Tomas Gads: Pirulainen - dekkari - esikoisteos

Kun kivun tumma kosketus otti syleilyynsä, hän siirsi huomion tarkkaavaisesti muualle. Pieniin yksityiskohtiin. 

Tomas Gads (pseud.) : Pirulainen, 1 osa Ryhmä Halme -sarjaan - ilm. 2019 - 333 s. - esikoisteos - kansi: Sanna-Reeta Meilahti - Bazar Kustannus ********* kirjaston kirja

Mikä on Ryhmä Halme? Ja miksi sellainen on perustettu? Lyhyesti: ryhmä on perustettu pirullisia juttuja varten.
- Tehtävänä oli tutkia outoja piirteitä sisältäviä juttuja. Haastavia ja vakavia rikoksia, joihin tarvittiin erityistä panosta.

Lauta lähti tottuneesti liukuun peräaaltojen päälle. Tuleva sulhanen teki tiukkoja kanttauksia peräaaltojen päälle... - Vieläkö äijä jaksaa siellä? ... - Tuon saaren kärkeen vielä ja sitten irroitan otteen. 
Nähdessään vedessä jotain, mies menettää tasapainonsa ja irrottaa vetokapulasta. Mitä mies on nähnyt? Näyttää vedessä lilluvalta ihmisen ruumiilta.

Halme muistaa, että asemalla oli käynyt tyylikäs, noin 45-vuotias nainen tekemässä miehestään katoamisilmoitusta. Halme miettii voisiko Turun saaristosta löytynyt ruumis olla kadonnut mies. Ryhmä päättää, että Kristiina Wileniuksen luona on vierailtava. Olisiko näillä kahdella tapauksella jotain yhteistä?

Alvar Wilenius ei olekaan mikä tahansa mies, vaan biotekniikan alalla toimivan Finsta-konsernin omistaja ja toimitusjohtaja plus yksi Turun isoimmista yrittäjistä.
- Monimiljonääri ja pioneeri alallaan. Tekee kansainvälistä kauppaa ja on palkittu vientiyrittäjänä viime vuonna.

Tapauksissa on outoja elementtejä. Siispä se on sopiva keissi uudelle ryhmälle, joka yrittää hitsautua yhteen ja oppia tuntemaan toisiaan.

Tarinan rinnalla kulkee kahdenlaisia muita lukuja.
Ensinnäkin "Suunnittelua"-lukuja, joissa "joku" kertoo elostaan ja olostaan ja tekemisistään nyt ja ennen.
- Oli sopivan hiljaista. Hän oli aina ollut paljon itsekseen. Tottunut siihen.

Toiseksi terapiakäyntilukuja:
...Siitä lähtien olen itkenyt enkä saa sitä loppumaan. Itkua vain tulee ja vapisen kaiken aikaa. Tuntuu kuin vuosikausien tuska purkautuisi.

Löytyykö Wilenius? Saadaanko selvää kuka on vedestä löytynyt henkilö? Kuka "suunnittelee"?  Kuka käy terapiassa ja miksi? Ja ennen kaikkea, saadaanko kaikkiin kysymyksiin vastauksia? Saadaan tai ei, niin uusia koukkuja jätetään myös seuraavaa osaa varten.

Ryhmä Halmeen koostumus:
Ryhmän kokoaa klassisesta musiikista pitävä, kansainvälistä uraakin tehnyt komisario Halme, joka toimii myös pomona. Rikosylikonstaapeli Ann-Mari Forsman on entinen talousalan huippujohtaja, joka ei pitänyt enää edustustehtävistä, kehityshankkeista, eikä kvartaaleista. Hän ei pitänyt ylipäätään mistään mikä muistutti häntä entisestä elämästään. Forsman taitaa olla myös ihastunut.
Magnus Mehtonen on rikostutkija ja psykologi, jonka tyyli välillä ärsyttää muuta ryhmää.
- Miksi pitää aina aloittaa aikojen alusta ja tuoda vielä mukaan keskusteluun arvoisa rouva ja puutarhalähiö. Magnus olisi mielellään ollut bättre folkia, mutta se onnistui vain vaimon kautta.
Sergei Petrov, rikosylikonstaapeli, on saatu houkutelluksi Lappeenrannasta Turkuun. Petrovin olemus oli jääkuutiotakin viileämpi. Pitkä ja harteikas. Katse kuin peililasi. Petrovin kokemus rajalta ja kielitaito ovat hyödyksi,
Niklas Lindholm on nuori konstaapelikokelas, joka on myös vastavalmistunut it-alan diplomi-insinööri, joka tekee väitöskirjaa viihdepeleistä ja niiden vaikutuksista. Eli some-ekspertti. Tosin poikamaisesta olemuksesta ei voisi päätellä, että Niklas on ollut jo vuosikausia nettipoliisin asiantuntija.

Kirjassa on aika paljon ryhmästä, mutta tekijät ovat varmaankin halunneet tutustuttaa lukijat henkilöhahmoihin. Hyvä niin, sillä monissa kirjoissa hahmot jäävät liian etäisiksi. Jatkossa tyyppejä voi syventää, etenkin Sergei Petrovista haluaisin itse lukea enemmän. Mies kun on sellainen jörikkä ja lienee oman tiensä kulkija, jolle ei paljon vastaan sanota. Henkilöt ovat kaikki erilaisia ja se on hyvä.
Esikoisteoksiin on aina mielenkiintoista tarttua, kun ei tiedä mitä odottaa ja esikoiselle voi antaa anteeksi yhtä sun toista. En pettynyt tähän psykologiseen rikosromaaniin, vaikka pientä säätöä tarinassa vielä tarvitaan, mutta työ tekijäänsä opettaa. Varmaankin toisessa osassa edetään jo hallitummin ja kun ryhmä on jo esitelty, niin tapahtumia voisi lisätä. Muuten hyvin kirjoitettu ja koukutettu, joten haluan ehdottomasti lukea myös seuraavan osan.

P.S. Ja mitä syötiin? Lasagnea! Dekkareissa jostain syystä syödään aina lasagnea (tai pizzaa).

P.P.S. Kaskottelin hieman sängyssä. Meankielensanakirjan mukaan kaskotella = kiskotella, haukotella. Kaskotella oli minulle uusi sana.

Pari sanaa kirjailijasta:
Tomas Gads = on enemmän kuin Roos ja Nummela yksilöinä yhdessä. Gads ajattelee ja kirjoittaa toisin kuin kumpikaan ajattelisi tai kirjoittaisi yksin. Gads on utelias, rohkea, ennakkoluuloton ja peloton. Kirjailijat jakavat taustatyön, henkilöhahmot ja tarinan.
(Lähde: Tomas Gadsin kotisivu)

Tomas Gads = Kaisa Nummela + Satu Roos, synt. 1958 Mikkelissä. Kirjailija on taustaltaan sosiaalipsykologi ja alun perin biokemisti, työskentelee työyhteisöasiantuntijana.
Kaisa Nummela, synt. 1979 Turussa, on myös taustaltaan sosiaalipsykologi. Nummela toimii psykologina. Molemmat asuvat Iisalmessa.

************
Ilmestyneet teokset:
Pirulainen  2019

^^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit

Lähetä kommentti