Lucinda Riley: Helmen sisar - CeCen tarina - 4. osa - kauno



Meille uniaika on kaikki kaikessa. Siellä maailma luotiin - kaikki on lähtöisin sieltä. Unimaailmassa maa oli tyhjä ennen kuin kaikki alkoi - yhtä tasaista autiomaata vain ja pimeyttä. Ei ääniä, ei elämää, ei mitään.

Lucinda Riley: Helmen sisar - CeCen tarina, 732 s. - suom. ilm. 2019 - 4. osa  Seitsemän sisarta -sarjaan - The Pearl Sister 2017 - suomennos: Hilkka Pekkanen - kansi: Laura Noponen - Bazar ******** kirjaston kirja

Seitsemän sisarta -kirjasarja kertoo Papa Saltin eri puolilta maailmaa adoptoimista tyttövauvoista. Kasvatti-isänsä kuoltua kukin sisaruksista saa kirjekuoressa vihjeen omasta taustastaan. (Bazar)

Neljännen osan päähenkilö on Celaeno eli CeCe, joka oli kotonaan saadessaan kuulla surusanoman Papan kuolemasta. Cee asuu yhdessä siskonsa Tähden kanssa, jolle nyt olisi pystyttävä kertomaan ikävät uutiset:
- Tiesin, että hän musertuisi täysin... Elämäntehtäväni oli kuitenkin suojella avuttomampaa sisartani, joka oikeastaan oli minua kolme kuukautta vanhempi.

Adoptioisän kuolema oli järkytys tietysti myös CeCelle, jolta siinä samassa katosi taiteellinen luovuus. Sisarusparvessa Celaeno oli aina tuntenut ja nähnyt erilaisuutensa: erilainen silmienmuoto, ihonväri ja hiuksetkin välillä kuin villisianporsaalla.
- Minulla oli viisi kaunista sisarta, enkä halunnut ryhtyä kilpailemaan heidän kanssaan.

Ei auttanut, että Marina (sisarusten huoltaja) ja siskot kehuivat kauniinvärisiä silmiä ja pehmeää ihoa.
-Tiesin, että he yrittivät vain olla ystävällisiä, sillä vaikka olin ruma, en sentään ollut sokea, ja minua harmitti heidän alentuva asenteensa.

Kukin sisaruksista toimii erilailla avatessaan Papalta saadun kirjeen. CeCe haluaa kiihkeästi avata omansa ja kiipeää lapsuutensa pyökkiin ja repii kuoren auki. Puutarhan armillaarissa, nimen jäljessä on koordinaatit, jotka kertovat mistä Papa on kunkin vauvan löytänyt. Lisäksi pitäisi mennä lakimiehen puheille ja tältä saisi vihjeen syntyperästä. Jos haluaisi jatkaa, niin pitäisi hankkia tietoa naisesta nimeltä Kitty Mercer, joka eli Broomessa, Australiassa.

Cee oli ostanut Lontoosta huoneiston, jossa on asunut siskonsa Tähden kanssa, kunnes tämä oli löytänyt omat sukujuurensa eikä enää tarvinnut niin paljon siskonsa apua ja seuraa.
Paetakseeen yksinäisyyttään CeCe päättää lähteä omalle matkalleen, matkalle omaan menneisyyteensä.

Ensin olisi tarkoitus pysähtyä Thaimaassa vähän lepäämässä ja siitä jatkaa Australiaan, josta ehkä sukujuuret tai jopa sukulaisia saattaisi löytyä.

Vuonna 1906 Skotlannin Edinburghessa asuu 18-vuotias Katherine "Kitty" Mercer, sinisilmäinen ja kiharahiuksinen punapää. Kitty asuu pappi-isänsä, Adele-äitinsä ja kolmen siskonsa kanssa, Marthan, Miriamin ja Mayan. Tytön suurena haaveena olisi päästä opiskelemaan opettajaksi ja näin ansaita oma elantonsa. Vanhemmat kuitenkin ovat sitä mieltä, että opiskelu on turhaa. Naisen ainoana tehtävänä on löytää sovelias aviomies. Ja vain hyväntekeväisyys on oikeata työtä.

Eräänä päivänä isä saa vieraan, rouva McCrombien. Rouvalla on Australiassa sukulaisia, joita ei ole tavannut vuosikausiin ja nyt olisi tarkoitus lähteä vierailemaan. Rouva McCrombie etsii seuralaista mukaansa yhdeksän kuukautta kestävälle matkalle ja isä on ehdottanut Kittyä.
- Tässä on sinulle suuremmoinen tilaisuus nähdä maailmaa ja samalla tyynnyttää rauhatonta luonnettasi, tuumii isä.
- Mutta isä, minähän olen täällä ihan tyytyväinen.

Kuten arvata saattaa, niin Kitty joutuu lähtemään matkaan. Reissusta tulee jännittävä, sillä tuon ajan Australia oli ihan jotain muuta kuin nykyään, esim. luonto, naisten asema, yhteiskunnan eriarvoisuus, asutuksen hajanaisuus ja aboriginaalien kohtelu.

Paikoitellen sarjan kirjoissa (niin tässäkin) on ennalta-arvattavuutta. Ehkä viihderomaanissa pitääkin tai saakin olla. Muttei haitannut, ainakaan kovin paljoa. Tarinat ja teksti on hyvää ja juonet vetävät. 
Kertomuksissa eletään vuorotellen nykyisyyttä ja vuosia 1906 - 1949. 
Riley on tätä(kin) kirjaa varten tehnyt suuren taustatyön. Osa tarinan yksityiskohdista peruustuu historiallisiin lähteisiin. Lisäksi Riley on matkustanut Australiaan hankkimaan paikallistietoutta. Tästä lisää saatesanoissa kirjan lopussa. 
Etenkin Australian maisemakuvaukset olivat hienoja. Melkein kuin itse olisi ollut paikalla.

Minulle tämä sarjan osa oli mielenkiintoisin, sillä noin vuosi sitten kävin Australiassa ja pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni tapaamaan monia sukulaisiani. He ovat kaikki syntyneet ja eläneet elämänsä Ausseissa, joten  tutustuin vihdoin erääseen sukuni haaraan. Sain tietää menneisyydestä ja nähdä paikkoja, joista olin vain etäisesti kuullut. Matkani oli hieno ja yksi pala elämäni palapelissä loksahti paikoilleen.
Niinpä viihdyin oikein hyvin Helmen sisaren parissa. Ja totta kai kirjan luettuani tekee mieli päästä takaisin Australiaan. 


Helmen sisar oli oikein viihdyttävä ja vaikka oli paksu (732 s.) en kertaakaan kaivannut tiivistämistä. Minulle nämä Rileyn teokset ovat olleet mukavaa vaihtelua dekkarien lomaan. 
Onneksi seuraava osa - Kuun sisar - ilmestyy jo keväällä 2020. Sitä odotellen.

Taivaanrannan taakse parhaillaan vajoavan auringon säteet osuivat tasangosta kohoavaan kallioon, jonka takana kiemurteli punaisen hiekan keskellä kimmeltävä joki.

Kirjasarjan sisarukset:
Vanhin D'Apliesen sisaruksista on eksoottisen näköinen kielenkääntäjä Maia, jonka tarina oli 1. osassa (Seitsemän sisarta). Seuraavana oli Alcyone eli Ally, johon tutustuttiin 2. osassa (Myrskyn sisar). Ally on lahjakas muusikko, huilunsoittaja sekä ammattipurjehtija. 3. osassa, Varjon sisar, pääosassa on Asterope eli Tähti. 4. osassa taidetta opiskeleva Celaeno eli CeCe. Sitten on vuorossa biologiaa opiskeleva Taygete eli Tiggy, joka on myös sisaruksista hengellisin. Lopuksi kuuluisa huippumalli Electra sekä kysymysmerkkinä oleva Merope, jonka kohtalo selviää ehkä vasta viimeisessä osassa.
Kuusi ensimmäistä osaa voi lukea satunnaisessa järjestyksessä, sillä kaikki kirjat alkavat samasta hetkestä. Viimeisessä osassa sarja kootaan ja kerrotaan kuka tämä mystinen miljonääri Papa Salt oikein on (En malttaisi odottaa!) sekä missä on puuttuva Merope-sisar,

P.S. Aboriginaalien maailmakatsomuksessa keskeisessä osassa oli uniaika, monimutkainen ja seikkaperäinen järjestelmä, josta ilmeni mennyt aika, nykyaika ja tulevaisuus sekä kaikki muut elämän puolet. 
(Lähde: Wikipedia)

P.P.S. Seven Sisters on paitsi kirjasarja myös nimitys seitsemälle vierekkäiselle liitukivijyrkänteelle South Downsin alueella Englannin kanaalin rannalla. 
Lisäksi Plejadit on seitsemän sisarusta kreikkalaisessa mytologiassa. Useat miespuoliset Olympoksen jumalat, mm. Zeus, Poseidon ja Ares antautuivat lemmenleikkeihin seitsemän taivaallisen sisarensa kanssa. Meropea lukuunottamatta plejadit seurustelivat jumalien kanssa.
Ja edelleen: Seulaset eli Plejadit on avoin tähtijoukko Härän tähdistössä.
(Lähde: Wikipedia)

+++++++++
Kirjailija:  
Lucinda Riley: synt. 1967 Irlannissa. Asuu Englannissa ja Etelä-Ranskassa.
Riley näytteli nuorena 7 vuotta, kunnes 23-vuotiaana vakava sairaus lopetti uran. Rileyn omakin elämä on kuin viihdekirjasta, sillä kirjailija sanoo eläneensä ryysyistä rikkauksiin. 
Jos kiinnostaa tietää Rileystä vähän enemmän, niin tietoa on blogissani Enkelipuu-kirjan yhteydessä, linkki alla.
Lisäksi kirjailija sanoo kotisivuillaan, että Seitsemän sisarta-sarja on tarina inhimillisyydestä, rakkaudesta, ilosta, menetyksestä, pelosta ja tuskasta.
Edit: Kirjailija menehtyi kesäkuussa 2021.


Linkki edelliseen osaan, Varjon tytär  ja kaupan päälle saa arvion Jojo Moyesin kirjasta Kuinka painovoimaa uhmataan.


**********
Suomennetut teokset:
Keskiyön ruusu 2016 - Enkelipuu 2018

Seitsemän sisarta -sarja:
Seitsemän sisarta 2017 - Myrskyn sisar 2018 - Varjon sisar 2019 - Helmen sisar 2019 - Kuun sisar ilmestyy maaliskuussa 2020 - Auringon sisar ilmestyy syksyllä 2020.

- Seitsemän sisarta -kirjasarjasta on on tulossa jossain vaiheessa tv-sarja (jonka mielelläni näkisin myös Suomessa).

Sarja lisäksi netissä on lukuisia kirjoja nimillä Lucinda Edmonds että Lucinda Riley

Kommentit