Ragnar Jonasson: Tuhkayö, 2. osa

 

Sitten hän ryhtyi huutamaan apua, ja hän huusi niin kovaa kuin suinkin pystyi. Sitä seurannut hiljaisuus oli korvia huumaava. Vaikutti siltä, ettei ketään ollut kuulemassa.

Ragnar Jónasson: Tuhkayö, 312 s. - 2. osa Ari Thor -sarjaan - suom. ilm. 2023 - Myrknætti 2011 - suomennos Antti Saarilahti (engl.kielinen laitos Blackout) - kansi: Eevaliina Rusanen - Tammi

Ari Thor on nuori poliisi. Mies oli lopettanut teologian opintonsa ja on ollut nyt kaksi vuotta pohjoisessa uudessa työpaikassaan pikkuruisen Siglufjörꝺurin poliisiasemalla. Lääketiedettä lukeva työystävä oli jäänyt etelään koska ei ollut halunnut muuttaa niin syrjäiseen paikkaan. 

Ari Thor määrätään tutkimaan tapausta, jossa on löytynyt ruumis rakenteilla olevan kesäasunnon luota. Hlynur jää asemalle päivystämään, mutta mies ei oikein osaa keskittyä työhönsä, sillä ajatukset kiepsahtavat väkisinkin muutamaan sähköpostiin, joita oli alkanut tulla jo vuosi sitten.

Rikostapauksesta kiinnostuu myös television  uutistoimittaja Ísrún. Naisen kohtelu toimituksessa oli ala-arvoista, mutta nykyisin Ísrún osaa olla välittämättä. Työn ohella Ísrún kiinnostuu menneisyydestään ja haluaisi ehkä jopa kirjoittaa mummistaan. Ísrún kuulee, että mummi oli kirjoittanut päiväkirjaa. Sepä kiinnostaisi saada luettavaksi. 

Toimituksen ikävin henkilö on uutispäällikkö Ívar, joka haluaa päästä Ísrúnista kokonaan eroon. Mies antaa aina kaikkein vähäpätöisimmät aiheet ja toivoo itse olevansa jonain päivänä uutispäällikkö.
- Ensin täytyi kuitenkin selvitä muutamasta haasteesta. Erityisen tärkeää oli hankkiutua eroon niistä uutistoimituksen jäsenistä, jotka eivät tuntuneet luottavan Ívariin ja Ísrún oli kyseisen listan kärjessä. Kaikki siinä naisessa kävi Ívarin hermoille.
  
Niinpä Ívar haalii ympärilleen muutamia liittolaisia, kuten Kormákurin.

Arin tyttöystävä, joka on ehkä jo entinen, työskentelee nyt pienessä rannikkokaupungissa ja miettii oliko tehnyt väärän uravalinnan. Lääketiede ei oikein kiinnosta. Kristín tuulettaa ajatuksiaan golfkentällä, jossa tapaa kiinnostavan henkilön.

Tarinassa on myös henkilö, joka on ollut todella paha koulukiusaaja.
- Hän ei ollut koskaan lakannut vihaamasta entistä itseään vanhojen syntiensä tähden. Hän oli hyvittänyt niitä parhaansa mukaan... (...) Siitä huolimatta hän tiesi, että tilinteon päivä saapuisi ennemmin tai myöhemmin.

Aikuisena asia on ruvennut painamaan mieltä ja niinpä henkilö on pyytänyt monilta anteeksi. Jäljellä olisi vielä yksi, se kaikkein julmimmin kiusattu. Mistä saisi rohkeutta ottaa yhteyttä. 

Kaikkia islantilaisia askarruttaa myös tulivuori ja sen mahdollinen purkaus.
- Tuhka oli saastuttanut Reykjavikin ilmaa viikkokausia, ja tänään olikin harvinaisen huono päivä.
.........
Kirjaan on tungettu turhan paljon eri aiheita, joista osaan ei ole yllä edes viitattu. 
Olisi kannattanut mieluummin keskittyä pariin juonenpätkään ja käsitellä ne huolella. Nyt solmukohdat ratkeavat simsalabim eli heti, ilman mitään sen suurempaa jännitystä. 
Ensimmäisessä osassa vitkuteltiin tapahtumien alkamisen kanssa. Nyt tapahtumia oli liikaa. 

Pidän enemmän Hulda Hermannsdóttir -sarjasta, ja onneksi kirjailija on kehittynyt Ari Thor- vuosista. Kiinnostaa silti lukea jatkokin, jollei muuten niin saadakseni nähdä miten Jónasson kehittyy sarjan kanssa. Jäljellä on vielä neljä osaa. 
Jään kuitenkin eritysesti odottamaan syksyllä julkaistavaa teosta, joka ilmestyy Islannissa elokuussa. (Tarkemmat kirjatiedot suomennoksien alla.)

Jokaisen täytyy löytää oma tarkoituksensa elämässä - se, mikä tekee onnelliseksi. Ja mikä ettei? Jos Jumalan lapsilla olisi vain yksi päämäärä, mehän tekisimme kaikki samaa. Sellainen maailma vasta tylsä olisikin.

Kiitos arvostelukappaleesta!

++++++
Kirjailija, juristi
Ragnar Jónasson, synt. 1976 Reykjavikissa, jossa myös asuu. Kirjoja on käännetty 23 kielelle ja myyty noin kaksi miljoona kappaletta. Jónasson on myös kääntänyt Agatha Christietä islanniksi ja perustanut Reykjavik Noir - kirjallisuusfestivaalin.

Kuvasin kirjailijan Dekkarifestivaaleilla syksyllä 2022  (Pahoittelen kuvan laatua, salissa oli punertavat valot )

Ilmestyneet suomennokset:
Hulda Hermannsdóttir -sarja:
Pimeys 2021 - Saari 2021 - Sumu 2022

Linkit:
Pimeys, 1/3

Saari, 2/3
(Bonuksena: Hjorth + Rosenfeldt: Vihan jäljet 7.)

Sumu, 3/3

Ari Thor -sarja;
Lumisokea 2022 - Tuhkayö 2023

Linkki: Lumisokea, 1. osa
(Bonuksina Keplerin Hämähäkki ja Weaverin He eivät palanneet.)

Tulossa: Reykjavik (Kirj. yhdessä Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttirin kanssa.) - ilmestyy lokakuussa 2023
............


Kirjakauppaliiton dekkariviikko on ohi, mutta kirjablogistit jatkavat vielä toisen viikon. Vetäjänä toimii Tuulevi:  tuulevi.wordpress.com

#dekkariviikot

Aiemmat dekkariviikkoni kirjat:

5.6. Seppo Jokinen: Sen maksaa minkä tilaa, 28. osa

6.6. Ari Wahlsten: Langennut kaupunki, 7. osa

7.6. Pascal Engman: Kokaiini, 4 osa

8.6. Tiina Martikainen: Ruuti, 1. osa

9.6. Outi Hongisto: Veljet - Jälkeläinen osa 3/3

10.6. Eppu Nuotio: Leinikkimekko, 1. osa

11.6. Äänikirjat: Petja Lähde ja Simo Halinen: Yksi neljästä  1. osa ja Nainen joka katosi

12.6. Simon Häggström: Yksinäiset sisaret, 3. osa

13.6. Pekka Hyyti: Omantunnon kysymys, 5. osa

14.6. Alaina Urquhart: Teurastaja ja Peukaloinen

15.6. Anu Patrakka: Arvoton, 1. osa

Kommentit

  1. Vieläkin on Saari ja Sumu lukematta. Pimeys oli minusta todella virkistävä ja vaikuttava loppuratkaisuineen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti