takana, hyllyyn pultattu säilytyslokero on yhä lukittuna. Mitään olennaista ei näytä kadonneen. 

Niko Rantsi: Viimeiseen henkäykseen asti, 320 s. - 3. osa Lainvartijat- sarjaan - ilm. 2023 - kansi: Markko Taina - Storytelin äänikirja - kesto: 8 t 14 min. - lukija: Jarkko Pajunen -  Tammi

Esittelyteksti kustaantajan sivuilta:
"Keskusrikospoliisin tutkijat saavat ällistyttävän tiedon: murhasyytteestä vapautunut ammattirikollinen Pertti Mäki on kadonnut kotoaan. Jäljellä on vain tappelun jäljet ja luodinreikiä seinässä. Onko Mäki tapettu? Onko hänen katoamisensa takana laittomuuksiin sekaantunut poliisi vai kostonhimoinen rikollinen? Tutkimusten edetessä selviää, että Mäen tekemistä rikoksista synkimmät ovat vielä selvittämättä.

Länsi-Uudenmaan poliisin rikostutkija Tommi Malk ja KRP:n rikosylikonstaapeli Katri Rautanen selvittävät 1990-luvulla tapahtunutta murhaa. Sen ratkaisemisessa auttaa vihje. Entä missä on Pertti Mäki?

Viimeiseen henkäykseen asti on Lainvartijat-sarjan kolmas osa, ja se jatkaa romaanien Sinun puolestasi vuodatettu ja Kuka viereesi jää henkilöiden tarinaa, jossa vanhan ratkaisemattoman tapauksen selvittämistä jatketaan. 
Uskottavaa kuvausta, jossa jännistys ei ole isossa osassa. Poliisiina Niko Rantsi tietää ja tuntee alamaailman ja sen rikolliset. Niinpä dekkarit ovat todentuntuisia. Henkilöhahmoista näkee, että Rantsi on pitää ihmisläheisestä lähestymistavasta. Minusta eräs kiinnostavimmista hahmoista on  Veli-Matti Suojanen.

Poliisin kokema vaino, ammattirikollisuus sekä vanhan rikostapauksen tutkiminen ovat trilogian eräitä aiheita.
Plussaa annan teoksien maltillisista pituuksista.
Viimeiseen henkäykseen asti ilmeisesti päättää tämän sarjan. 
Mitähän seuraavaksi on tulossa?

Lukija on hyvä. Ei eläydy liikaa. Ainoastaan eräs nimi särähti korvaan: Karlsson lausuttuna vahvalla r-kirjaimella.

+++++++++
Kirjailija ja KRP:n rikostutkija
Niko Rantsi, synt. 1968. Rantsi oli mm. Turun terrori-iskujen päätutkija. Lisäksi kirjailija oli Thaimaassa v. 2004 mukana tunnistamassa tsunamissa kuolleita suomalaisia. Tätä tehtävää Rantsi pitää 30-vuotisen uransa merkittävämpänä. Vapaa-ajallaan mies harrastaa kilpauintia.

Kirjailija Dekkarifestivaaleilla 2022.

*********
Ilmestyneet teokset:
Lainvartijat -sarja:
Sinun puolestasi vuodatettu 2020 - Kuka viereesi jää 2021  - Viimeiseen henkäykseen asti 2023

Kuka viereesi jää voitti vuoden johtolanka 2022-palkinnon vuoden parhaasta kotimaisesta jännityskirjasta.

1. osa: Sinun puolestasi vuodatettu
Kuka viereesi jää, 2. osa   
(Bonuksena A. M. Ollikaisen Kontti)
Muita: 
Rikospoliisin silmin - Tositarinoita Suomesta 2022
Rikospoliisin silmin - Tositarinoita Suomesta
(Bonukset: 
Christian Rönnbacka: Kostajan merkki ja Anu Patrakka: Katumuksen kallio)
.......  
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit