Jennifer Egan: Manhattan Beach - hyvää kaunoaHetken kuluttua hän tajusi tehneensä virheen kehuskellessaan. Älä ikinä paljasta ainoatakaan asiaa jos ei ole pakko. Hän kuuli isän äänen korvissaan.Jennifer Egan, synt. 1962 Chicagossa.  


- 564 s. - suom. ilm. 2018 
- suomennos: Helene Bützow
- Tammi / Keltainen kirjasto
- kirjaston kirjaKirjan kertojia ovat Dexter, Ed ja Anna, joka on päähenkilö. Tapahtumat sijoittuvat toisen maailmansodan tietämille ja paikkoina ovat pääosin New York ja Brooklynin satama.

Dexter Styles on vaatimattomista oloista edennyt vaikuttavaksi mafiamieheksi, jolla on laillisia ja laittomia liiketoimia, mutta joka on tiukasti sidoksissa mm. appeensa.
- Arthur Berringer oli jäänyt ensimmäisen maailmansodan jälkeen laivastosta eläkkeelle kontra-amiraalina ja siirtynyt pankkialalle, jolloin oli kehittänyt sotaobligaatioita ja auttanut luomaan lainajärjestelmän Saksan vihollisten avuksi. 

 Dexterillä on kolme lasta ja elegantti vaimo, Harriet.
- Rouva Stylesillä oli filmitähden muotoillut kulmakarvat ja leveä kiiltävänpunaiseksi maalattu suu.
- Arthur oli antanut siunauksensa avioliitolle sillä ehdolla, että Dexter olisi uskollinen Harrietille, ja Dexter oli suostunut ilomielin.
Mahtaako Dexter pystyä pitämään lupauksensa?

Perheen kotitalo oli kolmikerroksinen kullanvärinen tiilipalatsi, ikkunoita joka puolella.  Talo oli Manhattan Beachin länsipäässä, viimeinen rakennus kadulla, joka päättyi merenrantaan. 

Ed "Eddie" Kerrigan on varttunut New Yorkin Katolisessa lastenkodissa, jossa poikien piti ansaita taskurahansa jo yhdeksän tai kymmenen ikäisinä. 11-vuotiaana Eddie tapasi miehen, joka vaikutti pojan lähitulevaisuuteen ja opetti kaikenlaista.
- Hän opetti Eddielle, miten erotettiin painotettu noppa, merkityt kortit, salaisen yhteistyön merkit.

Lastenkotilapset varttuivat ja heistä tuli ahtaajia, poliiseja, kapakoitsijoita, liiton virkailijoita tai täysiä roistoja. Edistä tuli pörssivälittäjä, teatterinjohtaja ja aviomies. Agnes ja Ed saivat kaksi lasta. Lydia on kehitysvammainen, jolla on myös *ekolalia. Lydia on perheen lemmikki, jonka hiukset pestään kalliilla shampoolla ja joka puetaan kauniisti, vaikkei aina olisi varaakaan. Isosisko, Anna, palvoo paitsi pikkusiskoaan niin myös isäänsä. Pikkuinen Anna saa usein tulla mukaan isän lähtiessä tapaamaan asiakkaita. Isän työ on muuttunut toisenlaiseksi pörssiromahduksen jälkeen.
- Anna lähti mielellään isän mukaan silloin kun ei ollut koulussa - kilparadoille, seurakunnan aamiaistilaisuuksiin ja kirkon tapahtumiin, toimistorakennuksiin joissa mentiin hissillä yläkerroksiin, joskus jopa ravintolaan.

Isä katoaa kun Anna on 14-vuotias. Anna tivaa äidiltään:
- "Luuletko, että isä tulee takaisin?"
- "Luulen", äiti sanoo. "Minulla on sellainen tunne."
- "Kyselitkö sinä hänen peräänsä? Satamalaitureilla. Liiton tiloissa."
-" Tietysti. Tiedät  sen oikein hyvin."

Mitä isälle on mahtanut tapahtua?

Elämä jatkuu isän katoamisesta huolimatta ja Anna päätyy aikanaan merivoimien telakalle töihin.
- Mitattavien pienten osien piti olla  putipuhtaita jotta ne toimisivat.
Anna ei oikein tiedä mikä työn tarkoitus on.
- " Mitä me tarkasti ottaen oikein mittaamme, ja mihin laivaan nämä ovat menossa" 
- "Sitä tietoa ei tarvita teidän työssänne, neiti Kerrigan."
Pian kävi ilmi, että heidän mittaamansa osat olivat menossa taistelulaiva Missouriin.

Anna tekee työnsä tunnollisesti, mutta on tylsistynyt ja alkaa inhota koko hommaa.
Nähdessään telakka-alueella sukeltajia Anna kiinnostuu.
- Mies hengitti vedessä. Anna yritti kuvitella hänet pohjassa - liikkuiko hän kävellen vai uimalla? Mitä tuolla alhaalla oli? Kateus ja kaipuu sävähtivät Annan läpi.

 Ongelma on vain siinä, ettei naisia huolita sukellusryhmään. Yhtenä syynä on se, että pelkkä sukelluspuku painaa 91 kiloa, kypärä 25 kiloa ja kengät yhteensä 16 kiloa. Aika mahdotonta normikokoiselle naiselle. Vai onko?

Miten jatkuu Dexter Stylesin elämä? Mitä on tapahtunut Ed Kerriganille ja millainen tulevaisuus Annaa odottaa? En halua kertoa tarinasta enkä muista henkilöistä tämän enempää. Säästän lukijalle loput.

Täytyy tunnustaa, että tartuin tähän melko paksuun opukseen aika suurin ennakkoluuloin. Olin lukenut v. 2012 Aika suuri hämäys-kirjan, josta en silloin pitänyt. En muista muuta kuin että kirja oli mielestäni sekava. Epäilykseni oli kuitenkin turha, sillä Manhattan Beach on erilainen - hyvä.
Kolmen kertojan tarinat ovat mielenkiintoisia ja jopa jännittäviä. Aikavaihtelut toimivat hyvin. Henkilöt ovat todentuntuisia ja heidän elämäänsä on helppo samaistua. Vaikka kirja on suht paksu, en kertaakaan toivonut tiivistystä ja jopa surin kun kirja loppui. Mielelläni olisin lukenut enemmänkin. Teoksesta huomaa myös, että sen kirjoittamiseen on paneuduttu ja taustatyö on tehty huolella. Egan sanoo työstäneensä kirjaa useita vuosia ja kyllä kannatti.
Mainittakoon vielä, että kirja on saanut hyvän suomentajan. Palkittu Helene Bützow on suomentanut englannin kielestä yli 80 teosta.
Pidin tästä kirjasta todella paljon ja jos olisin ehtinyt lukea tämän jo viime vuonna, niin olisi ehdottomasti päätynyt parhaimpien ulkomaisten kaunokirjojen listalle. En ihmettelisi vaikka päätyisi sitten tänä vuonna.

Sumusireenit huusivat jossakin kaukana. Ne kuulostivat matalammilta ja kovaäänisemmiltä kuin mitkään, joita Anna oli elämänsä aikana kuullut. Mutta toisaalta tämä sumukin oli erilaista, niin kiinteän näköistä kuin sitä voisi muovata käsin. Se vyöryi paikalle yhdessä yössä, nielaisi kokonaisia kaupunkeja kuin muistinmenetys.

P.S.1 *Ekolalia on automaattista, tahdostariippumatonta sanojen ja fraasien toistamista.
(Lähde: Wikipedia)

P.S. 2. Kirjassa puhutaan Mae Westistä, jolla ei tässä tapauksessa tarkoiteta kuuluisaa näyttelijää vaan ihan muuta.
1930-luvun lopulla James F. Boyle kehitti lentäjille puhallettavan pelastusliivin, joka sai toisen maailmansodan aikana kutsumanimen "Mae West".
(Lähde: Ilmailumuseo)

***********
Suomennetut teokset:
Sydäntorni 2013 - Aika suuri hämäys 2012 - Manhattan Beach 2018 (jonka newyorkilaiset ovat äänestäneet vuoden 2018 parhaaksi romaaniksi.)

Eganilta löytyy myös suomentamaton novellikokoelma ja muutamia romaaneja.

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://facebook.com/kirjarouvanelamaa
Insta: #pirittaolen
Pinterest

Kommentit