Huhtikuun kirjakalenteri 2023 - aihe: 2020-luvun proosa - äitienpäivävinkkejä - kirjakoosteet

"Sitä sun tätä kirjahyllystäni" huhtikuun kirjakalenterini kooste. Aiheena oli 2020-luvun suomalainen ja käännösproosa. Mukana ei ollut vuoden 2023 teoksia. 

Omien esteideni takia kalenteri alkoi vasta 10.4, mutta silti mukaan mahtui 20 hyvää teosta, joita kaikkia voin suositella. Kirjojen ohessa on vain superlyhyt esittely, sillä olen arvioinut nämä teokset. Kirjakuvan alla on takakannen teksti ja jos se ei riitä niin klikkaa arviota.

Luukku 10.4.2023

Paula Nivukoski: Mainingin varjo, 381 s. - ilm. 2020 - kansi: Päivi Puustinen - alkuperäiskuva: Museovirasto - Otava 

"Meri oli muuttunut, se oli kuin vieras eläin, sähisi ja leiskui ympärillä kuin vimmattu. Toista olivat olleet suloiset sunnuntaipäivän purjehdukset, matkat pastellinvärisiin pitsihuviloihin."

Tässä on vahva teos, jonka elävä ja rikas kieli ihastuttaa.

Jos haluat lukea takakantta enemmän, niin tässä on linkki: 
Mainingin varjo

Luukku 11.4.2023:

Stefania Auci: Sisilian leijonat - Tarina Florion perheen vaiheista 1. osa - 496 s. - suom. ilm. 2021 - historia / perustuu tositapahtumiin - I leoni di Sicilia 2019 - suomennos: Taru Nyström - kansisuunnittelu: Giacomo Callo - graafinen suunnittelu: Marina Pezzotta - Sitruuna Kustannus Oy 

"Maanjäristys nousee mereltä kuin huokaus ja kiilautuu syvälle yöhön. Se paisuu ja kasvaa, jyly repii hiljaisuuden."

Mielenkiintoinen tarina, joka on saamassa jatkoa syksyllä, kun Leijonien talvi ilmestyy. 

Linkki arvosteluun: Sisilian leijonat

Luukku 12.4.2023:

Maritta Hirvonen: Komediantit, 272 s. - ilm. 2020 - kansitaide: Tuulikki Pietilä - Stresa Kustannus Oy 

"Tuuli riepottaa lehmusten oksia. Pisaroita alkaa putoilla. Heidän ääriviivansa himmenevät ja hiipuvat, kunnes harmaa sadeverho peittää heidät."

Tarinassa on taidokkaasti yhdistetty ihmissuhteet, historia, musiikki ja sirkus. Kauniisti ja soljuvasti kirjoitettu romaani sijoittuu vuosiin 1944 - 1987.
Linkki: 
Komediantit

Luukku 13.4.2023:

Kayo Mpoyi: Virtaavan veden sukua, 252 s. - suom. ilm. 2020 - esikoisromaani -Mai betyder vatten 2019 - suomennos: Ulla Lempinen - Atena 

"Meidän pihan ympärillä kulkee Zairen raja. Pihan toisella puolella on Tansania ja toisella Intia. Tansanian pihalla on lehmiä, vuohia ja kanoja. Joskus sen pihan lapset tulevat leikkimään meidän kanssa. Intian kivinuurin takana kasvaa pöyheitä vehreitä pensasaitoja. Kukaan ei koskaa kiipeä sen muurin yli."

Olin aikeissa mennä kuuntelemaan Mpoyita Helsinki Litiin vuonna 2020, mutta sitten tuli korona, eikä tilaisuutta järjestetty. Olisi ollut mukava kuulla mitä kirjailijalla on sanottavaa. Mpoy on tukholmalainen, mutta hänen juurensa ovat Tansaniassa. 

Teos sijoittuu 1980-luvulle.

Lue lisää: Virtaavan veden sukua

Luukku 14.4. 2023:

Piritta Porthan: Meitä oli kaksi, 320 s. - ilm. 2020 - kansi: Taittopalvelu Yliveto Oy - Minerva 

"Suljin puhelimeni ja silmäni. Nojauduin lepäämään junanpenkin selkänojaa vasten, muistelen kuvan juhannusta. Meri ja hiekka tuoksuivat myös festareilla, kun näin Hertan  viimeisen kerran." 

Miten elämä voi jatkua kun kaksossisar katoaa?

Arvio tässä: Meitä oli kaksi

Luukku 15.4.2023:


Victoria Hislop: Ne, joita emme unohda - 524 s. - suom. ilm. 2021 - Those Who Are Loved 2019 - suomennos: Laura Jänisniemi - kannen suunnittelu: Patrick Insole - Bazar

" Kun Themis tuli esiin pöydän alta, missä oli aina pimeää, vastassa oli tavallista kirkkaampi valo. Ikkunaluukut pitivät yleensä huoneen hämäränä, mutta nyt luukkuja ei enää ollut. Ei myöskään ikkunoita eikä seiniä."

Jos Kreikan historia on vierasta, niin tämä tarina avaa hienosti maan menneisyyttä. 

Luukku 16.4.2023:

Marja-Leena Lempinen: Naisten taivas, 231 s. - ilm. 2021 - kansi: T. P. Kekäläinen - Icasos

" Hapuilin yksin oudossa ympäristössä, koti oli kaukana ja kaikki uutta ja outoa, mutta olin päättänyt pärjätä, en palaisi maitojunalla takaisin. En antaisi muille sitä iloa." 

Miten mahtavat parikymppiset Hanna ja Jenny pärjätä siirtolaisina. Mielenkiintoinen ja helppolukuinen teos avaa 1920-luvun elämää Kanadassa. 
Kirjaan on ilmestynyt jatko-osa Kaivosten kaupunki (2022)

Naisten taivas

Luukku 17.4.2023:

Colson Whitehead: Maanalainen rautatie, 341 s. - suom. ilm. 2021 - The Underground Railroad 2016 - suomennos: Markku Päkkilä - kannen suunnittelu: Oliver Munday - Otava 

"Öisen sieppauksen jälkeen hänet oli myyty lukemattomia kertoja, hän oli herännyt uuteen päivään kerran toisensa jälkeen uudessa vaakakupissa. Piti tietää arvonsa ja paikkansa maailmassa. Pako plantaasilta oli sama kuin pako elämän perusasioilta: sula mahdottomuus. "

Maanalainen rautatie oli salaisten kulkuyhteyksien ja turvatalojen muodostama verkosto Yhdysvalloissa. Verkon avulla afroamerikkalaisia orjia pakeni 1700-luvun lopulla ja 1800-luvun alku- ja keskivaiheilla orjuudesta vapauteen. Kirja on vahva tarina Coran ja Caesarin pakomatkasta. 

Maanalainen rautatie

Luukku 18.4.2023:

Annamari Marttinen: Häiriömerkintä, 325 s. - ilm. 2021 - kansi: Anna Makkonen - Tammi 

"Pelko imeytyi tiiviinä vaippana ympärilleni samalla sekunnilla kun heräsin. Se oli kuin käärinliina joka oli kasteltu jäisessä vedessä ja joka kietoutui ympärilleni varpaista päälakeen." 

Annamari Marttinen on yksi luottokirjailijoistani osaksi siksi, että hän tarttuu rohkeasti kerta kerran jälkeen vaikeisiin aiheisiin, jopa tabuihin ja kirjoittaa niistä kauniisti. 
Luottotietojen menetys, ylivelkaantuminen tai velkasaneeraus ovat vieläkin monelle asian kokeneelle häpeän aihe. 

Ohessa linkki:  Häiriömerkintä


Luukku 19.4.2023:

Emelie Pine: Tästä on vaikea puhua, 207 s. - suom. ilm. 2020 - Notes to Self 2018 - suomennos: Karoliina Timonen - graafinen suunnittelu: Anna Makkonen - Atena 

"Minä yritän. Ja minua pelottaa. Minua pelottaa kirjoittaa sivuuttamisesta ja tunteista ja ylitöistä ja masennuksesta ja hermoromahduksesta, koska olen yhä vakuuttunut siitä, että haavoittuvuuden myöntäminen saa minut näyttämään heikolta eikä vahvalta "

Irlannissa Vuoden kirjaksi 2018 valittu teos herätti tuolloin valtavasti huomiota. Emelie Pinen autofiktiivinen teos kertoo vaikeista asioista - sellaisista, joista on vaikea puhua.
Kirjoitukset käsittelevät naiseutta ja perhettä. Isän alkoholismi on yksi kirjan kipeistä asioista. 

