Jari Salonen: Ristilukki, 6. osa & Kale Puonti: Milo, 2. osa

Dekkarit kertovat kadonneista miljoonista, huumeista ja hämäristä liiketoimista.


Zetterman kuivasi nihkeiksi käyneet kämmenensä purjehdushaalareidensa lahkeisiin ja vilkaisi vielä kerran maston huipussa olevaan tuulensuunnan osoittimeen.

Jari Salonen: Ristilukki, 349 s. - 6. itsenäinen osa Zetterman -sarjaan - ilm. 2021  - kirjan taustavalokuva: Scannoora/Mikko Ojaniemi - Otava *******kirjaston kirja

KRP:n eläkkeellä oleva komisario Jukka Zetterman ja hänen avopuolisonsa Oili Jaakola ovat opettelemassa purjehtimisen taitoja Grönlundin avustuksella Porkkalan ja Upinniemen välisellä väylällä.
Näin keväisin vesillä on vielä aika tyhjää, kunnes silmiin osuu heiluva masto. Sen liikkeet näyttävät niin oudoilta, että porukka lähtee katsomaan onko alus karilla vai mikä on hätänä. Alus näyttäisi olevan kivillä. Veneen salongin ovet ovat lukossa, eikä kukaan vastaa huhuiluihin. Alus otetaan hinaukseen.

Jaakola päättää lähteä katsomaan ettei hinatun veneen pohjassa ole reikää ja vesi olisi pulppuamassa sisään. Jaakola avaa salongin oven ja näkee...
Mukava veneilypäivä vaihtuu virkavallan odottamiseksi. Oili Jaakola pääsee takaisin töihin, eikä Zettermankaan malta pitää tapauksista näppejään erossa. 

Oili oli ollut jäämässä eläkkelle ylikomisarion työstään, mutta päättikin jatkaa KRP:ssä. Lääkäri oli ollut ensin vastaan, mutta antoi luvan lyhennettyyn päivään. Noinkohan onnistuu?

Eräässä firmassa on kehitetty veneen autopilottijärjestelmä, jolla uskotaan olevan maailmanlaajuisesti suuri menestys. Liiketoimet alkavat kuitenkin mennä pieleen kun firman jäseniä alkaa kuolla. Kuka on myynyt kenelle ja mitä ja mihin hintaan? Kuka vedättää ja ketä?

Alussa surmatöiden motiiveina näyttäisivät olevan uhrien mystiset liiketoimet ja kadoksissa olevat miljoonat. Uusien kuolemien myötä tapauksessa ilmenee uusia ja erilaisia asioita. Kuka on mm. Ritari Nuhteeton? 

Salonen jatkaa rauhallista tarinointiaan, vaikka tällä kertaa tulee poikkeuksellisen paljon ruumiita. Erään henkilön kuolintapa taitaa olla oudoin mihin ikinä olen kirjallisuudessa törmännyt.

Päähenkilöiden Zetan ja Oilin yksityiselämää seurataan tarkasti ja Jukan ex-vaimokin astuu kuvioihin. Onkohan Oili vähän mustasukkainen? Tarinassa on mukana myös edellisistä osista tuttuja hahmoja: yhdeksänkymppinen Asta, jolle Jukka ja Oili käyvät kaupassa ja Zetan tytärpuoli Sini sekä poliiseja. 

Salonen on sanonut Zettermania saidaksi, mutta mies on tainnut muuttua, sillä parissa viimeisessä osassa ei itaruudesta ole ollut jälkeäkään. Päinvastoin, sillä tässä osassa Zetterman toteuttaa haaveensa ja ostaa purjeveneen. Saaamme siis tutustua veneilysanastoon ja merisäähän. 

Tapansa mukaan kirjailija viljelee tarinassa paljon sanontoja ja laulujen sanoja. Ne ovat ok pienessä määrin, mutta nyt niitä on minulle liikaa. 
Pitkään aikaan en ole enää viitsinyt marmattaa inhoamastani alkaa laulamaan -muodosta, mutta nyt taas ärsytti. En vaan pysty hyväksymään tuota muotoa, vaikka kuinka olisi kielilautakunnan hyväksymä.
Syyllisen arvasin aika varhaisessa vaiheessa, muttei se lukemista haitannut, sillä aina on mahdollisuus, että Salonen hämää ja olisin väärässä. 
Ihan leppoisa dekkari. Tuleekohan vielä jatkoa?

+++++++
Kirjailija, ent. mainostoimittaja, iskelmäsanoittaja
Jari Salonen, synt, 1954. Asuu Helsingissä ja Turussa.

*******
Ilmestyneet teokset:
Zetterman ratkaisee -sarja:
Kuokkavieraat 2016 - Jahti 2017 - Kätkö 2018 - Ontuva mies 2019 - Kaikk me kuolemme kerran 2020 - Ristilukki 2021
Tulossa: Bumerangi (minidekkari vain e- ja äänikirjana) ilm.  syksy 2021

Linkki edelliseen teokseeen: Kaikki me kuolemme kerran
(Bonuksena Seppo Jokisen Pisara veressä, 2020)
........................................

Milo oli oppinut huumekaupan kiemurat varsin nopeasti ja alkanut pikkuhiljaa nauttia roolistaan.

Kale Puonti: Milo, 269 s. - 2. osa Pasilan myrkky -sarjaan - ilm. 2021 - kansi: IStockphoto - Bazar ******** kirjaston kirja

Prologista: Vuosi 2017: Fatjan Milo oli vuotta aiemmin tullut Albaniasta Suomeen komennukselle, kun hänen setänsä Mujo Pollo oli päättänyt laajentaa perheen liiketoimintaa.
Alussa Suomessa olo oli tuntunut tympeältä, mutta alkuhankaluuksien jälkeen Milo oli alkanut viihtyä. Huumekaupat sujuivat, raha vaihtoi omistajaa ja setä oli ollut tyytyväinen. Sitten Milo tekee virheen ja päätyy lusimaan. 

Rangaistuksen kärsittyään Fatjan passitetaan poliisisaatossa lentokentälle ja matka kohti Tiranaa voi alkaa. Suomessa bisniksiä oli jäänyt kesken, joten Albanian setä lähettää Milon takaisin hoitamaan hommat loppuun. Suomessa mies saa avukseen Hasan ja Raman. Miesten kautta kulkee isot määrät huumeita, mutta aina ei mene suunnitellusti. Joku jättää maksamatta... jotkut kuolevat heroiiniin. 

Rikosylikonstaapeli Kalle Pesosen loma on ohi. Mies työskentelee Helsingin poliisin huumeyksikössä eli lyhyemmin Pasilan myrkyssä. Työt alkavat kuitenkin ikävissä merkeissä, sillä Pesonen oli ennen lomalle lähtöään saanut kutsun saapua kuulusteluun virkavelvollisuuden rikkomisesta. Mies on oman tiensä kulkija, jonka ajatusmaailma ja teot eivät aina kohtaa pomojen maailmaa. 
Kosti Kaartamo, esimies, joutuu siirtämään Pesosen hetkeksi toisiin tehtäviin, sillä esitutkinnan aikana kentällä ei saa toimia. Hyllytyksen sijaan Kaartamo määrää Kallen poliisin neuvontapuhelimeen. Mutta malttaako Pesonen pysyä vain vastaamassa kyselyihin? 

Poliisit tutkivat heroiinikuolemia, jotka ovat sotkeneet albanialaisten huumehommat. Huumetyypit eivät selviä sotkusta omin voimin, vaan apuja pyydetään ulkomailta ja sitten vauhti kiihtyy. 

Sangen mukaansatempaava dekkari, jossa tarinan juoksutus ja teksti ovat kehittyneet esikoisteoksesta. 
Marmatin Mannin kohdalla liiasta nimettyjen henkilöiden määrästä. Oliko väkeä nyt vähemmän? Ainakin tuntui siltä, sillä ei ollut vaikeuksia pysyä kartalla. Luvut ovat kovin lyhyitä, mutta tässä tapauksessa tyyli toimii. Plussaa annan siitä ettei ylimääräisiä jaarituksia ole ja henkilöiden yksityiselämä on pidetty maltillisena. Minusta on hyvä, että jotain on kuitenkin, antamassa inhimillisyyttä muuten rankkaan huumeaiheeseen. Ja mikä söpöintä, kovan poliisin maineessa oleva Pesonen on löytänyt uuden harrastuksen naisystävänsä myötä, nimittäin tanssin. Ehkä jo seuraavassa kirjassa Pesonen kehtaa kertoa tästä työtovereilleen, vinoilua pelkäämättä. 

Minusta on hyvä idea vaihtaa päähenkilö joka kirjaan, mutta pitää perusjengi (= poliisit) samoina, mutta kehittää heitä. Hyvä dekkari!

++++++++
Kirjailija, rikosylikonstaapeli, ent. huumepoliisi
Kale Puonti, synt. 1962 Riihimäellä, jossa myös asuu. Kirjailija harrastaa liikuntaa sekä musiikkia ja on suomalaisen iskelmämusiikin puolestapuhuja.

Ilmestyneet teokset:
Manni 2020 - Milo 2021

Tulossa: Saarni syyskuussa 2021
Neljäskin (Aribo) kirja on jo valmis ja ilmestynee tammikuussa 2022. Viidennen osan saamme alkuvuodesta 2023, sanoo Puonti dekkarihaastattelussaan keväällä 2021.

Linkki edelliseen teokseen: Manni

Kommentit

  1. Milo on ollut paljon esillä blogeissa. Voisi joskus lukea sen, kun kohdalle sattuu. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti