Lähde: Yksi neljästä, 1. osa & Halinen: Nainen joka katosi

 

Rikoksia Itä-Helsingissä ja Mies joka kohtaa mystisen Naisen.

Oma rauhallisuus kummastuttaa häntä. Tällaista kohtaloako hän on toivonut? Minkälaisen ihmisen se hänestä tekee? Luovuttajan. Tarpeettoman. 

Petja Lähde: Yksi neljästä, 303 s. -  1. osa Terhi Nuora -sarjaan - ilm. 2023 - Storytelin äänikirja - lukija: Leena Pöysti - kesto: 8 h 22 min. - Gummerus

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

"Vetävä rikosdraama Itä-Helsingistä avaa Terhi Nuora -dekkarisarjan

Yksi neljästä tuo dekkarimaailmaan uuden ystävällisen kasvon: itähelsinkiläinen Terhi Nuora on paitsi murharyhmän rikostutkija myös tietokoneelle hautautuneen nuorenmiehen yksinhuoltaja. Sarjan 1. osa kuvaa yhteiskunnan varjopuolta – syrjäytymistä, lähiöpubien kantisten elämää ja hyvätuloisten pahoinvointia.

Murharyhmä aktivoituu, kun Kontulasta löytyy pää huputettuna miehen ruumis. Kylmäävä tapaus menee kuulustelijan roolissa viihtyvän Terhi Nuoran ihon alle, kun hän saa vastaansa Vuosaaren luksusasunnossa asuvan teflonkasvoisen Timo Kallion. Menneet tapahtumat eivät jätä Terhiä rauhaan kotonakaan: Taneli aikoo selvittää totuuden isästään, josta Terhi on päättänyt vaieta."

Päähenkilö on 47-vuotias yksinhuoltaja, jonka parikymppinen poika on laiska ja tietokoneen orja. Poika viettää lähes kaiken aikansa omassa huoneessaan. Äidin ja pojan suhde ei ole paras mahdollinen. Suhdetta hiertää mm. se, että Terhi on pitänyt salaisuutena pojan isän, mutta Taneli oli päättänyt selvittää sen.

Alku lähtee hieman nihkeästi. Ihan kohtuulinen tarina silti, mutta eräs surmatapa on tietyllä  tavalla todella outo. Enpä ole sellaiseen ennen törmännytkään. Toinen "mutta" on loppupuolella, mutta ei siitä nyt tämän enempää. Lukijat/ kuuntelijat tietävät.

Kieli on ilahduttavan vivahteikasta. Muutaman possessiivisuffiksen olisin lisännyt.
Hahmoja ei ole minulle liikaa, joten tarinaa on helppo seurata. Kuuntelua auttaa myös se, että luvut on nimetty kertojan mukaan. Kertojiia on kirjassa viisi. 

Seuraavakin osa kyllä kiinnostaa.

Lukijalla pienoista eläytymistä, muttei lopulta häirinnyt.

+++++++
Kirjailija, käsikirjoittaja, näyttelijä, ohjaaja, muusikko
Petja Lähde, synt. 1976

********
Ilmestyneet teokset:
Terhi Nuora -sarja:
Yksi neljästä 2023

Muut:
 
Poika 2012 - Jumala on muuttanut kaupunkiin 2015

Googlesta löytyy myös muutamia lastenkirjoja (3-6 ja 6-9).
...............

Äidilläni oli ollut lempisanonta, afrikkalainen sananlasku, jonka hän oli poiminut ties mistä: äiti on äiti vaikka se olisi krokotiili. Äitini oli ollut iso mustavalkoinen krokotiili joka ahmi kitaansa kaiken eteensä ilmestyvän.

Simo Halinen: Nainen joka katosi, 208 s. -  ilm. 2022 - kansi: Jussi Karjalainen - Storytelin äänikirja, kesto: 4 t 16 min - lukijat: Anssi Niemi ja Anni Kajos - Docendo

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:
"Mies poistuu äitinsä hautajaisista kesken kaiken sukulaistensa kysyvien katseiden saattamana. Vielä samana iltana hän kohtaa mystisen naisen, joka tuntuu kantavan salaisuutta. Syntyy intohimoinen suhde, joka on miltei liian täydellinen.

Yhtäkkiä kesken kaiken nainen katoaa. Mies epäilee, oliko häntä oikeasti ollut olemassakaan. Oli vain jotain muuta, pelkkä haavekuva. Nainen pakenee omasta syystään. Ei kuitenkaan miestä, jota ehti jo rakastaa, vaan jotain suurempaa ja tummempaa, joka nousee hänen menneisyydestään.

Mies ryhtyy etsimään naista ja pääsee tämän jäljille. Joskus kauan sitten on tapahtunut rikos, joka on jättänyt pysyvät jäljet. Mutta ehtiikö mies löytää naisen ennen kuin on liian myöhäistä? Ja mitä tapahtuu, kun nainen joutuu tilille pakomatkallaan tapahtuneista teoista?"


En ihan lämmennyt tälle esikoisdekkarille, jonka rakenne kyllä viehättää. Päähenkilöitä ovat Mies ja Nainen (ilman nimiä). Tarinan kulussa ei ole mitään vikaa, mutta sisällössä on aika paljon seksiä, jonka ympärille tapaamiset usein keskittyvät. Psykologinen romaani, jossa on dekkarin aineksia minun makuuni aika vähän. Kaksi muukalaista kohtaa... ja molemmilla on oma menneisyytensä.
 
Kirjassa ei ole dialogia ollenkaan ja hyvin toimi ilmankin. Sisällössä ei ole raakuuksia eikä poliisitutkintoja yms.

Kahden lukijan ratkaisu on hyvä. Ensimmäisen osan lukee mies, joka on livistänyt äitinsä hautajaisista ja tapaa mystisen naisen Hotelli Tornin baarissa. Sitten on naisen vuoro kertoa oma osansa. Sen jälkeen tarina jatkuu vuoroluvuin. Luvut on nimetty M ja N eli Mies ja Nainen.
Lopusta voi olla montaa mieltä.

Lukijat ok. 

+++++++
Kirjailija, elokuvaohjaaja, elokuvakäsikirjoittaja, näyttelijä
Simo Halinen, synt. 1963 Helsingissä

*******
Ilmestyneet teokset:
Idänsydänsimpukka 2004 - Lemmenomenia 2008

Dekkarit:
Nainen joka katosi 2022 - Kirja voitti v. 2023 Suomen dekkariyhdistyksen myöntämän parhaan esikoisdekkarin palkinnon.
....................


Tänä vuonna kirjablogistit viettävätkin kaksi dekkariviikkoa, joita vetää Tuulevi:  tuulevi.wordpress.com

Kirjakaupat nostavat esiin kesän lukusuosikkeihin kuuluvaa rikoskirjallisuutta viettämällä kymmenennettä valtakunnallista dekkariviikkoa 5.6. - 11.6.2023

#dekkariviikko #dekkariviikot

Dekkariviikkojeni aiemmat kirjat:

5.6. Seppo Jokinen: Sen maksaa minkä tilaa, 28. osa

6.6. Ari Wahlsten: Langennut kaupunki, 7. osa

7.6. Pascal Engman: Kokaiini, 4 osa

8.6. Tiina Martikainen: Ruuti, 1. osa

9.6. Outi Hongisto: Veljet - Jälkeläinen osa 3/3

10.6. Eppu Nuotio: Leinikkimekko, 1. osa

..............
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit