Kooste: Turtschaninoff & Venho & Kanto & Tola - proosa - muistelmat

              

Neljä erilaista äänikirjaa: Elämää suomaalla vuosisatojen ajan. * Martti Suosalo avoimena. * Onko Henri löytänyt Maajussille morsian -ohjelmasta oikean naisen? * Joonatan Tola oli lapsena äitinsä omaishoitaja.

Täällä oli kaikkea, mitä hänenlaisensa mies tarvitsi. Maa oli neitseellistä, ja hän oli valmis taivuttamaan sen tahtoonsa ja kylvämään siihen siemenen, niin että se tuottaisi runsaan sadon. (...) Torpan nimi oli Nevabacka, sillä se sijaitsi ainoalla kumpareella suomaan keskellä.

Maria Turtschaninoff: Suomaa, 371 s. - ilm. 2022 - Arvejord - suomennos: Sirkka-Liisa Sjöblom - kansi: Sanna Mander - Storytelin äänikirja - kesto: 11 h 44 min. -  lukija: Mirjami Heikkinen -  Tammi

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

Ihmisen ja metsän juuret yhtä syvällä.
- Suomaa on lumoava episodiromaani metsän voimasta ja suomalaisten elävästä luontosuhteesta, joka kannattelee meitä sukupolvesta toiseen.
- Uurna sylissään nainen saapuu hiljaiseen taloon metsän keskellä. Kun viimeinenkin nokare äidin puolukkahillosta on syöty, on tyttären vuoro olla sukunsa vanhin. Ottaa haltuun talo ja maa sen ympärillä.
- Suvun tarina ulottuu kauas neljänsadan vuoden taakse sotamies Mattsiin, joka tuli ja iski lapionsa turpeeseen. Siitä pitäen pohjalainen Nevabackan sukutila on todistanut pakahduttavia ihmiskohtaloita ajan myllerryksessä. Tilalla eletään luonnosta ja sen kanssa: on pellot ja loputon työ, on kultaiset lakat ja pyhät pihlajat, myyttiset eläimet ja luonnonhenget. Asukkaita koettelevat niin sodat, nälkävuodet kuin sydänsurutkin, mutta metsä suo heille turvan ja oman paikan."

Ihana kirja! Pidin ihan kaikesta. Hyvin kirjoitettu, kaunista kieltä, oivaltava tarina.  Teos, jonka haluan omakseni. Harvoin luen kirjoja moneen kertaan, mutta Suomaan ajattelin ostaa ja nautiskella siitä. 

Vilkaisin e-kirjaa ja huomasin, että ihan alun tekstistä puuttui välimerkkejä, rivit ovat joskus vain sanan mittaisia. Seuraavassa luvussa kirjoitustyyli normalisoituu.
Plussana Sanna Manderin kauniit piirrokset.

Kävin kuuntelemassa kirjamessuilla kirjailijaa, mutten tiedä mitä päässäni on kulkenut, koska en silloin ihastunut kirjaan. 
Jos olisin lukenut romaanin viime vuonna niin se olisi kuulunut top-10 -listaani. Ehkäpä tänä vuonna sitten. 
Vahva suositus!

Lukija ok.

++++++++
Kirjailija, toimittaja:
Maria Turtschaninoff, synt. 1977
Turtschaninoff on v. 2014 Finland Junior -palkittu kirjailija, jonka teoksia on käännetty 30 kielelle. Suomaa on ensimmäinen aikuisille suunnattu romaani.

Kuvasin kirjailijan Turun Kirjamessuilla 2022.

*******
Ilmestyneitä teoksia:
Min mat och mammas (keittokirja yhdessä Christine Saarukan kanssa) 2006 - Suomaa 2022

Nuorten fantasia:
De ännu inte valda 2007 -  Arra 2008 - Helsingin alla 2010 - Anaché 2012 - Maresi: Punaisen luostarin kronikoita 1. (Finlandia Junior)  2014 - Naondel: Punaisen luostarin kronikoita 2. 2016 - Maressin voima:  Punaisen luostarin kronikoita 3. 2018

Usein mietin, että Tuirassa eletty lapsuus on kannatellut minua tähän saakka. Leikki. Värit. Hajut. Ihmiset. Sain kasvaa vapaasti nurkissa ja pihoilla pyörien ja ihmisiä katsellen, yhtä aikaa turvassa ja seikkailussa.

Johanna Venho: Martti Suosalon tähänastinen elämä,  492 s. -kansi: Martti Ruokonen - kannen kuva: Heidi Piiroinen - Storytelin äänikirjat - kesto: 18 h 21 min. - lukijat: Martti Suosalo ja Johanna Kokko - WSOY

Esittelyteksti kustantajan sivulta:

"Minun haaveeni ja unelmani elivät omaa elämäänsä, ja usein se, mitä kuvittelin, toteutui joskus myöhemmin."
- Johanna Venhon kirjoittama elämäkerta rakastetusta koko kansan näyttelijästä.
"Martti Suosalo tunnetaan sympaattisena ihmisenä ja tarkkanäköisesti työskentelevänä näyttelijänä. Hän on yhä tietyllä tavalla ujo ja mielikuvitusrikas poika, joka elää yhtä paljon päänsä sisällä kuin sen ulkopuolella. Teoksessa seuraamme Marttia lapsuuden idyllistä Turkan kuohuvaan Teatterikorkeakouluun, Ryhmäteatterin iloiseen joukkoon ja huolettomiin boheemivuosiin sekä rakastavaksi perheenisäksi ja omaehtoiseksi yrittäjäksi, jonka ihanteena on Shakespearen-aikainen kiertelevä näyttelijäseurue.  Teoksesta saa hyvän kuvan Suosalon luovasta prosessista ja siitä, mistä hän ammentaa ainekset virtuoosimaiseen näyttelijäntyöhönsä. Kirjailija Johanna Venho on vanginnut elämäkertaan Suosalon persoonallisen tavan katsoa maailmaa, ihmettelyn taidon, jota Martti ei ole koskaan kadottanut."

Tämän muistelukirjan otin kuunteluun ystäväni suosituksesta ja hyvä että otin. Tästä lähtien kun menen teatteriin ajattelen toisin monista asioista ja katson näytelmiä uusin silmin. Tästä voin kiittää Martti Suosalon avoimmuutta.

Epäröin ensin kun näin sivumäärän. Jaksaako kiinnostaa. Kiinnosti, joskin jonkin verran on toistoa. Suhtaudun erilailla myös Martti Suosalon esiintymisiin. 
Kirjassa on paljon vuosilukuja ja teattereita ja tietysti näyttelijöitä, joista tiedän lähes kaikki. Myös Turkka-osuudet olivat kiinnostavia.

Kirjan innoittamana varasin liput Kiviä taskussa -näytelmään, jota onkin mielenkiintoista mennä katsomaan nyt kun tietää miten se on rakennettu. Pääosissa ovat Martti Suosalo ja Mika Nuojua, ohjaus Pentti Kotkaniemi. Näytelmän ensi-ilta on ollut jo 11 vuotta sitten, ja vieläkin esitys kerää täydet katsomot. Jännää. 

Edit: Kyllä oli menoa ja meininkiä loppuunvaratulle katsomolle. Parasta kuitenkin loppupuolen putoamiset. Tosin olen aina komedian ollessa kyseessä epäileväinen. Ovatko aitoja vai eivät. Niin tai näin, yleisö pitää.

Lukijat: Pidin Martti Suosalosta lukijana. Hän on myös hyvä imitoimaan mm. Jouko Turkkaa. Mutta, miksei kirjan toista lukijaa mainita? Kokko lukee kirjasta muiden kuin Martin osuudet, mm. vaimon eli Virpi Suutarin, eri näyttelijöiden ja ohjaajien osuudet. Lukijana Johanna Kokko on hyvä.

+++++++
Kirjailija, runoilija, toimittaja
Johanna Venho, synt. 1971

********
Ilmestyneet teokset:
Runot: 
Postia Saturnukseen 1998 - Ilman karttaa 2000 - Yhtä juhlaa 2006 - Tässä on valo 2009 - Saaren runot 2017

Romaanit: 
Syntysanat 2011 - Revitään rikki se rakkaus 2013 (Jaana Seppänen & Johanna Venho) - 
Kaukana jossain on onnenmaa 2015 - Ensimmäinen nainen 2019 - Syyskirja 2021

Ensimmäinen nainen oli Finlandia-ehdokas vuonna 2019

Linkit: 
Lisäksi novelleja, esseitä ja runoja antologioissa sekä toistakymmentä lastenkirjaa.

Armi oli repäissyt ja osallistunut televisio-ohjelmaan. Siellä hän oli Henrin tavannut, rakastunut ja maajussin morsiamena paikkakunnalle muuttanut.

Anneli Kanto: Kullan kaipuu - ilm. 2022 - kansi: Emma Graves: Storytelin äänikirja - kesto 4 h 5 min. - lukija: Ella Pyhättö - Lind & Co

Esittelyteksti Suomalaisen sivuilta:

Viihdyin ihan hyvin tämän tarinan parissa. Kanto on tunnettu historiallisista romaaneistaan, mutta näköjään tällainen pienimuotoinen viihdekin taittuu. Aihekin on ajankohtainen Maajussille morsian -ohjelmineen.
Saatavana vain ääni- ja e-kirjana.

Nyt jään odottamaan uusinta aluevaltausta, nimittäin dekkaria.

Lukija ok.

+++++++
Kirjailija, toimittaja, käsikirjoittaja
Anneli Kanto, synt. 1950 Pirkkalassa
                          
                                                  
Kuvasin kirjailija Tampereen Kirjafestareilla joulukuussa 2022.

*******
Ilmestyneiä romaaneja:
Piru, kreivi, noita ja näyttelijä 2007 - Veriruusut 2008 - Pyöveli 2015 - Lahtarit 2017 - Ihan pähkinöinä 2018 - Rottien pyhimys 2021
Tulossa: Haihtuneet - 1. osa Näkijä -sarjaan - ilmestyy 13.2.2023

Lisäksi Kanto on kirjoittanut novelleja, näytelmiä sekä lukuisia palkittuja lasten- ja nuortenkirjoja. Kannattaa googlettaa jos perheessä on lapsia ja nuoria.
................
Vannoin, että hän oli tuhat miljoonaa keddaa kauniimpi kuin kednapiidakoilla lihotetut keddostalonaapudiämmät ja sen sanottuani aloin painella äidin silmämunia vuoron perään metallisella soppakauhalla. 

Joonatan Tola: Hullut ihanat linnut, 220 s. - osa 2/3 - ilm. 2023 -   Storytelin äänikirja - kesto: 6 h -  lukija: Ilkka Villi - Otava


Esitttelyteksti kustantajan sivuilta:

Tämä on sotahuuto!” Esikoisteoksellaan lukijat ja kriitikot hurmanneen Joonatan Tolan omakohtainen romaanisarja jatkuu.

Tolan perhe on jättänyt hyvästit taiteilijaisälleen, mutta isän laskuja tippuu yhä postiluukusta. Aseet pannaan myyntiin ja kattokruunu irrotetaan, sitten sossut ovatkin jo ovella. 6-vuotias Joonatan nostaa äidin kylpyammeesta, auttaa vaatteet päälle ja sytyttää äidin tupakan. Jollei pyörätuoliin joutunut äiti löydä miestä rinnalleen, uhkaa lapsia huostaanotto.

Pökerryttävän kasvukertomuksen traagisuutta leikkaa mustan huumorin ihmeellinen hehku."

En ole tutustunut (vielä) kirjailiijan edelliseen teokseen Punainen planeetta, joten olin uuden äärellä. Hullut ihanat linnut on jatko-osa. 

Oikessa elämässä isä oli taidemaalari ja runoilija, joka kärsi mielenterveysongelmista. Perheessä oli neljä lasta, joita äiti hoiti. Äiti sairastui MS-tautiin ja elämä muuttui. Isä ja äiti kuolivat kun lapset olivat pieniä, ensin menehtyi isä sitten äiti. Värikäs perhe oli lastensuojelun asiakas ja lapset sijoitettiin äidin kuoleman jälkeen perhekotiin. 
Kirjoja kirjoittaessaan Joonatan on miettinyt mistä ja miten voisi kirjoittaa ettei loukkaisi ketään.

Näistä lapsuusajan epävakaista kokemuksistaan Joonatan kirjoittaa ja vahvasti kirjoittaakin. Syvimmin jäi mieleen pikkupoika-Joonatan äitinsä hoivaajana. 
Traaginen lapsuus, jota kirjailija käsittelee kirjassaan osin huumorin kautta. Teos pohjautuu tositapahtumiin, mutta mikä tarinassa on totta ja mikä fiktiota. Sen tietää vain Joonatan ja hänen läheisensä. 

Romaanissa on myös toinen aikajana, jossa Joonatan on aikuinen ja tulossa isäksi. Jotenkin tämä aikuisuus-osio jäi lapsuuden jalkoihin. Mietin jopa oliko tarpeellinen. Toisalta aikuisuus saattaa olla johdantoa kolmanteen osaan. Aika näyttää.
Hyvä kirja, joka houkuttelee lukemaan edellisen osan ja tietysti myös tulevan romaanin.
Lukekaa tekin!

Lukija ok.

++++++++
Kirjailija, suomen kielen maisteri, tohtoriopiskelija
Joonatan Tola, synt. 1983, asuu Helsingissä

*********
Ilmestyneet teokset:
Punainen planeetta  2021 - Hullut ihanat linnut 2023
Tulossa: Kolmas osa - ilmestymisaika auki

Kommentit

  1. Suomaata on kyllä kovin kehuttu, ehkä joskus tartun siihen. Mietin vain lukematta suomentajan nimipäätöstä, alkuperäinenhän on Arvejod eli viittaisi ennemmin perintömaahan kuin suohon. No kai se sitten lukemalla selviää!

    Punaista planeettaa koetin viime vuonna lukea mutta jotenkin se karnevalistinen ote yhdistettynä kauhuihin sai minut järkyttymään ja ahdistumaan niin, etten voinut lukea kuin vähän alkua. Ja siis itse en todellakaan ole viettänyt Tolan kaltaista lapsuutta, että ei omista traumoistakaan johdu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisin paljastaa mistä suomaa ja mistä perintömaa tulevat, mutten tee sitä. Molemmat ovat oikein ja liittyvät kirjan tarinaan, kuten otaksuit.
      Lue ihmeessä, hyvä teos❤️

      Katsotaan miten minun käy Punaisen planeetan kohdalla. Minäkin olen elänyt onnellisen ja rakastavan lapsuuden.

      Poista

Lähetä kommentti