Ari Wahlsten: Langennut kaupunki, 7. osa


"Aavistelinkin teidän olevan idealisti - musta ritari langenneessa kaupungissa. Uskotte hyvän voittoon pahasta ja sitä rataa, ettekä myönnä, että maailmasta löytyy vain kahdenlaisia ihmisiä: on kusipäitä ja sen lisäksi ihan hirveitä paskapäitä."

Ari Wahlsten: Langennut kaupunki, 255 s. -7. osa Kit Karisma -sarjaan - ilm. 2023 - kansi: Timo Numminen - CrimeTime 

Kit Karisma -kirjoissa on yksityiselämää kovin vähän tai ei ollenkaan. Siispä sananen niille, jotka eivät tunne päähenkilöä.
Tummaihoinen Kit Karisma on syntynyt Washingtonissa suomalaisen lähetystövirkailijan ja afroamerikkalaisen turvallisuusmiehen aviottomana poikana. Kit on asunut sekä Suomessa että Washingtonissa. Kit asuu yksin kerrostalossa. Pitää nyrkkeilystä, ristikoista ja vanhoista suomalaisista tangoista sekä naisista. Kit on yksityisetsivä, joka joskus oikoo lakia ja jolla on sekalainen asiakaskunta. Kitillä on hyvä sydän.

Kit Karisman päivä alkaa ikävissä merkeissä, sillä pitäisi mennä kertomaan viisikymppiselle Laura af Tervikille viimeaikaisten tutkimuksien tulokset. Rouva oli halunnut tietää pettääkö mies. Kit oli viikon ajan ollut miehen kintereillä ja nyt olisi aika paljastaa mitä selvisi.

Toinen toimeksianto kuljettaa Eiran Aurinkolinnaan, joka on varakkaiden henkilöiden vanhuudenpäivien tyyssija. Siellä odottaa leskirouva Elsa von Baumgarten. Paronittaren aika alkaa olla vähissa, joten vanha rouva haluaa laittaa perintöasiansa kuntoon ilman, että suku pääsee kieroilemaan väliin. 
Ensimmäisenä pitäisi etsiä paronittaren lähisukulainen, joka näyttäsi kadonneen. Perintösoppaan on työntämässä näppinsä leskirouvan toinen sukulainen, joka haluaisi myös Kitin apua.

Tuumasta toimeen ja kuinka ollakaan Kit törmää heti autoon, jonka oli nähnyt jo Aurinkolinnan edustalla. Auton kuski, joka muuten muistuttaa entistä jääkiekkoilijaa, Matti "Mölli" Keinosta, keskustelee Kitille tutun henkilön kanssa. Kit Karisma on ihmeissään. Mitä on tekeillä?

Kit Karisma paneutuu saamiinsa toimeksiantoihin ja törmää tuolloin hämäriin liikemiehiin, jotka näyttäisivät jotenkin työskentelevän ihmiskaupan parissa. Entä mitä touhuaa venäläistaustainen roisto, joka tunnetaan nimellä Lihakauppias? 

Kit Karisma on omanlaisensa yksityisetsivä, joka ei karta jännittäviäkään tilanteita, ja joka on oikeudenmukainen ja sujuvasanainen.
- "Loppu tulee kaikille, siihen ei voi vaikuttaa. Mutta tärkeämpää kuin se miten kuolee, on se miten elää..."

Kit ei olisi Kit jollei työntyisi kinkkisiin paikkoihin ikävin seurauksin, mutta neuvokkuus pelastaa yhdestä sun toisesta tilanteesta. Vähintäänkin turpiin tulee ja turpiin annetaan. 
Kit toimii yleensä yksin, mutta aina silloin tällöin apua kaivataan. Tällöin hyvistä suhteista on apua. 
Mikä on lopputulos? Saako Kit Karisma kaikki toimeksiantonsa hoidetuiksi? 

Miten minusta tuntui, että tässä osassa on normaalia enemmän voimakeinoja ja niiden kuvailuja. Kieli on Wahlstenin dekkareille tyypillisen rehevää ja sangen kuvailevaa, mutta voisiko ihan himpun verran himmata? Opin myös jotakin, nimittäin miten neuvokkaasti kumikäsinettä voi käyttää.

Wahlsten kirjoittaa hard boiled-tyyliin, johon kuuluvat kauniiit naiset. Missä he olivat? Tällä kertaa on vähemmän Kit Karisman yksityiselämää. Ei sitä normaalistikaan paljon ole, mutta nyt ei ollenkaan. 

Ari Wahlsten on virkistävän erilainen dekkaristi, joka tuntuisi olevan tällaisen dekkarigenren ainoa edustaja. Wahlstenin kirjoissa ei ole poliisitarinoita, ei trillerimäistä jännitystä eikä päähenkilöiden yksityiselämää. Kit Karismalla ei tunnu olevan ongelmia, mies viihtyy itsekseen. Joskaan naisia ei ole kokonaan unohdettu. Kit ei ryyppää (joskus tuikku on ok), ei rällästä. Pää pelaa eikä menneisyydestä tunnu löytyvän kovin suuria mörköjä. Kit Karisma paiskoo menemään ja lukija yrittää pysyä matkassa mukana.
Jollet ole aiemmin tutustunuut tähän erilaiseen yksityisetsivään, niin nyt kannattaa aloittaa! Sarjaa voi lukea itsenäisinä teoksina.

Plussaa kirjan pituudesta. Vähemmän on enemmän.

P.S. Matti Keinonen -viittaus saattoi mennä ohi niiltä, jotka eivät ole seuranneet jääkiekkoa. Mölli oli kuuluisa jääkiekkoilija tuossa 1970-luvun tietämissä ja pelasi Rauman Lukossa hyökkääjänä. Matti Keinonen (1941-2021).

On tietyt rajat, joita ei sovi ylittää, jos haluamme käydä ihmisistä.

+++++++
Kirjailija, käsikirjoittaja, ohjaaja, näyttelijä, sanoittaja ja laulaja
Ari Wahlsten, synt. 1963 Helsingissä, jossa myös asuu. Kirjailija oli Lapinlahden Linnut -ryhmän jäsen 1994-2006.
Moninaisten tehtäviensä ohella Wahlsten opettaa myös Kriittisen Korkeakoulun kirjoittajakoulussa.

Ari Wahlsten osallistuu (ainakin) Pieksämäen Dekkarit Festivaaliin (ent. Varkauden Dekkarit Festivaali) Häkkilän Tilalla lauantaina 29.7. klo 11.00. Tule kuulolle.

Tätä ei ole tapahtunut ennen. Minä nimittäin unohdin ottaa perinteisen kirja- ja kirjailija- poseerauskuvan, joten mennään tällä. Kuva otettu kirjajulkkareissa 15.5.2023.

********
Ilmestyneet teokset: 
Kosteiden mestojen balladi 2012 - Jobikirja 2014 

Kit Karisma -sarja:
Kuka pelkää mustaa miestä 2016 - Lumimies 2016 - Nelisormi 2017 - Hyvästi enkelini 2020 -  Ikiuni 2021 - Kyynelten laakso 2022 - Langennut kaupunki 2023

Linkit, joista puuttuvat osat 1 ja 2, sillä niistä ei ole blogissa.
 Tähän loppuun vielä pari kuvaa Langenneen kaupungin toukokuisista kirjajulkkareista, jotka pidettiin Kallion kirjaston kupolisalissa. Kiinnostuneita kuulijoita oli liikkeellä paljon, sillä tila oli täynnä.

Juha Hurme on tunnettu hauskoista haastatteluistaan, eikä nytkään tarvinnut pettyä.

Mitä lie mies miettinyt?

Juha Hurme.
Signeerauksien pyytäjiä oli jonoksi asti.

.............


Tänä vuonna kirjablogistit viettävätkin kaksi dekkariviikkoa, joita vetää Tuulevi:  tuulevi.wordpress.com

Kirjakaupat nostavat esiin kesän lukusuosikkeihin kuuluvaa rikoskirjallisuutta viettämällä kymmenennettä valtakunnallista dekkariviikkoa 5.6. - 11.6.2023

#dekkariviikko #dekkariviikot

Dekkariviikkojen kirjalinkit:
5.6. Seppo Jokinen: Sen maksaa minkä tilaa, 28 osa

Kommentit