Jojo Moyes: Pariisi yhdelle & Celeste Ng: Olisi jotain kerrottavaa - kauno


Kaksi erilaista käännöskaunoa. Moyesilla yksitoista novellia ja Ng:llä tarina kiinaislaisamerikkalaisesta perheestä.

                                               

Jojo Moyes: Pariisi yhdelle ja muita kertomuksia, 288 s. - suom. ilm. 2019  - Paris for One and Other Stories 2016 - suomennos: Heli Naski - Gummerus ******* kirjaston kirja

Kirja sisältää 11 erillistä kertomusta. Aiheiltaan: 
1. 26-vuotias Nell on lähdössä Pariisiin viikonloppumatkalle, mutta poikaystävä tekee oharit.
2. Entisellä aamu-tv:n juontajalla on ongelma. Twitterissä on nainen, joka sanoo olleensa kaksi vuotta miehen rakastajatar, mutta mies kiistää.
3. Mies yllättää vaimonsa viemällä tämän ylelliseen paikkaan, mutta matka ei olekaan sellainen mitä mies on antanut ymmärtää.
4. Pariskunta on menossa juhliin, jossa vaimo kohtaa henkilön, jota ei missään nimessä olisi halunnut tavata.
5. Kahden naisen kassit vaihtuvat ja toisessa on upeat ja kalliit merkkikorkkarit. Koska toinen nainen ei voi mennä bisnestapaamisiin lenkkareissa, on pantava merkkikorkkarit jalkaan. Millainen vaikutus merkkikengillä oli liikeasioihin?
6. Alice on töissä kultasepänliikkeessä, johon tehdään ryöstö. Yksi roistoista osoittautuu yllättävän mukavaksi.
7. Pariisi 2002: pariskunta on kuherruskuukausimatkalla, mutta mies tekee töitä. + Pariisi 1902: Sophie on nainut köyhän taiteilijan, jonka malleille vaimo on mustasukkainen. Miten tarinat kietoutuvat yhteen?
8. Perheenäiti halajaa aivan liian kallista takkia.
9. Nainen löytää puhelimen ja alkaa viestitellä täysin tuntemattoman henkilön kanssa.
10. Nainen on lentokentällä matkalle Englantiin kertomaan perheelleen avioerostaan. Kentällä nainen kohtaa vanhemman naisen, joka yllättää.
11. Christin metsästää vaativalle anopilleen kallista joululahjaa. Taksissa nainen alkaa jutella kuljettajan kanssa, jolla onkin ehdotus.

Ihan mukavia moyesmaisia pikkukertomuksia, joissa on ihmissuhteita ja kohtaamisia sekä naisia eri tilanteissa. Viihdyttävä opus.

++++++++
Kirjailija:
Pauline Sara-Jo Moyes, synt 1969 Lontoossa, kirjailija ja ent. toimittaja. Moyes asuu Essexissä farmilla, jossa kirjoittamisen lisäksi hoitaa tilan eläimia ja ratsastaa. Moyesin teoksia luetaan 44 kielellä ja kirjoja on myyty yli 38 miljoonaa.

**********
Suomennetut teokset:
Trilogia:
Kerro minulle jotain hyvää  2015 - Jos olisit tässä  2016 - Elä rohkeasti 2018 

Muut:
Ole kiltti, älä rakasta häntä 2014 -  Parillisia ja parittomia 2017 - Ne, jotka ymmärtävät kauneutta 2017  - Kuinka painovoimaa uhmataan  2019 (huom. alkup. ilm. 2009) - Pariisi yhdelle ja muita kertomuksia 2019

Netistä löytyy myös lukuisa määrä suomentamattomia teoksia, alkaen vuodesta 2002 (Sheltering Rain)
-----------------------
 
Celeste Ng: Olisi jotain kerrottavaa, 285 s. - esikoisteos - suom. ilm. 2020 - Everything I Never Told You 2014 - suomennos: Sari Karhulahti - kannen suunnittelu: Adly Elewa - Gummerus *******kirjaston kirja

Leet ovat kiinalaisamerikkalainen perhe 1970-luvun Ohiossa. Aikana, jolloin seka-avioliittoja katsottiin oudoksuen ja jopa vihamielisesti. 
Marilyn oli yksinhuoltajan tytär. Isä oli jättänyt äidin kun tyttö oli pieni. Marilyn haluaisi lukea lääkäriksi. Vuonna 1957 Marilyn opiskelee kolmatta vuotta collegessa ja nyt tullut uutuuskurssille, jonka nimi oli Karjapaimenet amerikkalaisessa kulttuurissa. Kurssin vetäjä on James P. Lee.
- Hän on Kaukoidästä, ajatteli Marilyn, joka ei ollut kohdannut aiemmin aasialaissyntyistä ihmistä.

Aikanaan Marilyn ja James päätyvät naimisiiin, eikä äiti ollut yhtään innostunut asiasta.
- Kadut lopun ikääsi.
Niinpä Marilyn katkaisee välit äitiinsä, jota ei näe enää koskaan.

Pariskunta saa kolme lasta: Nathanin, Lydian ja myöhemmin vielä Hannahin. 

Tarina kertoo Leen perheestä, jossa oikeastaan kenellekään perheenjäsenellä ei ole hyvä olla. Eikä etenkään sitten kun eräs lapsista kuolee. Tämä ei ole juonipaljastus, sillä kirjan ensimmäinen virke on: Lydia on kuollut. 
Naapuruston ainoana kiinalaisamerikkalaisena perheenä ei ole helppoa asua ja olla. Koulussa lapset joutuvat kiusatuiksi ja heillä on omat ongelmansa, myös keskinäiset. Marilyn oli aikoinaan joutunut keskeyttämään opintonsa ja yrittää nyt saada Lydiaa toteuttamaan omia kariutuneita haaveitaan. 
 - Lydia oli lakanut ymmärtämästä miten raskasta olisi periä vanhempien unelmat. Miten tukahduttavaa olisi olla niin rakastettu kuin hän oli.

Nathan on ymmärtänyt, ehkä ainoana, perheen haavoittuvuuden. Nathan menestyy hyvin koulussa, ja haaveksi ajasta, jolloin pääsisi muuttamaan kotoa pois. Lydia on mustasukkainen veljensä menestymisestä ja yrittää kaikkensa, jotta veli ei lähtisi kotoa. Jos Nathan tukena ja turvana lähtisi, mitä jäisi jäljelle.
Hannah jää tarinassa sivustakatsojaksi ja tarkkailijaksi. 

Tarina alkaa menneisyydestä ja siitä kuinka Marilynillä oli ollut omat haaveensa ja toiveensa ja kuinka vaikeata niihin naisena oli päästä. Jamesillä oli toisenlaiset ongelmat, miten sulautua kiinalaistaustaisena amerikkalaiseen yhteiskuntaan. Ja mitä sitten kun valkoinen Marilyn ihastuuu häneen.

On aika ennen Lydia ja on aika Lydia jälkeen. Lydia on kaiken keskiössä ja kun Lydia kuolee perhe pirstoutuu. Miten kukin perheenjäsenistä jaksaa jatkaa? Heillä on mietittävänään lisäksi se miten Lydia kuoli, miksi Lydia kuoli ja mitä kuolinyönä oikein tapahtui? Kuka on syyllinen vai onko sellaista? Jokaisella perheenjäsenellä on asiasta oma mielipide.

Tämä on esikoisteos, vaikka ilmestyikin vasta toisena. Hyvin kirjoitettu tarina, vaikkakin surullinen. Tarinan henkeen saattaa vaikuttaa myös kirjailijan oma tausta, vaikkakin Ng itse on syntynyt USA:sa. Suvussa on kuitenkin varmaan keskusteltu asiasta.
Pidin kyllä kirjasta, mutta pidin hiukkasen enemmän Tulenaroista asioista.

+++++++
Kirjailija Celeleste Ng, synt. 1980 / Pittsburgh, Pennsylvania.  Kirjailija varttui Shaker Heightsissa, Ohiossa, joka on myös tämän kirjan tapahtumapaikka. Ng asuu nykyään Cambridgessa, Massachusettsissa. Ng:n vanhemmat ovat muuttanet USA:aan Hongkongista 1960-luvulla.

**********
Ilmestyneet teokset:
Tulenarkoja asioita 2019 - Olisi jotain kerrottavaa (esikoisteos) 2020
................

Hyvää ystävänpäivää! 💖

Sen kunniaksi julkaisen myös toisen arvostelun, joka on Timanttinapsut -niminen veijaridekkari. Kirjailija on Pekka Arppe. Linkki alla:

https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2020/02/pekka-arppe-timanttinapsut-dekkari.html


Kommentit

  1. Hyvää ystävänpäivää jälkikäteen. Kiitos lukuvinkeistä. Moyesia olen lukenut muutaman kirjan verran, mutta Ng kirjat odottavat vielä lukuvuoroa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti