Marko Kilpi: Undertaker - Kuolemanenkeli 2. osa - dekkariMarko Kilpi: Undertaker - Kuolemanenkeli, 393 s. - 2. osa Undertaker -sarjaan - ilm. 2018 - kansi: Marko Kilpi - CrimeTime ******* kirjaston kirja

Marko Kilpi, synt. 1969 Rovaniemellä
- asuu Kuopiossa
- kirjailija, vanhempi konstaapeli ja dokumentaristi

Rengas nielee ahnaasti urille kulunutta asfalttia. Musta, huolellisesti vahattu peltinen kylki peilaa tien pintaa, sen pätkittäistä keskiviivaa.
Jokin lepattaa.
Pieni metallinen tanko kohoaa etulokasuojan kohdalta. Ajoviima riepottaa pientä puolitangossa olevaa Suomen lippua.

Kuolemanenkeli
jatkaa ansiokkaasti hautausurakoitsija, hauturi Kiven tarinaa. Kivi on perheenisä, jonka vaimo Leena on ehdokkaana kirkkoherran vaalissa, jossa vastaehdokkaana oleva iäkäs mieshenkilö on onnistunut saamaan itsestään lehteen ison jutun huolimatta vaalikaranteenista.
- Vanhoja kavereita tuon toimittajan kanssa. Se on syöttänyt ja juottanut sitä vuosikausia, ja arvaa kenen piikkiin?
- Seurakunnan? arvelee diakoni.
- Minkäpä muunkaan.
- Eihän niin voi tehdä! diakoni älähtää kuin säikähtäneenä.

Millainen mies on tarinan päähenkilö?
Kivi on rakastava perheenisä, joka hoitaa tunnollisesti työnsä, joskaan ei kovin rehellisesti.
Kivessä on järjestelmällisyyttä:
- Pukujen alla on vetolaatikoita. Siellä on mustia sukkia suorissa riveissä kuin viivottimella vedettyinä...Kaikki kengät on huolellisesti lankattu ja kiillotettu.
Kivessä on oveluutta:
- Kivi odottaa. Syöttiä on annosteltava oikeassa tahdissa ja sopivilla määrillä. Saatava ujutettua syvemmälle.
Kivessä on lempeyttä ja Kivi osaa lohduttaa:
- Jokaisessa lopussa on aina uusi alku. Se pitää vain osata löytää. Tämä ei välttämättä ole minkään loppu. Tämä voi aivan hyvin olla uusi alku. Parempi alku. Sinun pitää vain nähdä se. Ymmärtää.
Ja loppujen lopuksi mies on häikäilemätön!

Kivi on palkannut itselleen uuden apulaisen, Tuomaksen, jolla ei ole koskaan mennyt kovin hyvin ja tulevaisuuskin pelottaa.
- Hän oli pieni, pelokas poika köyhästä perheestä, jota työtön yksinhuoltajaäiti yritti pitää hengissä...
Tuoksut, asiat, tavarat, viilipurkkien silitetyt kannet....Kaikki oli niukkaa.
Tuomaksen veli Markus on kuollut, mutta Tuomas on vakaasti sitä mieltä, että Markuksen kuolemaan liittyy jotain hämärää. Liittyykö?

Edellisessä kirjassa kerrottiin, että:
Tuomas oli saamassa hyvän työpaikan Sörensen & Partners -varainhoitoyhtiöstä, mutta hänen edelleen kiilasi suhteillaan toinen mies. Tämä jäyti Tuomasta niin, että hän valehteli avovaimolleen Marialle saaneensa työn yhtiöstä eikä kertonut hautaustoimiston työstä mitään. Pystyykö Tuomas pitämään asian salassa?

Kivi on tajunnut Tuomaksen ahdingon ja käyttää tätä häikäilemättömästi hyväksi.
Tuomas on puun ja kuoren välissä. Rahakin kelpaisi, kun laskupinot vain kasvavat, mutta mitä sanoo omatunto? Kivi puhuu ja vakuuttaa, mutta pystyykö Tuomas täyttämään miehen vaatimukset?
- Sinä synnyit uudelleen. Sinä et enää ole mitätön. Merkityksetön riepu, jota potkitaan pois tieltä. Sinä olet mies...Vaaran uhatessa on olemassa kolmenlaisia reaktioita, Kivi selvittää. - Pako, taistelu tai jäätyminen. Miten sinä reagoit?
Tuomas ei vastaa.
Mihin kaikkeen Kivi lopulta Tuomaksen sekoittaa?

Toisaalla poliisit tekevät työtään.
- Poliisi tietää, että ennalta-arvaamaton voi sattua omalle kohdalle koska tahansa. Silloin on kyettävä tekemään oikeat ratkaisut useasti vain silmänräpäyksessä. 

