Jari Salonen: Kätkö, 3. osa - dekkari
351 s. -  ilmestynyt 2018
3. osa komisario Zetterman ratkaisee-sarjaan
- etukannen kuva: Vastavalo
Otava

- kirjaston kirja

Jari Salonen, synt. 1954
kirjailija, mainostoimittaja, iskelmäsanoittaja
Älä sinä huoli tyttö nuori, paljonko kyyneleet hyödyttää.
Eivät ne surut suremalla lopu, on tanssi ja laulu tärkeämpää.
On tanssi ja laulu tärkeämpää.

Kymmenen vuotta vanha törkeä rikos, eli Lauttalan lataus, on yllättäen putkahtanut uudelleen esille. Latauksessa oli kyseessä pankkiryöstö panttivankeineen ja räjähdyksineen. Syyllisiä ei saatu kiinni eikä ryöstösaalista löytynyt.

Komisario Jukka Zetterman on katkaissut akillesjänteensä ja joutunut sairaslomalle. Lisäksi kotitalossa on meneillään putkiremontti ja sähkökatkojakin on tiedossa. Miehen on vaikeata kiivetä portaita keppien kanssa kuudenteen kerrokseen ja wc- & pesutilatkin ovat kellarissa. Tilanteeseen löytyy ratkaisu kun Zettermanille tarjotaan remontin ajaksi asuntoa koiranhoitoa vastaan. Niin komisario löytää itsensä Lauttalasta.
Ko. alueella on jostain syystä tuhopoltot tihentyneet ja Zettermanin kaveri ja kollega Harju pyytää konsultointiapua koska Jukka nyt sattuu paikkakunnalla olemaan.  Zetterman suostuu auttamaan saadakseen ajankulua päiviinsä.

Harjulla on jännä tapa lopettaa sanottavansa kesken ja lopettaa se viittomalla loppuun.
- Harju kehuu autoaan ja Zettermania alkoi miehen autokauppiaskieli hymyilyttää.
- Annan serkku uittaa näitä Saksasta. Annettiin Mondeo vaihdossa niin saatiin aika sopivalla... Harju hieroi peukaloaan ja etusormeaan yhteen.
           tai
- Meille sanottiin, että...Harju sulki suunsa aivan kuin siinä olisi ollut vetoketju.

Vanhaa rikosta tutkivat puolestaan mm. kovasti makeasta pitävä  Anton Lindberg, joka toi Zettermanille sairaalaan konvehtirasian.
- Lindberg otti kuudennen konvehdin tuomastaan suklaarasiasta...
- Oletko varma, ettet halua näitä? Lindberg heilutteli suklaarasiaa Zettermanin leuan alla.

Sanni Alvinen oli puolestaan aloittanut KRP:ssä vasta kevään korvalla, mutta oli muutamassa kuukaudessa hankkinut itselleen vankan maineen tehokkaana tutkijana.

Jyrkkäsanainen Laura Mattinen piti Alvista pahimman luokan kilpailijana.

Lisäksi ryhmässä on OAJ, jota myös Opettajaksi kutsutaan. Lempinimi tuli naisen nimestä Oili Annikki Jaakola. Jaakolalla on tapana allekirjoittaa paperit lyhyen ytimekkäästi OAJ. Opettaja juo mielellään katkeroita ja Zettermankin kiinnostaa, yksityisesti.

Mitä vanhasta pankkiryöstöstä ja tuhopoltoista selviää? Se pitääkin sitten itse lukea.

Pidän kuuskymppisen Zettermanin hahmosta, koska hän on vähän erilainen. Mies ei ole aina väsynyt eikä kittaamassa alkoholia. Kohtelee hyvin ihmisiä, etenkin lapsia. On avulias, mm. hoitaa koiraa pyydettäessä, käy kastelemassa kukkia kadonneen henkilön asunnossa ja käy naapurille kaupassa.
Salonen kuvaa Zettermania säästäväiseksi mieheksi. Tämä käy ilmi siitäkin, että vaikka Zettermanin asunnossa tehdään tosi isoa remonttia niin mies ei raski muuttaa kahdeksi kuukaudeksi pois. Jää mieluummin asumaan remonttipölyn ja -mölyn keskelle.
- Asunto oli yhtä pahvilaatikoiden, umpeenteipattujen ovien ja rahisevien suojamuovien sekamelskaa. Vesi ei tullut eikä mennyt...Zetterman oli rakentanut makuuhuoneeseen itselleen pesän, jossa oli sängyn lisäksi radio, kahvinkeitin, verkkovirralla toimiva kylmälaukku, mikro, ja muovikassillinen kertakäyttöastioita.

Zetterman pitää myös iskelmistä ja tehostaa sanottaviaan mielellään esim. Tapio Rautavaaran, Matti Eskon tai Junnu Vainion kappaleiden sanoilla tai lauleskelee:
- Korven keskellä on ränsistynyt talo,
tokko asua voi siinä ihminen?
Ei kai eläjälleen rajaseutu, salo
saata tarjota kuin pelkän kurjuuden...

Salonen on hyvä sanankäyttäjä, esim kun vanki pääsee vapaaksi  = mies laskettiin luontoon plus monia muita hyviä sanoja ja sanontoja. Pikkuisen oli vaarana tosin, että sanoilla kikkailua tulisi liikaa, mutta pysyi kuitenkin riittävästi aisoissa.

Pidin edellisestä osasta (Jahti) kuitenkin enemmän. Tässä jokin jäi kaihertamaan. Ehkä olisin vähän keskeltä tiivistänyt, sillä meni vähän samojen asioiden pyörittelyksi tai sitten olisin lisännyt actionia. Harjun viittomatkin oli hyvä idea, mutta sitä toistettiin turhan usein. Harjulla on myös esikuvansa todellisuudessa.
 Vaikka tarina sinänsä oli hyvä ja pidin kirjasta, niin jotain jäi puuttumaan...Kirjarouva kohauttaa hartioitaan ja levittää kädet sivuilleen kämmenet ylöspäin.

P.S. Kellofriikkinä en malta olla taas tarttumatta kellojuttuun. Zettermanilla oli ranteessaan lahjaksi saamansa Omega Seamaster Chronometer -kello. Tällä nimellä googlemalla en ko. merkkiä löytänyt, mutta samaa sarjaa olevat kellot maksoivat netissä 4810 - 10.750 euroa. Minkä hintainen Zettermanin 50-vuotislahja mahtoi olla.

P.P.S. Lukemalla oppii. En tiennyt mikä on esim. ranne- tai niskatuen toinen nimi. Se on ortoosi eli kehoa tukeva tai kehon asentoa korjaava ulkoinen laite.
(Lähde: Wikipedia)

*************************
Pari sanaa kirjailijasta:
Jari Salonen on aloittanut uransa kirjoittamalla värssyjä onnittelukortteihin. Salonen päätti kokeilla kirjoittamista uteliaisuudesta. Ensimmäisen kirjansa, jonka kirjoittamiseen kului kolme vuotta, Salonen sanoo kirjoittaneensa ensin vain itselleen,  kavereilleen ja vaimolleen. Alun perinkin kirjailija halusi kirjoittaa dekkarin, eikä esim. elämää suurempaa tarinaa. Zettermanin hahmoa Salonen kuvaa kolmella i-kirjaimella: ikämies, introvertti ja itara. Itaruus valikoitui sen takia, että Salonen halusi Zettermanille jonkun muun ominaisuuden kuin alkoholismin,
Salonen sanoo kirjoittavansa sarjaan kolme osaa.
(Lähde: TSTV - Kannet auki - kirjailijahaastatteluvideo  28.9.2016.)

Nyt on kolme osaa kirjoitettu, joten jään mielenkiinnolla odottamaan jääkö sarja tähän vai ei. Minusta voisi jatkuakin...Kirjarouva taputtaa käsiään!
Salonen sanoi myös ettei kutsu itseään kirjailijaksi ennen kuin kolme kirjaa on ilmestynyt. Joten: onneksi olkoon kirjailija Jari Salonen, tavoite on saavutettu!
Jari Salonen Helsingin kirjamessuilla 2018
+++++++++++++++++++++++
Ilmestyneet teokset:
Kuokkavieraat 2016 - Jahti 2017 - Kätkö 2018 - Ontuva mies 2019 (Tulihan se neljäskin osa... Kirjarouva läiskyttää käsiään yhteen👏)

 Juttu on osa Dekkariviikko kirjablogeissa - tempausta

Kommentit