Cilla & Rolf Börjlind: Laupias samarialainen, 7. osa

 

Hän juoksi! Sade piiskasi häntä kasvoihin, kun hän säntäsi tiheän metsän läpi. Terävät pikkukivet viilsivät jalat verille, jäykät oksat raapivat käsivarret naarmuille ja pitkät märät hiukset liimautuivat tiukasti suuta vasten. Mutta pahinta oli pimeys.

Cilla & Rolf Börjlind: Laupias samarialainen, 369 s. - 7. osa Stilton & Rönning -sarjaan - suom. ilm. 2023 - kannen suunnittelu: Jörgen Einéus - Den barmhärtige samariten 2021 - suomennos: Ulla Lempinen ja Pekka Tuomisto - Kustantamo S&S

Suosittelen lukemaan sarjan järjestyksessä. Laupais samarialainen jatkaa siitä mihin Jäätyneessä kullassa jäätiin. Tekstissäni ei ole paljastuksia sen enempää kuin mitä takakannessa kerrotaan (jos sitäkään).

Tarinassa eletään vahvasti pandemian alkuaikoja, jotka määrittelevät paljon tarinan kulkua.

Olivia Rönning on kadonnut ja poliisitiimi alkaa etsiä kollegaansa. Olivian lähin työkaveri rikospoliisi Lisa Hedqvist on vakaasti sitä mieltä, että kyseessä on kidnappaus. Onko?

Tom Stilton on naisystävänsä kanssa ulkosaaristossa karanteenissa. Tom nauttii hiljaisuudesta ja kalastelusta. Kun Tom saa kuulla Olivian katoamisesta ei ole kuin yksi vaihtoehto, nimittäin karanteenin keskeyttäminen ja paluu auttamaan. 

Missä Olivia on? Alkaa raivoisa etsintä. Poliiseilla on aavistus mistä Oliviaa ehkä kannattaisi etsiä. Sinne siis. Mitä paikalta löytyy?

Eläkkeellä olevalla entisellä rikoskomisariolla eli Olivian ex-esimiehellä Mette Olsäteillä on nykyään eräs addikti, joka on syntynyt koronasta johtuvan karaanteenin aikana. Mette on nimittäin koukussa television katseluun. Lopulta tuijottaminen oli lisääntynyt niin paljon, että aviomies, Mårten, joutui rajoittamaan katseluajan kolmeen tuntiin. Sitten, Mårtenin helpotukseksi turvallisuusvirastosta soitetaan ja Metteltä kysytään haluaisiko hän koordinoida poliisin osuutta roketteiden kuljetuksiin. Turvallisuussyistä kuljetukset oli pidettävä salassa. Tietysti Mette suostuu.

Mårten puolestaan kuluttaa karanteeniaikaansa rakentamalla isokokoista pienoismallia. Jotain tekemistä oli pakko keksiä koska ei saa tavata lapsia, lapsenlapsia eikä ystäviä. 

Toisaalla, skånelaisestä järvestä on löytynyt katiska, jossa on ruumissäkki. Poliisilla siis riittää tekemistä. Ruumistutkimuksen lisäksi he etsivät Oliviaa ja tämän miesystävää vainonnutta naista (edelliset teokset), joka kulkee vapaalla jalalla ja saattaa vahingottaa niitä henkilöitä, joita sairaassa mielessään pitää vihollisinaan. 

Montako ruumista vielä tarvitaan, että tilanne normalisoituu? Ja. Missä on Olivia ja onko hänelle tapahtumut jotakin?
Tällä kertaa pienemmässä roolissa on Abbas El-Fass, joka on entinen ilmiantaja ja nykyään Tomin ystävä.

Laupias samarialainen on ensimmäinen lukemani kirja, jossa korona on näin vahvasti tarinassa mukana. Alkuperäinen teos on ilmestynyt 2021, joten kirjailijapariskunnan oli keksittävä mitä kaikkea korona voisi tuoda tullessaan. Suomessa rokotukset alkoivat 27.12.2020 ja samoihin aikoihin myös Ruotsissa. Me kaikki muistamme, että rokotuksien alkaessa alkoivat myös protestoinnit. Tämä ei ole uusi asia, sillä rokotuksia vastustettiin jo isorokotteen keksimisestä alkaen eli 1800-luvulla.

Niinpä myös Laupiaassa samarialaisessa on rokotevastaisuutta. Ilmassa on vakava uhka, että roketteita alettaisiin ehkä jotenkin myrkyttää tai tuhota tai rokotekuljetuksia sabotoida.  
Mette Olsäteillä on siis kädet täynnä töitä. Sitten eräs sarjan henkilöistä sairastuu koronaan ja joutuu mahdollisesti taistelemaan hengestään.

Tämäkin osa on melko tuhti lukupaketti. Kirjailijat ovat saaneet mahtumaan yllättävän paljon "tavaraa" romaaniinsa. Silti tapahtumat rullaavat luistavasti ja jännittävästi. Pariskunta osaa pitää langat käsissään ja tämäkin osa on hyvä. Dekkari loppuu siten, ettei jää epäselväksi, että jatkoa on tulossa. Kirjailijoilla on tapana lopettaa kirjansa cliffhangeriin, joten taas joutuu odottamaan seuraavaa osaa.
Vähän helpotusta tuo tieto, että kahdeksas osa Nattens öga on ilmestynyt Ruotsissa huhtikuussa 2023. Oli pieni pakko ihan pikkiriikkisen vilkaista kirjan tarinaa ja kyllä on taas tulossa jännittävä osa! 

Lämmin joulukuu oli vaihtunut uuden vuoden lumiseen kylmyyteen. Ensimmäistä kertaa pariin vuoteen nähtiin kunnon vanhan ajan talvi, ainakin Tukholman seudulla.

+++++++
Kirjailija, tuottaja ja elokuvakäsikirjoittaja
Cecilia "Cilla " Börjlind  synt. 1961.

Kirjailija, ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä
Rolf Börjlind, synt. 1943 
Pariskunta on kirjoittanut yhdessä vuodesta 1994 alkaen. He ovat myös tunnettuja Martin Beck-elokuvista. Pariskunta asuu Nackassa, lähellä Tukholmaa.

Kuvasin pariskunnan Dekkarifestivaaleilla Paasitornissa syksyllä 2019.

*********
Ilmestyneet suomennokset:
Tom & Olivia -sarja:
Nousuvesi 2013 - Kolmas ääni 2014 - Musta aamunkoitto 2016 - Uinu paju pienoinen 2017 - Polttopiste 2019 - Jäätynyt kulta 2021 - Laupias samarialainen 2023

Sarjaa on myyty Ruotsissa yli miljoona kappaletta.
Joistakin kirjoista on tehty, Suomessakin nähty, Nousuvesi-niminen tv-sarja.

Linkit: Polttopiste, 5. osa
(Bonuksena Arne Dahlin Äkkisyvä)

(Bonuksena Camilla Greben Veteen piirretty viiva, 5. osa)
............


Kirjakauppaliiton dekkariviikko on ohi, mutta kirjablogistit jatkavat vielä toisen viikon ja nyt ollaan jo toiseksi viimeisessä päivässä. 
Vetäjänä toimii Tuulevi:  tuulevi.wordpress.com

#dekkariviikot

Aiemmat dekkariviikkoni kirjat:

5.6. Seppo Jokinen: Sen maksaa minkä tilaa, 28. osa

6.6. Ari Wahlsten: Langennut kaupunki, 7. osa

7.6. Pascal Engman: Kokaiini, 4 osa

8.6. Tiina Martikainen: Ruuti, 1. osa

9.6. Outi Hongisto: Veljet - Jälkeläinen osa 3/3

10.6. Eppu Nuotio: Leinikkimekko, 1. osa

11.6. Äänikirjat: Petja Lähde ja Simo Halinen: Yksi neljästä  1. osa ja Nainen joka katosi

12.6. Simon Häggström: Yksinäiset sisaret, 3. osa

13.6. Pekka Hyyti: Omantunnon kysymys, 5. osa

14.6. Alaina Urquhart: Teurastaja ja Peukaloinen

15.6. Anu Patrakka: Arvoton, 1. osa

16.6. Ragnar Jónasson: Tuhkayö, 2. osa

Kommentit