Lucinda Riley: Auroran salaisuus & Jojo Moyes: Lainakengissä

 

Kevyttä lomalukemista. Rileyn romaani vie mm. Edwardin ajan Lontooseen. 
Entä miksi niin moni  himoitsee Christian Louboutinin punaisia korkkareita? 

Olen saanut nimeni kuuluisan satuprinsessan mukaan. Ehkä olen juuri siksi aina uskonut sadun taikaan. Iän myötä olen oivaltanut, että satu on allegoria elämän suurelle tanssille, johon men kaikki osallistumme syntymästä lähtien.

Lucinda Riley: Auroran salaisuus, 556 s. - suom. ilm. 2022 - The Girl of the Cliff 2011 -  suomennos: Hilkka Pekkanen - kansi: Laura Noponen - Storytelin äänikirja - kesto: 16 t 30 min. - lukija: Mervi Takatalo - Bazar

Äänikirjan esittelyteksti kustantajan sivuilta:

Sydämeen asettuva sukupolvien kudelma.

Rakastetun Lucinda Rileyn romaani Auroran salaisuus kuljettaa lukijansa Irlannin jylhille rannoille ja punoo upeasti yhteen kahden suvun salaisuudet.
Jylhät rantakalliot Irlannin West Corkissa ovat antaneet ja ottaneet paljon. Eräänä talvisena päivänä New Yorkin taakseen jättänyt kuvanveistäjä Grania Ryan kohtaa rannalla nuoren punatukkaisen tytön. Lapsi on läheisen Dunworley Housen yksinäinen, äitiään sureva Aurora Lisle. Kohtaaminen Auroran kanssa muuttaa synnyinseudulleen palanneen Granian elämän lopullisesti.
- Salaperäinen Aurora vetää Graniaa puoleensa magneetin lailla. Tyttö tuntuu olevan läsnä kaikkialla. Kun Auroran leski-isä pyytää Graniaa veistämään tyttärensä muotokuvan, kohtaa Grania yllättäen oman äitinsä vastustuksen. Ryanien ja Lislejen sukujen historiat ovat kietoutuneet erottamattomasti ja kipeästi yhteen jo vuosisadan ajan. Aurora on kuin avain salaisuuksien lippaaseen.

Auroran salaisuus vie lukijan Lucinda Rileylle itselleen rakkaisiin maisemiin. Mystistä tunnelmaa kantavassa romaanissa sukusalaisuudet kuljettavat myös Edwardin ajan Lontooseen sekä nykyajan Manhattanille.

Onpas kertomusta kerrakseen. Henkilöhahmoja on hieman liikaa joten kuuntelijan saattaa olla vaikea seurata. Silti, jollei Seitsemän sisarta -sarjan osia (joskin niissä on hieman keskinäisiä eroja) lasketa, niin tämä on yksi parhaimmista kirjailijan kirjoista. En ole Rileyn kirjojen ehdoton ystävä, mutta kirjoissa on jotakin, joka saa minut niitä lukemaan. Hyvät tarinat, kiitettävästi tehty taustatyö ja viihdyttävyys.
Monisananaisuus on tyypillistä Rileyn kirjoitustavalle. Olisin kaivannut pientä tiivistystä tässäkin romaanissa. Muuten tässä on leppoisa romaani vaikkapa elokuiselle kesälaiturille. 

Lukija: Minusta sopii hyvin tällaisten tarinoiden tulkitsijaksi.

+++++++++
Kirjailija:  
Lucinda Riley, synt. 1967 Irlannissa, jossa asui Lontoon lisäksi. Riley menehtyi 11.6.2021 neljän vuoden syöpäsairastelun jälkeen.
Riley näytteli nuorena 7 vuotta, kunnes 23-vuotiaana vakava sairaus lopetti uran ja lisäksi Riley inhosi parrasvaloissa olemista. Rileyn oma elämä oli kuin viihdekirjasta, ja kirjailija sanoikin eläneensä ryysyistä rikkauksiin. 
Rileystä on enemmän tietoa Enkelipuu-kirjan yhteydessä.

Kuvattu Bazarin kutsuvierastilaisuudessa pyörineeltä screeniltä. Tässä video vuosien takaa, kun Seitsemän sisarta -sarja oli suunnittelun asteella.

* Teoksia on käännetty lähes 40 kielelle ja myyty kymmeniä miljoonia kappaleita maailmanlaajuisesti.
* Suomessa Rileyn kirjoja on myyty 1,2 miljoonaa kappaletta ja kuunneltu 12 miljoonaa tuntia.
.
**********
Suomennetut teokset:
Seitsemän sisarta -sarja:
Seitsemän sisarta 2017 - Myrskyn sisar 2018 - Varjon sisar 2019 - Helmen sisar 2019 - Kuun sisar  - 2020 - Auringon sisar 2020 - Kadonnut sisar 2021 - Atlas, Papa Saltin tarina 2023 (Rileyn poika Harry Whittaker on viimeistellyt viimeisen kirjan äitinsä ohjeiden mukaisesti)

Sarjasta on tekeillä tv-sarja, joka ehkä nähdään vuonna 2025. Toivottavasti myös Suomessa.

Linkit:
Seitsemäs osa: Kadonnut sisar
Kuudes osa: Auringon sisar
Viides osa: Kuun sisar
Neljäs osa: Helmen sisar
Kolmas osa: Varjon sisar
(Bonuksena Moyesin teos: Kuinka painovoimaa uhmataan) 
Osat 1 ja 2 olen lukenut ennen bloggausaikaani, joten niistä ei ole arvioita.

Muut teokset:
Keskiyön ruusu 2016 - Enkelipuu 2018 - Perhosten huone 2020 - Vaarallinen kirje 2021 - Oliivipuu 2021 - Italialainen tyttö 2022 - Orkideatarha 2022 - Auroran salaisuus 2022 - Kuolema sisäoppilaitoksessa (dekkari) 2023
Tulossa: Valo ikkunassa (sis. ainakin salaisuuksia ja vakoilua) -  ilmestyy syyskuussa 2023

Linkki:  Perhosten huone

Linkki: Enkelipuu


Enkelipuu on uudelleen lämmitetty teos. Se on  vuodelta 1995. Kirjailijalta kysyttiin vuonna 2013 haluaisiko julkaista kirjan uudelleen. Tarinan luettuaan Rileyn halusi muokata tekstiä ja sisältöä ja näin syntyi käytännöllisesti katsoen uusi romaani


Myös Vaarallinen kirje on kirjoitettu osin uusiksi. Kirja ilmestyi ensimmäisen kerran v. 2000. Ja seuraavan kerran 2018. Uusien teknologisten keksintöjen ja turvallisuupalveluiden huipputekniikan osalta tarina olisi ollut vanhentunut, joten tekstiä oli muutettava. Lisää kirjan linkin takana.

Linkki: Italialainen tyttö & Orkideatarha
----------------
Minulla oli ilo ja kunnia saada osallistua Atlaksen  kutsuvierasilaisuuteen 10.5.2023. Teos ilmestyi 11.5. Tein pienen koosteen illan tapahtumista. Jos kiinnostaa kurkata mitä illan aikana tapahtui, niin linkki on tässä: Kutsuvierastilaisuus
................

Vasta silloin Sam tajuaa, että kassi joka näyttää hänen kassiltaan ei ole hänen. Tässä kassissa ei ole hänen mukavia mustia avokkaitaan, joilla on hyvä kävellä pitkin jalkakäytäviä ja neuvotella painokuluista. Tässä kassissa on huimaavat punaiset krokotiilinnahkaiset  Christian Louboutinin slingbackit.

Jojo Moyes: Lainakengissä, 462 s. - suom. ilm. 2023 - Someone Else's Shoes 2023 - suomennos: Riina Vuokko - Storytelin äänikirja - kesto: 14 t 52 min. -  lukija: Meri Nenonen - Gummerus

Esittelyteksti kustantajan sivuilta: 

"Nisha ja Sam treenaavat samalla salilla, mutta muuta yhteistä naisilla ei ole.

Kun syvällä keski-iän syövereissä tarpova Sam löytää salikassista mustien avokkaidensa sijasta punaiset Christian Louboutinit, korkkarit johdattavat hänet muutosten poluille. Ja kun Nisha tajuaa pahimman pelkonsa toteutuvan – hänen upporikas aviomiehensä hakee eroa – hän päättää pitää raivokkaasti kiinni luksuselämästään, vaikka sitten jonkun vieraan naisen halpahallivetimissä.

Lainakengät ja vaihtuneet salikassit kietovat Nishan ja Samin kohtalot yhteen, ja he huomaavat tarvitsevansa toisiaan.

Mutta miksi kaikki himoitsevat näitä punaisia krokotiilinnahkakorkkareita?"

Aloitin ties kuinka monta äänikirjaa, ja olin jo keskeyttää tämänkin. Alkoi kuitenkin mietityttää miksi nämä korkkarit kiinnostavat niin monia. Lisäksi viehätyin huumorista. 
Alku on valitettavan hidastempoinen hengitysharjoituksineen päivineen, mutta sitten onneksi alkaa tapahtua.
Lainakengissä on sama "vika" kuin Rileyn kirjassakin eli monisanaisuus ja tarinan turhan pitkittäminen.
Muuten Rileyn ja Moyesin kirjoissa on paljon samantyylistä viihdyttävyyttä. 

Lukija eläytyy minusta tämän kirjan dialogeissa liikaa.

+++++++++
Kirjailija, ent. toimittaja
Pauline Sara-Jo "Jojo" Moyes, synt 1969 Lontoossa. Moyes asuu Essexissä farmilla, jossa kirjoittamisen lisäksi hoitaa tilan eläimiä ja ratsastaa. Moyesin teoksia luetaan 44 kielellä ja kirjoja on myyty yli 38 miljoonaa.

**********
Suomennetut teokset:
Trilogia:
Kerro minulle jotain hyvää 2015 - Jos olisit tässä 2016 - Elä rohkeasti 2018 
Linkki: Elä rohkeasti 3/3 
Päättää Kerro minulle jotain hyvää -trilogian

Muut:
Ole kiltti, älä rakasta häntä 2014 - Parillisia ja parittomia 2017 - Ne, jotka ymmärtävät kauneutta 2017 - Kuinka painovoimaa uhmataan 2019 (huom. alkup. ilm. 2009) - Pariisi yhdelle ja muita kertomuksia 2019 - Tähtien antaja 2020 -  Yömusiikkia 2021 (alkup. ilm. 2008) -  Morsianten laiva 2022 - Hopealahti 2022 - Lainakengissä 2023 (vain kovakantinen ja äänikirja)

Netistä löytyy myös lukuisa määrä suomentamattomia teoksia, alkaen vuodesta 2002 (Sheltering Rain)

Linkkejä: 
Morsianten laiva  (Tarinassa on jonkin verran todellisuuspohjaa.)
(Bonuksena Cecilia Ahernin  Pisamat kuin tähdet)

Tämä on ehkä suosikkini Moyesin kirjoista. Tälläkin tarinalla on todellisuuspohja ja se kertoo liikkuvasta kirjastosta. Naiset vievät ratsain kirjoja takamaille.

(bonuksena Celeste Ng:n Olisi jotain kerrottavaa):
Yksitoista pikkukertomusta, joissa naiset pääosassa.

Tässä Moyesin teoksessa (alkup. ilm. 2009)  hevoset ovat pääosassa.
Linkki (bonuksena Rileyn Varjon sisar - lyhyehkösti molemmat):

Kommentit