Lucinda Riley: Vaarallinen kirje - proosa, viihde

"Muistatko kirjeen, rakas?" hän kuiskasi. "Lupasit palauttaa sen..."
 
Lucinda Riley: Vaarallinen kirje, 622 s. - suom. ilm. 2021 - The Love Letter 2018 - suomennos: Tuukka Pekkanen - kansi: Laura Noponen - Bazar ******** arvostelukappale

Vaarallisen kirjeen tarina vie 1990-luvun Lontooseen. Mukana on menneisyyden salaisuuksia, rakkautta, vehkeilyjä, agentteja ja jopa kuninkaallisia. 

Lontoo vuonna 1995
Kirjan päähenkilö on kaksikymmentäseitsemänvuotias journalisti Joanna Haslam, joka työskentelee freelancerina päivälehti Morning Mailin uutispuolella. Nyt Joanna on saanut juttukeikan:
-Tämä on istumatyö Covent Gardenin Pyhän Paavalin kirkossa. Kymmeneltä on sir James Harrisonin muistojumalanpalvelus. 

Yhdeksänkymmentäviisivuotiasta sir James Harrisonia oli pidetty sukupolvensa suurimpana näyttelijänä. Niinpä kirkko on täynnä. Joannan viereen asettuu seisomaan iäkäs, vapiseva ja  kumarainen nainen. Kesken vainajan läheisen ystävän muistopuhetta kirkon ovi aukeaa ja kirkkopalvelija työntää pyörätuolia väkijoukon halki ja pysäyttää sen vastapäisen penkkirivin reunaan. Samaan aikaan vanha rouva alkaa korista, tarttuu Joannaa kädestä ja osoittaa ovea. Vanhus voi huonosti, muttei halua sairaalaan ja niin Joanna saattaa tämän taksilla kotiin asti. 

Kuluu viikko ja Joanna saapuu lehden toimitukseen ja alkaa avata saapunutta postiaan. 
- Seuraavana pinossa oli suuri, rypistynyt ruskea kirjekuori. Osoite oli kirjoitettu niin epäselvillä harakanvarpailla, että Joanna ihmetteli, että se ylipäänsä oli päätynyt perille.

Sisällä oli kaksi kirjekuorta, joihin oli kiinnitetty viestilappu. Lapussa vanha rouva sanoo haluavansa kertoa tarinansa ja pyytää, että lähetetty aineisto pidettäisiin visusti piilossa, sillä sisältö voisi aiheuttaa hirmuisen skandaalin ja tuhota monen henkilön elämän ja järkyttää jopa koko kuningaskuntaa.
- Varoitan, että tämä on vaarallista.

Toisessa kuoressa on vanha rakkauskirje, jonka on allekirjoittanut "Tosirakkautesi" ja toisessa kuoressa on ohjelmalehtinen, jonka esityspäivä oli neljäs lokakuuta 1923. Joanna  kiinnostuu ja päättää mennä tapaamaan vanhusta. Joanna saapuu liian myöhään...
Vanha rouva ja tämän outo asunto vanhoine teepurkkeineen (sisältö kiinnostaisi Joannaa) jäävät kuitenkin kaihertamaan Joannaa ja hän päättää selvittää kuka tämä vanha rouva oikein on ja mikä merkitys on kirjekuorien sisällöillä. 

Sir James Harrisonia jäivät kaipaamaan ainoa poika Charlie, tämän lapset Marcus ja Zoe sekä Zoen kymmenvuotias Jamie-poika. Yli kuusikymppinen Charlie asuu Los Angelesissa ja on kalliiden toimintaelokuvien ohjaaja. Marcus puolestaan on kokeillut onneaan tuottajana, mutta huonoin menestyksin. Nyt isä ei enää suostu lainaamaan rahaa epäonnisiin leffavirityksiin.

Zoe on näyttelijä. Hän on yksinhuoltaja, sillä avioliitto Jamien isän kanssa ei ollut ollut koskaan mahdollinen. Lisäksi Zoe ei ole koskaan paljastanut miehen henkilöllisyyttä.

Näistä asetelmista alkaa mutkitteleva tarina. Ennalta arvattavaa on, että Joanna, kirjeet ja Harrisonin suku liittyvät jotenkin yhteen. Tällä kertaa Riley on minusta sotkenut tarinaan liian monta elementtiä agentteineen ja kuninkaallisine kytkentöineen. Tämän takia tarina on hieman epäuskottava ja sekava. Etenkin loppuosan ratkaisut on kirjoitettu turhan monipolvisiksi. Kaipasin tiivistystä Vaaralliseen kirjeeseen, kuten moneen muuhunkin Rileyn teokseen. Olin lukenut 188 sivua, eikä oikein mitään ollut tapahtunut...
Rileyn kirjat ovat viihdettä, joten rakkautta ja pettymyksiä on tässäkin romaanissa. Ja tietysti myös jo mainittua ennustettavuutta, ja pohdinkin ettei tarinan aina tarvitsisi olla niin auvoinen ja ihana. Romaanin lopun arvasin, mutta toivoin koko ajan, että huipennus olisi sittenkin ollut erilainen.

Annan plussaa kirjailijan kirjoille siitä että henkilömäärät ovat maltillisia, onneksi. Joanna oli romaanin päähenkilö, mutta jostain syystä en päässyt sisään henkilöhahmoon. 
Rileyn kirjojen parasta antia ovat menneisyyden tarinat. Tällä kertaa niitä on tosi vähän. Harmi, sillä 1920-luvun näyttelijöistä ja näyttämöelämästä olisi ollut mielenkiintoista lukea enemmän. Olisin jopa mielelläni vaihtanut agentit menneisyyden kuvauksiin.

Jotain näissä Rileyn tarinoissa kuitenkin on, koska aina tartun uusimpaan. Vaikka olen hieman kyllästynyt Seitsemän sisarta-sarjaan (etenkin muutamaan viimeisimpään osaan), niin odotan mielenkiinnolla päätösosaa "Kadonnut sisar", jotta saisin lopulta tietää mikä on Papa Saltin salaisuus - ja tietysti Meropen.
*) Edit: 7. osa kertoo Meropesta ja 8. osa Papa Saltista. Kts. lisää alempaa. 

Rileyn saatesanoista poimittua:
Kirjailija alkoi kirjottaa "Vaarallista kirjettä" vuonna 1998 ja oli päättänyt tehdä siitä jännityskertomuksen, joka sijoittuisi hoviin. Kirja ilmestyi ensimmäisen kerran v. 2000, mutta ajankohta oli väärä, sillä monarkian suosio oli pohjalukemissa Walesin prinsessa Dianan kuoleman jälkeen. Kirjalle annettiin uusi mahdollisuus, mutta tarinaa ei enää sellaisenaan voinut sijoittaa nykypäivään (ilm. 2018). Uusien teknologisten keksintöjen ja turvallisuupalveluiden huipputekniikan osalta tarina olisi ollut vanhentunut. 

Valkoinen ratsu
Ratsu liikkuu L-kirjaimen muotoista reittiä. Se on nappuloista kaikkein arvaamattomin.

+++++++++
Kirjailija:  
Lucinda Riley, synt. 1967 Irlannissa, jossa asui Lontoon lisäksi. Riley menehtyi 11.6.2021 neljän vuoden syöpäsairastelun jälkeen. R.I.P. ✝️

Riley näytteli nuorena 7 vuotta, kunnes 23-vuotiaana vakava sairaus lopetti uran ja lisäksi Riley inhosi parrasvaloissa olemista. Rileyn oma elämä on kuin viihdekirjasta, ja kirjailija sanookin eläneensä ryysyistä rikkauksiin. 
Rileystä on vähän enemmän tietoa Enkelipuu-kirjan yhteydessä.
Edit: Kirjailija menehtyi kesäkuussa 2021.

**********
Suomennetut teokset:
Keskiyön ruusu 2016 - Enkelipuu 2018 - Perhosten huone 2020 - Vaarallinen kirje 2021
Tulossa: Oliivipuu ilm. lokakuussa 2021

Linkki edelliseen itsenäiseen teokseen, Perhosten huone

Myös Enkelipuu on uudelleen lämmitetty teos. Se on  vuodelta 1995 ja kirjailijalta kysyttiin vuonna 2013 haluaisiko julkaista kirjan uudelleen. Tarinan luettuaan Rileyn halusi muokata tekstiä ja sisältöä ja näin syntyi käytännöllisesti katsoen uusi romaani. 

Linkki: Enkelipuu

Seitsemän sisarta -sarja:
Seitsemän sisarta 2017 - Myrskyn sisar 2018 - Varjon sisar 2019 - Helmen sisar 2019 - Kuun sisar  - 2020 - Auringon sisar 2020 - Kadonnut sisar 2021

Edit: Tulossa myös: 8. osa; Atlas, Papa Saltin tarina, ilmestyy keväällä v. 2023. Riley kertoi, ettei saanut mahtumaan samaan kirjaan kahta tarinaa, siis Meropen ja Papa Saltin. 

Kirjailija oli ehtinyt sanella pääosan tarinasta ja jakanut juonen käänteet poikansa Harry Whittakerin kanssa. Harry saattaa kirjan loppuun äitinsä ohjeiden mukaisesti. 

Linkki edelliseen osaan : Auringon sisar

- Seitsemän sisarta -kirjasarjasta on on tulossa jossain vaiheessa tv-sarja (jonka mielelläni näkisin myös Suomessa).

Netistä löytyy lisäksi lukuisia muita suomentamattomia kirjoja nimillä Lucinda Edmonds ja Lucinda Riley.

Kommentit

  1. Olen kiinnostunut Rileystä. Tuo Seitsemän sisarta-sarja voisi sopia minulle. Tämä agenttihäsläys taas kuulostaa vähän hassulta omaan korvaan. Kiitos esittelystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En suosittele ainakaan aloittamaan tästä. Kokeile Seitsemää sisarta.

      Poista

Lähetä kommentti