Sehlstedt: Älä silmä pieni & Wennstam: Jengi - dekkarit lyhyehkösti



Dekkareissa on yhtenä teemana netti. Esikoisteoksessa nuoret tytöt seikkailevat seksisivuistoilla ja Wennstamin kirjassa käsitellään someraivoa. Molemmat aiheet ovat nykypäivää ja todella vakavia.



Kicki Sehlstedt: Älä silmä pieni, 359 s - suom. ilm. 2019 - Sweet Lolita 2018 - suomennos: Petri Stenman - kansi: Tommi Tukiainen - Like Kustannus Oy *********** kirjaston kirja

Tämän kirjan päähenkilöitä ovat teinitytöt Matilda ja Amanda. Matilda on normiperheen tytär ja Amanda asuu perhekodissa, jonka äitiä kutsuu Bitchiksi
Tytöt hankkivat hyväksyntää ja rahaa netin seksisivuiltoilta eri tavoin, tajuamatta miten vaarallista se on. Aikuisille miehille ei välttämättä riitäkään netin välityksellä nähty kuva tai strippaus. Miten nuoria tyttöjä huijataan? Lisäksi tytöt elävät muutenkin turhan "reipasta" elämää. Onhan Matildakin vasta 13-vuotias. Miten lopulta käy?

36-vuotias Aida Svantesson on toimittajana uudessa Probono-lehdessä. Nuorena Aida on lähtenyt kotoaan siellä vallitsevien olojen takia. Ulkomaankirjeenvaihtajavuodet maailmalla ovat kairaisseet, mutta se mihin Aida törmää järkyttää silti. Aidalla on pikkusisko Bianca, joka on tohtoriopiskelija. Miten Bianca liittyy tarinaan?

Kajan Berglund on 49-vuotias kriminologian professori, joka on Biancan opinto-ohjaaja.
Eräs rikos yhdistää Aidan ja Kajan ja naiset alkavat yhdessä yrittää selvittää tapahtumia. 

Entä mitä puuhaavat Isidoruksen ystävät? Entä miten japanilainen Lolita-alakulttuuri liittyy kertomukseen?

Sehlstedt on esikoisessaan pureutunut netin syövereihin ja tarttunut kovaan, vakavaan, huolestuttavaan ja tärkeään aiheeseen ja kirjoittanut siitä todella rankan tarinan, silmiä avaavan tarinan. Kirja on kirjoitettu hyvin. Senpä vuoksi en voi suositella tätä herkille ihmisille. 

P.S. Kirjan alkuperäinen nimi on Sweet Lolita, joka on Suomessa vaihdettu pätkään lastenlaulusta "Älä silmä pieni." Laulu alkaa: Älä silmä pieni, katso mihin vain, älä silmä pieni, katso mihin vain, sillä Isä Taivainen näkee lapsen sydämeen.

P.P.S Sweet lolita on kaikista lapsenomaisimman, söpöimmän ja tyttömäisimmän näköinen tyyli. Muita tyylejä ovat mm. classic lolita ja gothic lolita, joka pukeutuu musta-valkoiseen. Molemmat saaneet vaikutteita viktoriaanisesta ja rokokoo-muodista.  Muitakin lolita-tyylejä on ainakin yli kymmenen. Lolita-muodin sanotaan vakiintuneen Japanissa oikeastaan vasta joskus 2000-luvulla ja myös Suomeen lolita tuli samoihin aikoihin.
(Lähde: Wikipedia)

+++++++
Pari sanaa kirjailijasta ja kirjan synnystä:
Kicki Sehlstedt on kirjailija ja krimilogi, joka oli vuosia rikostoimittajana Aftonbladetissa. Nykyään Sehlstedt on tuottajana Ruotsin Poliisi-tv:ssä.
Työskennessään Aftonbladetissa kirjailija luki oikeuden pöytäkirjoja ja ahdistui ahdistumistaan. Hän oli juuri saanut ensimmäisen lapsensa ja tunsi, että aihe meni "ihon alle". Sehlstedt luki myös kriminologiaa ja huomasi, että mediassa oli vaikea käsitellä nettihoukutteluun liittyviä ilmiöitä. Niin syntyi tämä kirja. 
Entä elävässä elämässä? Ketkä ovat kirjailijan mielestä vaarassa joutua groomingin uhreiksi? " Uhri voi olla kuka vain murrosikää lähestyvä tyttö tai poika."
(Lähde: Aamulehti 4.3.2019)

PP.P.S. Grooming on netissä tapahtuvaa lasten houkuttelua seksuaalisiin tekoihin.

