Kepler: Hämähäkk, 9. & Jonasson: Lumisokea, 1. & Weaver: He eivät palanneet, 4

 

Tammikuussa luettuja dekkareita. 

Hän tietää, että nyt ei pidä luovuttaa, on pakko harata vastaan, mutta olo on niin heikko, ettei edes päätä jaksa kannatella. Betoni raapii nenän, suun ja leuan verille.

Lars Kepler: Hämähäkki, 554 s. - 9. osa Joona Linna -sarjassa - suom. ilm. 2022 - Spindeln 2022 - suomennnos: Terhi Vartia ja Antti Saarilahti - kansi Love Lanner - Tammi

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

Hämähäkki väijyy verkossaan. Pakoon et pääse.
Saga Bauer palaa Joona Linnan rinnalle sarjan yhdeksännessä osassa. Vastaansa Joona ja Saga saavat julman sarjamurhaajan, jolla tuntuu olevan heihin kumpaankin pelottava kytkös.
Kolme vuotta sitten Saga Bauer sai uhkaavan postikortin, jossa kerrottiin yhdeksästä valkoisesta ammuksesta. Yksi niistä oli varattu komisario Joona Linnalle, ja vain Saga voisi pelastaa Joonan. Nyt Kapellskäristä löytyy puuhun sidottu säkki ja siitä syöpynyt ruumis – sekä valkoinen patruunan hylsy. Murhaaja on aloittanut poliisin kanssa demonisen arvoitusleikkinsä, jossa hän on aina askelen edellä. Joona ja Saga etsivät epätoivoisesti ratkaisua, mutta takertuvatko hekin vain entistä tiukemmin Hämähäkin verkkoon?"

Olihan taas tarina. Omaan makuumi ruumiita tuli liikaa, eivätkä kuvailut olleet kovin miellyttäviä. Tosin tämä kirja ei suinkaan ole Keplerin tuotannon raaimmasta päästä. Joitakin lopun tapahtumia on mielestäni turhaan pitkitetty. Ja mikä on tämä uusi tyyli jossa (alkupuolella) kuvaillaan kaikkien henkilöiden vaatetukset. Vähempikin olisi riittänyt:
- ...miehellä puku, vaaleansininen kauluspaita, hiukset on leikattu lyhyeksi...(..) ..hänellä on yllään vekkihame ja hopeanharmaa paitapusero...(..) musta puku, valkoinen kauluspaita ja musta solmio...(...) haalistuneet farkut, koripallotossut ja islantilainen villapaita...

Kaikesta huolimatta kirjailijat osaavat kirjoittaa, sitä ei käy kiistäminen. 

Suosittelen lukemaan sarjan järjestyksessä. Kirjailijat varoittavat lisäksi, että tietyt Lazaruksen ja Nukkumatin yksityiskohdat paljastuvat Hämähäkissä.

++++++++
Kirjailija Lars Kepler eli kirjailijat
Alexander Ahndoril, synt. 1967 Tukholma
Alexandra Coelho Ahndoril, synt. 1966 Helsingborg 

Kuvasin pariskunnan Helsingin Kirjamessuilla 2022

*********
Lars Keplerin nimellä ilmestyneet teokset:
Joona Linna-sarja:
Hypnotisoija 2010 -  Paganiini ja paholainen 2011 -  Tulitodistaja 2012 -  Nukkumatti 2013 -  Vainooja 2015  -  Kaniininmetsästäjä 2017 -  Lazarus 2018 - Peilimies 2020 - Hämähäkki 2022

Hypnotisoijasta on tehty myös elokuva (2012), jonka pääosassa on suomalainen Tobias Zilliacus.


Muita: 
Playground 2016 (yliluonnollinen trilleri)

Molemmat kirjailijat ovat julkaisseet teoksia myös omilla nimillään. 

En malta olla laittamatta linkkiä Alexandra Coelho Ahndorilin hyvään kaunokirjalliseen esikoisteokseen: Tyko Brahen tähtitaivas, jonka suomennos on ilmestynyt 2007. Tästä kirjasta selviää myös pariskunnan käyttämän Kepler -kirjailijanimen taustaa. 

Apu-lehti 11.11.2020: Etunimi Lars puolestaan tulee Stieg Larssonin nimestä, ikäänkuin kunnianosoituksena. Joona Linna tulee Alexandran lempikirjailijalta Väinö Linnalta. Kuulin tämän saman myös Helsingin Kirjamessuilla kirjalijahaastattelussa.

Peilimies, 8. osa

Lazarus, 7. osa

............

Ei ollut epäilystäkään siitä, että näinä  päivinä vuoret olivat epäonnistuneet vartijan tehtävissään, ja jotain vierasta ja uhkaavaa oli päässyt hiipimään sisään kaupunkiin. 

Ragnar Jónasson: Lumisokea, 312 s. - 1. osa Ari Thor -sarjaan - suom. ilm. 2022 - Snjóblinda 2010 - suomennos: Vilja-Tuulia Huotarinen - kansi: Eevaliina Rusanen - Tammi

Älä lue alla olevaa kustantajan esittelyä, jollet halua tietää tapahtumista etukäteen.

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

"Islantilaistähden läpimurtosarja alkaa!
- Lumisokea on nerokas suljetun tilan mysteeri, jossa lukittujen ovien tilalla on lumen vangiksi jäänyt kylä. Ari Thor etsii murhaajaa kylässä, jossa kaikki tuntevat toisensa, mutta kukaan ei luota kehenkään.
- Murhapaikka: Kalastajakylä Islannin pohjoisvuonoilla, kaukana kaikkialta.Poliisi: Ari Thor, teologian opinnot hylännyt nuori poliisi ensimmäisessä työpaikassaan, kaukana Reykjavíkista ja tyttöystävästään.Rikos: Nuori nainen löytyy pahoinpideltynä lumesta. Kuuluisa kirjailija kuolee, mutta oliko se onnettomuus?
- Sarja: Lumisokea aloittaa Ari Thor -sarjan, joka teki Ragnar Jónassonista tähden."

*************

No huh, olin lukenut lähes kolmanneksen kirjasta, eikä vieläkään tapahtunut mitään. Tarinankuljetus on makuuni liian hidassoutuista. Jos edes olisi kauniita maisemakuvauksia, muttei alussa ole niitäkään. Islantilaisten nimien kanssa minulla on aina ongelmia ja kestää aikansa ennen kuin ne muistan.

Eihän kirja toki ilman rikoksia jää, mutta vasta sen mainitsemani kolmanneksen jälkeen. Siihen mennessä muistin jo vaikeat islantilaiset nimetkin. Rikokset ovat aika hepposia, jos nyt niin voi sanoa. Niinpä dekkari soveltuu sellaisille lukijoille, jotka pitävät verkkaisesta etenemisestä. Myös luonto tulee mukaan tarinaan. 

Kirja jää hieman kesken, joten saamme lukea lisää toisesta osasta, joka ilmestyy huhtikuussa.

Kirja on ilmestynyt 2010 ja sen jälkeen rikoksista kirjoittaminen on muuttunut paljon
Mutta, sarjan viimeinen eli 6. osa on kirjoitettu 2020, joten kymmenessä vuodessa on saattanut tulla muutosta kirjoitustyyliin.

Pidän uudemmasta Hulda-trilogiasta, mutta nähtäväksi jää montako osaa tulee luetuksi tästä vanhemmasta sarjasta. 

++++++
Kirjailija, juristi
Ragnar Jónasson, synt. 1976 Reykjavikissa, jossa myös asuu. Kirjoja on käännetty 23 kielelle ja myyty noin kaksi miljoona kappaletta. Jónasson on myös kääntänyt Agatha Christietä islanniksi ja perustanut Reykjavik Noir - kirjallisuusfestivaalin.

Kuvasin kirjailijan Dekkarifestivaaleilla syksyllä 2022  (Pahoittelen kuvan laatua, salissa oli punertavat valot )

Ilmestyneet suomennokset:
Hulda Hermannsdóttir -sarja:
Pimeys 2021 - Saari 2021 - Sumu 2022

Ari Thor -sarja;
Lumisokea 2022

Tulossa: Tuhkayö - 2. osa Ari Thor -sarjaan - ilmestyy huhtikuussa 2023. 

Linkit:
Pimeys, 1/3

Saari, 2/3
(Bonuksena: Hjorth + Rosenfeldt: Vihan jäljet 7.)

Sumu, 3/3

...................

Ruoka oli hellalla, valot olivat päällä, televisio, tietokone, auto ja koira kaikki siellä missä pitikin. 

Tim Weaver: He eivät palanneet, 481 s. - 4. osa David Raker -sarjaan - suom. ilm. 2022 - Never Coming Back 2013 - suomennos: Maikki Soro - kansi: Jatta Hirvisaari /Taittopalvelu Yliveto Oy - Minerva Crim
e

Emily Kane saapuu siskonsa talolle. Ovi on auki, ruuat uunissa, leikkuulaudalla pilkottuja vihanneksia, puhelimet ja tietokoneet paikoillaan. Vain talon asukkaat puuttuvat. Missä ovat Paul ja Carrie Ling sekä heidän tyttärensä, aikuinen Annabelle ja kahdeksanvuotias Liv?
Emily oli tehnyt poliisille katoamisilmoituksen. Poliisi oli hieman tutkinut ja jättänyt tapauksen sitten silleen. Niinpä Emily pyytää apua vanhalta ystävältään David Rakerilta.

David on entinen toimittaja, joka on ryhtynyt yksityisetsiväksi ja hakee työkseen kadonneita henkilöitä. Apuna on potkut saanut entinen poliisi Healy, hakkeri Spike sekä eläkkeellä oleva poliisi Tasker.
Raker on sairastumisensa jälkeen palannut kotikyläänsä ja yrittänyt palata elävien kirjoihin. Raker ei ole vielä työkunnossa, mutta lupaa Emilylle kysellä hieman. 

Toisaalla pikkupoika on kalastusreissulla ja löytää luolasta ruumiin. Mutta eiväthän tapahtumat tietenkään tähän lopu, vaan vasta alkavat. Salaisuuksia, kuolemantapauksia. Voiko kehenkään enää luottaa?

Mahtaako Raker löytää perheen? Ja selviääkö koskaan mikä oli ollut äkkilähdön syy?

Sarjan ensimmäisen osan kohdalla olin jo luovuttaa. Miksi? Siitä voi lukea alla olevasta linkistä. Onneksi kuitenkin jatkoin, sillä kirjailija parantaa koko ajan. Yksi asia kuitenkin häiritsee, nimittäin tarinoiden pitkittäminen. He eivät palanneet - kirjaa luin innolla puoliväliin ja toivoin, että jotain "kunnollista" alkaisi tapahtua. Tapahtuihan sitä sitten ihan riittävästi hamaan loppuun asti.

Osat voi mielestäni lukea erillisinä, vaikka päähenkilöt ovat samoja. 

Sarjassa on ilmestynyt jo kaksitoista osaa ja kolmastoista The Last Goodbay ilmestyy toukokuussa 2023. 
Mielenkiinnolla odotan kauanko Minerva näitä suomentaa. Toistaiseksi minulle sopisi vaikka kaikki kirjat, jos pysyvät näin mielenkiintoisina.

+++++++
Kirjailija, toimittaja 
Tim Weaver, synt. 1977 Bath, Englanti. Weaver tuottaa ja juontaa Missing -podcastia, jossa asiantuntijat keskustelevat katoamistapauksista ja niiden tutkinnasta.

*******
Ilmestyneet suomennokset:
David Raker -sarja:
Uhri 2019 - Kadonneet jäljet  2020 - Poispyyhkäisty 2021 - He eivät palanneet 2022 
Tulossa: Kunniatta kadonnut ilm. toukokuu 2023

(Bonuksena Ruth Waren Rouva Westaway on kuollut)

Kadonneet jäljet, 2. osa
(Bonuksena Nordbon Kuolinnaamio)

(Bonuksena Scheppin Yhdeksän elämää)

Kommentit