Lucinda Riley & Harry Whittaker: Atlas, Papa Saltin tarina, 8. osa

 

Etsi taivaalta Plejadit, poikani, etsi Seitsemän sisarta. Ne ovat aina jossain päin taivasta vartioimassa ja suojelemassa sinua, kun minä en voi...

Lucinda Riley & Harry Whittaker: Atlas, Papa Saltin tarina,   s. 848 s. - suom. ilm. 2023 - Atlas, the Story of Pa Salt 2023 - suomennos: Hilkka Pekkanen ja Tuukka Pekkanen - kansi: Timo Numminen - Bazar

Harry Whittaker on toivonut, ettei kirjan sisällöstä kerrota. Itse asiassa en olisi kertonutkaan. En lukenut edes takakantta (useimmiten kyllä) koska halusin lähteä lukemaan niin sanotusti puhtaalta pöydältä. (Onneksi takakansi jäi lukematta.)

Yleistä: Kaikki sisarukset ovat olleet koko elämänsä epätietoisia siitä kuka heidän adoptioisänsä oikein on. Kukaan ei edes tiedä mikä Papan oikea nimi on, saati miksi heidät on adoptoitu ympäri maailmaa. Joku syyhän Papalla on täytynyt olla. Entä mistä on peräisin adoptioisän suuri omaisuus? Kysymyksiä on matkan varrella ollut paljon ja vaikka sarjan lukeneet tietävät jo jotakin sisarusten lähtökohdista, on jotain jäänyt auki. Myös Papan oma menneisyys on säilynyt salaisuutena. 
Sisarukset ovat nyt pyhiinvaellusmatkalla tarkoituksenaan laskea Papalle seppele. Mitä matkalla selviää? 

Sarjasta piti alun perin tulla seitsemänosainen. Sitten näin videon, jossa Lucinda Riley kertoi, ettei millään saa mahtumaan Papa Saltin elämää Kadonneen sisaren tarinaan. Siispä Papa Saltista olisi kirjoitettava vielä oma kirjansa. Mutta kenestä Riley todellisuudessa kirjoitti, kuka on Papa Salt? Oliko Papan hahmolla esikuva todellisuudessa? Voin sen paljastaa, sillä asia ei selviä kirjasta. Papa Salt on Lucinda itse.

Riley oli ehtinyt sanella pääosan tarinasta ja jakaa juonikäänteet poikansa kanssa. Lucinda Riley oli miettinyt loppuratkaisua kahdeksan vuotta

Kirja alkaa Harry Whittakerin kirjoittamilla alkusanoilla: Sallikaa minun esittäytyä. Nimeni on Harry, ja olen Lucinda Rileyn vanhin poika." (..) Se on Lucinda Rileyn läksiäislahja, ja olen iloinen, että saan antaa sen.

Romaanissa on taas (kuten muissakin osissa) rutkasti sivuja (848 s.), joten kansien sisään mahtuu paljon tarinoita. Sen verran paljastan, että tässäkin osassa eletään nykyisyyttä ja menneisyyttä. Olen aiempien osien kohdalla sanonut pitäväni enemmän menneisyysluvuista, niin nytkin.

En lukiessani verranut tätä osaa Rileyn kirjoittamiin. Eroja varmaan on, mutta viis niistä.
Mielestäni Harry Whittaker on onnistunut hyvin kertomuksen kokoamisessa  ja kirjoittanut hyvin lucindamaisen tarinan. Jopa siltä osin, että Atlaksessakin on se sama "vika" kuin edellisissäkin osissa eli "tavaraa"on liikaa ja tiivistäminen olisi tehnyt hyvää. Kiteyttämisen olisin tehnyt nykyisyysluvuista. 

Plussaa Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta -sarjasssa (ja muissakin teoksissa) on kirjailijan paneutuminen kunnollisen taustatyön tekemiseen. Esimerkiksi Helmen sisaressa Riley oli matkustanut Australiaan hankkimaan paikallistietoutta. Sarjan joihinkin osiin on myös hienosti ujutettu historian henkilöitä. 
Olen kirjoittanut sarjasta enemmän edellisessä osassa (Kadonnut sisar), josta linkki alla.

Miksi olen päätynyt lukemaan kaikki Rileyn ilmestyneet teokset, vaikka niissä on  aavistettavissa tasollisia eroavuuksia (uudelleen lämmitetyt vanhat teokset) sekä ennalta-arvattavuuksia? Yksi syy on viihdyttävyys, joka on yhteistä kaikille Rileyn romaaneille. Oman arjen keskellä on ollut mukava sukeltaa aikuisten satujen maailmaan. Luen paljon dekkareita ja true crimeä, joten vastapainoksi tarvitsen muutakin luettavaa ja siihen tarkoitukseen Rileyn kirjat ovat olleet omiaan.

Maailma on menettänyt taidokkaan tarinankertojan, mutta ehkäpä Harry Whittaker seuraa äitinsä jalanjälkiä. Mielenkiinnolla odotan jatkaako Whittaker Kuolema sisäopppilaitoksessa -dekkaria (alkup. kirj. 2006), jonka pääosassa on komisario Jazmine "Jazz" Hunter. Jos jatkaa, niin toivoisin hieman tiiviimpää kerrontaa. Aika näyttää mitä mieheltä on tulossa. Sitä odotellessa voi lukea vanhoja teoksia + syksyllä ilmestyvää teosta (tiedot alla).

Kuvattu Bazarin kutsuvierastilaisuudessa pyörineeltä screeniltä.
* Whittaker on sanonut, että kirjan kirjoittaminen äidin puolesta oli elämäni suurin haasta - ja etuoikeus!

+++++++++
Kirjailija:  
Lucinda Riley, synt. 1967 Irlannissa, jossa asui Lontoon lisäksi. Riley menehtyi 11.6.2021 neljän vuoden syöpäsairastelun jälkeen.
Riley näytteli nuorena 7 vuotta, kunnes 23-vuotiaana vakava sairaus lopetti uran ja lisäksi Riley inhosi parrasvaloissa olemista. Rileyn oma elämä oli kuin viihdekirjasta, ja kirjailija sanoikin eläneensä ryysyistä rikkauksiin. 
Rileystä on enemmän tietoa Enkelipuu-kirjan yhteydessä.

Kuvattu Bazarin kutsuvierastilaisuudessa pyörineeltä screeniltä. Tässä video vuosien takaa, kun sarja oli suunnittelun asteella.

* Teoksia on käännetty lähes 40 kielelle ja myyty kymmeniä miljoonua kappaleita maaimanlaajuisesti.
* Suomessa Rileyn kirjoja on myyty 1,2 miljoonaa kappaletta ja kuunneltu 12 miljoonaa tuntia. Viimeisen osan lukevat Meri Nenonen ja Ville Tiihonen.

+++++++
Kirjailija, radiotoimittaja, improvisaationäyttelijä
Harry Whittaker, synt. noin 1993. Asuu Yorkshiressä Englannissa.

Kirjailija on mahdollisesti tulossa Helsingin Kirjamessuille syksyllä 2023. Se olisi mahtavaa.

Kuvattu Bazarin kutsuvierastilaisuudessa pyörineeltä screeniltä. 

Tarttukaa hetkeen!
Nauttikaa elämänne joka hetkestä!
Jokaisesta sekunnista, myös kaikkein vaikeimmista vaiheista.

**********
Suomennetut teokset:
Seitsemän sisarta -sarja:
Seitsemän sisarta 2017 - Myrskyn sisar 2018 - Varjon sisar 2019 - Helmen sisar 2019 - Kuun sisar  - 2020 - Auringon sisar 2020 - Kadonnut sisar 2021 - Atlas, Papa Saltin tarina 2023

Tähän mennessä (2.6.2023) Atlasta on myyty jo huikeat 50 000 kpl ja varauksiin on pitkät jonot. Pelkästään PIKI:ssä,Tampereen kaupunginkirjastossa on 911 varausta, Helsingin Helmetissä 2800 ja Turun Vaskissa 1331 varausta. 
Sarjasta on tekeillä tv-sarja, joka ehkä nähdään vuonna 2025. Toivottavasti myös Suomessa.

Linkit:
Seitsemäs osa: Kadonnut sisar
Kuudes osa: Auringon sisar
Viides osa: Kuun sisar
Neljäs osa: Helmen sisar
Kolmas osa: Varjon sisar
(Bonuksena Moyesin teos: Kuinka painovoimaa uhmataan) 
Osat 1 ja 2 olen lukenut ennen bloggausaikaani, joten niistä ei ole arvioita.

Muut teokset:
Keskiyön ruusu 2016 - Enkelipuu 2018 - Perhosten huone 2020 - Vaarallinen kirje 2021 - Oliivipuu 2021 - Italialainen tyttö 2022 - Orkideatarha 2022 - Auroran salaisuus 2022 - Kuolema sisäoppilaitoksessa (dekkari) 2023
Tulossa: Valo ikkunassa (sis. ainakin salaisuuksia ja vakoilua) -  ilmestyy syyskuussa 2023

Linkki:  Perhosten huone

Linkki: Enkelipuu


Enkelipuu on uudelleen lämmitetty teos. Se on  vuodelta 1995. Kirjailijalta kysyttiin vuonna 2013 haluaisiko julkaista kirjan uudelleen. Tarinan luettuaan Rileyn halusi muokata tekstiä ja sisältöä ja näin syntyi käytännöllisesti katsoen uusi romaani


Myös Vaarallinen kirje on kirjoitettu osin uusiksi. Kirja ilmestyi ensimmäisen kerran v. 2000. Ja seuraavan kerran 2018. Uusien teknologisten keksintöjen ja turvallisuupalveluiden huipputekniikan osalta tarina olisi ollut vanhentunut, joten tekstiä oli muutettava. Lisää kirjan linkin takana.

Linkki: Italialainen tyttö & Orkideatarha
----------------
Minulla oli ilo ja kunnia saada osallistua ko. kirjan kutsuvieras tilaisuuteen 10.5.2023. Teos ilmestyi 11.5. Tein pienen koosteen illan tapahtumista. Jos kiinnostaa kurkata mitä illan aikana tapahtui, niin linkki on tässä: Kutsuvierastilaisuus

Kommentit