Pieksämäen Dekkarit Festivaali 2023 - (ent. Varkauden Dekkarit Festivaali)



Viime vuonna festivaalia ei ollut, mutta sitä ennen ollaan aina oltu Varkaudessa. Siispä hieman yllätyin kun sain tietää, että seitsemäs Varkauden Dekkarit Festivaali onkin siirtynyt Pieksämäelle ja samalla nimi muuttui Pieksämäen Dekkarit Festivaaliksi. Seinällä ollut ohjelmakuvani näyttää olevan niin epäskarppi, ettei siitä saa mitään selvää, mutta alta voi lukea samat asiat.

Saavuin Pieksämäen rautatieasemalle perjantaina 28.7.2023...

...jolloin vettä tuli kuin aisaa. Samalla oivalsin, että minulla on mukana aivan vääränlaisia vaatteita. Olisi pitänyt olla lisäksi ainakin kumisaappaat ja villapaita.

Tapahtumapaikkana oli Häkkilän tila. Se sijaitsee Venetmäellä eli n. 20 km Pieksämäeltä luoteeseen.

Kävin ensimmäiseksi katsomassa haastattelupaikan, sillä Tiina Martikaisella ja minulla oli ilo ja kunnia aloittaa haastattelut.

Haastattelut pidettiin vanhassa kiviseinäisessä rakennuksessa. Liekö ollut navetta joskus? Joka tapauksessa kolean ja sateisen sään vuoksi tila oli kylmä, huolimatta siitä, että sitä yritettiin lämmittää. 

(kuva Vesa Moilanen)
Tilaisuuden avasi ja tervetulosanat lausui tilaisuuden tuottaja Jaakko Ikonen.

(kuva Anna Paldar)
Haastattelin Tiina Martikaista aiheenamme poliisikoirat dekkareissa. Tiina Martikainen on kirjoittanut 4-osaisen Hanna Vainio -sarjan ja keväällä ilmestyi uuden Ruuti-sarjan aloitusosa. Kaikissa kirjoissa yksi päähahmoista on partioruumiskoira, uudessa sarjassa saksanpaimenkoira Ruuti.

Tiina Martikainen ja Ruuti -dekkari.

Linkki: Ruuti, 1. osa

Seuraavana vuorossa Tuire Malmstedt, jota haastateli kirjailija Mari Pyy. Aiheena oli perhesalaisuudet.

Tuire Malmstedt ja heinäkuussa ilmestynyt Lyijysydän, 3. osa.
Pieksämäkeläiseltä Malmstedtilta on ilmestynyt kuusi kirjaa: kolme Isa Karos -sarjaa ja kolme Metso & Vauramoa.

Olen kyllä lukenut Lyijysydämen, mutten ole vielä ehtinyt kirjoittaa mitään. Senpä vuoksi ohessa linkki toiseen osaan, jossa linkit myös aiempiin dekkareihin.

Illan lopuksi oli vuorossa elokuva.

Monitoimimies kirjailija Valtteri Mörttinen on myös elokuvakriitikko, joten oli luontevaa, että juuri Mörttinen kertoi ennen katselua  Kolmas mies -elokuvasta.

Sisältö lyhyesti: Rahaton kirjailija saapuu sodanjälkeiseen Wieniin etsimään ystäväänsä Harry Limeä ja päätyy vastoin odotuksiaan tutkimaan vanhan ystävänsä selittämätöntä kuolemaa.  
Upea elokuva, jossa on hyvä ohjaus, erinomaiset näyttelijäsuoritukset (Joseph Cotton, Alida Valli ja Orson Welles) ja aivan mahtava kuvaus! Ne valot ja varjot - aivan huikeata!
Kolmas mies on vuodelta 1949 ja Suomessa elokuva on ensiesitettiin 1950. 

Meille elokuva esitettiin perinteisellä tavalla eli 35 mm mustavalkofilminä. 

Häkkilän Tilan pihaa.

Lauantai 29.7.2023:

Ari Wahlsten ja aihe: Ovatko rikosromaanit paheksuttavaa rappiokirjallisuutta?
Kit Karisma -sarjan isä avaa dekkarin suhdetta moraaliin ja moralismiin.

Wahlsten on kirjoittanut mm. dekkarisarjaa yksityisetsivä Kit Karismasta. Osia on ilmestynyt seitsemän, joista uusin Langennut kaupunki, 7. osa ilmestyi  keväällä.

Mari Pyy haastattelee Valtteri Mörttistä.  Aiheena: Ailon Rajakari - sarjan toinen osa, Ellei sade lakkaa, joka ilmestyi kesäkuussa. 
Yritin ehtiä lukea kirjan ennen festareita, mutta toisin kävi. Kuuntelin sitten kirjan juuri ennen tapahtumaa. 

Valtteri Mörttinen 

Ellei sade lakkaa on toinen osa Ailon Rajakari -sarjaan, jonka aloittaa 

Mari Pyy ja kirjailija Joonas Konstig keskustelivat aiheesta "sodan raunioilla". 

Joonas ja Vaaran vuodet, josta kirjoitetaan kustantajan sivuilla seuraavasti: Tyylikäs, tositapahtumiin perustuva jännitysromaani sodan raunioista nousevasta Helsingistä ja murhasta, joka pakottaa kohtaamaan menneisyyden kaunat." 

Vaaran vuodet ilmestyi 2020.

(Kuva Vesa Moilanen) 
Perjantaina iltapäivällä ja lauantaina oli myös pienimuotoista kirjamyyntiä. Kahvi- ja purtavapaikan oli alun perin tarkoitus olla ulkona, mutta rankkasade romahdutti katoksen, joten tarjoilut olivat sisätiloissa.
Oli tarkoitus ottaa kuva kahvi- & kirjamyyntipaikasta, mutta unohdin. Niinpä nappasin ylläolevan kuvan (poikkeuksellisesti lupaa kysymättä) Sykkeessä-lehdestä

Seuraavana Iina-Kaisa Viheriävaara haastattelee Jukka Leskistä aiheesta "rikoksen vuoksi".

Jukka Leskinen ja esikoisteos Rikoksen vuoksi.

Jukka Leskinen on kirjoittanut teoksen yhdessä vaimonsa Leena-Maija Lohiniemen kanssa. Kirja on ilmestynyt heinäkuussa.

Iloisia kirjailijakuulijoita yleisössä: Anna Paldar sekä Tiina Martikainen

Tässä puolestaan kirjailijat Mari Pyy ja Janne Toivoniemi.

Sekä dekkaristi Ari Wahlsten.

Iltapäivällä puhui reservin majuri, kirjailija Ville Kaarnakari. Operaatio Gambiitti: Miksi Suomi pelastui miehitykseltä 1944? Operaatio Gambiitti paljastaa asekätkennän salaisuuden.

Operaaatio Gambiitti ilmestyy vasta lokakuussa 2025.

Janne Toivoniemi ja Jaakko Ikonen keskustelivat aiheesta "dekkareille uusia avauksia ja näkökulmia". Toivoniemeltä on ilmestynyt 1. osa sarjaan nimeltä Filosofisen etsivätoimiston tutkimuksia. Kirja on nimeltään Sateenkaarimurhat, 1. osa

Toisen osan eli Lähiörotat piti ilmestyä näillä näppäimillä, mutta kirjan julkaisu hieman siirtyy. Kustantajan sivuilla on päivämäärä 11.8.

Lähiörotat on itsenäinen jatko-osa Sateenkarimurhille.


Päivän päätteeksi nautimme dekkari-illallisen Häkkilän pitopöydästä - Pito- ja Juhlapalvelu Jouni Kauppinen. (Kuvasta puuttuu vielä ruokia :) Hyvää oli!

Ruokailijoita viihdytti  Länsmäkiset teatteriryhmä. 

Musiikista vastasi San Pedro. (Pahoittelen epäskarppia kuvaa.)

Tänä vuonna dekkariaiheisen rikosnovellikilpailun voitto jaettiin. Kuvassa onnelliset voittajat Marjo Kaikkonen ja Olli Hakkarainen, jotka saivat 500 euron palkinnot.
Molemmat palkitut novellit voi lukea täältä: Sykkeessä

Sunnuntai 30.7.2023
Kahdesta sateisesta päivästä juorusivat enää sadepisarat lehdillä.

Majapaikkani terassilta avautui kaunis aurinkoinen maalaismaisema. 

Kartanomajoitus Sofia & Angelique sijaitsee historiallisessa kartanomiljöössä muutaman kilometrin päässä Pieksämäen keskustasta. Pihapiirssä on kolme eri rakennusta, joista kaksi on majoituskäytössä ja päärakennus on yksityiskäytössä. Lisäksi pihapiirissä on pieni aittakahvio.

Jos viihtyy maalaismaiseman hiljaisuudessa, niin tässä oiva majoitusvaihtoehto. Minä viihdyin.
 
Häkkilän Tilakin näytti erilaiselta auringonpaisteessa. 
Aloitimme sunnuntain aamupalalla, jonka jälkeen siirryimme kuuntelemaan...

Ville Kaarnakaria. Varjo-Operaatio Bravo-Alfa: Suomalainen tiedustelu saa käsiinsä puolivahingossa tietoa Eurooppaa uhkaavasta operaatiosta, jonka tavoitteena on pysäyttää sotilaallinen apu Ukrainaan. 

Kuvan kirja on toinen osa Varjo -sarjaan. (1. Varjo 2020 -  Varjo, Operaatio Bravo Alfa ilmestyy lokakuussa  2023 ja Kaarnakari hieman lupaili sarjaan vielä kolmannennkin osan.)

Tapahtuman päätteeksi siirryimme ulkotiloihin. (Voi kun olisimme voineet olla ulkona koko viikonlopun, mutta sää ei oikein suosinut). 
Pohdiskelua aiheesta "Bloody Sunday". Mielenkiintoinen keskustelu, jonka aiheena äänikirjat vai paperikirjat. Lopulta keskustelu rönsyili myös muihin teemoihin (kaikki saivat siis osallistua). Puhuimme myös hieman mm. kirjastoista, rahasta, markkinoinnista ja dekkaritarinoiden raaistumisesta. Juttua olisi varmaan riittänyt koko iltapäiväksi, kuten niin usein kun kirjoista pääsee  keskustelemaan. 

Keskustelun ydinryhmä.

Sunnuntaiksi oli kuulolle saapunut myös metropoliitta Panteleimon. Mies on kirjoittanut lukuisia teoksia sekä myös dekkareita:

Metropoliitta Panteleimon kirjoittaa lämminhenkistä Koskijärvi -sarjaa. Kuvan viimeinen ja 11. osa, Matkalla Kainuussa, ilmestyy elokuussa. Kirjailija on sanonut, että on aika lopettaa tämä sarja ja aloittaa jotakin uutta.

Vasemmalta oikealle: Häkkilän Tilan renki, pehtoori Terho Häkkinen, festivaalin perustaja ja tuottaja Jaakko Ikonen sekä kirjailijat Ari Wahlsten, Janne Koiviniemi ja Ville Kaarnakari.

Tässä viimeiset paikalla olijat eli isäntäväkeä, esiintyjiä ja yleisöä.
(Kuva Maya Ikonen)

Lämpimät kiitokset kaikille, etenkin tapahtuman järjestäjille Jaakko Ikoselle ja Terho Häkkiselle. Oli tosi mukava, vieraanvarainen ja lämminhenkinen tilaisuus!
Ainakin ensi vuonna tapahtuma järjestetään jälleen Pieksämäellä Häkkilän Tilalla. 
Siis ensi vuoteen.


Kommentit

  1. Kiitos. Kiva raportti dekkarifestivaalista. Paikka oli todella hieno, sääli, että satoi, mutta kun sille ei voi mitään. Perjantain Martikainen haastattelu oli hyvä ja pidin erityisesti "vakikysymyksistäsi". Ne kertovat usein kirjailijasta/haastateltavasta asioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiva jos pidit haastiksesta. Harmi tosiaan, että oli niin sateista. Suomen sää on arvaamaton. Ensi vuonna taae

      Poista
  2. Kiitos Satu minunkin puolestani :) Mukavaa kun pidit!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti