Jari Salonen: Bumerangi, 7 osa & Käärme, 8. osa

 

Zetterman tutkii vapaa-aikanaan tulipaloa vuonna 1992 ja 8. osassa eräs kuolema ei vaikutakaan onnettomuudelta. 

Salosen teokset päättävät kirjabloggareiden dekkariviikkoni. Lista viikon aiempiin teoksiin löytyy tuolta alempaa. Kiitos mukana olleille!

Käytännössä minä piileeskelin kolme viikkoa kahdentoista neliön hotellihuoneessa, joka oli täynnä urheilukasseja ja märkäpukuja ja sukelluspulloja.

Jari Salonen: Bumerangi, 7. osa Zetterman ratkaisee -sarjaan - ilm. 2021 - Storytelin äänikirja - kesto: 3t 23 min. - lukija: Antti Virmavirta - Otava

Äänikirjan sisältökuvaus kustantajan sivuilta:

On syyskuu vuonna 1992.
Suomi hoippuu konkurssin partaalla eikä Zettermaninkaan elämässä ole kehumista. Tyttöystävä on pakannut tavaransa ja lähtenyt omille teilleen. Kaiken lisäksi äiti on mennyt lupaamaan, että Zetterman ottaisi selvää olosuhteista, joissa tämän entisen luokkatoverin pikkuveli on kuollut.
— Kirsti epäilee, että se oli semmoinen, mikä se on, äiti sanoi.
— Tuhopoltto, Zetterman ehdotti.
— Ei kun vielä pahempi.
— Murhapoltto?
— Niin.

Kahvipöytäkeskustelusta alkanut juttu vie Zettermanin lama-Suomen ytimeen; kirpputorien, huijareiden ja häikäilemättömyyden maailmaan, jossa hyvilläkin ihmisillä on pahat mielessä."

Eipä ihme, että tämä osa on mennyt ohi, sillä en vielä muutama vuosi sitten kuunnellut äänikirjoja oikeastaan ollenkaan. Teos on järjestyksessä seitsemäs ja ajallisesti ensimmäinen. Tarina sijoittuu vuoteen 1992 ja markka-aikaan. 
Olisi kiva tietää onko tämä minidekkari kaivettu piironginlaatikosta vai onko kirjailija kirjoittanut tämän myöhemmin. Haluaisin kääntyä ensimmäisen veikkauksen puoleen, sillä teos vaikuttaa omaan makuuni hieman raakileelta tai ainakin seuraavat täyspitkät dekkarit ovat selkeästi parempia.
 
En ollut lukenut ennakkoon kirjaesittelyä, joten olin ensin hieman pihalla: markkoja, Tuula-niminen entinen tyttöystävä, eikä Zettermankaan ollut yhtään nykyisen Zetan kaltainen. Oli kun olisi lukenut ihan toista dekkaria. Tarina etenee kuitenkin jouhevasti ja pääosin dialogina.
Oli kiire kuunnella Bumerangi, sillä 8. osa, Käärme, odotteli jo. Jälkeenpäin huomasin, ettei Bumerangin kuuntelulla olisi ollut yhtään kiiire.

Lukija ok.
------

Minun oma käärmeeni, äiti sanoi teennäisen lempeällä äänellä. - Karhunpoika sairastaa, häntä hellii käärme. Niin sinä aina lauloit pikkutyttönä.

Jari Salonen: Käärme, 415 s. - 8. osa Zetterman ratkaisee -sarjaan - ilm. 2024 - kansi: Timo Numminen - Otava

Jukka "Zeta" Zetterman ja Oili "Opettaja" Jaakola ovat eläkkeellä ja viettämässä aurinkoisia päiviä venessään ranskalaisessa satamassa. Sitten Oili saa kuulla eräästä kuolintapauksesta ja lähtee sen takia Suomeen kuolleen henkilön sukulaisen tueksi.

Entisenä poliisina Oilia kiinnostaa tutkia kuolemaa. Poliisit pitävät tapausta onnettomuutena, mutta Oili, entisenä keskusrikospoliisin tutkijana, on eri mieltä. Hänestä kyseessä on rikos.

Toisaalla elelee nainen, jolla on kiero keino päästä eroon ihmisistä joista ei pidä.

Mies, jolla on yleensä litteä lompakko, päättää suostua erääseen rikokseen, josta saisi kivasti massia. Mies kuitenkin tyrii keikan ja joutuu pakoilemaan tehtävän antanutta henkilöä. 

Sitten tapahtuu jotakin ikävää, joka ajaa myös Zettermanin Suomeen. Zeta tutkii ja toimii omilla urilllaan ja tästäkös poliisit kimmastuvat, sillä eihän Zeta ole enää poliisi vaan vain eläkeläinen.

Olipahan tariina, joka hitaamman puoleisen alun jälkeen lähti vasta kunnolla liitoon.
Alkupuoli on Oilin elämää ja Zeta tulee mukaan kuvioihin vasta puolivälissä ja silloin ovatkin maailmankirjat täysin sekaisin.
Miten yllämainitut henkilöt lopulta linkkautuvat yhteen? Sehän selviää vain lukemalla.

Mutta miksi, oi miksi kirjaan on kirjotettu ylenmäärin vittuja? Vähemmälläkin olisi pärjännyt tai voisi käyttää muitakin kirosanoja, joita kielemme on pullollaan, jos kerran on pakko manata.

Lopputapahtumista voisi päätellä, että sarja jatkuu vielä. Kirjailija onkin kertonut, että ideoita on vielä ja nähtäväksi jää kuinka moneen osaan? Jään odottamaan.
Kaiken kaikkiaan hyvä tarina!

Olisi parempi olla valmis. Valmis vastaamaan ja valmis vaikenemaan. Valmis myöntämään ja valmis puhumaan. Valmis kaikkeen.

+++++++
Kirjailija, ent. mainostoimittaja, iskelmäsanoittaja
Jari Salonen, synt, 1954. Asuu Helsingissä ja Turussa. 
Zetterman -sarjaa on jo myyty yli 130 000 kpl.

*******
Ilmestyneet teokset:
Zetterman ratkaisee -sarja:
Kuokkavieraat 2016 - Jahti 2017 - Kätkö 2018 - Ontuva mies 2019 - Kaikki me kuolemme kerran 2020 - Ristilukki 2021 - Bumerangi (minidekkari vain e- ja äänikirjana) 2021 - Käärme 2024

Muut:
Syytön jos sitäkään  - Mikko Paateron tie passitoimiston apulaisesta poliisiylijohtajaksi 2022

Linkit: 

Kätkö, 3. osa

(Bonuksena Markus Falkin Aleppon kirjuri)

(Bonuksena Seppo Jokisen Pisara veressä, 2020)

6. osa: Ristilukki
(Bonuksena Kale Puontin Milo)
-------

Toivottavasti sait viikon aikana lukuvinkkejä monista kirjablogeista? Alla linkit omiini:

Dekkariviikkoni aiemmat teokset:
- Bonuslinkki alkuun eli varaslähtö dekkariviikkoon: 

- ma 10.6.2024: Elina Backman: Kuinka kuolema kohdataan
- su 16.6. 2024: Jari Salonen: Bumerangi ja Käärme.

Tällä kertaa Kirsin kirjanurkka vetää tapahtuman ja linkin takaa näet myös kaikki mukana olevat blogit, jota on tänä kesänä ainakin 26. 
Kirsin kirjanurkka / Dekkariviikko 2024


Joko kuulut Dekkariseuraan? Alla tietoa:
Dekkariseura on vuonna 1984 perustettu rekisteröity yhdistys, joka toimii rikoskirjallisuuden ja dekkarikulttuurin harrastajien yhdyssiteenä. Seura julkaisee neljästi vuodessa ilmestyvää Ruumiin kulttuuri -lehteä, myöntää vuosittain Vuoden johtolanka -palkinnon edellisvuoden parhaasta dekkarista sekä järjestää erilaisia aiheeseen liittyviä tapahtumia. Seuran toimintaan voi tutustua ja jäseneksi (ja samalla mainion Ruumiin kulttuuri -lehden tilaajaksi) voi liittyä täältä.

Ruumiin kulttuuri kolahti postiluukusta loppuviikosta. 132 sivua mielenkiintoista dekkariaiheista luettavaa, kuten esim. kuvassa näkyvä otsikko Dekkarimurhia urheilumaailmassa.

Dekkariviikko kirjablogeissa loppuu nyt, mutta minä jatkan dekkareiden parissa sunnuntaisin ja toisinaan viikollakin. Pysy mukana :)

Jos aika tulee pitkäksi, niin voit vaikka tsekata oletko varmasti varannut tai merkinnyt ylös kaikki kiinnostavat kesän ja syksyn 2024 rikosteokset:
Uutuusdekkarit kesä ja syksy 2024

Hyvää juhannusta ja mukavaa kesää!

Kommentit

  1. Suuret kiitokset todella hienosta panoksestasi dekkariviikkotempaukseen! Ihan huippua <3 Ihanaa kesää!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti