Jaakko Melentjeff: Jos et valvo, 3. osa - dekkari

Muista siis, mitä olet saanut ja kuullut, ja ota siitä vaari ja tee parannus. Jos et valvo, niin minä tulen kuin varas, etkä sinä tiedä, millä hetkellä minä sinun päällesi tulen. 
(Ilmestyskirja 3:3)

 Jaakko Melentjeff: Jos et valvo, 422 s. - 3. itsenäinen osa Paula Korhonen -sarjaan - ilm. 2021  - Atena ******* kirjaston kirja

Kaikki kolme osaa ovat itsenäisiä dekkareita, mutta niissä esiintyy samoja henkilöitä. Minun oli alussa hieman vaikeata muistaa kuka kukin on, sillä hahmoja on niin Suomessa kuin Ruotsissakin.
Senpä vuoksi alkuun lyhyesti päähenkilöt:
Rikospoliisi Paula Korhonen, jonka parina on Henri "Hoo" Moilanen. Heidän pomonsa on Kati Laine.
Ruotsissa työskentelevät rikosylikomisario Håkan "Ukko" Holmström, jolla on alaisenaan Annmari Akselsson sekä Edison.
Lisäksi mukana on NORDSAn Kalle Nordin. NORDSA on pohjoismaiden poliisiviranomaisten yhteinen vakavan rikollisuuden yksikkö. Kalle työskentelee sekä Ruotsissa että Suomessa.

Tamperelaisen viikkolehden päätoimittaja on kuollut. Tapausta alkaa tutkia Paula Korhonen, joka on lopettelemassa esimiehenä oloaan. Uuden esimiehen nimi oli pidetty salassa ja kun henkilö selviää, niin Paula järkyttyy. Tuleva pomo on Kati Laine, joka oli ollut Paulan pomo aikaisemminkin. Naisten välit olivat olleet huonot ja Paula oli ollut tyytyväinen kun Kati oli lähtenyt talosta pois. Epämieluisa yllätys on kun Kati olikin palannut sisäministeriön erityisasiantuntijan paikalta takaisin poliisiin. Miksiköhän?

Uudeksi parikseen Paula oli saanut Henri "Hoo" Moilasen, joka heti ensimmäisenä päivänä jättää tulematta palaveriin. Onko Kati Laine tehnyt kiusaa määrätessään Moilasen, epäuskottavan ja vastahakoisen entisen alkoholistin Paulan työpariksi? 
Kati taitaa inhota Paulaa ihan tosissaan, sillä tämä ei ole ainoa kiusanteko. 

Palataan tarinaan. Päätoimittaja ei ole kuollut luonnollisesti. Kun erikoinen kuolinsyy selviää löytyy Ruotsista pian samanakaltainen tapaus viiden vuoden takaa. Niinpä Suomen yksikkö ja ruotsalaiset kollegat alkavat tehdä yhteistyötä NORDSAn alaisuudessa. 

Koska molemmissa maissa on tutkinta vireillä, löytyy myös lisää uhreja, joiden haudoilta löytyy sitaatteja Ilmestyskirjasta. Liikkeellä saattaa olla sarjamurhaaja.

Sitten metron vessasta löytyy kuollut henkilö ja eräs tuttu hahmo joutuu vakavaan tilanteeseen. Onko hän voinut olla osallisena henkilön menehtymiseen ja mitä kannattaisi tehdä?

Entä kuka on henkilö, joka on tatuoittanut selkäänsä raamatuntekstin: Jos et valvo, niin minä tulen kuin varas, etkä sinä tiedä, millä hetkellä minä sinun päällesi tulen. Henkilö muistelee elämäänsä lapsuudestaan alkaen.  
- Kadotin kyvyn surra, kadotin kyvyn iloita. 
Mitä oli tapahtunut? 

Myös Annmari Akselsson joutuu tärkeän menneisyyteen liittyvän asian eteen. Haluaako Annmari tietää edes tietää mitä oli tapahtunut? Entä miten rakkauselämä sujuu Niclaksen kanssa. Annmari ei tiedäkään Niclaksen salaisuutta. 

Tarinassa on myös mukana nuori ja kunnianhimoinen toimittaja Pontus Grandelund, joka yrittää päästä urallaan eteenpäin, keinoilla millä hyvänsä. Etenemistä vauhdittaisi mukavasti, jos Pontus saisi erään jengipresidentin haastattelun yksinoikeudella. Saas nähdä miten käy.

Minusta tämä on eittämättä kirjailijan paras teos, monesssakin suhteessa. Edellisissä osissa valitin turhan isosta henkilömäärästä sekä liioista tapahtumista. Nyt ollaan maltillisemmalla linjalla ja tarinan seuraaminen helpottui huomattavasti.
Olisin kaivannut  enemmän jonkinlaista kertausta, etenkin kun osat ovat itsenäisiä. Esim. Paulan miesystävän ammatin olisi voinut mainita aiemmin: poliisin sisäinen tarkastaja.
Plussaa oli että nyt pääsi paremmin kiinni henkilöhahmoihin ja heidän tekemisiinsä. Yksityiselämää on lisätty, muttei liikaa. Etenkin Katin hahmo on kirjoitettu hyvin. Oikein sielua riepoo ajatella miten esimies toimii. 

Tässäkin osassa, kuten edellisissäkin, matkataan edestakaisin. Mennään Tampereelle, Helsinkiin, Tukholmaan sekä myös ulkomaille, mutta nyt ei ollut vaikeuksia pysyä tarinassa mukana.
Rakenne on selkeämpi ja tietysti kirjaihmistä miellytti dekkarin aihe: kirjallisuus, kirjablogit, kirjakriitikot jne. 
Dekkari on väkivallaton ja extraplussaa annan kirosanojen käyttömättömyydestä. Hyvin toimi dialogi ilman niitäkin. Tosin myönnän, että "Voi perttuli" on hieman lievempi ilmaisu kuin jokin muu.
Yllätyksiäkin on ja jotkut juonenpäät jäävät auki. Se viittaa siis siihen, että jatkoa on tulossa. Hyvä!

Itseäni miellyttivät tutut suomalaiset paikkakunnat kuten Tampere, Helsinki ja Porvoossakin olen asunut. Tutut kulmat auttavat sisäistämään tarinaa. Ja olihan asuinlähiönikin mainittu, hauska sattuma sekin.

Teoksessa on 422 sivua, mutta se oli hippasen liikaa. Pieni tiivistäminen olisi tehnyt tarinalle hyvää.
Vaikka kirjan sanotaan olevan itsenäinen, niin lukisin ensin edelliset osat, sillä niissä jää auki muutamia juonipätkiä, jotka selviävät tässä osassa.

Muuten kirja on oikein hyvä! Kannattaa myös lukea kiitokset, jossa kirjailija kertoo miten 15-vuotias tytär oli kommentoinut käsikirjoituksen ensimmäistä versiota. Kyllä hymyilytti.
Lukekaahan pois.

Opettele kunnioittamaan ja rakastamaan itseäsi. Joka päivä

+++++++
Kirjailija, sosiaalityöntekijä
Jaakko Melentjeff, synt. 1965 Sotkamossa ja asuu Ylöjärvellä. 

**********
Ilmestyneet teokset:
Hukkuneet 2017 -   Papin kosto 2019 - Jos et valvo 2021

Linkki edelliseen osaan: Papin kosto

Kommentit

 1. Ohoh, tämäkin paketti kuulostaa jo aika vauhdikkaalta henkilömäärineen ja paikkoineen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, on menoa ja meinikiä, mutta onneksi vähemmän kuin edellisissä osissa.

   Poista
 2. Kiitos kirjan esittelystä - ja muistutuksesta! Olen lukenut tuon Hukkuneet-kirjan ja se oli mielestäni (aika) hyvä! Nyt onkin luettavaksi kaksi kirjaa tälyä kirjailijalta - lienee hyvä lukea ilmestymisjärjestyksessä, vaikkei kyseessä olekaan kirjasarja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjailija on parantanut kurja kirjalta ja se on hienoa. Kyllä kannattaa lukea järjestyksessä.

   Poista

Lähetä kommentti