Johanna Tuomola: Kaikki totuudet, 1. osa

 

 
Ne kaikki unettomat yöt. Itseinho. Ja sitten aamu koitti. Pitkään sain uskoteltua itselleni, että hirviö kuuluu vain öihin. Että  auringon valaistessa katuja olin turvassa.

Johanna Tuomola; Kaikki totuudet, 272 s - ilm. 2024 - 1. osa - Myllylahti

Lopussa on mainittu myös Tuomolan lastendekkareita.

- Dekkariviikkoni kolmas kirja ja huomenna taas uusi dekkari.

Tämän aloitusosan päähenkilö on rikostutkija Aksel Nevanlinna, joka on työskennellyt Interpolissa viisi vuotta ja palaa nyt Helsingin väkivaltarikosyksikköön. Akselilla oli aikanaan ollut syynsä lähteä Helsingistä. Samalla oli taakse jäänyt naistystävä Tamara, jota mies ei ole poissaolovuosiensa aikana kyennyt unohtamaan. 

Tamara Keva on rikostoimittaja, jonka Aksel oli viisi vuotta aiemmin jättänyt ilman selityksiä. Jollei Aksel ole unohtanut Tamaraa, niin ei Tamarakaan Akselia. Tällä hetkellä Tamara suunnittelee oman työnsä ohessa muistelmateosta. Ongelmana on vaan, ettei mystinen Feeniks ole halukas antamaan tietoja kirjaa varten - vielä.

Akselin kanssa työskelevät poliisit: kipakkaluonteinen Mikko, joka on ollut talossa jo 30 vuotta. Josif on aikoinaan työskennellyt entisessä kotikaupungissaan Zagrebissa ja on Akselin poissaolon aikana oppinut hienosti suomen kielen. Sitten on vielä iloinen ja avoin Sanna, joka on raskaana. Väkivaltarikosyksikköä johtaa Karhula, jolla on heti antaa keissi Nevannlinnalle. Munkkisaaresta oli löynyt kroppa ja apua tarvitaan.

Toisaalla seitsemäntoistavuotias Linnea yrittää pärjätä elämässään. Linnean äiti on alkoholisti eikä kotona ole ollut turvallista. Niinpä Linnea on ollut myös nuoriso- ja ja sijoituskodeissa. Nyt tyttö on saanut oman pienen asunnon ja elätteelee toivoa, että saisi pikkusiskonsa asumaan luokseen heti kun itse olisi täysikäinen. Linnea on kokenut kaikenlaista ikävää ja näitä asioita purkaakseen käy terapeutilla. 
- Ensinnäkin kannattaa pitää mielessä, että ihmisen mieli on kovin monimutkainen. Joitakin asioita muistamme väärin, ja joitakin tapahtumia saatamme kokonaan tukahduttaa. 

Akselin läheinen on kadonnut joitakin vuosia sitten ja mies toivoo, että henkilö vielä löytyisi. Nämä osuudet oli jotenkin oudosti kerrottu ja luulinkin, että kirjaan olisi jäänyt virheitä. Ei ollut, mutta pisti miettimään aikajanaa, kunnes lopussa selviää miksi aikajana tuntui niin kummalliselta. Ovelaa, etten sanoisi.

Kirjan teema ei ole uusi, mutta sitäkin inhotttavampi. Aihetta käsitellään onneksi hyvin hienovaraisesti ja sen takia en paljasta aihetta.
Kirjailija oli lukenut uutisartikkelin ja sen myötä dekkarin aihe alkoi muhia kirjailijan mielessä. Kirjan yksi näkökulma on ihmisen, joka pelkää ja kärsii pahuudestaan ja sisäisestä "hirviöstään". 

Tarina etenee mukavasti kertoen Akselista, Linneasta, Tamarasta ja muutamista muistakin henkilöistä. Akselin henkilöhahmosta pidän, sillä hän ei ole traumaattinen henkilö alkoholiongelmineen yms. Miehellä on hyvät suhteet niin työtovereihinsa kuin perheeseensäkin. 

Sarjaa on tarkoitus jatkaa, niin että aina joku Nevanlinnan kollegoista nousee pääosaan: Josif, Sanna ja Mikko. Veikkaan, että tämä konsepti toimii,  kuten on toiminut Arttu Tuomisen Delta -sarjassa. Niinpä seuraavakin osa on luettava. Ja...aina on kiva tulla yllätetyksi!

++++++
Kirjailija
Johanna Tuomola, synt. 1961 Helsingissä, asuu Etelä-Afrikassa.

******
Ilmestyneet teokset:
Uusi sarja:
Kaikki totuudet 2024

Noora Nurkka -sarja:
Tummissa vesissä 2009 - Sieppaus 2010 - Petoksen anatomia 2011 - Minkä taakseen jättää 2012 - Murhaaja vierelläsi 2013 - Liekit yössä 2019

Muita:
Vielä kerran 2015 - Valheiden vangit 2016 - Kun eilinen oli toinen 2017 - Oikeuden varjo 1. 2023 - Oikeuden varjo 2. 2023

Lastendekkareita:
Kivalan etsivät -sarja:
- Jäätelökioskin arvoitus - Kadonneiden rahojen arvoitus - Lemmikit pulassa - Väsynyt leijona - Vaarallinen vakoilu 
Lisäksi: Tuomolalta on ilmestynyt runsaasti myös hevosaiheisia lastenkirjoja, joita löytyy googlettamalla. 
------
Kustantajalle kiitos kirjasta!
------

Tällä kertaa Kirsin kirjanurkka vetää tapahtuman ja linkin takaa näet myös kaikki mukana olevat blogit, joita on tänä kesänä  26.
Kirsin kirjanurkka / Dekkariviikko 2024

Dekkariviikkoni aiemmat teokset:
- ma 10.6.2024: Elina Backman: Kuinka kuolema kohdataan
- ke 12.6.2024: Johanna Tuomola: Kaikki totuudet


Joko sinä kuulut Dekkariseuraan, josta tietoa alla?
Dekkariseura on vuonna 1984 perustettu rekisteröity yhdistys, joka toimii rikoskirjallisuuden ja dekkarikulttuurin harrastajien yhdyssiteenä. Seura julkaisee neljästi vuodessa ilmestyvää Ruumiin kulttuuri -lehteä, myöntää vuosittain Vuoden johtolanka -palkinnon edellisvuoden parhaasta dekkarista sekä järjestää erilaisia aiheeseen liittyviä tapahtumia. Seuran toimintaan voi tutustua ja jäseneksi (ja samalla mainion Ruumiin kulttuuri -lehden tilaajaksi) voi liittyä täältä.

Kommentit