Pekka Arppe: Hajonnan sisällä - hauska novellikokoelma

Aamupalan laitosta saat kolme pistettä ja tiskaamisesta vaikka kaksi. Sähköhellan asennuksesta saat viisi pistettä. Se tuoraan huomenna meitille, ja jos saat sen toimimaan niin annan kaksi poonuspistettä.

Pekka Arppe: Hajonnan sisällä, 185 s. - novellikokoelma - ilm. 2019 - Stresa Kustannus osk ******** arvostelukappale

Kokoelma, joka sisältää neljätoista enemmän tai vähemmän hulvatonta novellia.

1. Kokispillit- Pojanpoikaa kiinnostaa kovin vaarin jalkojen reiät, jopa niin paljon että haluaa esitellä niitä kaverille. Mitä vaarille on aikoinaan Saharassa tapahtunut, että on työnnetty kokispillit jalkaan?
- No, tuu nyt katsoon! Tästä ne kamelimiehet työnsi pillin läpi ja tosta se tuli ulos.

2. Da Capo  - Kertoo Liimataisen vanhasta pariskunnasta. Hilda käy bingossa ja pihi Mertsi nysii huoltamoiden vessoista pesuaineita yms. Lisäksi Hilda lottoaa salaa Mertsiltä.
- Missä sää kuppasit koko illan? On niin nälkä, että napa raapii selkärankaa ja akka vaan hurvittelee kylillä. - Binkossa. Se lopetetaan ja kaikki kierrokset sai puolella hinnalla. Voitin kaksi pakettia Saluroa ja leivänpaahtimen.

3. Kuraa mestarille sisältää raksahommia, jossa nopea betonin kärrääjä laittaa luun kurkkuun liiton ärisevälle miehelle.
- Urakka kusee, kun ei edes massaa tule perille (...) Voi helvetti minkä lehmän paskaläjään sä nyt toit (...) ...oot laittanut kuormia liian lähekkäin...

4. Hajonnan sisällä -  Teologian opiskelija on menossa hourulaan, mutta mitä tekemään?
- Hoitajat huomaavat minut ja nyökkäävät tervehdyksensä. Ilmeisesti he arvioivat uuden tulokkaan valon määrää.

5. Kuusi  - Henri on koululainen ja hieman erikoinen poika. 
- Zippa - dappa daa!

6. Thaimaalainen tasapeli - Kaseem Poonsap ja vaimo Noomi ovat tulleet Pohjois-Suomeen marjanpoimintaan. Majoituksen piti olla koulun asuntolassa, mutta vastassa onkin paikatut armeijan teltat ja riukuvessat. Kuppanen aamiainen maksaa kuusi euroa.
- Jättiläinen (Heiskanen) muistuttaa, että kukin on lähtömaassa allekirjoittanut välittäjänsä kanssa sopimuksen, jossa on selvitetty, miten leirin palveluista peritään korvaukset.

7. Sovitus - Olli on asunut kaksikymmentäseitsemän vuotta Kanadassa ja hälytetty nyt isänsä kuolinvuoteen äärelle. Isällä olisi asiaa. Olli tapaa ensi kertaa myös velipuolensa Petterin. Miksi Olli oli aikoinaan lähtenyt ja jäänyt Kanadaan?
- ...mieleeni tulee Elsa-tädin hätäsoitto Ontarioon pari päivää sitten. Se oli muistuttanut entisajan lehti-ilmoitusta, jossa halvimpaan kahteen riviin piti saada kerrottua mahdollisimman paljon:" Issäis kuolemassa. Pyys tulemaan". Klik.

8. Kepukat - Keski-ikäisen pariskunnan hiihtotouhuja. Missä vika kun naisen hiihto ei suju, vaikka alla on 280 euron sukset?
- Mä en hiihdä enää metriäkään näillä kepukoilla! Näillä ei pääse kuin taaksepäin! 
- Jumalauta, usko nyt, että nykysuksilla ei hiihdetä samalla lailla kuin kolmekymmentä vuotta vanhoilla limalampisilla.

9. Viimeinen valssi - Miehet lähtevät pelastustehtäviin lauttasatamaan. Joku ihminen on ilmeisesti pudonnut jäistä läpi ja pitäisi sukeltaa etsimään.
- Pistä kovaääninen pois päältä, sillä äänet kiertää niin helvetistä!
- Ei se oo päällä?
- No hyvä, tsekkasin vaan, ettei muita oo kuulolla! (...) Mä dyykkaan täällä puolisen tuntia, niin saadaan vähän hilloa pannarin päälle,

10. Divarin helmi - Raimo Taskinen pitää Kalliossa divaria. Poikansa mielestä isä latoo valheita vähän liikaa eikä lisäksi halua myydä arvotavaraa, vaikka rahalle olisi käyttöä. Poika saa ajatuksen...
- Minua on aina ärsyttänyt se valheen määrä, mitä lipevä isäni alkaa suoltaa.

11. Syvään päähän - Niko on lihava, koulukiusattu poika, joka yrittää kompensoida kiusaamisen tuomaa pahaa oloaan pelaamalla Hitmania. Tavoitteena olisi päästä level kympille, jolloin saisi kaveriarvostusta. Sitten tulee päivä, että Nikolla palaa pinna.
- Läskit lyllyy pitkin pyllyy! (...) Levelit ykkösestä ysiin mä selvitän niin nopeesti, että Hitman-pelin ääni kehuu mua.

12. Minä ja Susu - Miehellä on menossa paha viidenkympinvillitys. Mitä jos vaimo saa tietää?
- Paljastuminen on enää ajan kysymys. Olisiko parasta tunnustaa suhde saman tien ja kantaa siitä tulevat seuraukset?

13. Kesämekko ja villasukat - Isä ja poika ovat hautaustoimistossa sopimassa vaimon/äidin hautajaisista, mutta poika ei ole samaa mieltä järjestelyistä.
- ...arkkuvaihtoehdot. - Teidän malleista paras. Ei mikään viilupintalaatikko vaan umpitamminen.
-...tavallinen sisäverhous vai juuri nyt uutuutena saatava silkkinen vuoraus aidon höyhentyynyn kera?

14. Isän, pojan ja hokin nimeen - Mitä tapahtuu kun isä, majuri Lehikoinen, on kiinnostuneempi jääkiekon pelaamisesta kuin poikansa?
- Jani rukoilee, ettei isä puuttuisi koutsaamiseen, mutta turhaan. Käytävällä huudetaan ja kaikki kuulevat, kuinka sotaherra Lehikoinen karjuu ammatinsa suomalla voimalla valmentajalle,
 

Luen mielelläni myös pienten kustantamoiden kirjoja, sillä ikinä ei tiedä millaisia timantteja löytyy. Tutustuin aiemmin Arppen dekkariin (linkki alla) ja tykästyin kirjailijan veijarimaiseen tyyliin. Hyvin kirjoitettua ja humoristista tekstiä on sopivasti.
Samoin nämä oivaltavat novellit, joista jotkut ovat hykerryttäviä. Toisissa on hyvää vedätystä ja monissa loppuratkaisuissa on yllätyksiä. Jotkut tarinat ovat kuin dekkarinovelleja. Monipuoliset kertomukset, joiden teksti on sopeutettu tarinaan. Pidin myös novellien nimistä.

Arppe kertoi kirjoittavansa autofiktiivistä tarinaa, muttei taida olla vielä valmis. Novellejakin olisi.
Toivottavasti saamme pian lisää, oli sitten dekkari, novelleja tai jotain ihan muuta.
Tässä on nimittäin varsinainen veijarikirjailija. Suosittelen!

P.S. Vähän asian vierestä, mutta olisin kovin mielelläni halunnut lukea erään Stresan kirjan, nimittäin Pirjo Toivasen esikoiskirjan Pyhä paha perhe. Fontti on valitettavasti silmilleni aivan liian pientä. Joissakin pokkareissa on välillä tosi pientä tekstiä, mutta tämä taitaa olla ennätys. Harmi, sillä veikkaan, että moni muukin olisi halunnut tai haluaisi kirjan lukea.
Onneksi Arppen kirjoissa on normaalikokoinen fontti!

+++++++
Kirjailija, insinööri Pekka Arppe, synt. 1950

*******
Ilmestyneet teokset;
Timanttinapsut 2018 - Hajonnan sisällä (novellikokoelma) 2019

Linkki Timanttinapsuihin, joka kannattaa myös lukea:
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2020/02/pekka-arppe-timanttinapsut-dekkari.html

^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa. blogspot. com
Instagram: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit