Tampereen Kirjafestarit 2023 - Kirjarouvan tuokiokuvin

Tampereen Kirjafestareita vietettiin Tampere-talossa joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna. 

Tapahtuma keräsi lähes 10 000 osallistujaa, johon järjestäjät olivat tyytyväisiä. Ja ilmeisesti jotkut näytteilleasettajatkin, sillä kuulin kun erään pienen kustantajan edustaja kertoi, että oli lauantaina myynyt enemmän kirjoja kuin Helsingissä kahtena päivänä. Hienoa!

Tiistain Aamulehden välissä oli taas odotettu liite.

Lauantain 2.12.2023 tapahtumatarjonta:
Pidän tästä Kirjafestareiden aikataulusta. Se on helppolukuinen ja selkeä! Molemmille päiville oma aukeamansa. (Valitettavasti en saanut kuvasta lukukelpoista.)

Olin päättänyt jo Helsingin Kirjamessuilla, että ostan kirjakorvikset. Miten kävi? Tulin paikalle perjantaiaamuna ja eräs myyjä kertoi myyneensä korvikset jo torstaina. Jäin siis ilman. 
Ajattelin, että yritän Tampereella uudelleen ja kun näin heti aamulla allaolevat korvikset, niin nehän päätyivät mukaani. Olivat kuulema ainoat :-O

Revon Taika -ständillä oli muitakin koruja. Nämä on tehnyt kuvataitelija Arja Repo. Myynnistä oli myös kortteja, julisteita yms.

Sitten kirjaiijahaastatteluihin: 

 Oman messutaipaleeni aloitti klo 10.00 Antti Vihinen, jota haastattelee Maria Rossi.

Antti Vihinen ja Sininen enkeli (Into).

Kiersin myös katsomassa löytyisikö lisää kirja-aiheisia korviksia tai miten muuten vanhoja kirjoja on hyödynnetty. Tässä muutamia vaihtoehtoja ja alempana lisää.

Kirjatarjan kirjakorupuodista (Kirjatar) löysin riipuksia ja...

... ja korviksia.

Kirjansitojamestari Kaija Pihlajamäen ständi. Kannattaa muistaa, että omia rakkaita, mutta huonoon kuntoon menneitä kirjoja voi pelastaa.

Osastolla oli myös ihania erikokoisia lehtiöitä ja kirjankansia.


Yksi jokavuotisista Tampereen Kirjafestareiden tapahtumista on tietysti Aamulehden Tulenkantaja-palkinto. Se on Aamulehden vuonna 2013 perustama kirjallisuuspalkinto, jonka tarkoituksena on edistää kotimaisen kirjallisuuden vientiä ulkomaille. Palkinnon arvo on 5000 euroa.
Ehdokkaat olivat: Juhani Brander: Amerikka (WSOY) - Antti Hurskainen: Suntio (Siltala) - Reetta Niemelä & Katri Kirkkopelto: Mustan Kuun majakka (Lasten Keskus) - Iida Turpeinen: Elolliset (S&S) ja Katja Raunio: Viime Ajat (Teos). Voittajan valitsi kirjailija Riikka Pulkkinen

En ollut tilaisuudessa mukana, niin voittajakuvan jouduin ottamaan kustantajan sivuiilta. Voittaja oli Katja Raunio. Onnittelut hänelle.
Kuva Teoksen sivulta, kuvaaja Heli Sorjonen



Opiskelijahaastatelussa Päivi Alasalmi kertomassa Hallavainen-sarjan toisesta osasta: Häkkilinnut (Gummerus).
Sarjan osat 3-5 löytyvät jo äänikirjoina. (Storytel Original).

Kirjailijaa haastattelee Anna Andersson.

Alasalmi luki otteen dekkaristaan.

Marko Kipeä haastattelee Asko Alanen.


Undertaker - Kuolemankauppiaat (CrimeTime)

Asko Alanen ja Marko Kilpi.

Käytävällä tapasin tuttujakin. Outi Hongisto oli tullut fiilistelemään Tampereen festareita. Hongistolta on juuri ilmestynyt uuden Hans & Venla tutkii -sarjan ensimmäinen osa Grynderi, joka sijoittuu asuntorakentamisen maailmaan. 

Outi nappasi kuvan.

Harvoin käyn kuuntelemassa samaa kirjailijaa samoilla messuilla kahta kertaa, mutta nyt sellainen ihme tapahtui. Kiinnosti kuunnella mitä toinen haastattelija kysyy.

Päivi Alasalmea haastatteli nyt Anne Flinkkilä.


Kirjailijapari - vaan ei aviopari :) - odottamassa omaa vuoroaan.

Anna-Kaisa Ikonen haastatteli Rosa Meriläistä ja Kari Häkämiestä.

Presidentintekijän kuolema (Teos)

Katsokaa kuinka veikeä teos Maestro-salissa on. Tekijää en käynyt katsomassa.

Puuvillatehtaan kilpailija (3. osa - Gummerus) Kirjailija Ann-Christin Antell ja haastattelijana Anne Flinkkilä.


Ann-Cristin Antell ja Puuvillatehtaan kilpailija 

Sitten vuorossa eräs Tulenkantaja-ehdokkaista.

Siskotuulikki Toijonen haastattelee Juhani Branderia.
(Haastattelijat voisivat ottaa oppia Toijosesta, joka istuu yleisöön päin ja mikki on niin, että yleisökin kuulee.)

Amerikka (WSOY)


Juhani Brander ja Amerikka.


SUNNUNTAI 3.12.2023:

Yksi suosituimmista ohjelmanumeroista oli sunnuntaina järjestetty presidenttiehdokkaiden Elämäni kirja -paneeli, jossa ehdokkaat saivat mainita kirjasuosikkinsa. Mukana olivat Mika Aaltola (Thukydides: Peloponnesolaissota), Sari Essayah (Raamattu), Pekka Haavisto (Gabriel García Márquez: Sadan vuoden yksinäisyys), Jussi Halla-aho (Mika Waltari: Turms Kuolematon), Harry Harkimo (Phil Knight: Shoe Dog), Olli Rehn (Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla -trilogia) ja Alexander Stubb (Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen). Puheenjohtajana toimi Matti Mörttinen. 
En ollut tapahtumassa Helsingissä enkä Tampereella, joten Elämäni kirjat oli googletettava. 

Anna Kortelainen, jota haastatteli Johanna Harkkila. Kirja on Kulkija (Tammi).


Anna Kortelainen on yksi parhaimmista esiintyjistä, joita tiedän. Sujuvasanainen, ilmeikäs ja hauska.

Hieno Hilma: Tässä lisää kirjojen hyötykäyttöä: Korviksia, magneetteja ja lasinalusia. Myös pikkupussit oli tehty kirjojen sivuista. Kysyin mistä tekijä hankkii kirjansa. Arvasin kyllä vastauksen: kirppareilta, kierrätyksestä ja jätelavoilta. Ja sorruinhan minä toisiin korviksiin:

Oli valinnanvaikeutta, mutta näihin päädyin. Eivätkö olekin ihanat. 

Tamperelaisena halusin käydä kuuntelemassa mitä sisältää pirkanmaalaisten kirjailijoiden potpuri. Siinä jokainen kirjailija sai kertoa uusimmasta/uusimmista kirjoistaan ja lukea valitsemiaan otteita.
Kuvassa vasemmalta oikealle: Oili Sainila, Riikka Palander, Kirsi Kuronen, Anna Paldar, Ilona Tomi ja Anneli Kanto.

Oili Sainila: Linnunrata (proosa, Seutu Kustannus)

Riikka Palander: Elefanttien aika (proosa, Avain)

Kirsi Kuronen: Seelanti (nuortenkirja, Karisto) ja lasten kuvakirja Saanko minä silittää sinua (kuvitus: Karoliina Pertamo - Myllylahti)

Anna Paldar: Kadonnut: Alessia B (dekkari, Lind & Co)

Ilonaa Tomi: Tapahtukoon sinulle sinä (runoteos - Warelia)

Anneli Kanto: Punaorvot (Lind & Co) sekä dekkari Saalistetut (CrimeTime)

Tapahtumaa juonsi kirjailija Taru Kumara-Moisio.

Tampereen festarit on kiva tapahtuma, mutten vieläkään ymmärrä miksi aluperin festarit piti sijoittaa Helsingin ja Turun Kirjamessujen perään, jolloin monilla - niin aktiivikävijöillä kuin näytteilleasettajilla alkaa jo olla kirjaväsymystä. Lisäksi monet haastattelut on jo nähty joko Turussa tai Helsingissä tai jopa molemmissa.
Mielestäni kevät olisi ollut otollisempi aika. Silloinkin tulee uutuksia ja on äitienpäivää ja lakkiaisia ynnä muita valmistujaisia.

Osittain ylläolevan vuoksi päätin, että tänä vuonna oma messumatkani on toisenlainen. 
Kävin kuuntelemassa normaalia vähemmän haastatteluita. Sen sijaan vaeltelin tutkimassa myytipöytiä ja panostin kiireettömiin keskusteluihin. Oli ihanaa käydä kahvilla ja istua kaikessa rauhassa puhumassa tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Kirjat yhdistävät kaikkia.

Ensi vuoden haastattelijoille muutama neuvo näin katselijan kannalta:
Esitelkää itsenne jollei sitä ole jo tehty. 
Istukaa rintamasuunta suht eteenpäin, jotta kuulijat näkevät muutakin kuin haastattelijan  takaraivon tai nenänpään. 
Tapahtuma-avustajat ovat paikalla sitä varten, että haastattelijat seuraisivat ja noudattaisivat annettuja aikoja. Kun näytetään STOP-kylttiä, niin sen jälkeen ei enää kysytä mitään. Antakaa kuulijoille aikaa siirtyä mahdollisesti toiseen haastattelupaikkaan. 
Puhukaa mikkiin, jonka täytyy olla ihan lähellä suuta. 

Pidän Tampereen Kirjafestareiden kiireettömästä fiiliksestä ja nautin siitä, että haastattelut saa kuunnella ilman ylimääräisiä hälyjä. Tämän mahdollistaa Tampere-talon monet salit ja huoneet, joista saa oven kiinni. 
Auloissa näytti olevan henkilökuntaa riittävästi. Tarvittaessa apu on siis lähellä. Tampere-talo on aika sokkeloinen ja kestää aikansa ennen kuin oppii kulkemaan paikasta ja kerroksesta toiseen. 

Joitakin haastatteluita oli mahdollista seurata suorana Aamulehden nettisivuilta.
Talossa oli myös ohjeisohjelmaa, johon en osallistunut, esim. viinimaisteluita, maksullisia konsertteja ja pakohuone. 
Lapsille oli omaa ohjelmaa.

Ravintoloiden lisäksi oli pieniä kahvinurkkauksia, joista sai kahvia jonottamatta. Alakerran kahvinurkkauksessa oli vain pari korkeata baaripöytää. Samaan tilaan olisi mahtunut muutama pöytä tuoleineen. Olisi ollut mukava istahtaa rauhassa kahvikupposen äärellä. 

Meille bloggareille ja muille median edustajille oli varattu oma rauhallinen työtila, jonne sai jättää ulkovaatteensa. Kahvista plussaa ja miinusta etteivät vessat tänäkään vuonna olleet toiminnassa. 
Kirjabloggareille ei valitettavasti ollut vieläkään omaa pikkutapahtumaa, kuten on muilla kirjamessuilla.

Kiitos mediapassista! Kivat messut, joista kiitän kaikkia järjestäjiä!

Tampereen Kirjafestarit järjestetään seuraavan kerran 30.11 - 1.12.2024


Linkki festareiden viimevuotiseen kuvakoosteeseen:

Kommentit