Metso: Pahuuden jälkeen & Bivner: Helvetti, jota kutsuin rakkaudeksi

 

Millaista oli elää narsistisen miehen puolisona? 

Olin vuosien epäterveen suhteen jäljiltä niin rikottu, poljettu ja nöyryytetty, että en koskaan elämässäni ollut tuntenut niin suurta tuskaa. Ajattelin vilpittömästi, että minusta ei enää koskaan voi tulla ehjää ihmistä.

Riina-Maria Metso: Pahuuden jälkeen - Kuinka toipua narsistisesta parisuhteesta, 261 s. - ilm. 2022 - kansi: Laura Noponen - Atena Kustannus - Storytelin äänikirja - kesto: 7 h 24 min. - lukija: Mili Kaikkonen 

Esittelyteksti kustantajan sivulta:

"Tietoa ja vertaistukea uuden elämän aloittamiseen väkivaltaisen suhteen päätyttyä.
Väkivaltaisesta suhteesta eronnut saattaa yllättyä, kun uusi elämä ei olekaan pelkkää auringonpaistetta. Toipumiseen kuuluu eri vaiheita, joiden tiedostaminen auttaa matkalla eteenpäin.
Rohkaiseva ja omakohtainen kirja tarjoaa tietoa ja vertaistukea narsistisesta parisuhteesta toipumiseen. Teoksessa käydään läpi toipumisen haasteita niin väkivaltaa kokeneiden kuin traumapsykoterapeutinkin näkökulmasta. Harjoitteet auttavat käsittelemään traumaoireita ja rakentamaan omaa identiteettiä. Merkittävä osa toipumista onkin jättää uhrin viitta ja kasvaa selviytyjäksi."

Kuuntelin Helsingin Kirjamessuilla Metson haastattelun ja silloin päätin, että haluan tutustua kirjaan.
Hyvin kirjoitettu teos vaikeasta aiheesta. Kirjassa kerrotaan kirjailijan, kahden naisen ja kahden miehen kokemuksia. Lisäksi traumapsykoterapeutti
Jonna Södevall kertoo mm. väkivallasta toipumisen erityispiirteitä.

Alussa Metso sanoo mm. "
Toivon, että tällä kirjalla voin tehdä taas vähän näkyvämmäksi sitä, mistä henkisessä väkivallassa oikeasti on kyse. Ennen kaikkea haluan kirjalla kertoa, että sinä et  ole  yksin. (...) Vaikka nyt elän hyvää elämää, väkivaltaisen suhteen kokemus menee syvälle, luihin ja ytimiin. Se jättää ihmiseen niin perinpohjaisen jäljen, että tapahtumat ja tunteet pystyy palauttamaan mieleensä helposti, vaikka ne eivät enää ole  millään tavalla osa elämää."

Jos aihe millään lailla koskettaa sinua, niin lue ihmeessä ja vaikkei koskettaisikaan, niin lue silti. Kirjan luettuasi ymmärrät ainakin aiheesta enemmän. 
Plussana, että kirjassa on mukana myös miehiä, sillä eiväthän naiset suinkaan ole ainoita, jotka kokevat parisuhteessa henkistä ja fyysistä väkivaltaa.

Lukija ok.

++++++++
Kirjailija, vapaa toimittaja
Riina-Maria Metso, synt. 1978, kotoisin Mikkelistä
                                              
Riina-Maria Metso Helsingin Kirjamessuilla 2022.

******
Ilmestyneet teokset:
Miksi se ei vain lähde 2018 - Pahuuden jälkeen 2022

Tunsin voimattomuuden leviävän kehooni. Uhkailiko hän lopettaa suhteemme vain siitä syystä, että minä halusin tavata ystäviäni? Se tuntui niin väärältä.

Lena Bivner: Helvetti, jota kutsuin rakkaudeksi,  suom. ilm. 2021 - Helvete jag kallade kärlek 2018 - suomennos: Heidi Lehto - kansi: Michael Ceken  - Ordberoende Förlag  - Storytelin äänikirja - kesto: 8 h 12 min. - lukija: Elina Saarela

Esittelyteksti Storytelin sivuilta:

"Kiihkeästä intohimosta ja hellyydestä alkunsa saanut suhde muuttui kontrolloimiseksi, nöyryyttämiseksi ja monta vuotta kestäväksi henkiseksi pahoinpitelyksi.

Minulla oli hyvä työpaikka, kaksi ihanaa lasta eikä ystävistäkään ollut pulaa. Silti minut alistettiin niin, että hukkasin sisäisen kompassini. Ulospäin näytimme olevan onnellinen pari, itsenäinen nainen ja rakastava mies. Rakensimme yhdessä vahvan muurin ulkomaailmaa vastaan, eivätkä edes läheiseni aavistaneet, mitä kulissien takana todellisuudessa tapahtui.

Tämä on minun henkilökohtainen tarinani siitä, millaista oli elää miehen kanssa, joka vähä vähältä sai nujerrettua minut täysin. Se on tarina helvetistä, jota kutsuin rakkaudeksi."

Tämäkin kirjan pohjana ovat siis kirjailijan omakohtaiset viisi vuotta jatkuneet kokemukset. Mies pahoinpiteli ennen kaikkea henkisesti, mutta myös fyysisesti. 

Tärkeä aihe oli vesitetty liialla toistolla, pitkästyttävää. Samanlaisia tapauksia vyöryy lukemattomia. Ensin luetteloidaan yksityiskohtaisesti henkisen väkivallan tekoja ja sitten nainen yritää selittää niitä. Totaalisen puuduttavaa.

Lisäksi minua ärsyttivät tietyt asiat, kuten mm. se kuinka monta kertaa kirjoittaja altistaa lapsensa pahoinvoinnnille ja laittaa oman rakastumisensa etusijalle. Kuten kerran kun nainen ei ole nähnyt lapsiaan viikkoon ja silti sanoo, että mies on etusijalla.

Jos aihe kiinnostaa ja haluat lukea vain yhden kirjan, niin lue mielummin yllä oleva Pahuuden jälkeen. Se on paljon paremmin kirjoitettu ja informatiivisempi. 

Kirjailijan lopppusanoista:
"Entisten tyttöystävien kanssa puhuminen hälvensi epäilykseni siitä, että "ehkä syy hänen käytökseensä oli minussa". (...) Psykopaattisia piirteitä omaavat miehet voivat ulkopuolisen silmin olla hyvinkin mukavia ja toimia moitteettomasti ammatissaan, mutta kotioloissa he ovat varsinaisia piruja. Siellä heillä on lupa nöyryyttää, mainipuloida, kontrolloida ja nujertaa kumppaninsa, joka turhaan yritää saada ympäristöään ymmärtämään kuinka ilkeä hänen puolisonsa on.

+++++++
Kirjailija, mainosalan työntekijä
Lena Bivner

********
Ilmestyneet teokset:
Helvetti, jota kutsuin rakkaudeksi 2021

Lukija tauottaa liikaa.

Kommentit