Enni Mustonen: Kasvattitytär,1. osa & Virpi Hämeen-Anttila: Sarastus, 1. osa

 

Kaksi suosittua suomalaista kirjailijaa aloitti uuden sarjan. Mustosen sarjassa seurataan naisten elämää yli kaksi vuosisataa sitten. Hämeen-Anttilan Synnyinmaa -sarjan aloitusosassa keskitytään Kuljukankaan torpan Erikiin, joka yrittää löytää elämälleen suunnan.

Mitä enemmän Hedvig-täti neuvojaan lateli, sitä enemmän minua alkoi taas jännittää. Tuntui pelottavalta ajatella, että joutuisin yksin vastuuseeen kuolemankielissä olevasta emänäpiiasta ja mielipuolisesta vanhuksesta. Enää en kuitenkaan voinut perääntyä päätöksestäni, se oli selvää.

Enni Mustonen: Kasvattitytär, 400 s-. 1. osa Rouvankartanon tarinoita  - sarjaan - ilm. 2023 - kansi: Museovirasto ja Timo Numminen - Storytelin äänikirja - kesto: 12 t 24 min. - lukija: Erja Manto - Otava

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

"Säihkyväsilmäinen ja reipas Hedda Noora Lilliehöök saapuu 17-vuotiaana emännän avuksi − ja naitettavaksi – kasvattiäitinsä kotikartanoon, Nordenskiöldien Frugårdiin. Kartanon salskeista nuoristaherroista hän rakastuu laivastossa palvelevaan Ottoon, mutta kosijaksi ilmoittautuu myös Oton totinen isoveli Adolf Gustaf. Lopulta on edessä vaikea valinta. Totteleeko neito järkeään vai sydäntään?"
-----
Lämminhenkinen  ja viihdyttävä aloitus uuteen sarjaan, joka alkaa vuodesta 1774 ja on  mukava kurkistus entisajan elämään. 

Henkilöillä on hienoja nimiä, kuten pääosassa olevalla aatelissuvun tytöllä, jonka koko nimi kuuluu: Hedvig Eleonora Lillehöök af Fårdala

Kirjassa on käytetty vanhaa kieltä, jota on mukava kuunnella. Kirjassa on vain 9 lukua on ne ovat +- tunnin pituisia. Kuunnellessa pidän enemmän lyhyistä luvuista, sillä läheskään aina ei ehdi kuunnella koko lukua, vaan pitää summan mutikassa stopata kun ei tiedä, missä olisi sopiva kohta.

Ihanaa kun joskus näkee/kuulee verbin olevan muodossa: tuli pelastetuksi eikä tuli pelastettua. Tosin jälkimmäinen rakenne on myös nykyään hyväksytty. Itse olen oppinut käyttämään  "tuli pelastetuksi", joten sitä käytän ja muut rakenteet tuntuvat oudoilta.

Plussaa alussa olevasta henkilögalleriasta, josta olisi saanut lukien enemmän irti. Nyt hienot nimet, sukupuut, työt yms. vilahtivat ohi korvien.

Lukija; Erja Manto on parhaimmillaan tällaisissa teoksissa (proosa).

++++++
Kirjailija, tutkija, käsikirjoittaja
Enni Mustonen (pseud - oik. Kirsti Manninen), synt. 1952 Seinäjoella. Mustonen on julkaissut toistasataa kaunokirjallista romaania ja teoksia on myyty yli miljoona. Tuotantoon kuuluu romaanien lisäksi mm. lastenkirjoja,historiikkeja, dekkareita (Jouko Raivion kanssa), näytelmiä ja onhan kirjailija ollut mukana kirjoittamassa myös Hovimäkeä.
Kannattaa googlettaa, jos tuotanto kiiinnostaa.

****** 
Ilmestyneitä teoksia on paljon:
romaaneja vuodelta 1984 alkaen (Maitotyttö), Koskivuori-sarja, Järjen ja tunteen tarinoita -sarja, Pohjantuulen tarinoita -sarja sekä ehkä se kuuluisin eli 

Syrjästäkatsojan tarinoita -sarja, joka päättyi kymmenenteen osaan 1960-luvulle:
Paimentyttö 20213 - Lapsenpiika 2014 - Emännöitsijä 2015 - Ruokarouva 2016 - Ruokarouvan tytär 2017 - Taiteilijan vaimo 2018 - Sotaleski 2019 -Pukija 2020 - Näkijä 2021 - Tekijä 2022

Plus vielä syksyllä 2023 alkanut:
Rouvankartanon tarinoita -sarja:
Kasvattitytär 2023 -
..........

Jos hän olisi syntynyt kartanon untuvaisille patjoille, tai Osolan pääkammariin, joka oli kaksi kertaa suurempi kuin heidän koko tupansa, häntä olisi paijailtu ja hänen etevymmyyttään kehuskeltu kotona ja kylillä. Mutta maan matonen ei saanut tavoitella tähtiä. Se herätti ylemmissä vihaa ja toisissa köyhissä kateuden.

Virpi Hämeen- Anttila: Sarastus, 332 s.- ilm. 2023 -  1. osa Synnyinmaa -sarjaan - kannen kuva: Museovirasto - kannen suunnittelu: Piia Aho ja Päivi Puustinen - Storytelin äänikirja - kesto: 9 t 59 min. - lukija: Panu Vauhkonen - Otava

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:
"Suosikkikertojan loistelias sarjan avaus köyhän torpan pojasta, rakkaudesta ja suuresta unelmasta.

Eletään 1850-lukua Päijät-Hämeessä. Kuljukankaan torppaa asuttaa Erik leskiäitinsä kanssa. Omin päin oppia hankkinut Erik rohkaistuu tavoittelemaan vauraan talon tytärtä Briittaa, mutta kaikki eivät katso asemansa unohtanutta nuorukaista hyvällä. Sisuuntunut Erik lähtee etsimään onneaan Helsingistä, haaveenaan maisterin arvo ja oma vapriikki. Onnistuuko hän löytämään tiensä yli säätyrajojen, kun Krimin sodan laineet lyövät Helsingin rannoille?

Kiehtova Synnyinmaa-romaanisarja sukeltaa kansakuntamme ikimuistoisiin vaiheisiin aina Venäjän vallan ajoista Suomen itsenäisyyden vuosiin."
------
Ai että minä tykkäsin tästä tarinasta, joka on kirjoitettu mukavan vanhahtavalla tyylillä. Kirjassa on romantiikkaa siteenksi ja on mielenkiintoista seurata kuinka pitkälle Erik elämässään pääsee.

Mutta mikä parasta, tarina etenee niin jännittävästi, että on pakko kuunnnella eteenpäin. Huomaa, että kirjailija on perehtynyt rikosmaailmaan, joten siitä on ollut apua. Enkä nyt tarkoita, että kirjassa olisi rikoksia, niitä ei nimittäin ole.

Mukana on myös todellisia historian tapahtumia ja hahmoja, kuten Aleksis Kivi, tosin kirjassa puhutaan Stenvallista. Jotkut nimet menivät ohi, ne olisi pitänyt googlettaa. 

Taatusti kuuntelen /luen seuraavankin osan. 

Yhteenveto: Pidin molemmista romaaneista, mutta Hämeen-Anttilan kirjasta hieman enemmän, sillä siinä on enemmän tapahtumia ja ne on kirjoitettu koukuttavampaan muotoon.

Lukija: En jostain syystä ollut katsonut kuka on lukija, joten olin äimistynyt kun Panu Vauhkonen aloitti.  Jotenkin olin ajatellut, että kirjassa olisi naislukija, mutta eipä ollut. Mieslukija onkin oikein positiivinen kokemus. Pidin kovasti Vauhkosen rauhallisesta lukutyylistä ilman eläytymistä. Panu Vaukonen(kin) on näyttelijä, kuten niin monet lukijat. Näyttelijän ammatti ei tosin takaa automaattisesti hyvää lukijaa.

Jos nuorten kirjat kiinnostavat, niin kts. kirjalista tuolta alempaa:

++++++
Kirjailija, tutkija, kuvittaja ja kääntäjä
Virpi Hämeen-Anttila, synt. 1958 Espoossa

Kirjailija Helsingin Kirjamesssuilla pari vuotta sitten.

*******
Ilmestyneitä teoksia on paljon, ohessa romaaneja:
Suden vuosi 2003 - Alastonkuvia 2004 - Kolmastoista lapsi 2005 - Perijä 2006 - Sokkopeli 2007 - Muistan sinut Amanda 2008 - Päivänseisaus2009 - Toisen taivaan alla 2010 - Railo 2011 - Tapetinvärinen 2012 - Marionetit 2013 - Villa Speranza 2013

Synnyinmaa-sarja:
Sarastus 2023

Muita, esim.:
Paino 2020 (tieto + omat kokemukset)
Linkki: PainoMiten pääsin sinuiksi kehoni kanssa 

Karl Axel Björkin tutkimuksia:
Yön sydän on jäätä 2014 - Käärmeitten kesä 2015 - Kuka kuollesta palaa 2016 - Koston kukat 2017 - Tiergartin teurastaja 2018 - Kirsikkapuiston rakastavaiset - 2019 - Kalman kevät 2020 - Juhananusyön painajainen 2021 - Vapauden vahdit 2022 - Synnin jäljet 2023

Markus Falk -sarja (yhdessä miehensä Jaakko Hämeen-Anttilan kanssa):
Profeetan soturit 2018 - Aleppon kirjuri 2019

Nuorten Nietos-sarja (yhdesä Mari Hämeen-Anttilan kanssa:
Intro 2007 - Riffi 2008 - Fade out 2009

Lisäki muitakin teoksia ja suomennoksia. Kts. Wikipedia.

-----
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit