Seppo Jokinen: Satuttamisten summa, osa 29 & Tuomas Niskakangas: Kotka, 3. osa

 

Suomen entinen pääministeri Leo Koski Valkoisessa talossa ja komisario Koskinen rikosten parissa Tampereella.

Sitten yhdessä silmänräpäyksessä kaikki kääntyi toiseksi, kyllääntyminen kauhuksi ja pimeä yö yhä mustammaksi. Kului vaimea tömähdys...

Seppo Jokinen: Satuttamisten summa - 303 s. - ilm. 2024 - 29. osa Komisario Koskinen -sarjaan -kansi: Timo Numminen - Storytelin äänikirja - kesto: 8t 14 min. -  lukija: Jukka Pitkönen - Story Side/ Kultosaari

Kirjabloggareiden dekkariviikko alkaa huomenna eli 10.6.2024, mutta otan hieman ennakkoa näillä sunnuntain dekkaripaikan kirjoilla. Seppo Jokisen uusin teos on perinteisesti mukana. Joka päivä on tulossa uusi dekkaripäivitys. Pysy mukana.

Äänikirjan sisältö Storytelin sivuilta:
"Uusi osa lukijoiden rakastamassa Komisario Koskinen -sarjassa! Sakari Koskinen tutkii satunnaisilta vaikuttavia päällekarkauksia. Tampereella toteutuu poliisin painajainen, nuoren miehen putkakuolema. Komisario Koskinen saa selvittää johtuuko uhrin päävamma kaatumisesta vai ulkoisesta väkivallasta? Samaan aikaan kaupungin kaduilla paljastuu vakavia sivullisiin kohdistettuja päällekarkauksia. Alkuun ne vaikuttavat vain satunnaisilta, mutta pian niiden väliltä löytyy yhtäläisyyksiä eivätkä poliisitkaan enää välty niiltä. Työtaakka vain kasvaa, kun puoli vuotta aiemmin valmistunut henkirikostutkinta ei ylitä syytekynnystä ja tiimi joutuu aloittamaan kaiken alusta. Se sysää kokeneen komisarion rikospoliisiin peruskysymyksen äärelle: mikä saa ihmisen satuttamaan toista kerta toisensa jälkeen. " 

Jotenkin missasin kirjan varaamisen ja kun vihdoin havahduin olin jonossa n 650. Niinpä päätin kuunnella ja sujuihan se niinkin, sillä tarinat eivät (onneksi) ole kovin monimutkaisia ja päähenkilöt ovat tuttuja, paitsi väkivaltajaoksen uusi tutkintasihteeri Alli Leino. 42-vuotias Alli oli tullut tuuraamaan Roosa Rusinpäätä, joka oli jäänyt äitiyslomalle.

Sujuvasti soljui tämäkin tarina kotikaupunkini maisemissa. Kuten aina, mukana on myös ajankohtaisuutta, hieman huumoria sekä myös surullisia asioita. Entä mitä kuuluu Koskisen rakkauselämälle? 

Ensi kerralla sarjassa ilmestyy jo 30. osa. Mitä sitten? Veikkaan, ettei sarja lopu, vaan Jokinen saattaa päästää Koskisen eläkkelle ja mies jatkaa työtään esim. neuvonantajana. Aika näyttää miten Koskisen käy. 

Edelleen kiitos siitä, että Jokinen on malttanut pitää tarinansa kohtuullisissa mitoissa.

++++++++
Rikoskirjailija, ent. tietotekniikkakeskuksen työntekijä
Seppo Jokinen, synt. 1949 Tampereella, jossa myös asuu.
Koskinen ja Jokinen harrastavat molemmat pyöräilyä, kalastusta ja metsässä vaeltelua.

Seppo Jokinen Tampereen Kirjafestivaaleilla joulukuussa 2022

***********
Ilmestyneet teokset: 
Koskinen-sarja:
Koskinen ja siimamies 1996 - Koskinen ja raadonsyöjä 1997 - Koskinen ja pudotuspeli 1998 - Koskinen ja taikashow 1999 - Koskinen ja kreikkalainen kolmio 2000 - Hukan enkelit 2001 - Piripolkka 2002 - Vilpittömässä mielessä 2003 - Suurta pahaa 2004 - Sana sanaa vastaan 2005 - Hiirileikki 2006 - Viha on paha vieras 2007 - Kuka sellaista tekisi 2008 - Lyöty mies 2009 - Räätälöity ratkaisu 2010 - Ajomies 2011 - Hervantalainen 2012 - Vihan sukua 2013 - Mustat sydämet 2014 - Kuolevaksi julistettu 2015 - Rahtari 2016 - Vakaasti harkiten 2017  - Lyödyn laki 2018 - Rottasankari 2019 - Pisara veressä 2020 - Siipirikkoiset 2021 - Pahasti tehty 2022 - Sen saa minkä tilaa 2023 - Satuttamisten summa 2024

Linkit niihin Koskinen-sarjan teoksiin, joista olen blogiaikanani kirjoittanut:
Osa 23: Lyödyn laki
Osa 24: Rottasankari    (Bonuksena Pertti Laineen Vainotut, 2. osa)
Osa 25: Pisara veressä   (Bonuksena Jari Salosen Kaikki me kuolemme kerran, 5. osa)
Osa 26: Siipirikkoiset
Osa 27: Pahasti tehty
Osa 28: Sen maksaa minkä tilaa

Monet meistä ovat myös seuranneet Koskinen -tv-sarjaa ja luvassa on jo neljäs kausi, joka tulee sisältämään kymmenen jaksoa. Tarinat perustuvat kirjoihin Koskinen ja taikashow, Vakaasti harkiten, Kuolevaksi julistettu, Rottasankari ja Rahtari. 
Mahtavaa ja tietysti Eero Aho Koskisena.

Lisäksi kirjoista on tehty ainakin yksi (jollei useampikin?) elokuva.
Koskisesta on tehty myös (v. 2018) 10-osainen kuunnelmasarja, Viha on paha vieras, joka valitettavasti poistui Areenasta 19.4.2023.  Siinä Koskisen roolin esitti Tommi Korpela.
------------

Hän otti nahkalaukusta kaksi läpinäkyvää kalvoa, jotka oli leikattu ihmiskäden muotoon. Taakseen katsomatta hän ojensi toisen kalvoista takapenkille. "Aloitetaan."
(Ote prolegista.)

Tuomas Niskakangas: Kotka, 361 s. - ilm. 2024 - 3. osa Leo Koski -sarjaan - kansi: Timo Numminen -  Storytelin äänikirja - kesto: 11t 41 min - lukija: Jukka Pitkänen - Otava

Äänikirjan sisältö kustantajan sivuilta:

"Kotka on nopeatempoinen trilleri, joka pitää sisällään murhamysteerin Agatha Christien tyyliin.

Yhdysvaltojen populistinen presidentti Chester Tyler on kaatamassa puolustusliitto Naton. Kun Suomen epätoivoinen valtiojohto kuulee, että entinen pääministeri Leo Koski on Tylerin koripallokaveri, Koski löytää itsensä Valkoisesta talosta.

Kesken kokouksen presidentti romahtaa maahan. Leo Kosken tytär siepataan, ja Koskea kiristetään pettämään kotimaansa. Pelastaakseen tyttärensä ja Euroopan Kosken on selvitettävä yhdessä päivässä arvoitus: Kuka myrkytti presidentti Tylerin? Ja miksi?

Tarina sijoittuu vanhaan kotikaupunkiini Washingtoniin. Yhdysvaltojen vaalivuosi on nostanut myös Suomessa jälleen pintaan huolen USA:n kehityksestä ja erityisesti mahdollisesta Trumpin toisesta presidenttikaudesta, Tuomas Niskakangas sanoo. 

– Kotka on oma tapani tarkastella sitä pelottavaa poliittista kehitystä, joka Yhdysvalloissa on tapahtunut.
-------
En yleensä lue poliittisia dekkareita, mutta Kotka alkoi kiinnostaa, etenkin kun kuulin kirjailijaa keväällä Otavan jännäri-illassa. 
Niskakankaan oli helppo sijoittaa tapahtumat Washingtoniin, sillä mies on asunut kaupungissa ja tehnyt siellä töitä, kuten kertoo sisältöesittelyssä.

Kirja tempaa mukaansa ja positiivista on aiheen ajankohtaisuus, kuten hermomyrkky. Lisäksi Suomessa ja muualla maailmasa pelätään mahdollista Trumpin toista presidenttikautta. Fakta ja fiktio lyövätkin todentuntuisesti kättä. 
Tiivistä toimintaa, jännitystä ja kiinnostavasti rullaava tarina, joka paikoin saattaa tuntua epäuskottavalta, mutta maailmassa on tapahtunut viime vuosina paljon epätodellisilta tuntuvia asioita. Olisitko esimerkiksi aikoinaan uskonut, jos joku olisi kirjoittanut kirjan, jossa lennetään päin pilvenpiirtäjiä ja kuolleita olisi lähes 3000, puhumattakaan tapauksen muista vaikutuksista. Niinpä.

Niskakangas tekee joistakin henkilöhahmoistaan "övereitä", kuten presidentistä, joka puhuu töykeästi ja juopottelee työpaikallaan. Mutta ei minua haitannut, fiktio on fiktiota.
Romaanin tapahtumat sijoittuvat lähitulevaisuuteen.

Saatanpa lukea seuraavankin Niskakankaan teoksen.

Lukija hyvä, kuinkas muuten.

+++++++ 
Kirjailija, HS:n politiikan toimittaja, ent. HS:n Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja
Tuomas Niskakangas, synt. 1980 

Kuvasin kirjailijan Otavan jänniäri-illassa huhtikuussa 2024.

*******
Ilmestyneet teokset:
Roihu 2021- Miekka 2022 - Kotka 2024 
:::::::::

Huomenna aloitetaan, pysy mukana!

Kommentit