Jennifer Clement: Rakkaudesta aseisiin - kauno

Jennifer Clement: Rakkaudesta aseisiin, 278 s. - suom. ilm. 2018 - Gun Love 2018 - suomennos: Terhi Kuusisto - Like Kustannus Oy ********kirjaston kirja

Kirjailija, runoilija, toimittaja:
Jennifer Clement, synt. 1960 /Greenwich / Yhdysvallat. Asuu Mexico Cityssä

Äiti oli kuppi sokeria. Häntä sai lainata koska tahansa.
Äiti oli muru, arkisinkin hänellä oli tahmeat syntymäpäiväkädet. Äidin hengitys tuoksui viidenlaisilta Life Savers -pastilleilta....
...Mutta kullanmurut vetävät puoleensa läpimätiä tyyppejä ja läpimädät erottavat kullanmurut kaikkien muiden joukosta.

Entä Pearl France, kertoja, joka on tarinan alkaessa vasta 5-vuotias? Lapsuutensa Pearl asuu autossa äitinsä Margotin kanssa, ja kun asuu autossa ei tarvitse murehtia myrskyistä ja salamoista, mutta pelkää hinausautoa.

Äiti ja Pearl muuttivat autoon kun äiti oli 17-vuotias ja Pearl vastasyntynyt. Auto, joka oli ostettu äidille kuusitoistavuotislahjaksi, oli pysäköity keskellä Floridaa sijaitsevan talovaunualueen laidalle. Alue on syrjässä, ympärillä on kaksi moottoritietä ja virta. Kaupungin kaatopaikka oli alueen perällä.
- Me hengitettiin jätettä. Me hengitettin mätänemisestä ja ruostumisesta syntyviä kaasuja ja syöpyviä akkuja.
- Äiti oli oikeassa. Se Floridan kolkka oli läpeensä ymmällään. Siellä elettiin aina kuin kengät väärässä jalassa.

Miksi äiti oli lähtenyt kotoaan? Äiti sanoi, että siksi koska hänen isällään oli kärpäslätkä joka huoneessa. Lätkällä isä läimi perhosia ja joskus Margotiakin. Kotoa lähtiessään Margot jätti lapun, jossa kertoi lähteneensä, koska tiesi ettei isä etsisi häntä. Luuli kai, että tyttö tulee takaisin kun rahat loppuu. Isä odottaa kai vieläkin. 

Äiti eiole kertonut Pearlin isästä, eikä halunnut tätä lähelle, ei edes ajatuksiin.
- Äiti ei halunnut isän nimeä happeen, jota hengitimme. Hän ei halunnut isän avaavan ovea ja astuvan uniini, istuutuvan ja alkavan puhua.

Äiti oli ajatellut, että autossa asumista olisi vain pari kuukautta, mutta aika venyi ja venyi, vuosiksi. Noina vuosina Margot pelkäsi eniten lastensuojelua, sitä että Pearl vietäisiin sijaiskotiin.

Alueella asui Margotin ja Pearlin lisäksi värikästä väkeä, kuten pastori Rex, rouva Roberta Young aikuisen tyttärensä Noellen kanssa, meksikolaispariskunta Corazón ja Ray sekä Pearlin ystävä April May vanhempiensa Rosen ja kersantti Bobin kanssa.
- Kaikki vaunualueen asukkaat kaupittelivat jotain, lupailivat jotain tai uneksivat jostain.

Pastori Rex jakeli rukouksia, mutta myös osti aseita.
- Hommaan aseet pois kaduilta. Autan lakkautamaan väkivallan Amerikasta.

Oli ihan normaalia, että kaikilla oli ase tai useampiakin. Niinpä myös talovaunualueen asukkailla, pastori Rexillä eniten, koska hän osti niitä: "Anna aseesi Jumalalle."
- Mies, joka antaa naiselleen aseeen, luottaa häneen täysin, kersantti Bob sanoi. Siitä aseesta ei tule leskentekijää. ..Aseesta on enemmän hyötyä kuin karkkirasiasta...Kersantti Bobilla oli aseille vaikka minkälaisia nimiä. Oli leskentekijöitä, orvontekijöitä ja rauhantekijöitä. Oli kyydinpummaajia, sateentekijöitä ja jos aseella ratkaistiin kiista, siitä tuli lainlaatija.

Sitten eräänä päivänä alueelle saapuu mies, hurmaava mies ja kaikki alkaa mennä pieleen, pahasti pieleen.

Vahvasti kirjoitettu romaani, vahvoja henkilöhahmoja. elävää ja rikasta tekstiä. Ja lapsi, sittemmin teinityttö kertojana tekee sen, että tekstiä alkaa lukea sydän syrjällään. Äidin ja tyttären välinen rakkaus on kuvailtu hienosti samoin kun ihmisten väliset suhteet muutenkin. Vaikuttava ja koskettava teos ja kirjan nimen mukaan aseet kuuluvat tietysti tarinaan, sekä hyvässä että pahassa.

Tiedän, että muisti on rakkauden ainoa korvike.

P.S.  Jostain syystä minua on aina huvittanut duffelikassin nimi, sillä siitä tulee mieleeni duffelitakki. Noh, duffelilaukku on ihan virallinen nimitys viikonloppulaukulle, joka yleensä on putkikassin mallinen. (Kaikkea sitä miettii.)

+++++++++

Pari sanaa kirjailijasta ja kirjoista:
Jennifer Clement on jo ihan pienenä lapsena muuttanut Meksikoon
Valittu ensimmäisenä naisena sananvapausjärjestö PENin puheenjohtajaksi, jona toimi 2009-2012,
jossa työssä keskittyi journalistien katoamisiin ja tappoihin.
Teoksia käännetty 25 kielelle ja Rakkaudesta aseisiin -kirjan käännösoikeudet myytiin 12 maahan jo ennen kirjan ilmestymistä.
Clements on myös julkaissut neljä runokirjaa. Kirjailijan kirjoja on käännetty 30 kielelle.
(Lähde: Jennifer Clementin kotisivut)

***********
Suomennetut teokset:
Varastettujen rukousten vuori 2013 - Basquiatin leski 2015 - Rakkadesta aseisiin 2018


Kommentit