Tarasova: Kuoleman kulissit & Burton: Tunnustus - dekkari - lyhyehkösti

 

Kirjat ovat kovin erilaisia keskenään, mutta yhteistä niillä on kadonnut äiti -teema. 

Anniina Tarasova: Kuoleman kulissit, 383 s. - 2. osa Reija Wren -sarjaan - cozy crime - ilm. 2020 -kansi: Timo Numminen - Gummerus ******** kirjaston kirja

Reija Wren on kolmekymppinen sisäinen tarkastaja, joka on saamassa uuden työn yhdysvaltalaisesta megakorporaatiosta. Tehtävänä olisi avata firmalle uusi toimisto Venäjälle. Työsopimus allekirjoitettaisiin Kyproksella, jonne firma oli järjestänyt hienon gaalan. 
Työn saantiin tulee mutka matkaan ja kaiken lisäksi tuleva pomo löytyy kuolleena. 

Asioita setvitään ja Reija päätyy sittenkin Pietariin avaamaan uutta toimistoa ja valmistelemaan yrityskauppoja erään venäläisen tehtaan kanssa. Reijan ja tiimin tarkoitus olisi tutkia ettei tehtaalla ole mitään salattavaa ja että kaikki on muutenkin ok. Reijan lisäksi tiimissä on suomalainen Miko ja kreikkalainen Ana. Mitä tiimi lopulta selvittää ja onko pomon kuolemalla yhteys tapahtumiin?
Ja kun toimiston esimieheksi tulee henkilö, jota Reija ei olisi enää halunnut tavata, niin soppa on valmis.

Reija löytää kadonneen äitinsä vanhasta laukusta valokuvan, joka alkaa ihmetyttää. Onko äidillä salattu menneisyys? Sitäkin Reija rupeaa tutkimaan. 

Tarasovan kirjoitustyyli on rönsyävän ryöpsähtelevää, jopa ehkä hieman liikaakin. Tarinassa on kaikenlaisia juonikuvioita, bisnesmaailmaa, menneisyyden selvittämistä ja ihmissuhteita. 
Saamme myös tutustua elämään kommunalkassa, kuljeskella Pietarin kaduilla ja nauttia venäläisestä ruuasta. Huomaa, että kirjailija on asunut ja ollut töissä Pietarissa. 

Minusta dekkarit voi lukea kummassa järjestyksessä tahansa. Monet asiat, jotka sanoin *) ensimmäisen osan kohdalla, pätevät nytkin. Jos olet kiinnostunut ns. bisnesdekkarista, niin tässä olisi nyt sellainen.

+++++++
Kirjailija, ent. kasvuyritysjohtaja
Anniina Tarasova, synt. 1985, asuu Helsingissä. Rakkauden kohteita ovat grappa, prosecco, täyteläiset punaviinit sekä chai-tee, blinit, guattro formaggi-pizza ja georgialainen ruoka.
Kirjalliset esikuvat ja lempikirjailijat ovat Sujata Massey (Rei Shimura), Helen Fielding (Bridget Jones), Ljudmila Ulitskaja, Pirkko Saisio, Rosa Liksom, Charles Bokowski ja Joel Haahtela.

********
Ilmestyneet teokset:
Venäläiset tilikirjani 2018 - Kuoleman kulissit 2020

*) Linkki ensimmäiseen osaan Venäläiset tilikirjani:

Anniina pitää blogia, jossa on myös podcast-linkkejä.

Anniina Tarasovan toivotus blogissa: "Reija ja minä toivotamme vähemmän ketuttavaa syksyä töiden parissa!"Jessie Burton: Tunnustus, 476 s. - suom. ilm. 2020 - The Confession 2019 - suomennos: Antero Tiitula - Otava ********kirjaston kirja

1980-luvulla parikymppinen Elise Morceau ja viitisentoista vuotta vanhempi kuuluisa Constance "Connie" Holden kohtaavat. Kirjailijan Vahasydän-kirjasta tehtäisiin pian Hollywood-elokuva ja Connie lähtee Elisen kanssa Los Angelesiin seuraamaan kuvauksia. Connie tuntuu viihtyvän Losissa, mutta Elise haluaisi palata Lontooseen.

Rose oli vuonna 2017 viettänyt viikon Ranskassa, jossa isä nykyään asui. Tuolla matkalla isä antaa Roselle kaksi kirjaa, Vahasydämen ja Vihreän jäniksen. Isä kehuu kovasti kirjoja, eikä Rose oikein ymmärrä miksi. Sitten isä kertoo, että kirjailija tunsi Rosen kauan sitten kadonneen äidin ja oli ilmeisesti viimeinen henkilö, joka näki äidin ennen tämän katoamista. Äiti oli mystisesti kadonnut kun Rose oli vauva. 
Selviäisikö isän antamista kirjoista jotain? Rose päättää myös tutkia onko kirjailija enää elossa ja jos on, niin miten pääsisi häntä jututtamaan, 

Tarinassa on aika vähän varsinaisia dekkarin aineksia. Sanoisin mieluummin, että on kaunoa dekkarivivahtein. Olisin toivonut enemmän tapahtumia. Nyt joissakin asioissa vellotaan ihan liian kauan, paikoin tylsistyin. 
Aikajanoja on kaksi: nykyisyys ja 1980-luvun alku. Melkein olin jo keskeyttämässä kirjaa, mutta halusin kuitenkin tietää löytääkö Rose äitinsä. 
Pidin Muusasta ja etenkin Nukkekodista enemmän. Tunnustus ei yltänyt tarinana aiempien kirjojen tasolle, vaikka sujuvasti muuten onkin kirjoitettu.
Kansikuva on kiva. 

++++++++
Kirjailija, näyttelijä
Jessie Burton, synt. 1982 Lontoossa

********
Ilmestyneet teokset:
Nukkekaappi 2017  - Muusa 2018 - Tunnustus 2019

Lastenkirjaa The Restless Girls (2018) ei ole suomennettu.

Linkki edelliseen teokseen, Muusaan:

Kommentit