Varpu Tavi: Viisaus on vanhoissa naisissa

 

Jo viisikypppisinä me alamme kokea ikäsyrjintää. Meidän on vaikea työllistyä. Meistä ajatellaan ilman muuta, että olemme joutilaita hoitamaan vanhoja vanhempiamme ja lapsenlapsiamme. Meitä siirretään pois televisiotyöstä. Teattereissa meille ei useinkaan enää ole tarjolla kiinnostavia rooleja.

Varpu Tavi: Viisaus on vanhoissa naisissa, 250 s. - ilm. 2023 - Storytelin äänikirja - kesto: 3 t 20 min. - lukija: Erja Manto - Into Kustannus 

Julkaisen useimmiten kaksi äänikirjaa samassa, mutta Tavin kirjalle ei tullut eteen sopivaa paria, joten tässä tämä nyt on: Viisaus on vanhoissa naisissa.

Sisältökuvaus kustantajan sivuilta:

Varpu Tavin kirjassa Viisaus on vanhoissa naisissa, viisaat vanhat naiset puhuvat kaunistelematta siitä, miksi vanheneminen vituttaa ja miten suurta, yli 50-vuotiaiden naisten reserviä ei hyödynnetä työelämässä.

Näiltä naisilta löytyy elämänkokemusta ja osaamista, mutta jo viisikymppisillä naisilla on vaikeuksia työllistyä. Yli 50-vuotiaita naisia onkin Suomessa kaikkiaan 1,2 miljoonaa ja eläkeiän nostaminen on tapetilla. Kannattaako tämä reservi hukata?

Jos uskallat, lue miksi vanheneminen vituttaa kirjailija Anneli Kantoa tai miksi haaveileminen on ylimainostettua ylpeästi vanhan Aira Samulinin mielestä. Entä miksi terveystutkija Pauliina Aarvan mukaan tieteenteko on vanhana vapaampaa – tai minkä vuoksi yrittäjä Kaarina Jokinen ajattelee, että julkisen keskustelun happikato tyhmentää ihmisiä? Mikä on Vappu Taipaleen mielestä yleisesti hyväksytty naisvihan muoto?

Yli 50-vuotiaita naisia on Suomessa kaikkiaan 1,2 miljoonaa. Varpu Tavin kirja Viisaus on vanhoissa naisissa antaa puheenvuoron heistä kolmelletoista. Mukana on eri-ikäisiä, erilaisissa ammateissa toimivia ja toimineita, erilaisia poliittisia suuntauksia ja näkökulmia edustavia naisia. Julkisuudesta tuttujen naisten lisäksi ääneen pääsevät hoitoalan ammattilaiset.
Yli 50-vuotiaat naiset – yhteiskunnan tuhlattu reservi?
-------
Tämä kirja osui ja upposi! Paljon järkevää, järeää ja toisinaan humoristista tietoa vanhenemisesta ja sen kokemisesta. Etenkin se osuus jossa puhuttiin liikkumisesta ja jumppasalien liikuttajista on minulle tuttua asiaa koska olen koko ikäni harrastanut liikuntaa. Kirjan "puhujilla" on painavaa ja järkevää asiaa ja
teosta varten on tehty paljon taustatyötä. Siitä todisteena lopun pitkä "Luettua"- lähdeluottelo.

Kirjasssa todetaan viisaasti: ikä ei ole VAIN numero!

Suosittelen kirjaa kaikille, mutta ehkäpä etenkin 50+

Valitetavasti yksi haastateltavista on poissa, Aira Samulin menehtyi lokakuussa 2023.

"Naist keskustelluot jot kui kauva naiset on ruumiillisist himot. Hyö on kaik vast sellassii puol pitosii naisii. Asja on tärkeä ja kauvas kantone. Siilo tullooki tietä myöt 82 vuotine hampuato ämmä. Hyö uteluot häneltjot millo naiselt loppuu mieheikävä. Ämmält vähä henkeäpihis, sut-sut sai suhautetuks: Kysykiä vanhemmalt, em mie sitä tiije." (Merkitty muistiin Vesilahdelta 1960, Sinikka Valkimo)

+++++
Tietokirjailija, filosofian maisteri 
Varpu Tavi on parikymmentä vuotta on tehnyt tietokirjoja aiheista, jotka liittyvät kulloiseenkin omaan elämänvaiheeseen ja kiinnostuksen kohteisiin.  Tavi asuu Saksassa.

******
Ilmestyneitä monipuolisia tietoteoksia on jonkin verran, löytyy mm. yrttitarinoita, kirjoja vaihdevuosista, muistisairaudesta, ylipainosta ja paastosta, laihduttamisesta jne.  Alla linkki Tavin sivuille, joissa voi lukea lisää:
Varpu Tavi
Kuvasin kirjailijan Helsingin Kirjamessuilla lokakuussa 2023.

Lukijasta pidän. Ja hyvä kun oli valittu hieman vanhempi lukija, jonka ääni sopii tarinaan hyvin, paremmin kuin sirpakkaääninen nuori.
-----------
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit