Antti Vihinen: Sininen enkeli, 2 osa

 

Hän antoi katseensa kiertää savuavan pohjoistornin ohi taivaanrantaan ja huomsi pienen, auringossa välkehtivän hopeisen pisteen horisontissa Vapauden patsaan suunnassa, Hudsonjoen yllä. Se lähestyi nopeasti. Se suureni. Se sai siivet. Se oli lentokone. Ja se lensi suoraan häntä kohti.
(Ote prologista)

Antti Vihinen: Sininen enkeli, 350 s. - ilm. 2023 - 2. osa Vaaran värit -sarjaan  - kansi: Emmi Kyytsönen - Into Kustannus

Dekkariviikko on aluillaan kirjablogeissa. Julkaisen joka päivä uuden kirjan. Nyt toinen dekkari:

Eräs henkilö nousee WCT:n etelätorniin aamulla 11.8.2001 vain saadakseen huomata, että sovittu tapaaminen onkin pohjoistornissa. Onneksi näin, mutta miten kävi niille henkilöille, joita henkilö oli menossa tapaamaan?

Kirjan pääosassa on varakas Davidsonin suku, joka omistaa Tamshell-nimisen yrityksen, joka oli vuosien saatossa kasvanut Tampellan merkittävimmästä alihankkijasta kokonaiseksi konserniksi, joka hallitsee itäisen Euroopan  metallin- ja muovijalostusmarkkinoita. Tamshellia johtaa sattuneesta syysä sisarusparven ainoa nainen eli Lena Davidson. Aviomies Herman Stenhammar on firman brändijohtaja, mutta kukaan Tamshellissä ei silti tiennyt mitä mies työkseen tekee.
 
Miki-veli oli entinen muusikko ja Kristallilaiva-yhtyeen johtohahmo. Mies on hultition alkoholisti, joka elää loistoisaa biletyselämää suvun varoilla.
Miki on muutenkin outo tyyppi. Yksinäinen hemmo, joka kiertelee eri kuppiloita. Mies, jolla ei ole edes sometilejä, ja joka ei ikinä vastaa saamiinsa sähköposteihin.

Komisario Markus Berglund Tampereen poliisilaitokselta on tiiminsä johtaja alaisenaan ylikonstaapeli Jaana Toppari, konstaapeli Sakari Liimatainen ja komisario Jari Ruokosalmi. Poliisit saavat tehtäväkseen lähteä erääseen asuntoon, jossa joltain on ammuttu puoli päätä pois. Kuka mahtaa olla uhri ja miksi hänet on maalattu siniseksi?
Entä kuka on samassa huoneessa sohvalla makaava nainen, joka ei muista mitään.
- Muistin kaivelu tuntui kirpeänä vihlaisuna ohimoilla. (...). Taivas vai helvetti? (..) Kummassa paikassa soisi Doors ja The End, tervehtisi ensimmäisenä Jim Morrison?
Vai oliko hän sittenkin joutunut onnettomuuteen? Oliko hän sairaalassa? Halvaantunut? Hän ei muistanut kerrassaan mitään....

Berglundin tiimi tutkii ja huomaa, että kuolinolosuhteet ovat hämärät ja tiimi törmää yllättäviin asioihin, mm. siihen, että Tamshell saattaa jotenkin linkkautua WCT:n terroritekoon. Onko edessä maailmanlaajuinen sotku ja skandaali? Ja kuinka paljon uhreja vielä tuleekaan? Entä miksi Saksan tiedustelupalvelun johtaja Sandra Langrebe ottaa yhteyttä Markus Berglundiin?
---------
Pidin edellisestä teoksesta, Punainen prinsessa, jossa hyvin sekoitettiin faktaa ja fiktiota. Tosin politiikkaa oli makuuni hieman liikaa. 
Sininen enkeli on erilainen teos. Välillä tuli mieleen, että onko dekkari ollenkaan, sillä varsinaisia dekkarin aineksia on turhan vähän. Teksti on sujuvaa, mutta yksityiskohtia ja nimettyjä henkilöitä olisi voinut vähentää.
Kirjailija näyttää myös rakastavan lempinimiä: Ruokosalmi eli Ruokoton, Liimatainen eli Pikaliima, Tero Kupiainen eli Kuppa jne.
Lempinimien lisäksi Vihisen mieltymys musiikkiin käy ilmi lukemattomista kappalelainauksista, joista luettelo alussa.
Tuli myös selväksi, että menehtyneen henkilön lempimuusikko oli Jim Morrison ja tietysti miehen yhtye The Doors. Vähempikin olisi riittänyt.

Tähänkin teokseen sisällytetään lähihistoriaa, nimittäin WTC-iskut vuodelta 2001 sekä Berliiniä vuodelta 2019. Aidot tapahtumat on sijoitettu hyvin tarinaan.
Plussaa annan tietysti tamperelaisuudesta: tuttuja katuja ja maisemia. Plussaa saa myös Ruokosalmen viljelemä huumori.

Entä mistä kirja on saanut nimensä? Ei suinkaan entisaikojen biledrinkistä, vaan Jim Morrison-julisteesta, johon oli maalattu siniset siivet.
Kirja on kiinnostava, mutta yhdellä pienellä editointikierroksella tarinaan olisi saanut lisää syvyyttä, vaikkapa sitten Jim Morrisonin ja Doorsin kustannuksella.
Mikähän on seuraavan dekkarin väri?

++++++

Kirjailija, koskentinsoittaja, kulttuuriteorian professori ja Lahden Sibelius-talon ent. johtaja
Antti Vihinen, synt. 1961 Tampereella

Kuvasin Vihisen Tampereen Kirjafestareilla joulukuussa 2023.

********
Ilmestyneet teokset:
Punainen prinsessa 2021 - Sininen enkeli 2023
Lisäksi kirjailija on julkaissut musiikin historiaa ja politiikkaa sivuavia essee- ja pakinakokoelmia.
-------
Kiitos kirjasta!
------
Linkit dekkariviikkoni aiempiin teoksiin:
- ma 10.6.2024: Elina Backman: Kuinka kuolema kohdataan, 4.osa

Tällä kertaa Kirsin kirjanurkka vetää tapahtuman ja linkin takaa näet myös kaikki mukana olevat blogit, jota on tänä kesänä 26.
Kirsin kirjanurkka / Dekkariviikko 2024


Joko sinä olet liittynyt dekkariseuraan, josta hieman tietoa alla:
Dekkariseura on vuonna 1984 perustettu rekisteröity yhdistys, joka toimii rikoskirjallisuuden ja dekkarikulttuurin harrastajien yhdyssiteenä. Seura julkaisee neljästi vuodessa ilmestyvää Ruumiin kulttuuri -lehteä, myöntää vuosittain Vuoden johtolanka -palkinnon edellisvuoden parhaasta dekkarista sekä järjestää erilaisia aiheeseen liittyviä tapahtumia. Seuran toimintaan voi tutustua ja jäseneksi (ja samalla mainion Ruumiin kulttuuri -lehden tilaajaksi) voi liittyä täältä.

Kommentit