Sofi Oksanen: Samaan virtaan - Putinin sota naisia vastaan & Åsne Seierstad: Afgaanit

Kaksi tietokirjaa, jossa molemmissa mielenkiintoiset aiheeet ja tärkeät teemat.

Ukrainassa Venäjän harjoittama seksuaaliväkivalta on olennainen osatekijä ukrainalaisiin kohdistetussa kansanmurhassa.

Sofi Oksanen: Samaan virtaan - Putinin sota naisia vastaan, 240 s. - ilm. 2023 - esseetietoteos  - Storytelin äänikirja - kesto: 7 t 43 s. - lukija: Maria Kuusiluoma - Like

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

"Vaikuttava esseeteos kuvaa sitä, miten Venäjä toistaa Ukrainassa vanhaa ohjekirjaansa, jota Katariina Suuri toteutti Krimillä vuonna 1783 ja Neuvostoliitto ja Stalin myöhemmin vielä laajemmin ja verisemmin.

Venäjä ei ole koskaan käynyt läpi imperialistista menneisyyttään. Sen sijaan Kreml on keskittynyt luomaan viholliskuvia ja pohjustanut niillä sodassa käyttämäänsä seksuaalista väkivaltaa ja ihmisoikeusrikoksien uhreiksi joutuvien epäinhimillistämistä. Tasa-arvokehitys on Putinin Venäjällä alennustilassa. Venäjä vaientaa naisia, käyttää raiskausta aseena ja nöyryyttää uhrejaan mediajulkisuudessa uhaten heitä uusilla raiskauksilla.

Teos perustuu Sofi Oksasen puheeseen, jonka hän piti Ruotsin Akatemian järjestämässä sananvapautta ja demokratiaa uhkaavia tekijöitä käsittelevässä konferenssissa 22. maaliskuuta 2023. Puheenvuoro herätti yleisössä niin suuren innostuksen, että Oksanen päätti vastata siihen julkaisemalla aiheesta sitä syventävän ja teemoiltaan runsaamman esseeteoksen.
``````
Vaikuttava teos, johon kannatta tutustua. Onhan toki tiedossa, miten Venäjä vaientaa naisia, niin omalla maallaan kuin muuallakin (nyt mm. Ukrainassa). Tässä kirjassa Oksanen syventää näitä asioita. 

Lukija: Äänestä pidin, mutta olin keskeyttää kuuntelun heti alkuunsa. Lukijalla on tapana tauottaa raivostuttavasti sana tai kahden jälkeen. Kiinnostavan aiheen takia sinnittelin kuitenkin loppuun. 

*********
Kirjailija, näytelmäkirjailija
Sofi Oksanen, synt. 1977 Jyväskylässä. 
Oksanen on Suomen palkituin nykykirjailija, jonka teoksia on käännetty yli 50 kielelle. 

Kirjailijan kirjoista tunnetuin ja palkituin on Puhdistus, joka sai mm. Finlandia-palkinnon 2008. Lisäksi parikymmentä muuta palkintoa ja useita ehdokkuuksia.

Sofi Oksanen Tampereen Koskikeskuksessa syksyllä 2019.

Vieläköhän tämä pieni näköisnukke kulkee kirjailijan mukana.


Sofi Oksasen suosiosta kertoo myös se, että hänen kirjojaan löytyy ympäri maailmaa. Muutama vuosi sitten kiertelin vähän maailmaa ja uteliaisuudesta kävin tietysti kirjakaupoissa ja paikallisissa kirjastoissa. 
Katsoin myös onko suomen kielisiä kirjoja tai suomalaisia kirjailijoita. Löytyihän niitä, joskin aika vähän. Tämä kuvan nappasin Tasmaniassa Hobertin kaupungin kirjaston tietokonepäätteeltä. Kuva on huonolaatuinen, mutta kyllä siitä selvän saa. Oksasen tuotantoa löytyy siis myös Tasmanian pienestä kirjastosta. 

+++++++
Ilmestyneitä teoksia:
Romaanit:
Stalinin lehmät 2003 - Baby Jane 2005 - Puhdistus 2008 - Kun kyyhkyset katosivat 2012 - Norma 2015 - Koirapuisto 2019
Linkki: Koirapuisto
Lisäksi Oksanen on kirjoittanut mm. näytelmiä, esseitä,  kolumneja eri lehtiin. 

Tietoteokset:
Kaiken takana on pelko- Kuinka Viro menetti historiastan ja miten se saadaan takaisin 2009 (toim. yhdessä Imbi Pajun kanssa)
Samaan virtaan: Putinin sota naisia vastaan 2023

.......

Kuume nousi. Menettäisikö hän tyttärensä? Pienen tytön posket olivat tulipunaiset, otsa oli hikinen, silmät kiiluivat. Shaani asetti lapsen rinnalle amuletteja ja yrttejä. 

Åsne Seierstad: Afgaanit, 496 s. - suom. ilm. 2023 - Afghanerne 2022 - suomennos: Onerva Kuusi - Storytelin äänikirja - kesto: 18 t 1 min. - lukija: Elina Varjomäki - Gummerus

Äänikirjan sisältökuvaus kustantajan sivuilta:

Miten kolmen afganistanilaisen elämä muuttui, kun Taliban nousi valtaan 2021?

Kun Taliban nousee valtaan Afganistanissa elokuussa 2021, naisten oikeuksia ajanut Jamila pakenee maasta ensimmäisten joukossa. Sotaherra Bashir nauttii nyt korkeasta asemastaan, ja Ariana puolestaan joutuu jättämään lakiopintonsa kesken.

Åsne Seierstad palaa Afganistaniin 20 vuotta Kabulin kirjakauppias -bestsellerinsä ilmestymisen jälkeen. Hän kertoo vangitsevan tositarinan kolmesta afganistanilaisesta, joiden elämät mullistuvat eri tavoin, ja avaa Talibanin valtaannousun syitä ja seurauksia.
.......
Kirjailija vieraili Helsingin Kirjamessuilla (syksy 2023) ja tarkoitukseni oli käydä kuuntelemassa. Kuinka ollakaan, joku muu tapahtuma kiilasi edelle.

Kirjaansa varten Seierstad matkusti Afganistaniin puhuakseen talibanien kanssa. Matkalla selvisi, että naiset on karkotettu kaikesta julkisesta elämästä, kuten koulutuksesta ja työelämästä. Seierstad kertoo lisäksi Aamulehden artikkelissa ettei pelännyt talibaneja, koska he olivat voittajia ja haluavat kohdella vieraitaan hyvin. Sen sijaan kirjailija pelkäsi Isisiä, joka on saanut sijaa Afganistanissa. Tämän vuoksi Seierstad matkusti burkaan pukeutuneena.
Kirja seuraa taliban -komentaja Basihirin varttumista tievarsipommeja rakentavasta ja raketteja laukovasta juoksupojasta aina korkea-arvoiseksi sotapäälliköksi. 
Basihirin lisäksi kirjassa seurataan kahta afganistanilaisnaista Jamilaa ja Arianaa.

Mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävää teos, mutta oli hieman sekavaa kuunneltavaa sillä henkilöt vaihtuivat taajaan, enkä aina tahtonut pysyä kärryillä. Tämä on taas niitä teoksia, jotka olisi ehkä ollut parempi lukea, mutta e-kirjaa ei ollut saatavilla. Teema on ajankohtainen ja naisten elämästä oli kiinnostavaa kuunnella. Hieman olisin silti tiivistänyt ja jäsentänyt.

Lukija ok.
++++++
Kirjailija, toimittaja, ent. Venäjän ja Kiinan kirjeenvaihtaja
Åsne Seierstad, synt 1970 Oslossa. Kirjailija on tunnettu erityisesti sota-aluiden kuvauksistaan.
*****
Ilmestyneet suomennokset:
Kabulin kirjakauppias 2003 - Satayksi päivää - matkareportaasi 2004 - Groznyin enkelit 2008 - Yksi meistä. Kertomus Norjasta 2014 - Afgaanit 2023

.....
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit