Simon Häggström: Yksinäiset sisaret, 3. osa

 

...jos on elänyt pimeydessä riittävän kauan, kaikkein kauheimmastakin todellisuudesta tulee arkipäivää. Elämä, jonka muut luokitteleat normaaliksi, vaikutttaa lopulta pelottavalta, ja vaaralliselta eikä sitä kohti saa mennä. 

Simon Häggström: Yksinäiset sisaret, 397 s. - 3. osa - suom. ilm. 2023 - kansi: Lisa Krebs - Systrarna och ensamhet 2022 - suomennos: Hanna Arvonen - HarperCollins

Sarjan jokaisen osan aloittaa esipuhe, jossa puhuu joku sellainen henkilö, jolla on kirjan aiheeseen liittyviä kokemuksia. Nyt tarinansa kertoo O, joka oli aloittanut chattailun netissä jo kymmenvuotiaana. Siitä alkoi O:n surullinen "ura" huumeita ja alkoholia käyttävänä seksityöläisenä.  O sanoo:
- Haluan, että te, jotka luette tämän, katsotte ympärillenne yhteiskunnassa. (...) Olen nykyään itse valppaana ja tarkkailen näitä varoitusmerkkejä voidakseni suojella niitä lapsia , jotka meidän maailmassamme on unohdettu.

Teoksen pääosassa on Amanda, yhdeksäntoista vuotias nuori, jonka elämä on tosi surkeassa jamassa. Amanda pyörii Tukholman rautatieaseman tuntumasssa ja yrittää vokotella miehiä saadakseen jokapäiväisen heroiiniannoksensa. Elämä kadulla on vaarallista, eikä koskaan tiedä millainen poka on. 
Amanda on kaunis, joten hän houkuttelee tahtomattaan miehiä ja nuorukaisia luokseen. Erään kerran Amandalle on käymässä huonosti, mutta paikalle osunut mies pelastaa Amandan, vie tämän kotiinsa, on kiltti ja maksaa jopa Amandan huumeet. 
Mutta kaikella on hintansa, myös ystävällisyydellä. 

Rikoskomisario ja ihmiskaupparyhmän johtaja Markus Lundström taistelee ihmiskauppiaita ja sutenöörejä vastaan. Apunaan Lundströmillä on herkästi tulistuva Natalia Volotkova, jonka kanssa Markuksella on tekemistä. Nainen ei hallitse itseään ja menee helposti liian pitkälle. Toistaiseksi Markus on suojellut arvaamatonta alaistaan, mutta se ei ole mahdollista pitemmän päälle.

Natalia on yksinäinen susi, joka yrittää purkaa agressiivisuuttaan  verenmakuisella liikunnalla. Onneksi on Putte, bostoninterrieri.
- Työn lisäksi Putte oli hnen elämänsä suuri ilo. Putte oli enemmän kuin koira, se oli hänen paras ystävänsä, ja hän tiesi, ettei se koskaan pettäisi häntä toisin kuin ihmiset.

Tiimissä on mukana myös 
Zandra Svensson ja Tamir Abubaker, joilla on tässä osassa  pienemmät roolit.

Amandalla on viisitoistavuotias pikkusisko Jennifer, joka on tällä hetkellä nuorten suljetussa hoitokodissa. Siellä ollessaan Jennifer saa kuulla missä jamassa isosisko on ja haluaa auttaa. Sisko pitäisi saada vieroitukseen, sillä heroiini on vaarallinen aine. Joko kuolee yliannostukseen tai tapaturmaisesti rahaa / ainetta hankkiessaan tai kroppa ei enää kestä. Pikkusisko kutsuu Markuksen ja Natalian luokseen ja kertoo suunnitelmansa. Poliisit ottavat riskin, kannattiko?
Lisäksi Jenniferillä on omakin suunnitelma. 
Miten sisarusten lopulta käy? 

Olen juuri pari kirjaa sitten kirjoittanut, että alkaa kyllästyttää kun poliisien puolisot valittavat koko ajan. Niin nytkin. Jo edellisessä kirjassa marmatin Markuksen vaimosta, joka ei ymmärrä työn vaativuutta ja tässäkin osassa jatketaan samasta aiheesta. Aina kun on meneillään tutkinta, joka vaati erityistä keskittymistä, alkaa vaimo nalkuttaa.
- Ettei Markus tullut koskaan ajoissa kotiin työvuoroista. Ettei hänen pitäisi tuoda töitä kotiin. Ettei hän ottanut riittävästi vastuuta kotona.
Toisaalta Markuksen pitäisi miettiä myös vaimoaan, joka työskentelee sairaanhoitajana teho-osastolla. Ei helppo työpaikka sekään.

Kaikkien kolmen kirjan teemat ovat rankkoja, mutta Simon Häggström osaa kirjoittaa.

Osien aiheena on paritus, hyväksikäyttö, ihmiskauppa, prostituutio ja ko. aiheisiin liittyvä rikollisuus sekä huumeet. 

Ensimmäisessä osassa esiintyvät viisitoistavuotiaat ystävykset Jennifer ja Malvina, jotka lähtevät nuorisokodista hatkaan. Heillä ei ole rahaa, joten jotenkin olisi pärjättävä. Kirjan teemana ovat hyväksykäytetyt nuoret. Toisen osan aiheena on ihmiskauppa ja tämän kolmannen osan porno sivujuonteineen.

Näiden kirjojen parissa ei voi sanoa viihtyvänsä, mutta todellisuudesta ammennetut tarinat on kirjoitettu hyvin. Ne pistävät ajattelemaan ja siksi Häggström on näistä aiheista halunnut kirjoittaa.
Näinköhän Häggström jatkaa vielä ko. aiheiden parissa. Kolmessatoista vuodessa on ehtinyt nähdä ja kokea kaikenlaista, joten kerrottavaa ainakin riittäisi.

Jättiläsmäisten, ikivanhojen puiden lehdeet olivat varisseet punakultaiseksi matoksi nurmikolle. Hän olisi halunnut kerätä kasan lehtiä syliinsä ja heittää ne päälleen niin kuin lapsena. Ilmassa leijui syksyn tuoksu ja kaikki oli niin kaunista.

+++++++
Kirjailija, Tukholman poliisilaitoksen rikoskomisario (erikoistunut prostituutioon, seksuaalirikoksiin  ja ihmiskauppaan), luennoitsija
Simon Häggström, synt. 1982. Alunperin kirjoittaminen oli Häggströmille vain terapiaa, sillä koettuja rankkoja asioista piti käsitellä jotenkin. 
Mies on Ruotsissa aktiivinen keskustelija ja naisten oikeuksien puolustaja. Vapaa-ajallaan kirjailija kerää lippalakkeja ja Muumi-mukeja.
- Häggströmin kirjoja on myyty yli 60 000 kappaletta 

*******
Ilmestyneet suomennokset:
He juoksivat pakoon 2022  - Bukarestin varjoissa 2022 - Yksinäiset sisaret 2023
Lisäksi Häggström on kirjoittanut kaksi suomentamantonta tietokirjaa.


................


Kirjakauppaliiton dekkariviikko on ohi, mutta kirjablogistit jatkavat vielä toisen viikon. Vetäjänä toimii Tuulevi:  tuulevi.wordpress.com

#dekkariviikot

Aiemmat kirjat:

5.6. Seppo Jokinen: Sen maksaa minkä tilaa, 28. osa

6.6. Ari Wahlsten: Langennut kaupunki, 7. osa

7.6. Pascal Engman: Kokaiini, 4 osa

8.6. Tiina Martikainen: Ruuti, 1. osa

9.6. Outi Hongisto: Veljet - Jälkeläinen osa 3/3

10.6. Eppu Nuotio: Leinikkimekko, 1. osa

11.6. Äänikirjat: Petja Lähde ja Simo Halinen: Yksi neljästä  1. osa ja Nainen joka katosi


Kommentit