Liina Putkonen: Jäätynyt tyttö - mahtava esikoisdekkari


311. s - ilmestynyt 2018 - 
esikoisdekkari
kansi: Taitan / Maria Mitrunen
Johnny Kniga

- kirjaston kirja 

Liina Putkonen, 45
- asuu Espoossa
kirjailija, toimittaja, toimituspäällikkö
Kevät kuoli pitkäperjantaina, tyttö edellisenä iltana. Vihaisesti taivaasta maahan syöksyvät hiutaleet pesivät ilmasta heräävän luonnon tuoksun ja hautasivat kuolleiden lehtien lomista kurkkivat skillan alut, ja tytön.

Näin tarina alkaa paljastaen heti jotain, eli lumen alta pilkottavan käden. Ollaan Munkkiniemen yhteiskoulun pihalla, joten aika jäätävä löytö koulun oppilaille.

Linda Fors on saanut työn vanhempana rikoskonstaapelina Helsingin rikospoliisin väkivaltayksikössä. Uusi esimies on lyhytpinnainen rikoskomisario Jorma Jantunen, joka ikävästi vähättelee ja neidittelee Lindaa sekä puhuukin "hännitellen":
- Hän tulee nyt suoraan tänne meidän muiden luo Munkkiniemeen...
.. Saako neiti tulokkaalle muistuttaa, ettei hän ole nuorisotyöntekijä, vaan poliisi.

Linda Fors ei ole neiti, vaan rouva, Pauluksen aviovaimo ja 12-vuotiaan Iiriksen äiti. Kuusikymppinen Paulus on entinen poliisi, joka tietyistä syistä joutui lähtemään ennenaikaiselle eläkkeelle. Lindalle sopii, että mies on kotona katsomassa Iiriksen perään ja pyörittämässä perheen aamurumbaa ja tekemässä aamueväitä.

Linda Fors on entinen toimittaja, jonka rakas ystävä ja entinen kollega Susanna Oikarinen on tietysti tiukkaamassa tietoja rikoksesta. Hyvä ystävä kuitenkin ymmärtää tilanteen.
- Susanna rypistää kulmiaan ja napsauttaa kännykän kiinni. Hän tuntee Lindan. Jos tämä sanoo ei, se on ei, vaikka kuinka anelisi. Eikä Susanna anele.

Jottei uusi työ olisi helppoa, niin hankalan pomon lisäksi Linda saa työkaverikseen kokemattoman poliisin Vilho Vartiaisen. Mies on entinen liigatason jalkapalloilija, joka on edelleen hyvässä kuosissa ja hän tietää sen itsekin.
Lindan ja Vilhon välille syntyy tietysti kilpailutilanne. Halu olla parempi kuin kollega.

Nyt itse tarinaan: kenelle kuuluu lumen alta pilkottava käsi, jota oppilaat jo ovat käyneet kännyköillään kuvaamassa? Kuva ei saisi missään nimessä päätyä someen.

Uhrin selvittyä, alkavat epäilyt Suomessa harvinaisesta kunniamurhasta. Linda haluaa tutkia lähemmin sekä uhrin että tämän koulukavereiden taustoja. Mitä sieltä löytyykään? Ja mikä & kuka uhri on lopuksi ollutkaan? Tietääkö perhe? Tietävätkö kaverit?

Sisäministeri Joonas Laine edustaa kansallismielistä puoluetta, jota oikeastaan johtaa jämäkkä Emilia-vaimo, jolla on...hm...erikoisia mieltymyksiä. Perheeseen kuuluu myös yläastetta käyvä Jasper ja nuorempi Mimosa sekä Doggie-koira.
Rikostapaus on aiheuttanut mielenilmauksia, ja Laine on joutunut paitsi pitämään tiedotustilaisuuden niin myös päätynyt television erikoislähetykseen.
- Tiedotustilaisuudessa kyseenalaistettiin teidän todelliset motiivinne hillitä väkivaltaa, koska puolueenne tunnetusti on ollut suhteellisen ymmärtäväinen ulkomaalaisiin kohdistuneiden vihanpurkauksien suhteen.

Entä WD, mitä se tarkoittaa?

Luen aina suurella mielenkiinnolla esikoisromaaneja, koska ei voi yhtään tietää mitä on odotettavissa. Tällä kertaa peukut pystyyn, sillä Liina Putkonen on onnistunut kirjoittamaan erilaisen dekkarin. Aiheena kunniamurha (onko kirjan murha sitten sellainen, on toinen juttu) on aika harvinainen aihe Suomessa. Lisäksi tarinaan liittyy maahanmuutto, ulkomaalaistaustaiset henkilöt sekä huumeet. Ajankohtaisia, mutteivät helppoja aiheita. Mielestäni Putkonen selviytyy aika hyvin.
Päähenkilö on entinen toimittaja, asia joka ehkä jatkossa aiheuttaa ongelmia, etenkin kun hyvä ystävä on toimittaja. Ollako poliisi vai ollako toimittaja?
Olisin kaivannut hieman Lindan persoonan syventämistä ja vielä enemmän Pauluksen, joka jää nyt pahasti vaimonsa varjoon. Alussa Jantusen pilkallinen puhetyyli ja käytös ärsyttivät, mutta tunne meni ohi. Jantunen on mikä on. Itselleni en haluaisi tuollaista esimiestä.
Vilho Vartiaisesta olisi myös voinut kirjoittaa enemmän, nyt jäi aika ulkopuoliseksi  Minua herran nimi huvitti, sillä heti tuli mieleen oikea Vilho Vartiainen eli 90-vuotias laulaja, jonka suurin hitti on "Nuoruusmuistoja".
Tarinasta olisin vähentänyt tai jättänyt pois muutamia kliseisiä juttuja: alkoholin liikakäyttö. Kenen? En kerro. Sekä väsymys ja rikotut lupaukset. Kenen/keiden? En kerro sitäkään. Teksti on hyvää ja tarina etenee selkeästi. Ihan lopusta pidin, mutta menikö tarinan loppupuoli muuten vähän yli? Olisiko sitä voinut vähän rauhoittaa? Nyt tuli aika paljon kaikenlaista...

Kirja jakautuu osiin, kolmesta päivästä kertoviin normilukuihin sekä lukuihin, joissa lapsi kertoo menneisyytensä ikävistä asiosta. Nämä luvut ovat aika raadollisia, mutta niille on tarinan kannalta perustelunsa. Kirjan perusvire on aika synkkä, mutta tämä ei olekaan ns. kevytdekkari, vaan enemmän mennään kansainvälisempään suuntaan. Tarinassa ei niinkään keskitytä itse rikokseen, vaan sen taustaan, vallitseviin oloihin ja yhteiskuntaan
Dekkarissa on niin paljon hyvää, että tästä on mainiota jatkaa. Minusta Jäätynyt tyttö on yksi parhaimmista esikoisdekkareista aikoihin!

Luonto jatkaa siitä mihin Piaf jäi, rantakoivusta kuuluu linnun monipolvinen kutsu. Voisiko se olla jo peippo? Puoli kuuta enää kesään. Tuskinpa. Mutta kohti lämpöä mennään.

P.S. Kirjassa esiintyvä Croquis oli itselleni vieras piirtämismuoto. Sana tulee ranskankielen sanasta croquer "piirtää pikaikaisesti", ja tarkoittaa nopeata piirustusta elävästä mallista. Croquis-piirustukset ovat luonnosmaisia ja ne piirretään yleensä tietyssä ajassa, esimerkiksi viidessä tai kymmenessä minuutissa.
(Lähde: Wikipedia)

++++++++++

Pari sanaa kirjailijasta ja kirjoittamisesta,:
Liina Putkonen halusi esikoiskirjansa päähenkilöksi tavallisen naisen. Putkonen sanoo:" Monet dekkarit ovat teknisiä, niissä on miesmaailma vahvasti läsnä tai se on synkkä. Naiset puolestaan on kirjoitettu tukemaan mieshahmoa, ja ovat tunnekylmiä tai neuroottisia."
Tarinan taustalla on asia, joka olisi Putkoselle kauhein eli se, että omalle lapselle sattuisi jotain. Kirjailija sanoo myös, että väkivalta ei ole koskaan hienoa ja jos sitä on, niin sen pitää olla vastenmielistä.
Kirjan lopussa on Spotify-soittolista, miksi? Koska musiikki on kirjailijalle tärkeä insipiraation lähde. Kappaleet kuuluvat tarinaan, esim. Apulannan biisit.
(Lähteet: Ilta-Sanomat 2018 ja Dekkarifestavaalien haastattelu 2018)

Jäätynyt tyttö on voittanut  Rikos-Kniga -kilpailun vuonna 2016.

Asia mitä monikaan ei tiedä: Liina Putkonen paljastaa, että puhuu ääneen portugalinvesikoiralleen. Kirjailija kertoo ulkoilulenkeillä Lilalle päivän ilot ja murheet.

                                              Liina Putkonen Dekkarifestivaalien lavalla 2018

************
Ilmestyneet teokset:
Jäätynyt tyttö 2018
Kirja on voittanut  Rikos-Kniga -kilpailun vuonna 2016.

Ilokseni kuulin kirjailijalta, että toinen kirja on jo tekeillä. Sen työnimi on Palava poika.

Kommentit


 1. Kiitos Piritta kannustavista sanoistasi ja rakentavasta palautteestasi. Se on todellakin tervetullutta. Oli hauska tavata eilen dekkarifestivaaleilla. Aurinkoista syksynjatkoa!
  T. LiinaP
  Ps. Sanoin ehkä epäselvästi koiramme nimen, hänen nimensä on Lila 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai kuulin väärin, korjaan. Aurinkoa myös sinun päiviisi ja inspiroivia kirjoitushetkiä. Toista osaa odotellessa.

   Poista

Lähetä kommentti