Ja vaara voi joskus vaania paikoissa joita on aina pitänyt turvallisina:
- Koskaan ennen he eivät ole tarkastelleet tätä ympäristöä vaaran kautta. Vaara on aina ollut näiden seinien ulkopuolella. Tämän pitäisi olla harvoja paikkoja maailmassa, joka on tehty turvalliseksi.
Missä ollaan ja mitä on tapahtunut?

Ja kuka on Rundi, joka on raaputtanut betoniin testamenttinsa?

Mikä on kuolemanenkeli?
- He (hautaustoimiston työntekijät) tuovat mukanaan avun, hetkellisen helpotuksen. Järjestystä kaaokseen. Tietävät mitä kuolemalle pitää tehdä....He liitelevät paikalle äänettömillä, mustasulkaisilla siivillään. Vievät mennessään läheisen, rakkaan, jonkun, joka ei koskaan enää palaa.

Kilpi on taas onnistunut kirjoittamaan vetävän dekkarin, jossa lisäksi käsitellään kuolemaa sen eri kanteilta. Kannattaa muuten lukea Kuolemantuomio ensin. Kirjoissa käydään läpi paljon asioita yksittäisten henkilöiden kautta, mm. Kiven ja Tuomaksen sekä muutamien muiden. Lopuksi langanpäät solmitaan hyvin yhteen. Mutta...yllätys, yllätys, yksi langanpää jääkin kerimättä. Ei muuta kuin odottamaan Kuolemanlaaksoa, joka ilmestyy Kilven mukaan ensi kevättalvena..

Aequat omnis cinis - Tuhka tekee kaikista samanlaisia.

P.S. Kuka / mikä on kirjassa esiintyvä kingpin? Kingpin, oikealta nimeltään Wilson Fisk on Marvel-kustantamon luoma sarjakuvahahmo. Kingpin on valtaisan kokoinen New Yorkin mafiajohtaja. Kylmäverinen, vaikka julkisuuskuvaa pidetäänkin puhtoisena. Kingpin oli lapsena köyhä ja häntä kiusattiin koulussa ylipainon takia. Sen vuoksi hän aloitti voimaharjoittelun, ja hänen vellova läskinsä on itse asiassa silkkaa lihasta.
(Mielenkiintoinen hahmo. Jos kiinnostaa, niin mm. Wikipediasta löytyy lisää tietoa.)

P.P.S. Kirjassa ei kertaakaan mainita Kiven etunimeä, mutta eräästä haastattelusta selvisi:
Jarmo Kivi. En muista mainittiinko ensimmäisessä osassa?

++++++++++++++
Muutama sana kirjailijasta ja taustaa Undertakeriin:
Kilvestä piti tulla elokuvaohjaaja. Hän oli perustamassa videotyöpajaa ja käynnisti oman tuotantoyhtiön v. 1992. Poliisin ammattikin oli aina kiinnostanut. Miehelle selvisi jossain vaiheessa, ettei suomalaisesta elokuvabisneksestä ole eläkeviraksi, niinpä Kilpi pyrki poliisikouluun ja pääsi.
Marko Kilpi on ollut mukana Jim-kanavan Poliisit-sarjassa v. 2015.
Kilpi on yksi CrimeTimen perustajajäsenistä.
Kansikuva on kirjailijan itsensä ottama ja suunnittelema.

Dekkarigenre oli luonteva valinta. Uuden sarjan päähenkilön ammattikin oli aika selviö. Marko Kilpi kiinnitti huomiota sanomalehdessä olevaan valokuvaan, jossa pienen hautaustoimiston työntekijä kantoi ruumisarkun kantta.
- Hautausurakoitsija on täydellinen työ rikolliselle. Hän saattaa olla tapahtumien keskellä, mutta kukaan ei kiinnitä häneen huomiota, Kilpi kertoo.

Syventääkseen kirjoitustyötään Kilpi on ollut sairaalan ruumishuoneella, tehnyt työvuoroa hauturin apulaisena ja sukkapoikana mustan auton vänkärin paikalla.
(Tiedot poimittu Ylen sivuilta Kilven kolumnista 1/2018 ja Ilta Sanomien artikkelista 5/2017)

*********
Aiemmin ilmestyneet teokset:
Jäätyneitä ruusuja 2007 - Kadotetut 2009 - lastenkirja: Konstaapeli Kontio: Näkymätön vaara 2010 - Elävien kirjoihin 2011 - Kuolematon 2013 - Undertaker - kuolemantuomio 2017

Kivi-sarjasta tulossa 10-osainen.

Kommentit