Jonasson: Saari 2. & Hjorth + Rosenfeldt: Vihan jäljet 7. - dekkari

 

Mitä tapahtuu Islannin yksinäisimmällä saarella? Entä luokkakokouksessa? Mitä Sebastian Bergman puuhaa tällä kertaa?

Hän oli tehnyt yhden virheen, yhden karmaisevan virheen, ja joutuisi elämään koko loppuikänsä sen seurausten kanssa.

Ragnar Jónasson: Saari, 297 s. - Hulda-trilogian 2. osa - suom. ilm. 2021 - Drungi 2016 - englanninnoksesta suomentanut: Oona Nyström - kansi: Markko Taina - Tammi ******* kirjaston kirja

Sarja kulkee ajassa taaksepäin, joten nyt toisessa osassa rikosetsivä Hulda Hermannsdottír on viisissäkymmenissä ja kirjan alussa hieman alle neljänkymmenen. Hulda olisi kiinnostunut ylenemään, mutta Snorri-pomo on yllättävän vastahankainen ja kertoo, että myös Lýdur on aikeissa hakea samaa paikkaa - Lýdur, tyly ja töykeä kollega. Vaikka Hulda on ollut pisimpään töissä Snorrin alaisena ja myös pätevin, niin Lýdurko paikan saisi?

Vuonna 1987 nuori pariskunta on lähdössä viikonloppureissulle Länsivuonolle. Odotukset ovat korkealla, mutta retki päättyy huonosti. Ja niin päättyy tapauksen tutkintakin.

Ísafjörꝺurin poliisilaitoksen komisario Andrés etsii kadonnutta nuorta, joka sitten löydetäänkin. Andrésilla on aavistus, että on tapahtunut kamala rikos.

Kymmenen vuotta myöhemmin joukko entisiä kaveruksia on lähtenyt mökille viettämään menehtyneen ystävänsä kuolinpäivää ja muistelemaan. Kuten arvata saattaa tämäkään tapaaminen ei pääty hyvin.
Olisiko kyseessä onnettomuus? Huldan mielestä varsin epätodennäköistä. 

Hulda on vahinkolapsi, eikä äiti ole ollut halukas kertomaan kuka isä on. Hulda tietää kuitenkin isän etunimen ja sen missä päin maailmaa tämä asuu tai on joskus asunut. Äidin kuoleman jälkeen asiaa voisi alkaa vihdoin tutkia. Hulda löytää jotain tietoja ja matkustaa etsimään isäänsä. Löytyykö hän?

Mitä oli tapahtunut vuonna 1987? Entä kymmenen vuotta myöhemmin? Eräät henkilöt ovat käyttäneet työssään kyseenalaisia menetelmiä. Näikö he selviävät kuin kala verkosta?

Kirjassa on synkkä pohjavire kuten oli edellisessäkin osassa, mutta silti olen pitänyt molemmista kirjoista, Pimeydestä hippasen enemmän. Kohta ilmestyy Sumu, jossa toivon, että muutamat asiat Huldan elämästä selviävät.
Maisemakuvaus on paleltavan hyvää. 

+++++++
Kirjailija, juristi
Ragnar Jónasson, synt. 1976 Reykjavikissa, jossa myös asuu. Kirjoja on käännetty 23 kielelle ja myyty noin kaksi miljoona kappaletta. Jónasson on myös kääntänyt Agatha Christietä islanniksi ja perustanut Reykjavik Noir - kirjallisuusfestivaalin. 

********
Ilmestyneet suomennokset:
Hulda Hermannsdóttir -sarja:
Pimeys 2021 -  Saari 2021
Tulossa: Sumu, ilmestyy helmikuussa 2022

Sarjasta on tekeillä myös tv-sarja.

Linkki ensimmäiseen osaan: Pimeys

,........................
Päättäväisyyttä. Odotusta. Hitaasti uudelleen syttyvää vihaa, jota hän oli niin kauan tukahduttanut mutta jonka hän nyt päätti antaa kasvaa. Siksi hän palasi takaisin. Niin hän tekisi. Iskisi takaisin.

Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt: Vihan jäljet, 460 s. - 7. osa Sebastian Bergman -sarjaan - suom. ilm. 2021 - Som man sår 2021 - suomennos: Helena Lustig - kansi: Pär Wickholm - Otava ****** kirjaston kirja

Tässä osassa tapahtumat sijoittuvat ensin Karlshamin pikkukaupunkiin. Vanja Lithner, valtion murharyhmän nykyinen päällikkö, on saanut saanut visaisen tehtävän hoitaakseen. Joku nimittäin ampuu ihmisiä Karlshamissa eikä tapauksilla näytä aluksi olevan mitään yhdistäviä tekijöitä. Onko asialla joku joka on ottanut oikeuden omiin käsiinsä? Mahtavatko surmat edes olla saman henkilön tekosia? 

On menossa luokkakokous, jonne eräs entinen oppilas on saapunut tarkoituksenaan avata suunsa ja kertoa millaisia törppöjä luokalla oli ollut ja mitä nämä olivat tehneet. Mitä luokkakokouksessa tapahtuu? 

Kriminaalipsykologi Sebastian Bergman on tässä kirjassa oikeastaan sivuroolissa. Äidinperinnön rahat olivat loppu, eikä hän ollut tehnyt töitä, eikä viimeisin kirja ollut myynyt hyvin, joten oli pakko keksiä jotain muuta. Niinpä Bergman oli palannut pitämään psykologin vastaanottoa. - Tylsää. Asiakas oli taas jorissut viimeiset viisitoista minuuttia poisnukkuneesta kissastaan. 
Paluuta entiseen ei taida olla. Nyt olisi aikaa tehdä muuta ja yrittää ylläpitää suhteita läheisiinsä. Ja toipua. Toipua menneisyydestä ja siitä mitä vuonna 2004 tsunamissa oli tapahtunut. Painajaiset olisi vihdoin saatava loppumaan.
Sebastian saa uuden asiakkaan, jonka maailma oli järkkynyt kun vaimo oli äkillisesti kuollut. Mies osoittautuu ongelmalliseksi tapaukseksi, mutta heillä on myös jotain yhteistä. Kannattaisiko asiakas-lääkäri -suhde lopettaa ja alkaakin auttaa toinen toistaan?

Vanja selvittää murhia yhdessä Ursulan, ryhmän viimeisimmän täydennyksen Carlosin sekä huipputaitavan rikostutkija Billyn kanssa. Edellisistä osista käy ilmi, että Billyllä on omallatunnollaan hyvin ikäviä asioita. Billyn toimia ei ole tässäkään osassa unohdettu. 
Miten käy, saako murharyhmä sarjamurhaajan kiinni?

Sitten Sebastian Bergman keksii jotakin, muttei tiedä kenellekä voisi puhua asian arkaluoteisuuden takia. Ursulalle? Entiselle murharyhmän pomolle Torkelille?

Tarinaan tulee jonkinmoinen ratkaisun paikka, mutta onko se lopullinen? Ei tietenkään. Voin taata, että edelleenkin sattuu ja tapahtuu. Loppupuoli antaa viitteitä siitä, että sarja jatkuisi. Jatkuuko? Oli ihan pakko googlettaa ja löysin alla olevan tiedon:

Kirjailijat sanovat VK:n (Västerbottens-Kuriren) haastattelussaan kesäkuussa 2021, että seuraava, kahdeksas osa tulee olemaan Bergman-sarjan viimeinen. Miehet kertovat, että ovat aina tienneet miten sarja tulisi loppumaan, mutta montako osaa tarinan kertominen tarvitsisi, sitä he eivät ennakolta tienneet. 

Sebastian Bergman on välillä aikamoinen törkimys, eikä kohtele aina ihmisiä kovin hyvin. Tästä huolimatta minulle varmaan tulee ikävä Sebastiania. Mutta jos...jospa kirjailijat sittenkin päättäisivät jatkaa sarjaa. Kenpä tietää, aika näyttää. Seitsemäs osa oli ainakin jännittävä. 

Sarja on luettava järjestyksessä!

+++++++
Käsikirjoittaja, tuottaja, kirjailija 
Michael Hjorth, synt. 1963 Visbyssä.  Hjorth on käsikirjoittanut televisiolle useita sarjoja, mm. Wallanderia.

Käsikirjoittaja, näyttelijä, ent. ohjelmapäällikkö, kirjailija
Hans Rosenfeldt (syntyjään Petersson) on syntynyt 1964 Boråsissa. Asuu Täbyssä. Kirjailija on kirjoittanut mm. Varustamo- ja Silta-sarjoja.
Miehellä on muuten mittaa hulppeat 2.06, jonka saavutti jo neljätoistavuotiaana. Tällöin nuorukainen suunnitteli uraa basketballin pelaajana. On työskennellyt myös autonkuljettajana, merihevosten kouluttajana ja opettajana ennen kuin aloitti uransa näyttelijänä.

Bergman-sarja on ollut suuri menestys ja kirjoja on myyty Ruotsissa 1,6 miljoonaa ja maailmalla viisi miljoonaa.

********
Ilmestyneet teokset:
Sebastian Bergman -sarja:
Mies joka ei ollut murhaaja 2011 - Oppipoika 2012 - Tunturihauta 2013 - Mykkä tyttö 2015 - Hylätyt 2016 - Korkeampi oikeus 2018 - Vihan jäljet 2021

Tulossa: Sarjaan on tulossa vielä yksi osa. Milloin päätösteos ilmestyy, siitä en löytänyt tietoa.

Linkki edelliseen teokseen: Korkeampi oikeus
(Bonuksena Mari Jungstedtin Pimeys keskellämme.)

Kommentit