Alaina Urquhart: Teurastaja ja Peukaloinen

 

Pelko on kuin vuorovesi, joka huuhtoutuu hänen ylitseen, täyttää ilman pakokauhun ja epätoivon tuoksuilla.

AlainaUrquhart: Teurastaja ja Peukaloinen, 235 s. - suom. ilm. 2023 - esikoisteos - The Butcher and the Wren 2022 - suomennos: Juha Ahokas - Like Kustannus Oy

Kirjan kannessa on varoitus:" Ei heikkohermoisille". Onko se sitä mielestäni? Se selviää tuonnempana. Teoksesta sanotaan myös, että jos pidät Patricia Cornwellista ja kirjojen oikeuslääkäri Kay Scarpettasta, niin saatat pitää Wren Mulleristakin. Katsotaan.

Tarina alkaa heti ja sijoittuu Etelä-Louisianan kuumaan ja kosteaan kesään, jonka sanotaan olevan armoton niin eläville kuin kuolleille. Kerrotaan uhreista ja Teurastajasta, joka yrittää raakojen tekojensa vastapainoksi viettää arkista elämää. Aina rauhoittuinen ei kuitenkaan  onnistu, vaikka luonnosta saa hyvän taustamusiikin. 
- Hän haluaa ryömiä lakanoiden väliin puhtaana niin mieleltään kuin ruumiiltaan. Hän ei kiirehdi turhaan, vaan varmistaa, että valmistautuu yöpuulle samalla tavalla joka ilta mahdollisista ulkopuolisista häiriöistä huolimatta.

Pari viikkoa sitten oikeuslääkäri Wren Muller oli tutkinut erästä ruumista ja nyt taas on löytynyt uusi uhri. Wren on ollut huomaavinaan, että molemmilta murhatuilta oli löytynyt jotakin, joka ehkä viittaisi tappajan tahallaan jättämäksi viestiksi. 
- Moraaliltaan kieroutuneiden ajatukset kiehtovat Wreniä. Vielä enemmän häntä kiehtovat kuitenkin kuolleen viimeiset ajatukset.

Oikeuslääkäri Muller on työskennellyt vuosia etsivä John Lerouxin kanssa. Niinpä he osaavat tulkita toisiaan. Leroux hukkuu töihin ja haluaa saada nopeita vastauksia (niin aina). Muller tekee parhaansa ja hyvin tekeekin. Oikeuslääkäri on kunnianhimoinen eikä pidä siitä jos asiat jäävät kesken. Tuntemattomat kuolleet tuottavat suurta surua:
- Hän kuulee heidän pyytävän, että hän antaa heille nimen, kirjoittaa loppusanat heidän tarinaansa. (...) Hän on ottanut tehtäväkseen huolehtia, että hänen kuolleensa eivät pysy tuntemattomina pitkään.

Tarina etenee Teurastajan ja Wren Mullerin kertomana. Heillä on köydenvetoa siitä kumpi päihittää toisen ensin. Poliisit ovat varmoja, että rämeiden Teurastaja saadaan pian kiinni, mutta mitä tuumii roisto itse? Murhaajat kuvittelevat usein olevansa niin fiksuja ettei heitä ikinä saada kiinni. Näin taitaa tuumia myös Teurastaja. Kumpi voittaa, rosvo vai poliisi?

Se on totta, että Wren Muller on kuin Kay Scarpetta ainakin siltä osin, että ruumiinavaukset kuvaillaan turhankin tarkasti. 
Uhreja löytyy rämeeltä, jonka kuvaukset ovat aika hyytäviä. Ja mehän tiedämme, että alligaattorit viihtyvät rämeillä, mutta onko niitä tässä tarinassa? Enpä kerro.
Mitä tulee päähenkilöihin, murhaajaan ja oikeuslääkäriin, niin minusta Teurastajaa kuvataan tarkemmin (mikä on toisaalta ymmärrettävää). 

Urquhart on ollut kekseliäs rikostapauksia kuvatessaan ja kehitellessään hämäyksiä. Toisaalta, paljonko joutuu keksimään? Tosielämän murhaajat ovat ovelia ja mielikuvituksellisia. Tämän Urquhart on varmaan saanut todeta omassa leipätyössään. 

Nyt on aika vastata kysymykseen siitä kuinka jännittävä tai kauhea kirja on? 
On yksilöllistä, miten lukija kokee nämä tunteet. Itse en ole heikkohermoinen, en pelkää enkä näe painajaisia. Teurastaja ja Peukaloinen saattaa siis olla pelottavajuoninen joillekin. 
Muistan viimeksi jännittäneeni lukiessani Stephen Kingin varhaisimpia teoksia 1980- 1990-luvuilta. Eli jännittämisestä on aikaa.  Pelottaavuutta olisi voinut lisätä koukuttamalla, jättämällä lukujen loput vielä jännittävämpään kohtaan...

Sitä jäin miettimään, että kuinka kävi Teurastajan opintojen, sillä Teurastaja työskentelee ihan muissa hommissa, tylsissä ja järjettömissä?

Loppua kohden tunnelma tiivistyy ja onhan tarinassa yllätys. Pojot siitä.
Ihan luettava dekkari, josta en kuitenkaan ihmeemmin innostunut. Yritystä on kuitenkin ja yleensä annan esikoisille hieman armoa. 
Tuleeko tarinalle jatkoa? Nähtäväksi jää. 

Lue jos uskallat!

Hän hengittää raikasta yöilmaa, kallistaa päätään ja katsoo taivaalle. Taivaankansi on valtava ja kirkas, sitä reunustavat sypressien oksat, jotka kurkottavat tuudittamaan tähtiä.

++++++
Kirjailija, oikeuslääkärin avustaja
Alaina Urquhart, synt. 1985 Yhdysvalloissa.Kirjailija juontaa siskontyttärensä Asin kanssa Morbird A True Crime Podcastia, joka on yksi Yhdysvaltojen kuunnelluimpia podcasteja. Yli 400 jakson aikana kaksikko on ehtinyt käsitellä paljon todellisia murhia. 
Kirjan pohjalta työstetään minisarjaa. 

******
Ilmestyneet teokset:
Teurastaja ja Peukaloinen 2023
Kirja sai alkunsa kun kirjailija näki rämeellä tapahtuvan painajaisen.
 
Dekkari julkaistiin Yhdysvalloissa syksyllä 2022 ja sijoittui heti New Yorks Timesin myydyimpien kirjojen listan kärkisijoille. Eteen jäi vain Stephen King. Aikamoinen saavutus siis. 

Kiitos ennakkokappaleesta. Teos ilmestyi viikolla 20.

........


Kirjakauppaliiton dekkariviikko on ohi, mutta kirjablogistit jatkavat vielä toisen viikon. Vetäjänä toimii Tuulevi:  tuulevi.wordpress.com

#dekkariviikot

Aiemmat kirjat:

5.6. Seppo Jokinen: Sen maksaa minkä tilaa, 28. osa

6.6. Ari Wahlsten: Langennut kaupunki, 7. osa

7.6. Pascal Engman: Kokaiini, 4 osa

8.6. Tiina Martikainen: Ruuti, 1. osa

9.6. Outi Hongisto: Veljet - Jälkeläinen osa 3/3

10.6. Eppu Nuotio: Leinikkimekko, 1. osa

11.6. Äänikirjat: Petja Lähde ja Simo Halinen: Yksi neljästä  1. osa ja Nainen joka katosi

12.6. Simon Häggström: Yksinäiset sisaret, 3. osa

13.6. Pekka Hyyti: Omantunnon kysymys, 5. osa

Kommentit