Elina Backman: Kuinka kuolema kohdataan, 4. osa

 

Hän toivoo jo, ettei olisi koskaan nähnytkään ruusua. Sillä hän on jo tajunnut sen. Mitä ruusu tuo mieleen. Muistot hiipivät kavalasti sisään ja valtaavat hänen mielensä.
(Ote prologista.)

Elina Backman: Kuinka kuolema kohdataan, 379 s. - 4. osa Havas & Leino -sarjaan - ilm. 2024 - kansi:  Elisa Konttinen - Otava

Tänään alkaa dekkariviikko kirjablogeissa. Tässä ensimmäinen teos:

Saana Havas on lupautunut lähtemään Kotkan edustalle Kaunissaareen juhannustalkoihin. Olisi tarkoitus auttaa Inkeri-tädin Meri-ystävää tämän talon remointoinnissa ja entisöinnissä.
Saaren rauhassa Saana voisi miettiä uuden podcastinsa aihetta. Olisikohan Kaunissaarella salaisuuksia? Saana aikooo pitää silmät auki ja rupatella saarelaisten kanssa.

Jan Leino, Saanan miesystävä, on lähdössä työmatkalle Ranskaan. Nizzassa on Suomen kansalainen joutunut henkirikokseen uhriksi. Janin mukaan passitetaan ranskantaitoinen kollega. Susanna "Rynkky" Rytkönen on kaunis nuori nainen ja uusi KRP:ssä. Jan on hieman huolissaan miten uuden kokemattoman parin kanssa sujuisi. 

Jan ja Rynkky tutkivat tapausta yhdessä ranskalaisten kollegoiden kanssa. Mikä on murhan motiivi? Ihmissuhdesotku, mustasukkaisuus, raha, sattuma, kosto vai järjestäytynyt rikollisuus? Vaihtoehtoja riittää. Paljon on vielä selvitettävää, mutta sitä ennen Jan haluaa tietää enemmän uudesta työtoveristaan, sillä epäileee, että tällä on joku salaisuus. 

Sitten Kaunissaaressa Saana kuulee, että naapurissa asustavan kuuluisan kirjailijan nuori vaimo oli kuollut onnettomuudessa 35 vuotta sitten. Saisiko aiheesta podcastin? Ainakin Saana aikoo yritää ja alkaa tutkia vanhoja tietoja ja uppoutuu tapauksessa yhä syvemmälle menneisyyteen.  Vaarantaako Saana taas henkensä? Jos, niin Jan ei ainakaan tulisi pitämään siitä vaikka Saanan tutkimuksista on ennenkin ollut poliisille apua.

Selviääkö Nizzan tapaus ja mitä Saana saa tietää?
-----
Olen pitänyt kaikista Backmanin teoksista. Niissä on tarpeeksi tapahtumia ja tarina kulkee vaivattomasti. Kiva myös, että tapahtumapaikat vaihtuvat. Kaunissaaresta Backman sanoo:
- Tämän kirjan inspiraationa toimii Pyhtäällä sijaitseva Kaunissaari, jossa olen saanut viettää ihania kesäpäiviä lapsena. Kun matkustin saareen pitkästä aikaa muutama vuosi sitten, ymmärsin, että jatkossa sinne on palattava aina uudelleen.

Tarinassa kuvatut henkilöt ja tietyt Keisarinkujalle sijoitetut talot ovat mielikuvitusta. Tulenjohtotorni on olemassa ja sijaitsee Pitkäniemessä.

Pidän myös molemmista päähenkilöistä. Saana on toimittaja ja Jan KRP:n poliisi. Uusi henkilö, Rynkky, on sopivan erilainen hahmo mystisine menneisyyksineen. Lempinimi Rynkky tosin iski silmään, mutta nimelle löytyi löyhä selitys.
Backman on hyvä kuvaamaan miljöitä. Niinpä tämänkin kirjan luettuani tekisi mieli lähteä käymään Kaunissaaressa. Ohessa linkki, jos kiinnostaa tutustua lisää: Kaunissaari
 
Kesä on antanut itsestään pieniä lupaavia merkkejä, mutta juhannuksen lähetessä se on alkanut epäröidä. Viime päivinä on sadellut ja ollut viileää. Mutta tänään tuuli ei ole yltynyt navakaksi ja aurinkokin näyttäytyy aina silloin tällöin pilven takaa. Tuleviksi päiviksi on luvattu lämmintä.

++++++++
Kirjailija, media-alan luova johtaja
Elina Backman, synt. 1985, asuu Helsingissä.

Kuvasin Backmanin Otavan jännäri-illassa keväällä 2024.

********
Ilmestyneet teokset:
Kun kuningas kuolee 2020 - Kun jäljet katoavat 2021 - Ennen kuin tulee pimeää 2022
Kuinka kuolema kohdataan 2024 

Esikoisteos voitti Elisa Kirjan Vuoden tulokas 2020-palkinnon ja Storytelin Vuoden äänikirja -palkinnon Jännitys ja dekkarit -kategoriassa. Teoksen käännösoikeudet on kaupattu jo 17 maahan ja kirjoja on myyty yli  100 000 kpl.
Ennen kuin tulee pimeää oli ehdolla Suomen dekkariseuran Vuoden johtolahka-palkinnon saajaksi. (Virpi Hämeen-Anttilan Vapauden vangit voitti). Lisäksi kaksi ensimmäistä osaa ovat olleet ehdolla Ruotsin parhaaksi käännösdekkariksi.

Linkit edellisiin;

Kun kuningas kuolee, 1. osa

Kun jäljet katoavat, 2. osa

Ennen kuin tulee pimeää, 3, osa

--------
Kustantajalle kiitos kirjasta!
--------


Tällä kertaa Kirsin kirjanurkka vetää tapahtuman ja linkin takaa näet myös kaikki mukana olevat blogit, joita on tänä kesänä parikymmentä. 
Kirsin kirjanurkka / Dekkariviikko 2024


Joko sinä kuulut Suomen dekkariseuraan, josta alla tietoa:
Dekkariseura on vuonna 1984 perustettu rekisteröity yhdistys, joka toimii rikoskirjallisuuden ja dekkarikulttuurin harrastajien yhdyssiteenä. Seura julkaisee neljästi vuodessa ilmestyvää Ruumiin kulttuuri -lehteä, myöntää vuosittain Vuoden johtolanka -palkinnon edellisvuoden parhaasta dekkarista sekä järjestää erilaisia aiheeseen liittyviä tapahtumia. Seuran toimintaan voi tutustua ja jäseneksi (ja samalla mainion Ruumiin kulttuuri -lehden tilaajaksi) voi liittyä täältä.

Kommentit