********
Ilmestyneet teokset:
Älä silmä pieni 2019 - Oskuld ilmestynee elokuussa 2019, suomennos? 

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''


Katarina Wennstam: Jengi (5. osa sarjaan: komisario Charlotta Lugn & asianajaja Shirin Nouri) - 366 s. suom. ilm. 2019 - Gänget 2017 - suomennos: Anja Meripirtti - kansi: Vastavalo - Otava *************   kirjaston kirja

Päähenkilöt:
54-vuotias  Charlotta Lugn on Ruotsin ensimmäinen avoimesti homoseksuaali rikoskomisario, tunnetusti pätevä tutkija, joka on pestattu Tukholmaan kotikaupungistaan Göteborgista. Jos joku on vasta aloittamassa tätä sarjaa, niin en kerro Lugnin tämänhetkisistä suhteista.
Lugn kärsii pitkäaikaisista rajuista migreenikohtauksista, jotka haittaavat työntekoa.
- Hän tietää, ettei koskaan pääse sairaudestaan eroon, ja on yhä päiviä, jolloin hän haluaa hakata päänsä verille seinää vasten tai kaivaa silmän kuopastaan siksi, että kipu tuntuu vievän häneltä hengen.

Asianajaja Shirin Nourilla on oma pieni asianajajatoimisto, jossa hoitaa mm. oikeusavustajan tehtäviä. Shirin on ollut naimisissa, mutta näistäkin asioista on enemmän edellisissä osissa.
Shirin on iranilaistaustainen ja hänen perheensä, joka myös asuu Ruotsissa, on lämmin ja huolehtivainen. Shirin on ruotsalainen, vaikka ulkonäkö viestittääkin muuta.

Jengissä on kaksi teemaa.
Mitä sellaista kauheata on tapahtunut 20 vuotta sitten, jolla on vaikutuksia vielä tänäkin päivänä?
Toisessa teemassa henkilö joutuu someraivon kohteeksi. Mitä tapahtuu? Miten irtautua siitä? Miten asian kanssa voi ylipäätään elää, etenkin jos on jollain tavalla julkisuudesta tuttu?

Kirjailijan kirjat kertovat usein perheväkivallasta, naisten oikeudesta omaan ruumiiseensa sekä seksuaalisesta väkivallasta. Niinpä tässäkin kirjassa aiheita käsitellään. Vaikka aiheet ovat rankkoja, niin mielestäni kirjailija kuitenkin kirjoittaa asiallisesti, eikä lähde hekumoimaan tai kuvailemaan tilanteita yksityiskohtaisesti. Sen verran olisin toivonut, että tähän kirjaan aihetta olisi muutettu, sillä myös edellisessä dekkarissa, Hämärän tytöissä, puhutaan ko. asiasta.
Ihan hyvä osa ja onneksi joku ottaa esille näitä vaikeitakin aiheita, vaikka sitten dekkarin muodossa.

P.S. Katarina Wennstam on someraivoaiheensa kanssa ajan hermolla, sillä AL:ssä oli 3.3. Tuomas Rimpiläisen kolumni aiheesta Kun "uhri" tekee oikeudenkäynnistä täyden farssin. Kyseessä on Oulun kaupunginvaltuutetun ja toimittaja-kirjailijan välinen taisto sekä valtuutetun vuosia jatkunut toiminta: kuvaa tilaisuuksissa ja julkaisee netissä pilkallisin saattein. Näihin julkaisuhin kertyy rasistisia, naisvihamielisiä tai törkeitä kommentteja.

++++++++

Kirjailija: Katarina Wennstam, synt. 1973, asuu Nackassa. Kirjailija, journalisti ja luennoitsija. Ollut töissä myös Ruotsin tv:n rikosreportterina.

**********
Suomennetut teokset:
Syyttäjä Madeleine Edwards - sarja:
Tahra 2011-  Turman lintu  2012  -  Alfauros 2013

Komisario Charlotta Lugn & asianajaja Shirin- sarja:
Petturi  2015  - Kivisydän 2016 - Varjot 2017 - Hämärän tyttö 2018 - Jengi 2019

Kommentit