Helsingin kirjamessut 2021 - Kirjarouvan kuvakooste - kirjatapahtumat

 

Helsingin kirjamessut 28. - 31.10.2021 oli ensimmäinen suuri yleisötapahtuma Messukeskuksessa lähes kahteen vuoteen. Messuille osallistui 250 yritystä ja kävijöitä oli neljän päivän aikana yli 52.000. 
Vuonna 2019 luku oli 92.000. Verkkoyhteyden kautta ohjelmaa seurattiin lähes 4000 päätelaitteelta. Senaatintori- ja Töölönlahti -lavojen ohjelmaa voi seurata marraskuun ajan tapahtuman verkkosivuilla. 

Olin paikalla kolme päivää torstaiaamusta lauantai-iltaan. Ohessa kuvakooste näiltä päiviltä. Kävin kuuntelemassa monia kirjailijoita ja enemmänkin olisin käynyt, jollei olisi ollut päällekkäisyyksiä. On muuten tosi vaikeata aina valita. Osaa messujen kirjailijoista olin kuullut jo Turussa sekä Dekkarifestivaalien verkkotapahtumassa. Niinpä keskityin tällä kertaa uusiin kirjailijoihin ja uusiin aiheisiin. 
Kohtasin myös monia tuttuja ja vähemmän tuttuja. Kaikki tapaamiset yhtä antoisia.

Kuvateksti: Yrityksemme perustettiin 19.10.1919 edistämään suomalaista elinkeinoelämää tuloksellisten kohtaamisten avulla.
Nykyisen messukeskuksen ensimmäiset hallit valmistuivat vuonna 1975 Pasilaan ja sittemmin tiloja on laajennettu moneen otteeseen. 

Turvallisuudesta huolehdittiin. Käsidesiä oli saatavilla ja järjestäjät olivat rakentaneet messuille entistä isommat katsomot lavojen yhteyteen. 

Vilinää ja vilskettä. Torstaina ja perjantaina oli koululaisryhmiä. Lauantai näytti ymmärrettävästi olevan vilkkain päivä.


Torstaiaamuna kun lava oli vielä tyhjä, mutta kohta alkaa...

Hilla Hautajoki (vas.) haastattelee Minttu Hapulia.

Minttu Hapuli ja Emil (Sitruuna). Voin lämpimästi suositella tätä esikoisteosta. 
Linkki: Emil

Antti Berg haastattelee erästä luottokirjailijaani, nimittäin Annamari Marttista.

Annamari Marttinen ja Häiriömerkintä (Tammi)

Messuilla on aina myynnissä muutakin kuin kirjoja. 
Olen facebookissa usein ihaillut Kenkämaakari Aleksi Lydmanin töitä. Ensin kenkiä ja sitten muitakin tuotteita. Niistä tulee tosi hyvälle tuulelle. Lydmanin tuotteita on toistaiseksi myynnissä Porvoon vanhassa kaupungissa sekä tietysti verkkokaupassa: Kenkämaakari

Suomen dekkariseuran osastolla moni dekkaristi viihtyi. Osastolla oli myös myynnissä kaikenlaista pientä rikosaiheista tavaraa (kasseja, tiskirättejä yms). Ostosten ohella saattoi liittyä seuran jäseneksi ja näin saada jatkossa mainion Ruumiin kulttuuri- lehden neljä kertaa vuodessa.

Ruumiin kulttuuri, 3/2021
Ruumiin kulttuuri -lehti oli vuoden laatulehtikilpailun 2021 yleisön suosikki. Onnittelut!
(Kuva napattu lehden päätoimittaja Päivi Remeksen facebook-päivityksestä.)

Tosi kauniita muistikirjoja löytyi Paperikauppa Putingin osastolta. 

Ohimennessä huomasin, että joku kirjailija on vetänyt Senaatintorin salin täyteen yleisöä. Kuka? Kuvasta tuskin saa selvää. Menossa on Jukka Viikilän haastattelu kirjasta Taivaallinen vastaanotto (Otava). Senaatintorilta tulevat ohjelmat olivat (ja ovat marraskuun loppuun asti) katsottavissa myös verkossa.

Nämä kaksi naista upeissa puvuissaan herättivät huomiota kulkiessaan messualueella promokiertueella. Kuvassa vasemmalla Taina Parikka ja oikealla Lotta Junkkari
Taina Parikka on Haminan Kauppiaantalomuseon hoitaja ja dekkaristi: Neiti Sundmanin seikkailuja Fredrikshamissa 1-3 (historiallisia pehmodekkareita, BoD-omakustanne).

Lotta Junkkari on näyttelijä ja ollut ainakin mukana esiintyjänä Haminassa järjestetyllä opaskierroksella sekä Kansalaisopiston draamaryhmä WiuhkaWeinareissa v. 2019. Tiedot poimittu netistä.

Markus Ahosta haastattelee Samuli Knuuti.

Markus Ahonen ja Anna pahan kiertää (WSOY) - Toivottavasti dekkari on jo ehtinyt kirjakauppoihin.

Kari Lumikero signeeraamassa. Tätä en vielä kertonut (Tammi).

Maisku Myllymäkeä haastattelee Anna-Riikka Carlson.

Maisku Myllymäki: Holly (WSOY)

Järjestäjät olivat varautuneet hyvin, sillä aina löytyi paikka istua kun sellaisen tarve tuli.

Paula Havaste ja Sampo Terho Raisa Rauhamaan haastattelussa.

Haastattelupaikka oli hieman haasteellinen kuvaavalle kuuntelijalle. Joskin minua huvitti Havasteen "korvakoru" eli WSOY:n logon varjo, etenkin kun Havasteen kustantaja ei ole WSOY.

Kuvasinkin sitten kirjailijat erikseen. Joskin Havasteen kuvassa valo ei ole paras mahdollinen. Sampo Terhon kuva sentään onnistui.

Saarelaislaulu (Gummerus) ja Olev Roosin kyyneleet (WSOY) 

Katja Kallio lavalla.

Tämä läpinäkyvä sydän (Otava)

Ja kirjan kirjoittaja Katja Kallio.

Helena Steen ja Ann-Christin Antell Outi Karemaan  (keskellä) haastattelussa.

Helena Steen ja Paikka hyvässä perheessä (Minerva). 

Ann-Christin Antell  ja Puuvillatehtaan varjossa (Gummerus). 

Haastattelija Mia Halonen ja allaolevat kirjailijat.

Jenna Kostet: Margaretan synti (Aula & Co), Kristiina Vuori: Samettiin kätketty (Tammi) ja Ann-Christin Antell: Puuvillatehaan varjossa (Gummerus) keskustelemassa aiheesta: Historiallinen Turku romaaneissa. 


Verkkoon meneviä lähetyksiä tuli kahdesta paikasta, joista toinen oli Töölönlahti, jossa esiintyjät istuivat kuvanlaisessa kopissa. 
Nämä "koppikeskustelut" näyttivät kyllä hieman oudoilta. Kaksi henkilöä kopissa oli vielä ok, mutta jos sinne ahtautui useampi, niin eipäs ihmisiä paljon näkynyt. Jarkko Sipilä haastattelee Kale Puontia.

Kale Puonti

Linkki 1. osaan: Manni ja linkki 2. osaan: Milo

Vasta ilmestynyttä Saarnia en ole vielä lukenut, mutta pinossa odottaa sekin.

Kivannäköistä kun kirjat on viitsitty asetella nätisti.

Jollet tiedä mihin suuntaan mennä, niin seuraa a) opasteita b) kävele erivärisiä mattoja pitkin.
Matoista tulikin mieleen kuinka hauskaa olisi ollut, jos meitä lavalta toiselle kiiruhtajia varten olisi ollut erikseen ohituskaistat. 

Lapsillekin oli joka päivä omaa ohjelmaa.

Lasten oma leikkialue.

Torstain kohtaamisia:
Arttu Tuominen, jonka haastattelua kävin hetken kuuntelemassa. Vain hetken siksi, että olen kuullut hänen haastattelunsa jo aiemmin. Ja kirjahan on Vaiettu.
LinkkiVaiettu

Kauhukirjailija Marko Hautala, jolta on viimeksi ilmestynyt Pimeän arkkitehti (Tammi 2020) sekä lastenkirja Lauri Luu ja riivattu lukukoira (Haamu 2021)

Petri Karran uusin teos: Kylmä taivas (Tammi)

Päivän bongaus, kolme iloista dekkaristia samaan kuvaan. Saija Kuusela: Katse (Tammi), Anniina Tarasovan uusin teos: Kuoleman kulissit (Gummerus 2020) ja Niko Rantsin uusin teos: Kuka viereesi jää (Tammi)

Linkit:
Katse           
Kuoleman kulissit        

Niko Rantsi
Marko Kilpi: Undertaker - Kuolemanpelko
En ole saanut uusinta osaa vielä käsiini.


Perjantai 29.10.2021:

Perjantaiaamuni aloitti Mia Krause haastattelemalla Ida Pimenoffia (vas) ja Outi Mäkistä.

Outi Mäkinen; Karu planeetta (Otava) ja Ida Pimenoff: Kutsu minut 
Linkki: Kutsu minut

Mia Krause haastattelee.

Ida Pimenoff

Outi Mäkinen

Sari Rainio ja Juha Rautaheimo lavalla.

Sari Rainio

Juha Rautaheimo

Ja sitten vielä poseeraus kirjan kanssa. Sari Rainio & Juha Rautaheimo ja Vainajat eivät vaikene (Siltala)

Kirja odottaa jo pinossani.

Kuvan otsikkoteksti: Valtakunnallinen e-kirjasto tulee - kirjailijat huolissaan lainastokorvauksista.

Tästä mielenkiintoisesta aiheesta olivat keskustelemassa: Vas. haastattelija Aleksis Salusjärvi, kirjailija Juha Ikonen, kirjastojen digimediahankkeen projektipäällikkö Suvi Sivulainen, kulttuuriministeri Antti Kurvinen ja tekijänoikeusjärjestö Sanaston lakimies Juha Pihlajaniemi.

Tärkeitä henkilöitä. He pitivät huolta aikatauluista, jotka aika hyvin pysyivätkin. Vetäjät saivat 5 min- ja 1 min -varoitukset. Aikataulussa pysyminen oli tärkeätä, sillä ohjelma eteni kuin juna ja edellisten esiintyjien lopettaessa oli jo seuraava porukka odottamassa vuoroaan. Ajassa pysyminen oli myös tärkeätä meille kuuntelijoille, jotka jouduimme toisinaan "ravaamaan" ison hallin toiseen päätyyn kuuntelemaan seuraavaa ohjelmaa.

Jouni Tervo haastattelee Marja Aarnipuroa.

Surmamäen kirous (CrimeTime)

Marja Aarnipuro ja hänen kustantajansa Jouni Tervo CrimeTimestä.

Kanerva Eskola haastattelee Jaakko Melentjeffiä

Jos et valvo (Atena)
Linkki: Jos et valvo

Pysähdyin myös hetkeksi kuuntelemaan Eija Ahvoa.

Louise Pennyn etähaastattelu. Penny on kanadalainen kirjailija, joka kirjoittaa Three Pines -dekkarisarjaa. Olen lukenut sarjasta vain ensimmäisen osan:

Helsingin kirjamessuilla oli mukana paljon antikvariaatteja, joilla näytti riittävän joka päivä kuhinaa.

Blue Moonin osastolla Raimo Salokangas, joka on kustantamon toinen omistaja ja suomentaja. Toinen omistaja on Ulla Ekman-Salokangas. Blue Moon suomentaa ja julkaisee mm. Nicci Frenchin Viikonpäivä -sarjaa, josta on jo ilmestynyt: Murheeellinen maanantain, Tiistai taakse jäänyt, Keskiviikkoa odottaessa ja  Torstain lapsi. Olen lukenut sarjasta vasta ensimmäisen osan.

Teemu Keskisarja kertoo kirjastaan Kyllikki Saari: Mysteerin ihmisten historia (WSOY).

Viini- ja Ruoka -tapahtumaa ei tänä vuonna järjestetty, mutta silti oli K-18 -alue, jossa oli eniten viiniosastoja. Myös pizzaa, wokia yms. ruokaa oli tarjolla. 


Viininharrastajille löytyi maisteltavaa.

Jälkiruuaksi vaikka Tampereen Tallipihan Suklaapuodin herkkuja. Puodilta löytyy myös verkkokauppa:

Esiintyjien vaihtoväli oli viitisen minuuttia ja sitten lavalla olivatkin jo seuraavat esiintyjät.

Senaatintori on iso lava, mutta onneksi pystyi seuraamaan screenin kautta. Lavalla Johanna Venho, jota haastattelee Suvi Ahola. (Senaatintori = verkkolähetys)

Johanna Venho: Syyskirja (WSOY) Tämänkin kirjan lukemista odotan. Onneksi on jo pinossa.

Perjantain kohtaamisia:
Ari Wahlstenin uusin teos on Ikiuni.
Linkki: Ikiuni



Lauantai 30.10.2021:
Ensimmäisenä tapasin ihanan pirteän Lukuhirmu Hertan, jonka panos nuorten lukemisen lisäämiseen on korvaamaton. 13-vuotias Hertta on antanut jo parisen vuotta kirjasuosituksia Youtube-kanavallaan Lukuhirmu Hertan lukuvinkit. Jos perheessä on Hertan ikäisiä nuoria, niin kannattaa ottaa seurantaan:

Seuraavaksi riensin kuuntelemaan Mia Halosen haastattelemaa italialaista Paolo Giordanoa.


Jopa taivas on meidän (Aula & Co) . Haastattelu oli mielenkiintoinen, joten odotan kirjan lukemista.

Kirjailija lavalla.

Aulan Nora Varjama Paolo Giordanon kanssa signeerauspisteellä.

Yksi pisimmistä signeerausjonoista, jonka minä näin. Ja lisää ihmisiä tuli aina jonoon.

Kun jono loppui niin kirjailijalla oli tuokio aikaa poseerata. Giordano ehdotti yhteiskuvaa, mutta kieltäydyin. Ei ole minun juttuni😂
(Älkää kertoko kenellekään, mutta kaksi kustantajaa sai minut samaan kuvaan kirjailijan kanssa.)

Nyt alkamassa eräs odottamistani haastatteluista. Kuka tunnistaa henkilöt takaapäin?

Tämä kuva on epäskarppi, sillä tuli kiire ottaa kuvaa. Kun kirjailija huomasi heitä kuvattavan hän tarttui omaan kännykkäänsä ja alkoi kuvata yleisöä. Camilla Läckberg on innokas instaaja ja hänellä on siellä 292 000 seuraajaa ja 12.300 julkaisua. 
Tätä pätkää en löytänyt, mutta vilkaisin kirjailijoiden PR- aikataulua, joka oli aika tiukka ja yksityiskohtainen 28.10. klo 8.10 - la 30.10. klo 20.30 - menossa koko ajan. 

Mia Halonen haastattelee.

Camilla Läckberg

Henrik Fexeus.  Epäoleellinen asia, mutta Camillalla on makeat bootsit.


Myös näillä kirjailijoilla oli tuokio aikaa valokuvan ottamiseen.

Reijo Mäki
Sulhasmies (Otava)


Leena Korsumäki haastattelee.

Outi Hongisto, Anu Ojala ja Christian Rönnbacka, jota on onniteltava, sillä mies voitti Bookbeatin vuoden dekkaristipalkinnon. Onnittelut!

Outi Hongisto: Veljet - Younas (Myllylahti), Anu Ojala: Jääsilkkitie (Like) ja Christian Rönnbacka: Tulen aika (Bazar). 
Näistä olen vasta ehtinyt lukea Outi Hongiston kirjan. Linkki: Younas

Messuilla on tietysti myös ruotsinkielisille jotakin, mm. suomenruotsalaisia sanomalehtiä. Paljon muutakin tietysti, mutten valitettavasti ehtinyt perehtyä tarkemmin. 

Lähikuva lehtihyllystä.

Fiskehamn: Det du inte visste att du ville uppleva: Kvantshopps Marcus Rosenlund gästas av Cecilia Sahlgren, professor i cellbiologi, i det frukbara gränslandet mellan vetenskap och konst. 

Matti Järvisen haastattelussa Elina Backman, Martta Kaukonen ja Max Manner.

Elina Backman: Kun jäljet katoavat (Otava)  - Martta Kaukonen: Terapiassa (WSOY) ja Max Manner: Aavesärky (Bazar)

Näistä kirjoista olen lukenut vasta yhden.

Christy Lefteri  Jonna Tapanisen etähaastattelussa.

Aleppon mehiläistarhuri (S&S) Vaikuttava kirja, kannattaa lukea.

Ennen keskustelua ehdin napata kuvaan Mikko Kekäläisen ja Petra Ollin.

Petra Olli -painija (Tammi). Tunnustan, että tämä on yksi niistä kirjoista jota en ollut ajatellut lukea. Tulin kuitenkin toisiin aatoksiin keskustelun kuunneltuani.

Tämä oli ilman muuta messujen hauskin haastattelu (ainakin niistä mitä minä näin).
Kahta sanavalmista henkilöä on aina ilo kuunnella. En saanut skarppia kuvaa, sillä Mikko Kekäläinen vaelsi lavalla (kunnes malttoi istuutua).

Kirjailijat kuuntelemassa kollegoitaan: Markus Ahonen ja Marja Aarnipuro

Elastinen eli 
Kimmo Laiho signeeraamassa. Mikä mahtaa olla kirja? Lastenkirja Bex ja luovuuden lähde?

Uniikki eli Dan Tolppanen

Miikka Anttonen ja Dan Tolppanen: Uniikki elämä (Otava)

Nuorisoakaan ei unohdettu. Lavalla J.S. Meresmaa (vas.) kertomassa kirjastaan.

J.S. Meresmaa: Khimaira (Myllylahti)


Aulan Nora Varjama esittelee Deanin kirjaa, sillä kirjailijahaastattelu tapahtuu etänä.


Emilia Miettinen (vas) ja Abigail Dean: Tyttö A

Tyttö A (Aula & Co) Jollei tämä kirja olisi ollut jo odottamassa, niin olisin sen haastattelun perusteella hankkinut. Vaikuttaa mielenkiintoiselta, joskin ehkä rankalta?

Kohtaamisia lauantaina:
Ihana valoisa tietokirjailija Marianne Kiskola ja hänen uusin teoksensa, jonka lukemista innolla odotan.

24 pyhimystä pahan päivän varalle (Kirjapaja) Kuvituksen on tehnyt Katja Kouvalainen.

Oli myös mukava tavata Anne Meretmaa, jonka edellisestä kirjasta (Kosketettu) pidin tosi paljon. Nyt sain luettavakseni kirjailijan uusimman teoksen. Kiitos kirjasta!

Helmin matka (BoD) 

Törmäsin myös Laura Malmivaaraan, jota kävin kuuntelemassa jo Turussa. Kirja muhii vielä kirjaston varauksissa.

Vaiti (Otava)

Kustantamo Huipun Anne Kilpi ja kirjailija Zoe Beck, jonka kirjaan saamme tutustua ensi keväänä.

Voisiko ensi vuodeksi messualueelle järjestää latauspaikkoja? Kuvasin koko päivän kännykällä, eikä akku riittänyt kuin nippanappa puoleksi päiväksi. Nyt jouduin juoksemaan välillä pressikeskukseen lataamaan. Onneksi pikalaturit on keksitty.

Messumatkani päättyi lauantai-iltaan, vaikka sunnuntainakin olisi ollut paljon mielenkiintoista ohjelmaa. 

Totesin myös, että koskaan ei pitäisi lukea ohjelmaa jälkikäteen, sillä aina käy niin, että harmittaa kuinka paljon jäi kuulematta. 

Lopuksi muutamia huomioita: 
- Kaipasin lisää kirja-aiheisia keskusteluita, ei siis kirjailijahaastatteluita, vaan muita aiheita, jotka liittyvät kirjallisuuteen. Joitain jo olikin, äänikirjoista, lainastokorvauksista yms. 
- Verkkolähetykset👍. Tulleet ehkä jäädäkseen.
- Kiitokset annan ohjelmalehtiselle, joka on selkeä ja ohjelmat löytyvät helposti. Suosin paperiversiota, sillä siihen voi merkitä kiinnostavat haastattelut/keskustelut ja samalla näkee päällekkäisyydet.
- Kiitokset annan myös siitä, että haastattelut pysyivät aikataulussa (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta). 
- Äänentoistot olivat sopivalla tasolla, eikä kuulo ollut vaarassa, vaikka istui kaiuttimen lähellä.
- Mukillinen normikahvia olisi voinut voinut edullisempi - 3.80 €.
- Harmi, että jotkut kuvat ovat hieman epäskarppeja. Se johtuu siitä, että osan olen kuvannut suht' kaukaa ja osan screeniltä. Kaikki kuvattu kännykällä.
- Lämmin kiitos kaikille, joilla oli aikaa pysähtyä kuvan ottoa varten. ❤️

Kiitos bloggaripassista!
Kiitos Helsingin kirjamessut!

Erikoismaininnat: Markus, Katja, Mari, Marianne, Anne M. ja Anne K. ja Minna V. Tiedätte itse miksi halusin mainita juuri teidät. 

Seuraavat Helsingin kirjamessut järjestetään 27. - 30.10.2022. Tällöin Viini & Ruoka -tapahtuma palaa kirjamessujen rinnalle. 

Kirjaihmisille on vielä pari tilaisuutta tänä vuonna:

Helsinki Lit keskustakirjasto Oodissa 12.11.2021
Jyväskylän Kirja, Ruoka & Viinimessut Paviljongissa 20. - 21.11.2021
Tampereen Kirjamessut - Kirjafestarit Tampere-talossa 4. - 5.-12.2021 

Valoisaa syksyä kaikille!

Jos edelliset messut kiinnostavat, niin ohessa linkki:

Kommentit

  1. Olipas mukavan perusteellinen päivitys! Paljon olet ehtinyt parissa päivässä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti