Kirjavinkkejä äitienpäivälahjaksi ja muulloinkin - kirjakoosteeet




Haluaisitko ostaa itsellesi, ystävällesi, naapurille tai vaikkapa äitienpäivälahjaksi kirjan, muttet tiedä mikä olisi hyvä. Kokosin muutamia vinkkejä erilaisista uutuuskirjoista, jotka olen lukenut viime vuonna ja tänä keväänä. Mukana on kaunoa ja dekkareita sekä kotimaisia & ulkomaisia vaihtoehtoja plus bonuksena tietoteos. Osa on itsenäisiä teoksia ja osa 1. tai 2. osia, joten sarjoihin pääsee vielä hyvin mukaan. Tutustumista varten linkki ko. kirjan alla.

Kaunot:

1. Naja Marie Aidt: Jos kuolema on vienyt sinulta jotakin anna se takaisin - Carlin kirja, 2018
- Aidtin 25-vuotias poika kuoli onnettomuudessa. Kirjassa eletään kuoleman jälkeistä vuotta. Teoksessa on mm. runoja, päiväkirjakatkelmia ja Carlin omia merkintöjä. Äärimmäisen kauniisti kirjoitettu, surumielinen kirja.
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/03/naja-marie-aidt-jos-kuolema-on-vienyt.html

2. Jennifer Clement: Rakkaudesta aseisiin, 2018
Koskettava kasvutarina. 14-vuotias Pearl elää äitinsä kanssa autonrämässä floridalaisella asuntovaunualueella. Eräänä päivänä komea hurmuri saapuu alueelle ja elämä muuttuu.
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/09/jennifer-clement-rakkaudesta-aseisiin.html

3. Māra Zālīte: Viisi sormea, 2018
5-vuotias Laura kertoo lapsuusmuistojaan Latviasta. Tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun lopusta 1960-luvun alkuun, alkaen junamatkasta Siperiasta kohti Latviaa. Omaelämäkerrallinen, kauniisti ja rikkaasti kirjoitettu palkittu proosateos. Samalla myös kurkistus neuvostoajan maalaiskylän tapahtumiin.
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/02/mara-zalite-viisi-sormea-palkittu.html

4. Aslam Nadeem: Kultainen legenda, 2019
Kolmen toisensa kohtaavan ihmisen tarina. Voimakas teos elämästä uskonsotien repimässä väkivaltaisessa Pakistanissa, jossa yhä elää myös toivo ja rakkaus.  
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/02/nadeem-aslam-kultainen-legenda-elamaa.html

5. Heather Morris: Auschwitzin tatuoija, 2019
Lalen ja Gitan rakkaustarina keskitysleirissä. Varastettuja hetkiä, uhkarohkeutta, lahjottuja ihmisiä ja ikuista pelkoa toisen menettämisestä. Tositarina, jonka Morris on kirjoittanut päähenkilön kertomista tarinoista.
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/03/heather-morris-auschwitzin-tatuoija.html

6. Jennifer Egan: Manhattan Beach, 2018
Kirjan kertojia ovat Dexter, Ed ja Anna, joka on päähenkilö. Tapahtumat sijoittuvat toisen maailmansodan tietämille ja paikkoina ovat pääosin New York ja Brooklynin satama. Mukana myös ganstereita, merimiehiä ja sukeltajia. Kirja erilaisesta naisesta, joka raivaa tietään miesten maailmassa.
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/01/jennifer-egan-manhattan-beach-hyvaa.html

7. Lucinda Riley: Enkelipuu, 2018
58-vuotias Greta Simpson on lähtenyt 30 vuotta sitten Marchmontin kartanosta ja on palaamassa sinne rakkaan ystävänsä Davidin kutsumana. Parikymmentä vuotta sitten tapahtunut onnettomuus pyyhki aiemmat tapahtumat Gretan muistista, joten nyt kaikki on uutta. Viihdyttävää kaunoa, muttei kuitenkaan liian siirappista,
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/11/lucinda-riley-enkelipuu.html

8. Lucinda Riley: Seitsemän sisarta, 2017  aloittaa 7-osaisen kirjasarjan. Ensimmäisestä osasta ei ole blogissani, mutta toisesta osasta on: Myrskyn sisar, 2018.  Kolmas osa on Varjon sisar, 2019 (myös blogissa, yhdessä Jojo Moyesin kirjan kanssa).
Seitsemän sisarta -kirjasarja kertoo Papa Saltin eri puolilta maailmaa adoptoimista tyttövauvoista, jotka kasvatti-isänsä kuoltua saavat kirjekuoressa vihjeen omasta taustastaan. (Bazar). Suomennoksia on ilmestynyt jo kolme, mutta sarjan voi aloittaa mistä osasta vain, sillä tarina alkaa joka kirjassa samasta kohdasta ja huipentuu vasta seitsemännessä osassa. Viihdyttävää kaunoa, jonka historiallisia lukuja varten Riley on tehnyt ison taustatyön.
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/05/lucinda-riley-myrskyn-sisar-27-osa.html

https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/04/riley-varjon-tytar-moyes-kuinka.html

9. Minna Rytisalo: Rouva C, 2018
Kirja nuoresta Minna Canthista ja hänen avioliitostaan. Kirjan tarina alkaa kun nuori Minna Johnson lähtee järvikaupunkiin opiskelemaan opettajaseminaariin.
Rouva C voitti Aamulehden Tulenkantaja-palkinnon 2019 sekä Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon parhaan kirjan kategoriassa.
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/01/minna-rytisalo-rouva-c-kotimaista.html

10. Paula Nivukoski: Nopeasti piirretyt pilvet, 2019
Erään perheen tarina. Tapahtuu 1900-luvun alussa, aikana, jolloin elämä oli köyhää ja eräänä vaihtoehtona oli lähteä Amerikkaan taalojen perään. Perheen isä on kuolinvuoteellaan toivonut tyttäreltään: Pirä sinä tila suvus. Liisa on isojen ratkaisujen edessä: lähteäkö miehensä mukana Amerikkaan vai jäädäkö lastensa ja äitinsä kanssa tilanpitoon. Rikasta, kaunista kieltä ja elävät henkilöhahmot. 
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/03/paula-nivukoski-nopeasti-piirretyt.html

11. Max Manner: Kadotettujen kahvila, 2018
Isänpuolelta juutalainen 88-vuotias Kathi, Kathrine Schulz, kertoo tarinansa, joka alkaa Wienistä Kathin ollessa teini-ikäinen. Natsiaika alkaa ja Kathin elämä muuttuu. 
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/08/max-manner-kadotettujen-kahvila.html

12. Jari Järvelä: Kosken kahta puolta, 2018
Mummit asuvat samassa kaupungissa, mutta kosken eri puolilla. *Voiton-mummi oli sisällissodassa punaisten puolella ja Sofia-mummi valkoisten. Mummit eivät tule toimeen keskenään, mutta 7-vuotias Jari vierailee vuorotellen molempien mummiensa luona ja kuulee kummaltakin näiden sotamuistoja vuodelta 1918. Järvelän omat mummit olivat sisällissodassa eri puolilla, joten monilla yksityiskohdilla on todellisuuspohja. Itse romaani on fiktiota.  (* Kirjoitusasu selviää blogista.)
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/09/jari-jarvela-kosken-kahta-puolta.html

13. Jarkko Tontti: Perintö, 2018
Kuolleen äidin tavaroista löytyy päiväkirja, josta aikuinen poika ei ole tiennyt, mutta tytär on.
Päiväkirjoista paljastuu aikuisille lapsille äidistä aivan uusia asioita, ja jopa salaisuus, joka muuttaa kummankin elämää. Päiväkirjan kautta kumpikin lapsista alkaa kelata lapsuusmuistojaan ja kuinka ollakaan he ovat joistain asioista aivan eri mieltä.
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/09/jarkko-tontti-perinto.html

14. Anna-Maria Eilittä: Kun olen poissa, 2019
Kirjan teema on kuoleman jälkeinen "elämä", eli niin sanottu välitila. 45-vuotias Ilona Lindqvist jää auton alle ja kuolee, mutta juuttuu kuolemansa jälkeen välitilaan, josta pystyy seuraamaan läheistensä elämää. 
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/03/anna-maria-eilitta-kun-olen-poissa.html

15. Annamari Marttinen: Korsetti, 2018
Pauli Lehtisen tyttöystävä Meiju haluaa pukea ja meikata Paulin naiseksi. Pauli on kuitenkin jo pikkupoikana tunkenut itsensä komeroon ja pimeässä hapuillut käsiinsä äitinsä alusvaatteita.
Hienosti kirjoitettu kirja vaikeasta ja vaietusta aiheesta.
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/03/annamari-marttinen-korsetti.html

16. Terhi Rannela: Kesyt kaipaavat, villit lentävät,  2018
Omakohtainen tarinakokoelma täynnä kaukokaipuuta ja kulttuurishokkeja. Matkapäiväkirja sisältää kolmisenkymmentä tarinaa, esseehköä, pidennettyä kolumnia ja päiväkirjakatkelmaa Rannelan matkoilta ympäri maailmaa, niin Atlantic Cityssä, Japanissa kuin Suomen Lapissakin. 
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/02/terhi-rannela-kesyt-kaipaavat-villit.html

Dekkareita: 
Yksittäisiä uutuusdekkareita ei luetuissani näytä oikeastaan olevan, sillä nykyään suuri osa kirjailijoista kirjoittaa sarjoja. Listassa ei siis ole dekkareita sarjojen välistä.

17. Kati Routa: Vihanpitäjät, 2018 (aloittaa sarjan, mutta hyvin ehtii mukaan, sillä toinen osa ilmestynee keväällä 2020)
Päähenkilö on nuorempi konstaapeli Rosi Marjatta Tikkuri, joka on nuori myös iältään. Paitsi rikosta, kirjassa käsitellään myös muutamien henkilöiden kipeitä menneisyyden asioita eikä yhteiskunnallista puoltakaan ole unohdettu, mm. vanhuksien pärjääminen laitoksissa ja kotona. Kirja on kirjoitettu letkeään ja paikoin mustan huumorin tyyliin eikä raakuuksista ole tietoakaan. Tarinan vetävin ja hauskin hahmo on ehdottomasti 89-vuotias, hieman muistihäiriöinen mummeli. Lilja Pehkonen.
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/09/kati-routa-vihanpitajat.html

18. Tuire Malmstedt: Pimeä jää, 2018 (aloitusosa, johon tulee jatkoa: Mykkä taivas ilmestyy syyskuussa 2019)
Ylikonstaapeli Isa Karos työskentelee Savonlinnan poliisissa. Paitsi kotimaan rikoksia, tarinassa eletään myös Alaskan Sitkassa vuonna 1882. Siellä elävät kurimuksen alla sisarukset Maya ja Naalnish. Menneisyyttä käydään läpi myös vuosien 1882-1883 Venäjällä. Hyvä esikoisteos.
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/09/tuire-malmstedt-pimea-jaa.html

19. Liina Putkonen: Jäätynyt tyttö,  2018 (Jatkoa lupailtu...)
Entinen toimittaja Linda Fors on saanut työn vanhempana rikoskonstaapelina Helsingin rikospoliisin väkivaltayksikössä. Aiheena kunniamurha (onko kirjan murha sitten sellainen, on toinen juttu). Lisäksi tarinaan liittyy ajankohtaisia aiheita, kuten maahanmuutto, ulkomaalaistaustaiset henkilöt sekä huumeet. Hyvä esikoisdekkari tämäkin.
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/09/liina-putkonen-jaatynyt-tytto_23.html

20. Eva Frantz: Sininen huvila, 2017 ja toinen osa Kahdeksas neito 2018 - Anna Glad -sarja
Sinisestä huvilasta ei ole blogikirjoitusta. Vasta kaksi osaa ilmestynyt, joten hyvin pääsee vielä mukaan. Kahdeksas neito voitti Suomen dekkariseuran Vuoden Johtolanka -palkinnon. 
Päähenkilö on vanhempi rikoskonstaapeli Anna Glad. Sisäoppilaitos ja Lucian päivä liittyvät Kahdeksannen neidon tarinaan.
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/12/eva-frantz-kahdeksas-neito-2osa-hyva.html

21. Marko Kilpi: Undertaker - kuolemantuomio 2017 ja Undertaker - kuolemanenkeli 2018
Myös Kilven Undertaker-sarjaan ehtii mukaan, sillä kolmas osa (Undertaker - kuolemanlaakso ilmestyy nyt huhti-toukokuun vaihteessa) Kuolemantuomiosta ei ole blogissa.
Sarjan päähenkilö hautausurakoitsija Kivi on rakastava perheenisä, joka hoitaa tunnollisesti työnsä, joskaan ei kovin rehellisesti. Lisäksi hauturin ammatti on täydellinen työ rikolliselle. Voi olla tapahtumien keskellä, mutta kukaan ei kiinnitä huomiota.
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/05/marko-kilpi-undertaker-kuolemanenkeli-2.html

22. Tomas Gads: Pirulainen 2019 (aloittaa sarjan Ryhmä Halmeesta)
Ryhmä Halme koostuu sekalaisesta joukkiosta, johon kuuluvat: komisario Halme, joka on työryhmän esimies sekä entinen talousalan huippujohtaja, nykyään rikosylikonstaapeli Ann-Mari Forsman. Muita poliiseja ovat: jäyhä Lappeenrannasta kotoisin oleva Sergei Petrov, psykologina toimiva Magnus Mehtonen sekä nuori nettinörtti Niklas Lindholm. Gadsin ensimmäinen teos.
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/05/tomas-gads-pirulainen-esikoisdekkari.html

23. Anniina Tarasova: Venäläiset tilikirjani 2018 (sarjan aloitusosa)
Päähenkilö Reija Wren, kolmekympinen sisäinen tarkastaja on nainen, joka käyttää joskus kyseenalaisiakin keinoja päästääkseen tavoitteisiinsa ja saadakseen tuloksia.
Venäläiset tilikirjani ei ole tavallinen dekkari tai jos onkin, niin kevyt sellainen. Tarasova myöntääkin kirjan kuuluvan cozy crimeen eli jännityskirjallisuuden lämminhenkisempään lajityyppiin
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/07/anniina-tarasova-venalaiset-tilikirjani.html

24. Melba Escobar: Kauneussalonki - manikyyrejä, mutanaamioita & murhia, 2018
Tapahtumat sijoittuvat osin bogotálaisen hienostoalueen kauneussalonkiin, jonne Karen Valdes hakee töihin. Kirjassa käsitellään paljon naisten asemaa. Naisella ei useinkaan ole mitään arvoa, ei ainakaan jollei ole hyvässä asemassa ja rahaa. Myös hiuksilla ja ihonvärillä on väliä. 
Nimestään huolimatta kirja ei ole mikään kevytromaani, vaan sisältää myös tietoa Kolumbiasta, sen korruptiosta, rahan voimasta, musiikista ja ruuista
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/08/melba-escobar-kauneussalonki.html

25. Terje Bjøranger: Viivakoodi (ensimmäinen suomennos) 
Päähenkilönä on rikostutkija Charles Robertsen. Mies, joka ei pelaa golfia ja jolla on elämässään vain työ. Tarinassa on myös kansaivälisiä ganstereita ja korruptoitunutta eliittiä sekä 17-vuotias Kamile, joka on salaa muuttamassa kotimaastaan Norjaan päätäkseen opiskelemaan.
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/10/terje-bjranger-viivakoodi-ensimmainen.html

26. Håkan Nesser: Café Intrigo, 2019  (rikosnovellikokoelma)
Nesserin parhaimmistoa, jossa lukijaa ei päästetä helpolla vaan yllätetään kerran toisensa jälkeen ja lopuksi vielä nykäistään matto alta.
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/02/hakan-nesser-cafe-intrigo.html

27. Søren Sveistrup: Kastanjamies, 2019
Pääosassa on kolmekymppinen rikostutkija Naia Thulin. Thulin saa työparikseen Hessin, joka on Europolin päämajaan Haagiin sijoitettu 'yhdyshenkilö', joka oli äkisti vapautettu virastaan ja käsketty Kööpenhaminaan rangaistuksena jostain munauksesta. Varoitus: tässä kirjassa on välillä aika raakaakin tekstiä. 
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/03/sren-sveistrup-kastanjamies-hyva.html

28. Kicki Sehlstedt: Älä silmä pieni, 2019
(Tiedoksi: samassa blogikirjoituksessa on myös Katarina Wennstamin Jengi, joka on jo sarjan 5. osa)
Sehlstedtin kirjan päähenkilöitä ovat teinitytöt Matilda ja Amanda, jotka roikkuvat somessa arveluttavilla sivuilla aavistamatta kuinka vaarallista se saattaa olla. 36-vuotias toimittaja Aida Svantesson ja 49-vuotias kriminologian professsori Kajan Berglund tutkivat asiaa. 
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/03/wennstam-jengi-sehlstedt-ala-silma.html

29. Jane Harper:  Kuiva kausi, 2019
Mielenkiintoinen uutuusdekkari pohjoismaisten seassa. Kiewarran kaupungissa Australiassa on meneillään vuosisadan pahin kuivuuus. Kiehuvassa kaupungissa tapahtuu surmia. Poliisi Aaron Falk saapuu Melbournesta ystävänsä hautajaisiin. Rikoksissa on kuitenkin jotain omituista, joka kiinnostaa Falkia. Samalla mies selvittää omaa menneisyyttään.
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/05/jane-harper-kuiva-kausi-dekkari.html

30. You-Jeong Jeong: Piruparka, 2019
Harvoin pääsee lukemaan eteläkorealaista dekkaria, mutta nyt siihen on tilaisuus.
25-vuotias Yu-jin asuu vielä kotonaan ylihuolehtivan ja vahtivan äitinsä silmien alla.
Yu-jin saa outoja sairaskohtauksia, joihin täti määrää lääkkeitä. Yu-jiniä ei millään kiinnostaisi ottaa niitä ja sillä puolestaan on seurauksensa. Psykologinen jännäri.
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/04/you-jeong-jeong-piruparka-psykologinen.html

Bonus:
31. Mika Mäkeläinen: Kimlandia - silminnäkijänä Pohjois-Korean kulisseissa,  2019
Kirja perustuu juttumatkoihin Pohjois-Koreassa sekä maan rajojen takana Kiinassa, Etelä-Koreassa ja vähän muuallakin. Lisäksi Mäkeläinen kertoo myös ulkomaantoimittajan työstään ja sen haasteista.
Miten tehdä tv-juttu maassa, jossa mitään ei saisi kuvata, ketään ei saisi haastatella eikä kertoa mistään. Lisäksi koko ajan mukana pyörii valvojia ja virkamiehiä vahtimassa. Tässä teos, jos nykyisen Pohjois-Korean asiat kiinnostavat ja vaikkeivät kiinnostaisikaan, niin kirjaa lukee kuin parastakin jännäriä - huumoriakaan unohtamatta. Teos sisältää valokuvia.
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/04/mika-makelainen-kimlandia.html


^^^^^^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit