Lucinda Riley: Kuolema sisäoppilaitoksessa, dekkari, lyhyesti

 

Siinä hän kyyhötti hievahtamatta sydän jyskytttäen ja silmät tiukasti kiinni, ikään kuin siitä olisi apua, ja kuunteli vain muutaman sentin päästä päänsä yläpuolelta kuuluvia askelia.. Ne ohittivat hänet ja etääntyivät sitten. Mikä helpotus!

Lucinda Riley: Kuolema sisäoppilaitoksessa, 496 s. - suom. ilm. 2023  - The Murders at Fleat House 2022  - suomennos: Tuukka Pekkanen - kansi: Laura Noponen - Storytelin äänikirja - kesto: 13 h 45 min.-  lukija: Karoliina Kudjoi - Bazar

Sisältöesittely kustantajan sivuilta:

Synkkiä salaisuuksia taianomaiselta tarinankertojalta.

Lukijoiden sydämet valloittaneen Lucinda Rileyn postuumisti julkaistava rikosmysteeri Kuolema sisäoppilaitoksessa on täynnä menneisyyden painoa ja taattua brittitunnelmaa.

Oppilas kuolee äkillisesti Fleat Housessa, pienessä St Stephenin sisäoppilaitoksessa Norfolkin sydänmailla. Rehtori kutsuu koko kouluyhteisöä järkyttävää kuolemaa traagiseksi onnettomuudeksi. Paikalliset viranomaiset eivät kuitenkaan voi sulkea pois rikoksen mahdollisuutta, ja poliisi Jazmine "Jazz" Hunter alkaa tutkia tapausta.

Yhdessä työparinsa, uskollisen ylikonstaapeli Alastair Milesin kanssa Jazz astuu suljettuun kouluyhteisöön, josta paljastuu uusia huolettavia piirteitä. Kuollut Charlie osoittautuu inhottavaksi kiusaajaksi, jonka lähipiirillä on ollut sekä motiivi että mahdollisuus hankkiutua hänestä eroon.

Kun lumi peittää maiseman, joutuu Jazz kohtaamaan myös omat henkilökohtaiset painajaisensa. Fleat House pitää sisällään salaisuuksia, jotka ovat synkempiä kuin Jazz olisi koskaan osannut aavistaakaan.

Lukijoiden rakastaman Lucinda Rileyn Kuolema sisäoppilaitoksessa on tunnelmallinen brittidekkari ja suuri lukuromaani, joka kietoo lukijan pauloihinsa vanhan kouluyhteisön kätkiessä sisälleen mysteerin jos toisenkin.

Alussa Lucindan vanhin poika, Harry Whittaker, kertoo äitinsä sairaudesta sekä tästä kirjasta, joka on kirjoitettu jo 2006, mutta sitä ei ole julkaistu aikaisemmin. Harry oli miettinyt pitäisikö tekstiä päivittää tai toimittaa Whittaker päätti säilyttää äidin äänen, ja on tehnyt toimistustyötä niin vähän kuin mahdollista. Eli kaikki on vuoden 2006 tekstiä
Kirja on ainoa Rileyn kirjoittama rikosromaani, ja sijoittuu perheen silloisiin maisemin. Jos Riley olisi elänyt, hän olisi päivittäänyt kirjan nykypäivään ja ehkä tehnyt komisario Jazz Hunterista sarjan.

Ihan ei tämä Rileyn dekkari minulle kolahtanut. Siitä kuultaa kirjailijan tarinoinnille ominaisia piireitä, kuten monisanaisuus eli turhaa jaarittelua. Yllättävän paljon juonenkäänteitä on silti saatu kansien väliin. Jännittäväksi tai koukuttavaksi en tarinaa kuvailisi, pehmodekkariksi sen sijaan. Alku etenee hidastempoisesti. Hieman olisin tiivistänyt ja kuunnellessa henkilöhahmoja oli vaikeata seurata, sillä heitä oli liikaa
Jos sarja olisi jatkunut ehken olisi enää seurannut. 

Lukija ok.

+++++++++
Kirjailija:  
Lucinda Riley, synt. 1967 Irlannissa, jossa asui Lontoon lisäksi. Riley menehtyi 11.6.2021 neljän vuoden syöpäsairastelun jälkeen.
Riley näytteli nuorena 7 vuotta, kunnes 23-vuotiaana vakava sairaus lopetti uran ja lisäksi Riley inhosi parrasvaloissa olemista. Rileyn oma elämä oli kuin viihdekirjasta, ja kirjailija sanoikin eläneensä ryysyistä rikkauksiin. 
Rileystä on enemmän tietoa Enkelipuu-kirjan yhteydessä.

**********
Suomennetut teokset:
Seitsemän sisarta -sarja:
Seitsemän sisarta 2017 - Myrskyn sisar 2018 - Varjon sisar 2019 - Helmen sisar 2019 - Kuun sisar  - 2020 - Auringon sisar 2020 - Kadonnut sisar 2021

Tulossa: 8. osa: Atlas, Papa Saltin tarina - ilmestyy toukokuussa 2023
Kirjailija oli ehtinyt sanella pääosan tarinasta ja jakanut juonikäänteet poikansa Harry Whittakerin kanssa. Harry saattaa kirjan loppuun äitinsä ohjeiden mukaisesti. Riley on kertonut, että oli miettinyt loppuratkaisua jo kahdeksan vuotta.

Linkit:
Seitsemäs osa: Kadonnut sisar
Kuudes osa: Auringon sisar
Viides osa: Kuun sisar
Neljäs osa: Helmen sisar
Kolmas osa: Varjon sisar
(Bonuksena Moyesin teos: Kuinka painovoimaa uhmataan) 
Osat 1 ja 2 olen lukenut ennen bloggausaikaani, joten niistä ei ole arvioita.

Muut teokset:
Keskiyön ruusu 2016 - Enkelipuu 2018 - Perhosten huone 2020 - Vaarallinen kirje 2021 - Oliivipuu 2021 - Italialainen tyttö 2022 - Orkideatarha 2022 - Auroran salaisuus 2022 - Kuolema sisäoppilaitoksessa (dekkari) 2023

Linkki:  Perhosten huone

Linkki: Enkelipuu

Enkelipuu on uudelleen lämmitetty teos. Se on  vuodelta 1995 ja kirjailijalta kysyttiin vuonna 2013 haluaisiko julkaista kirjan uudelleen. Tarinan luettuaan Rileyn halusi muokata tekstiä ja sisältöä ja näin syntyi käytännöllisesti katsoen uusi romaani


Myös Vaarallinen kirje on kirjoitettu osin uusiksi. Kirja ilmestyi ensimmäisen kerran v. 2000. Ja seuraavan kerran 2018. Uusien teknologisten keksintöjen ja turvallisuupalveluiden huipputekniikan osalta tarina olisi ollut vanhentunut, joten tekstiä oli muutettava. Lisää kirjan linkin takana.

Kommentit

  1. Minulla jäi Orkideatarhasta melko outo fiilis. Hirveästi melodraamaa ja viihteellisyyttä, vaikka Julian tilanne oli äärimmäisen vakava. Ja kyllä sitä jaaritustakin mahtui joukkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viihdettähän nämä ovat. Enää en muista tarkkaan sisältöä, koska kuuntelin Orkideatarhan.

      Poista

Lähetä kommentti