Lucinda Riley: Kuun sisar - kauno, 5. osa

Hm tuota... en ole ihan varma siitä, että isä on kuollut. Tarkoitan, että totta kai hän on kuollut, sillä hän on poissa...

Lucinda Riley: Kuun sisar, 5. osa Seitsemän sisarta -sarjaan, 779 s. - suom. ilm. 2020 - The Moon Sister 2018 - suomennos: Hilkka Pekkanen - kansi; Laura Noponen - Bazar Kustannus Oy ******** kirjaston kirja

Seitsemän sisarta -kirjasarja kertoo Papa Saltin eri puolilta maailmaa adoptoimista tyttövauvoista. Kasvatti-isänsä kuoltua kukin sisaruksista saa kirjekuoressa vihjeen omasta taustastaan. (Bazar)

Kuun sisar kertoo Taygete D'Aplièsesta. Tiggy on kiinnostunut käytännön työstä eläinten auttamiseksi ja tuntee myötätuntoa eläimiä kohtaan. Osaa hoitaa ja parantaa niitä, vaikkei olekaan eläinlääkärin koulutusta. Lisäksi Tiggy on vegaani ja sisarusparven hengellisin. 

Inverness, Skotlanti 2007 
Tiggy on Skotlannissa tapaamassa sydänkirurgi Charlie Kinnairdia. Ei siksi, että olisi menossa leikkaukseen vaan työhaastattelussa. Isänsä kuoleman jälkeen Charlie oli perinyt tilan, jolla nyt tarvittaisiin henkilöä, joka tuntee seudun alkuperäistä eläimistöä, ja etenkin villikissoja. 
Tiggyllä on loppututkinto eläintieteessä ja erikoisalana eläintensuojelu, joten työpaikka olisi juuri sopiva. Tehtävänä olisi auttaa villikissojen sopeuttamisessa ja tutkia maastoa ja sen sopivuutta muillekin alkuperäislajeille. 
Tiggy ottaa paikan vastaan ja muuttaa Skotlannin ylämaille syrjäiseen kartanoon. Ja viihtyy.
- Luonnon keskellä tunsin olevani elossa, aistini herkistyivät ja minusta tuntui että kohosin maasta ja muutuin osaksi maailmankaikkeutta.

Lähtiessään edellisestä työpaikasta entinen työnantaja Margaret pyytää Tiggyä käymään Chillyn luona. Chilly on vanha romani, joka asuu tilan mailla.
- Hän on varsinainen kultakaivos, jos haluaa oppia eläinten ja ihmisten yrttihoidoista

Yksin asuvalla Chillyllä oli niveltulehdus, joten hänelle piti viedä päivittäin ruokaa ja kantaa polttopuita mökkiin. Miehen paikka olisi oikeastaan laitoksessa, mutta aina kun sosiaaliviranomaiset lähtevät tarkastamaan miehen kuntoa tämä piiloutuu. Haluaa asua mökissään.

Tavatessaan vanhan romanin Tiggy yllättyy.
- Suljin silmäni rauhoittuakseni, ja silmieni eteen nousi kuva: olin luolassa ja katsoin naisen silmiin.

Chilly tuijottaa Tiggyä, mumisee jotain vieraalla kielellä ja sanoo lopulta: " Hotchiwitchi" (=noita).
Mies haluaa tietää mitä Tiggy tekee työkseen ja sanoo sitten:
- "Tuhlausta. Sinun voima on näissä." Hän osoitti käsiäni ja sydäntäni. "Ei täällä." Hän osoitti päätäni.
- "Sinä", Chilly sanoi ja osoitti minua. "Tule pian takaisin." Se ei ollut pyyntö vaan määräys (...) Oli kuka tai mikä hyvänsä, Chilly näytti tuntevan minut. 

Tiggy kiinnostuu ja lukee uudelleen isältä saamansa kirjeen, jossa Papa antaa vihjeen alkuperästä.
Kirjeessä mainitaan Espanja. 

Vuonna 1912 Espanjan Sacromontessa syntyy pieni tyttövauva, joka saa nimekseen Lucía. 
Jo 10-vuotiaana Lucía lintsaa koulusta ja käy tanssimassa suihkulähteen luona.
- Täytyyhän jonkun täällä ansaita. 
Lucía oli pieni kooltaan, mutta tulta ja tappuraa luonteeltaan. Isän mielestä se oli vain hyvä, sillä sellainen luonne vain paransi tytön kykyä tanssia flamencoa. Isä alkoi ottaa tytärtään mukaan kaupungille, jossa soitti kitaraa ja tyttö tanssi. Tästä alkoi Lucían ura flamencotanssijana. 

Tiggy rupeaa vierailemaan useammin Chillyn luona ja kuinka ollakaan tämä alkaa yllättäen kertoa menneisyydestä. Muistelut ovat niin mielenkiintoisia, että Tiggy päättää lähteä etsimään juuriaan paikan päälle. Isän kirjeen mukaisesti Espanjasta pitäisi hakea tietty alue, ja sieltä sininen ovi. Oven takaa löytyisi totuus sukujuurista ja kenties omakin kohtalo.

Tämä osa oli jotenkin poikkeuksellinen verrattuna edellisiin. Aiemmissa kirjoissa en ole toivonut tiivistystä, mutta nyt toivoin. Minusta tarina oli paikoin pitkäveteinen ja samoja asioita toistava. Etenkin alussa (ja myöhemminkin) Tiggyn nykyelämää tilalla oli liikaa. Puolessa välissä aloin jo toivoa kirjan loppumista.
Kaikki osat ovat olleet ennalta-arvattavia, mutta tämä osa kyllä löi laudalta edelliset osat. 
Lisäksi Kuun sisar oli minusta harlekiinimaisin. 

Eli kaikenlaisia pieniä puutteita on. Sitten luin lopusta, että Riley on ollut sairaana ja on kirjoittanut tätä kirjaa osin sairaalassa. Tämä ehkä selittää sen ettei tarinaan ole pystytty paneutumaan niin hyvin kuin edellisiin.
Kuten kaikissa muissakin osissa taustatyö on tehty hyvin, kuten kirjailija aina tekee ja niinpä menneisyys olikin kirjan parasta antia. Tosin ihmettelin, että Lucían osuus loppui niin seinään. Olisin halunnut tietää enemmän niitä vaiheista, mutta ehkä kirjasta olisi tullut 900-sivuinen näillä lisäyksillä.

Pieni asia, mutta possessiivisuffiksia olisi voinut käyttää enemmän.
Kuun sisar oli minulle pettymys, etenkin Helmen sisaren jälkeen (josta olen pitänyt eniten). 
Toivotaan, että kaksi seuraavaa ovat parempia. Eniten odotan viimeistä osaa, jossa kaikki asiat kootaan yhteen. Ehkä saamme tietää kuka on Merope ja mitä Papalle on tapahtunut.

Haaveiden toteutuminen kestää, ja joskus ne toteutuvat odottamattomissa paikoissa. Pitää kai vain olla kärsivällinen ja keskittyä siihen, mitä meillä nykyhetkessä on.

P.S. Olen pitänyt kaikkien osien kansista. 


Kirjasarjan sisarukset:
Maia, vanhin D'Apliesen sisaruksista, on eksoottisen näköinen kielenkääntäjä jonka tarina on 1. osassa (Seitsemän sisarta). 
Alcyone eli Allyyn tutustuttiin 2. osassa Myrskyn sisar. Ally on lahjakas muusikko, huilunsoittaja sekä ammattipurjehtija. 
Asterope eli Tähti esiintyy 3. osassa, Varjon sisar. Tähti on ujo ja hiljainen ja pitää kirjallisuudesta, ruuanlaitosta ja puutarhanhoidosta,
Celaeno eli CeCe opiskelee taidetta ja on pääosassa 4. osassa Helmen sisar
Taygete eli Tiggy on sisaruksista hengellisin ja hänellä on näkemisen lahja. Tiggyllä on loppututkinto eläintieteessä. 5. osa Kuun sisar
Electra on kuuluisa huippumalli, joka on 6. osassa Auringon sisar.
Merope, jonka kohtalo selviää ehkä vasta viimeisessä osassa. Kun Papa Saltilta oli kysytty Meropesta, niin vastaus oli: "En ole koskaan löytänyt häntä." 7. osa 

Kuusi ensimmäistä osaa voi lukea satunnaisessa järjestyksessä, sillä kaikki kirjat alkavat samasta hetkestä. Viimeisessä osassa sarja kootaan ja kerrotaan kuka tämä mystinen miljonääri Papa Salt oikein on (En malttaisi odottaa!) sekä missä on puuttuva Merope-sisar. Vai onko häntä ollenkaan olemassa?

++++++++
Kirjailija:  
Lucinda Riley: synt. 1967 Irlannissa. Asuu Englannissa ja Etelä-Ranskassa.
Riley näytteli nuorena 7 vuotta, kunnes 23-vuotiaana vakava sairaus lopetti uran. Rileyn omakin elämä on kuin viihdekirjasta, sillä kirjailija sanoo eläneensä ryysyistä rikkauksiin. 
Jos kiinnostaa tietää Rileystä vähän enemmän, niin tietoa on blogissani Enkelipuu-kirjan yhteydessä, linkki alla.
Lisäksi kirjailija sanoo kotisivuillaan, että Seitsemän sisarta-sarja on tarina inhimillisyydestä, rakkaudesta, ilosta, menetyksestä, pelosta ja tuskasta.

https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/11/lucinda-riley-enkelipuu.html

**********
Suomennetut teokset:
Keskiyön ruusu 2016 - Enkelipuu 2018 - Perhosten huone 2020

Seitsemän sisarta -sarja:
Seitsemän sisarta 2017 - Myrskyn sisar 2018 - Varjon sisar 2019 - Helmen sisar 2019 - Kuun sisar 2020 - Auringon sisar ilmestyy syksyllä 2020.

Linkki edelliseen osaan, Helmen sisar:

- Seitsemän sisarta -kirjasarjasta on on tulossa jossain vaiheessa tv-sarja (jonka mielelläni näkisin myös Suomessa).

Sarja lisäksi netissä on lukuisia kirjoja nimillä Lucinda Edmonds ja Lucinda Riley

.............................................................
Kirjablogeissa vietetään naistenviikkoa 18.7. - 24.7.2020. Haasteen järjestää tänäkin vuonna Tuija Tuijata.Kultturipohdintoja -blogista. https://tuijata.com/

Kirjailija ja päähenkilö ovat naisia: Lucinda ja Taygete eli Tiggy.

Tänään nimipäiviään viettävät: Maarit, Maaret, Margareeta, Marketta, Reetta, Reeta
Onnittelut! 🌼

^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit