Annamari Marttinen: Elämä jota en odottanut

 

Sinkkuudessa oli joitain minkään peittoattomia puolia. Vapaus. Itsenäisyys. Kysymisen ja selittämisen puute. Mahdollisuus olla yksin aina kun sitä halusi. Kaiken tekeminen juuri niin kuin huvitti.

Annamari Marttinen: Elämä jota en odottanut, 286 s. - ilm. 2023 - kansi: Jenni Saari - Tammi

Nelikymppiset Senja ja Sami ovat vuosia yrittäneet saada lasta ja käyneet läpi lapsettomuushoitoja, turhaan. Lopulta elämä oli alkanut muuttaa muotoaan. Senja työnsi miehensä pois, eikä tuntenut tätä enää haluttavana. Sami oli päätynyt nukkumaan vierashuoneeseen. 
- Vaikka hän oli rakastanut Senjaa, rakkaus olemattomaan lapseen heti sen jälkeen kun he olivat alkaneet haluta sitä, oli kasvanut pakkomielteiseksi kunnes keinot olivat olivat lopussa. 

Vierashuoneesta Sami oli muuttanut keskustakaksioon, jossa suru, ahdistus ja toisaalta vapaudentunne valtasivat mielen. Sami olisi halunnut tulla isäksi, mutta sitten kaikki romuttui. Tinderiin Sami oli mennyt kun oli asunut yksin kuukauden verran. Mitä mies etsi? Uutta rakkautta, vai halusiko vain seksiä tai jotain muuta. 
Yksinäisinä hetkinään Sami miettii, mitä Senja puuhaa. Joko tämä oli harrastanut seksiä jonkun kanssa. Entisessä makuuhuoneessa? Entisessä vuoteessa?

Ajatukset hälvenevät kun Tinderistä löytyy kolmekymmentäkaksivuotias kaunis Noora, jonka Sami muistelee nähneensä hotellin vastaanotossa. 
- Ensimmäiset treffit Nooran kanssa olivat olleeet keskustakahvilassa. Samilla ei ollut aavistustakaan, mitä naisesta oikein halusi.

Eron alussa Senja seuraa Samin Facebook- ja Instagram -tilejä. Haluaa tietää mitä mies puuhailee, mutta kuukauden kuluttua seuraaminen vähenee. Senjalla on muutakin ajattelemista, sillä hän pitää Boutique Senja -nimistä putiikkia, jossa myy kalliita mekkoja ja kenkiä. 
Pariskunnan yhteinen rivitaloasunto myydään ja Senjakin muutttaa keskustaan, samalle kadulle kuin Sami. Tahallaan vai vahingossa. 

Eräänä päivänä putiikkiin tulee kolmissakymmenissä oleva nainen. Senja tietää, että naisen nimi on Noora ja Senja tietää myös, että nainen on Samin uusi Tinder-tuttavuus. Noora puolestaan ei tunne Senjaa. Nainen ostaa punaisen mekon. Juuri samanlaisen kuin mitä Senjalla oli ollut päällään Samin ystävän häissä. Miten Sami mahtaa reagoida.
- Minulla on tuo sama mekko, hän olisi sanonut kenelle tahansa toiselle asiakkaalle. Älä ota sitä mekkoa, hänen teki mieli sanoa. 

Noora on töissä hotellin vastaanotossa. Samassa hotellissa, jossa Senja oli alkanut käydä kerran viikossa palaverissa. Noora Senjan putiikissa ja Senja Nooran hotellissa. Näin naiset tutustuvat ja alkavat käydä kahvilla. Noora ei vieläkään tiedä, että Senja on Samin exä, mutta sekin päivä varmaan koittaa joskus.

Lyhyen tuttavuuden jälkeen Noora muuttaa Samin luokse ja tulee raskaaksi. Noora on epätietoinen mitä tehdä. Olisi mukavaa olla vielä vapaa, matkustella ja nauttia elämästä uuden rakkauden, Samin, kanssa. Lisäksi hotellista oli tarjottu ylenemismahdollisuutta.
Mitä Noora tekee? Entä miten käy Nooran ja Senjan orastavan ystävyyden kun Senja kuulee raskaudesta?

Annamari Marttinen on vuosia ollut yksi kotimaisen proosan luottokirjailijoitani. Hän
syöksyy pelottomasti syvään päähän ja kirjoittaa vaietuista aiheista tehden sen hienotunteisesti. Sen takia on aina jännittävää aloittaa uusi kirja. Mitä nyt olisi tiedossa. 

Marttinen solmii vaikean aiheen kauniisti kolmen ihmisen elämään. Niinpä tarinassa puhutaan muustakin kuin lapsettomuudesta. Puhutaan ihmisten välisistä suhteista. Puhutaan eroista. Puhutaan rakkaudesta tai sen puutteesta. Puhutaan koko elämään vaikuttavista päätöksistä. Puhutaan tietysti myös kirjan teemasta, lapsettomuudesta ja sen aiheuttamasta kivusta. 
Tarinaa tukevoittavat päähenkilöiden vanhemmat sekä muutamat ystävät. 

Lapsettomuutta käsitellään todentuntuisesti, aiheeseen kuitenkaan liikaa juuttumatta. Itselläni ei ole lapsettomuuskokemuksia, mutta olen vierestä seurannut kuinka minulle läheiset ihmiset kamppailivat vuosia lapsettomuuden kanssa. Olen nähnyt epätoivoa, pelkoa ja jatkuvia pettymyksiä. 

Miljöökuvaukset ovat aidontuntuisia. Vaate- ja kenkäfriikkinä saatoin kuvitella itseni Senjan putiikkiin ihanien mekkojen ja kenkien keskelle.

Marttinen kuljettaa oivasti tarinaa, eikä heti paljasta mitä henkilöhahmot päättävät tehdä. Lukija joutuu lukemaan / jännittämään aika pitkälle. Siksi en kerro Nooran, Samin enkä Senjan valintoja ja tekoja. Enkä paljasta myöskään minkä luonteisia he ovat. Kaikki selviää lukiessa.

Ainoa mitä hieman ihmettelin on kirjan suht lyhyt loppu, joka tuntuu hieman irralliselta. Ymmärrän kyllä pointin, mutta olisiko loppua voinut hieman kasvattaa, sillä kirjaan on tuskin tulossa jatko-osaa. Noh, lukijoille jää mietittävää.

Paljon dialogia sisältävä romaani on jälleen kerran erinomainen. Soljuvasti etenevä ja koskettavasti kirjoitettu. 
Monia tabuja ja vaikeita asioita on jo käyty läpi Marttisen teoksissa, mistä siis seuraavaksi saamme lukea. Käsittääkseni uusi käsikirjoitus on jo työn alla. Mahtavaa!
Jos Annamari Marttisen tuotanto on vierasta, niin suosittelen tutustumaan.

Kansi on upea, mutta miksi ihmeessä tekijää (Jenni Saari) ei ole mainittu liepeessä. Kysyin nimen kirjailijalta.

Teos ilmestyi 16.1. 2023 ja kirjasta on olemassa myös e- ja äänikirjaversiot. Vaikka luin kirjan, niin halusin hetken kuunnella millainen lukija on. Päädyin tähän:

Lukija: Pidin Rosanna Kempin tavasta lukea. Myös dialogit toimivat hyvin. 

On kummallista, pelottavaakin, miten ihminen ei tiedä mitä haluaa.

++++++
Kirjailija, turvapaikanhakijoiden suomenkielenopettaja ja kirjoittamisen ohjaaja
Annamari Marttinen, synt. 1960, varttunut Lauritsalassa ja asuu Lappeenrannassa.
Kirjailija on kirjoittanut mm.  Alzheimerin taudista, uskomushoidoista, huumeista, transvestiitistä, avioerosta jne.

Tämä kuva on Helsingin Kirjamessuilta  2021.

***********
Ilmestyneet teokset:
Valkoista pitsiä, mustaa pitsiä 2002 - Mistä kevät alkaa 2005 - Veljeni vartija 2007 - Kuu huoneessa 2011 - Mitä ilman ei voi olla 2013 - Vapaa 2015 -  Ero 2016  - Törmäys 2016 -  Korsetti 2018   - Tässä meillä on kaikki nyt  2019 - Häiriömerkintä 2021 - Elämä jota en odottanut 2023

Linkkejä edellisiin teoksiin:
Korsetti (Aihe: tranvestiittimies) - Kirja sai Nuori Aleksis -kirjalliisuuspalkinnon vuonna 2019

Tässä meillä on kaikki nyt (Aihe: luterilainen rakastuu Jehovan todistajaan)

Törmäys  (Aiheena yliajo. Kirja, joka piti nopeasti lukea löytyi lomapaikkani kirjahyllystä. Sen takia arvio on lyhyt)
(Bonuksena Nina Honkasen Pohjakosketus, jota myös voin suositella)

Häiriömerkintä (Aiheena maksuhäiriöt)

Kommentit

  1. Marttista en ole lukenut, mutta voisi täsmänä lukea jonkun tuohon Helmet2019-haasteeseen, jota teen uuden rinnalla. Siinä on tabukohta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sittenhän sinulla on valinnanvaraa. Marttiselta noita tabuja löytyy.

      Poista

Lähetä kommentti