Tästä on vaikea puhua


Luukku 20.4.2023:
Pirkko Soininen: Valosta rakentuvat huoneet, 382 s. - ilm. 2021 - Bazar 

"Hämähäkin lanka on terästä lujempaa ja mehiläispesän kennon mittapoikkeamat lähes olemattomia. Ei ihminen yltänyt samanlaiseen tarkkuuteen, ei vaikka hänelläkin oli kaiken maailman mittatikut ja laskimet." 

Tämä mielenkiintoinen kirja sai minut googlaamaan ja jalkautumaan Tampereen keskustaan etsimään Wivi Lönnin kädenjälkiä, joista yksi mainittavimpia on Tampereen keskuspaloasema (kuvia blogissa). 

Valosta rakentuvat huoneet

Luukku 21.4.2023:

Fernanda Melchor: Hurrikaanien aika, 210 s. - suom. ilm. 2021 - Temporada de huracanes 2017 - suomennos: Emmi Ketonen - kansi: Sanna-Reeta Meilahti  - Aula & Co

"He saapuivat kanavalle joen törmää laskevaa polkua pitkin, ritsat viritettyinä taisteluun ja silmät viiruina keskipäivän kirkkaudessa." 

Tämä teos vetää lukijansa sanattomaksi. Kirjasta joko pitää tai sitten ei. Rankka aihe, roisi kieli, poikkeuksellinen painotapa ja jäätävän pitkät lauseet, ovat asioita, jotka jäävät mieleen. Vaikuttava ja taatusti erilainen lukukokemus plus upea suomennos. 

Hurrikaanien aika

Luukku 22.4.2023:

Pekka Arppe: Hajonnan sisällä, 185 s. - novellikokoelma - ilm. 2019 - Stresa Kustannus osk 

"Liimataisilla ei pyyhitä Siwasta ostetuilla tuotteilla. Paperit ja pesuaineet haetaan Nesteen vessasta. Täydestä tusinan kahvisarjasta puuttuu vielä muutama ABC-huoltamon muki, sen sijaan lusikoita, haarukoita ja veitsiä on vaikka muille jakaa."

Kalenteriin on lipsahtanut myös yksi vuoden 2019 kirja, muttei haittaa. Novelleja tulee luetuksi aivan liian harvoin. Onneksi törmäsin tähän kirjaan, jossa on neljätoista enemmän tai vähemmän hauskaa, oivaltavaa ja yllättävää novellia. Tahdon lisää!


Luukku 23 4.2023:

Viola Ardone: Lasten juna, 244 s. - tositapahtumiin perustuva teos - suom. ilm. 2022 - Il treno dei bambini 2019 - suomennos: Laura Lahdensuu - kansi: Laura Noponen - Aula & Co

"Missähän me nyt olemme, kuinka kaukana kotoa, ja kuinka pitkän matkan päässä määränpäästä, mikä se sitten onkaan. Lasi on kylmä ja kostea ja kasvoni tuntuvat märiltä. Parempi niin: jos minua alkaa itkettää, sitä ei voi huomata."

Aikoinaan Suomesta vietiin sotalapsia Ruotsiin. Tätä on tapahtunut muuallakin. Seitsemänvuotias Amerigo viedään köyhästä Napolista vauraampaan pohjoiseen. Kirja perustuu tositapahtumiin ja sijoittuu vuoteen 1946. Haikea ja kaunis tarina.

Lasten juna

Luukku 24.4.2023:

Jenna Kostet: Margaretan synti, 287 s. - ilm. 2021 - kansi: Laura Noponen - Aula & Co 

"Kosteus valuu seiniä pitkin alas ja muuttuu lammikoiksi lattialle. Ulkona on satanut. On vielä kesä, mutta syksy on tulossa. Joelta nousee sumu, se kietoutuu kirkon tornin ympärille, ja minulla on kylmä." 

Nuori porvarisrouva on  tuomittu murhasta kuolemaan. Mitä Margareta miettii istuessaan odottamassa tuomion täytäntöönpanoa kylmässä ja kosteassa tyrmässä. 
Teos on fiktiota, mutta perustuu tositapaukseen, joka sijoittuu 1600-luvun Turkuun. 


Luukku 25.4.2023:

Douglas Stuart: Shuggie Bain, 496 s. - suom. ilm. 2022  - esikoisteos - alkuteos ilm. 2020 - kannen suunnittelu: Picador - suomennos: Laura Jänisniemi - WSOY

"Oli niitäkin kertoja, jolloin hän oli raitistunut, koska ei ollut vaihtoehtoja. Sellaisina viikkoina kun kaikki tukirahat oli jo käytetty eikä kukaan mies suostunut tuomaan hänelle juotavaa, alkoi jonkinlainen vastentahtoinen raittius." 

Vahvaa tekstiä, jossa pikkupoika yrittää pelastaa alkoholisoituneen äitinsä. Tarina on fiktiota, mutta pohjautuu löyhästi Stuartin omiin lapsuudenkokemuksiin Skotlannissa. Nykyään Stuart asuu New Yorkissa. 

Shuggie Bain

26.4.2023:

Anna Soudakova: Mitä männyt näkevät, 244 s. - ilm. 2020 - esikoisromaani - kansi: Laura Noponen - Atena Kustannus Oy

"Jalkalampun pitsinen kupu luo sädekehän mummon päälaelle. Tämä istuu keinustuolissaan ja lukee. Äiti vetää rinkelinmurut pöytäliinalta kämmeneensä. Isä ja vaari istuvat nurkkasohvalla ja polttavat piippujaan. Maria makaa pehmeällä turkkilaisella matolla, selailee suurta satukirjaa ja silittää Murka-kissaa. 
Koputus murskaa kaiken."

Teos alkaa Leningradista ja vuodesta 1936, jolloin Juri on viisivuotias eikä saata aavistaakaan kuinka rankka elämä perheellä olisi edessä. Myöhemmin Jurin tyttärentytär Maria alkaa tutkia menneisyyttä ja järkyttyy saadessaan tietää, että Karjalan Sandarmohin mäntykankaalle on haudattu Stalinin vainojen uhrien lisäksi myös suomalaisten teloittamia venäläisiä jatkosodan aikana. Vahva teos!


27.4.2023:

Christy Lefteri: Aleppon mehiläistarhuri, 382 s. - suom. ilm. 2021 - The Beekeeper of Aleppo 2019 - suomennos: Leena Ojalatva - kansi: Alexandra Alden - Kustantamo S&S 

"Pelkään vaimoni silmiä. Mutta nämä kosteat seinät ja katosta roikkuvat johdot ja mainostaulut - en tiedä, miten hän kestäisi ne, jos kykenisi näkemään. Aivan rakennuksen ulkopuolella on iso tienvarsimainos, jossa sanotaan, että meitä on liikaa ja että tämä saari murtuu painomme alla. Olen iloinen, että Afra on sokea."

Syyrialaiset Nuri ja Afra joutuvat pakenemaan maasta sisällissodan takia. Nuri oli hoitanut mehiläisiä ja Afra oli taiteilija, joka oli sokeutunut räjähdyksessä. Sitä ennen nainen oli ehtinyt nähdä jotakin sydäntäsärkevää, joka traumatisoi sekä Nurin että Afran. Pariskunta pakenee Eurooppaan etsimään turvaa.

Kuulostaako tutulta? Syyriassa on nyt väkivaltaa, koleraa ja maanjäristyksiä. Myös Sudanissa taistellaan ja väestöä on pakenemassa naapurimaihin. 

Teos avaa maahanmuuttajien elämää, heidän kohtamiaan vaaroja sekä heidän sisintään. 

Aleppon mehiläistarhuri

28.4.2023: 

Anna Englund: Lautapalttoo, 227 s. - ilm. 2022 - kansi: Elina Warsta - Siltala

"Elena ei ollut pelkkä ompelija: kuolema pani ihmiset puhumaan hänelle kaikenlaisia asioita, sellaisiakin jotka saivat olon hyvin epämukavaksi" 

Elena työskentelee miehensä perimässä arkkuverstaassa ja ompelee arkkuihin pehmusteita, toppauksia, nauhoja ja helmakoristeita. 
Eräänä päivänä paikalle tulee nainen maksamaan enonsa arkkua. Sen jälkeen Elenan elämä muuttuu. 

Elävästi kirjoitettu esikoisteos 1930-luvun Pohjanmaalta ja Helsingistä. Kirjassa on monia eri teemoja aina kuolemasta rakkauteen. Pidin. 



Luukku 29.4.2023:

Jeanine Cummins: Amerikan maa, 444 s. (ennakkopokkari) - suom. ilm. 2022 - kannen suunnittelu: Jilianna Lee - American Dirt 2019 - suomennos: Elina Salonen - Sitruuna Kustannus Oy

"Esine suhahtaa hänen ohitsee ja uppoaa takana olevaan laattaseinään niin hiljaa, että Luca hädin tuskin kuulee ääntä. Sitä seuraavasta luotisateesta sen sijaan syntyy jylisevä rummutus, kiivas kuin helikopterin säksätys. Kuuluu kirkunaa, joka loppuu lyhyeen tulituksen peittäessä sen alleen."

Lucan isä on toimittaja, joka on paljastamaisillaan huumekartellin pomon. Kun artikkeli julkaistaan, alkaa koston kierre ja Lucan joutuu äitinsä Lydia kanssa jättämään heti kaiken taakseen ja pakenemaan.

Raju, koskettava, hengästyttävä ja paikoin jännittävä tarina laittomista siirtolaisista, jotka henkensä kaupalla lähtevät etsimään turvallisempaa maailmaa. 

Linkki: Amerikan maa

Luukku 30.4.2023:

"Sitä sun tätä kirjahyllyistäni" - kalenterin viimeiseen luukkuun valitsin keveämmän teoksen. 
Äitienpäiväkin on tulossa, joten ehkäpä kalenterin kirjoista voisi löytää lahjakirjan. 

Lucinda Riley: Oliivipuu, 590 s. - suom. ilm. 2021- kansi: Laura Noponen - The Olive Tree 2016  - suomennos: Tuukka Pekkanen - Bazar 

"Puutarhan keskellä seisoo edelleen oliivipuu, jossa on vieläkin kiinni vanhaa ja rispaantunutta spagettia muistuttavilla naruilla sen riippumaton pää, jossa äidillä oli tapana loikoilla."

Oliivipuu on tyypillistä Rileytä eli viihdyttävä, helppolukuinen ja hieman ennalta-arvattava. 
Luen paljon dekkareita, ja niiden lomaan Rileyn kirjat ovat viihdyttäviä, joskin kaikissa Rileyn kirjoissta tuntuu olevan sama "vika". Ne ovat liian pitkiä. 
Tämä teos eroaa kirjailijan muista romaaneista siten, että käsikirjoitus on tavallaan päiväkirja Rileyn oman jälkikasvun lapsuudesta. Tällöin perhe oli viettänyt kesää Kyproksella. 

Linkki: Oliivipuu


Tällaiseen viihdyttävään romaaniin "Sitä sun tätä kirjahyllystäni" on mukava lopettaa. Lämmin kiitos kaikille teille, jotka seurasitte ja kommentoitte kalenteria blogin facebook-sivuilla  (Kirjarouvan elämää facebook ).

En malta olla laittamatta linkkiä myös 18.4. julkaisemaani kesä- ja syksydekkareiden listaan, jota on julkaisemisen jälkeen päivitetty viimeksi 3.5.2023. Joitakin yksittäisiä teoksia saattaa vielä tulla.

Kesän ja syksyn uutuusdekkarit 2023

Jos vanhemmat dekkarit kiinnostavat, niin kurkkaa täältä: 
Huhtikuun 2022 kirjakalenteri  Kolmekymmentä dekkaristia, joilta on ilmestynyt yhteensä noin 445 suomennettua dekkaria. Eri sarjojakin löytyy 23. 

⬆️⬆️⬆️⬆️
Ylläolevasta päivityksestä löytyy myös linkit neljään edeltävään kalenteriin. Aiheet:

huhtikuu 2021: vanhemmat lukuromaanit, pääosin 1980-luvulta.

joulukuu 2021: klassikot aikaväliltä 1865 - 1991

joulukuu 2020: käännösromaaneja eri genreistä vuosilta 1954 - 2012

huhtikuu 2020: yli 10 vuotta sitten ilmestyneitä kirjoja eri genreistä. Sekä kotimaisia että käännösromaaneja.
........ 
Kaikkien kalentereiden kirjat löytyvät omista kirjahyllyistäni. Tämä onkin kalentereideni pontti. Joulukuussa lienee seuraava kalenteri ja mielessä on jo monta aihetta. Jotain vanhempaa kirjallisuutta taitaa tulla tällä kertaa.

Muistakaa myös seurata blogistien dekkariviikkoa 12. - 18.6.2023. Tulossa on taatusti paljon hyviä vinkkejä.

Aurinkoista toukokuuta!

Kommentit