Lucinda Riley: Auringon sisar - 6. osa - lyhyesti - proosa, viihde

 

Lucinda Riley: Auringon sisar, 906 s. - 6. osa Seitsemän sisarta -sarjaan - suom. ilm. 2020 - The Sun Sister 2019 - suomennos: Hilkka Pekkanen - kansi: Laura Noponen  - Bazar Kustannus Oy ********* kirjaston kirja

Seitsemän sisarta -kirjasarja kertoo Papa Saltin eri puolilta maailmaa adoptoimista tyttövauvoista. Kasvatti-isänsä kuoltua kukin sisaruksista saa kirjekuoressa vihjeen omasta taustastaan. (Bazar)

Vuosi 2008
Electra D'Apliese on sisarussarjan kuopus, tummaihoinen kuuluisa huippumalli, jonka elämän luulisi olevan yhtä juhlaa. Näin ei kuitenkaan ole, sillä elämä tuntuu niin ahdistavalta, että sitä pitää turruttaa päihteillä. Lähiympäristö ja sisarukset alkavat olla huolissaan. Millään ei tunnu olevan väliä, ei menneisyydelläkään. Mitä väliä mistä on kotoisin. Electra ei ole edes avannut Papalta saamaansa jäähyväiskirjettä, jossa kerrotaan alkuperästä. 
Eräänä päivänä Electra saa kirjeen, jonka lähettäjä väittää olevansa hänen isoäitinsä.  

Vuosi 1938
Cecilia Huntley-Morgan kuuluu New Yorkin seurapiireihin. Tulossa olisi uudenvuodenjuhlat, mutta Cecilia ei ole innostunut bilettämisestä, sillä sydän on särkynyt. Äiti saa kuitenkin Cecilian lähtemään rientoihin, joissa tapaa pitkästä aikaa kummitätinsä. Kiki Preston on asunut pitkään Keniassa ja houkuttelee kummitytärtään vierailemaan. Niin Cecilia päätyy Onnellisten laaksoon. Ratkaisu taisi olla oikea, maa on ihana. 
- Vesi  heijasteli taivaan värejä ja värikkäät linnut liitelivät puiden lomitse.  
Lisäksi maasai-heimo, savannit, safarin eläimet ja kiireetön elämä. Ikävänä asiana on huomata etteivät mustat ja valkoiset olekaan samanarvoisia, vaikka Afrikassa ollaankin. 

Auringon sisaren aiheina ovat rotuerottelu (rasismi) sekä huumeongelmat. 
Joistakin sarjan osista olen pitänyt enemmän ja toisista vähemmän. Valitettavasti Auringon sisar oli minusta toisinaan aika puuduttavaa luettavaa, etenkin Electran osuudet. Kyllästyin myös alituiseen vodkan kittaamiseen ja viivojen vetämiseen. No, toisaalta, kyllä sampanjaa kulutettiin Keniassakin. 
Kirjassa on sivuja 906 ja painoa 1.036 kg (oli pakko punnita). 
Minusta olisi hyvin voinut tiivistää Electran osuuksista (etenkin alkupuolelta). Myös edelliseen osaan toivoin tiivistystä.
Kenia-osuudet olivat kiinnostavia. 
 
Menneisyyden kuvaukset ovat mielestäni olleet kaikissa osissa parasta antia ja nykyisyydet pitkitettyjä. 
Kirjailija sanoo:"Monet tarinan henkilöistä ovat olleet olemassa, toiset taas eivät." 
Nyt en tunnistanut kuin Obaman. 
Taustatyönsä Riley on tehnyt taas hyvin (sivun verran lähdekirjallisuutta). 

Täytyy tunnustaa, että vaikka olenkin viihtynyt aika hyvin kuuden sisaren parissa olen jo valmis sanomaan hyvästit tälle sarjalle. Mutta tietysti ensin pitää lukea se kiinnostavin eli viimeinen osa Kadonnut sisar.
Sitä odotellessa voi lukea muita Rileyn kirjoja, joita onkin tulossa kevään /kesän aikana kaksin kappalein (kirjojen nimet ja ilmestysajat ovat tuossa alempana). Keskiyön ruusun,  Enkelipuun ja Perhosten huoneen olen jo lukenut. 

Olen pitänyt kaikista sarjan kansikuvista: Seitsemän sisarta Eevaliina Rusanen ja muut osat Laura Noponen. 

Sarjan sisarukset:
Vanhin D'Apliesen sisaruksista on eksoottisen näköinen kielenkääntäjä Maia, jonka tarina oli 1. osassa (Seitsemän sisarta). 
Seuraavana on Alcyone eli Ally, johon tutustuttiin 2. osassa (Myrskyn sisar). Ally on lahjakas muusikko, huilunsoittaja sekä ammattipurjehtija. 
3. osassa (Varjon sisar)pääosassa on hiljainen ja ujo Asterope eli Tähti
Sitten vielä 4. osassa taidetta opiskeleva Celaeno eli CeCe (Helmen sisar).
5. osassa on biologiaa opiskeleva Taygete eli Tiggy, joka on myös sisaruksista hengellisin (Kuun sisar).
Lopuksi, 6. osassa, kuuluisa ja hieman hankala huippumalli Electra (Auringon sisar). 
sekä  7.osa eli kysymysmerkkinä oleva Merope, jonka kohtalo selviää vasta viimeisessä osassa (Kadonnut sisar).
Sarjan päättää 8. osa: Atlas, Papa Saltin tarina, ilmestyy keväällä v. 2023

Ainakin kolme ensimmäistä osaa voi lukea satunnaisessa järjestyksessä, sillä kaikki kirjat alkavat samasta hetkestä. Viimeisessä osassa sarja kootaan ja kerrotaan kuka tämä mystinen miljonääri Papa Salt oikein on (en malttaisi odottaa!) sekä missä on puuttuva Merope-sisar, vai onko häntä ollenkaan.

P. S. Tiedätkö tai huomaisitko, että sisarusten sukunimi D'Apliese on anagrammi sanasta Pleaides = Seulasten tähtikuvio (Pikku Otava / Pleaides), jossa on seitsemän tähteä.

+++++++++
Kirjailija:  
Lucinda Riley: synt. 1967 Irlannissa. Asui Englannissa ja Etelä-Ranskassa. Edit: Riley menehtyi 11.6.2021 neljän vuoden sairastelun jälkeen. Rauha hänen muistolleen ✝️

Riley näytteli nuorena 7 vuotta, kunnes 23-vuotiaana vakava sairaus lopetti uran ja Riley inhosi myös olla parrasvaloissa. Rileyn omakin elämä on kuin viihdekirjasta, sillä kirjailija sanoo eläneensä ryysyistä rikkauksiin. 
Rileystä on vähän enemmän tietoa Enkelipuu-kirjan yhteydessä.

**********
Suomennetut teokset:
Keskiyön ruusu 2016 - Enkelipuu 2018 - Perhosten huone 2020

Jos kiinnostaa tutustua itsenäiseen teokseen, niin tässä linkki viimeisimpään.

Tulossa: Vaarallinen kirje (romantiikkaa dekkarimaustein sanoo kustantaja) ilm. maaliskuussa 2021
Oliivipuu ilmestyy lokakuussa 2021

Seitsemän sisarta -sarja:
Seitsemän sisarta 2017 - Myrskyn sisar 2018 - Varjon sisar 2019 - Helmen sisar 2019 - Kuun sisar  - 2020 - Auringon sisar 2020 - Kadonnut sisar 2021 ilmestyy keväällä, ilmeisesti 31.5.2021. Kirjailija kertoi videossaan ettei tarina ole vielä ihan valmis, mutta uumoili ilmestymisajaksi toukokuuta. Tulossa on taas monisivuinen teos, niin korkean pinon Riley esitteli.
Tarkoitus olisi, että tämä toiseksi viimeinen osa julkaistaisiin kaikkialla maailmassa samaan aikaan. Näin loppuratkaisut pysyisivät salaisuuksina ehkä hieman pidempään.
Tulossa myös 8. osa Atlas, Papa Saltin tarina.  

Edit 8.7.2021: Rileyn perikunta on juuri ilmoittanut, että Atlas ilmestyy. Kirjailija oli ehtinyt sanella pääosan tarinasta ja jakanut juonen käänteet poikansa Harry Whittakerin kanssa. Harry saattaa kirjan loppuun äitinsä ohjeiden mukaisesti. Atlas ilmestyy keväällä 2023

Linkki edelliseen osaan Kuun sisar:

- Seitsemän sisarta -kirjasarjasta on on tulossa jossain vaiheessa tv-sarja (jonka mielelläni näkisin myös Suomessa).

Sarja lisäksi netissä on lukuisia kirjoja nimillä Lucinda Edmonds että Lucinda Riley.

Kommentit