Pekka Hyyti: Jos kostaa haluat, 6. osa

 

Pekka Hyyti: Jos kostaa haluat, 304 s. - 6. osa Karhu -sarjaan - ilm. 2023 - kansi: Siiri-kuvapalvelu - Myllylahti

Hän puristi vielä hieman, hellitti sitten puristuksen ja 
katsoi pistoolia arvioivasti ennen kuin alkoi pyyhkiä siitä sormenjälkiään.

Dekkariviikko kirjablogeissa / viides kirjani. Linkit aiempiin dekkareihin löydät tekstin loppupuolelta.

Sarja on ajallisesti jatkuvajuoninen ja nyt eletään välirauhan aikaa (1940-luvun alkupuolta). Mukana on myös edellisten osien tarinoiden henkilöitä, joten eniten saa irti, jos lukee sarjan järjestyksessä.

Sota jatkuu Euroopassa ja niinpä Saksan aseteollisuus tarvitsee nikkeliä. Saksalla ei ole sitä, joten nikkeli on tuotava ulkomailta ja tässä tapauksesa Suomesta. 
-  Saksa on kiinnostunut Petsamon nikkelistä ja on lähettänyt kauppavaltuuskunnan sopimaan nikkelin toimituksen yksityiskohdista. Kauppavaltuuskunta kokoontuu salaa täällä Tamperella.

Saksalaisten neuvottelijoiden turvallisuus on taattava, joten komisario Voittto Karhu ja Astrid Salo määrätään raatihuoneelle turvaamaan neuvottelijoiden turvallisuus. Astrid saa komennuksen siksi että kauppavaltuuskuntaan kuuluu yksi nainen.
Poliisi on kautta rantain saanut tiedon, että kokouksia saatetaan häiritä ja osallistujia pelotella.
Karhu ja Salo saapuvat raatihuoneelle ja välitasanteelle päästyään kuulevat vaimean pamahduksen. Mikä se oli? Kuluu hätäisiä huutoja ja oven paukutusta. Poliisit saavat kuulla, että suljetun oven takana oli ammuttu, mutta ketä?

Eräs henkilö pidätetään epäiltynä teosta, mutta ongelmaksi muodostuu kieli. Poliisit eivät osaa saksaa. Niinpä Voitto ehdottaa, että Ina-vaimo tulisi tulkiksi. Ina  suostuu, mutta ihmettelee kun saa kuulla ettei tapahtumista saisi tehdä lehtijuttua ja valtiolositoumuskin pitää täyttää. Sitten Ina vasta kiinnostuukin, sillä kaikki ovat sitä mieltä, että vangittu on syyllinen - paitsi Ina:
Minä uskon, ettei tämä tapaus ole sellainen miltä se näyttää, julisti Ina (...) Olen vain varma siitä, että X on syytön. En osaa sanoa, kuka syyllinen on.

Samaan aikaan joillakin kaupungin työmailla on sattunut murtoja ja varkaat ovat vieneet räjähdysainetta. Inakin on saanut kuulla varkausista ja käynyt haastattelemassa vesilaitoksen työmaista vastaavaa työjohtajaa. Mies oli kertonut, että ympäri kaupunkia olevilta työmailta on viety joitain työkaluja sekä yhteensä noin kolme ja puoli kiloa dynamiittia ja satakunta sytytintä. Ina sai myös kuulla ettei kellään, ei edes poliisilla ole aavistustakaan kuka/ketkä ovat varkauksien takana. Niinpä Ina päätti jättää murtosarjan selvityksen poliisin harteille. Sen sijaan alkaa kiinnostaa toinen juttu, etenkin kun Ina näkee raatihuoneella surmatun passikuvan.

Nyt on Voitto Karhulla kädet täynnä töitä. Haastavaa, sillä poliisissakin on käynyt kato. Karhu oli menettänyt yleisen harjoituksen aikana lainaksi saamansa konstaapelit, joista toinen oli siirretty Poriin ja toinen Kotkaan. Karhun ryhmä oli supistunut  Anttiin ja Astridiin. Ensio Ahokas oli haavoittunut sodassa ja saanut jalkaansa proteesin. Mies kelpaisi vain paperitöihin. Oskari "Osku" Kettusella puoletaan on toisenlaisia ongelmia kuten on reserviin kotiutetulla Aaro Pakkalallakin.

Poliisi työskentelee kiivaasti tahollaan ja samaa tekee Ina. Nainen ei voi pitää sormiaan erossa vaan lähtee haastattelemaan ihmisiä, joista on saanut vihiä ja päättää ettei kerro tietojaan tässä vaiheessa Karhulle. Oliko se oikea päätös? 

Ketä ammuttiin, ketä epäillään ja onko hän syyllinen vai ei?
Ketkä varastavat räjähteitä ja mitä he aikovat niilä tehdä? Tässäpä  purtavaa.

Komisario Voitto Karhu ja Aamulehden toimittaja Ina Karhu elävät samalla lapsiperheen arkea. Molemmat käyvät töissä ja kolme lasta pitäisi hoitaa siinä samassa. Lopulta Ina ja Voitto kinastelevat kaikesta niin, että avioliitto alkaa pahasti natista. Kumpikaan ei haluaisi joustaa töissään, mutta se perhe ja ne lapset. Mihin päätökseen Karhut päätyvät?
-------
Minusta tämä on yksi parhaista osista yksikertaisesti siksi, että Jos kostaa haluat on dekkarimaisempi kuin muutamat edeltäjänsä. Tarkoitan tällä sitä, että politiikka ja historia on jätetty vähemmälle ja keskitytty enemmän rikoksiin. Samalla myös henkilöhahmoihin on maltettu paneutua ja se tehdään taidokkaasti ja aidon tuntuisesti. Eri ihmisten yksityiselämää on enemmän, sopivasti. Ja tietysti minua tamperelaisena kiinnostaa Tampere-kuvaukset.

Pekka Hyyti taitaa elävän ajankuvan kuvaamisen ja on paneutunut taustoihin. Hyyti haluaa, että fiktiossakin ovat fakta kohdallaan. Lopussa lähdeluetttelo. 
Lue ihmeessä, lue koko sarja. Alla osat järjestyksessä.

Pimeys oli valunut Itämeren ylle ja aallokko voimistunut laivan päästyä kauemmaksi rannikoista.

+++++++
Kirjailija, insinööri
Pekka Hyyti, synt. 1959, asuu Lempäälässä.
Pekka Hyyti kuvattuna Tampereen kirjamessuilla joulukuussa 2021.

*******
Ilmestyneet teokset: 
Tummat pilvet eilisen 2019 - Musta talvi 2020 - Ruumiin puntari 2020 - Tuonen morsian 2021 - Omantunnon kysymys 2022 - Jos kostaa haluat 2023

Suomen Dekkariseura ry myönsi Vuoden esikoisdekkari-kunniakirjan 2020 teokselle Tummat pilvet eilisen.

Ensimmäistä osaa en ole lukenut, mutta alla linkit seuraaviin:
Musta talvi, 2. osa

Tuonen morsian, 4. osa
(Bonuksena Kale Puonti: Saarni, 3. osa)

----------

Dekkariviikkoni aiemmat teokset:
- ma 10.6.2024: Elina Backman: Kuinka kuolema kohdataan
- to 13.6.2024: Lucy Clarke: Haaksirikkoutuneet
- pe 14.6.2024 Pekka Hyyti: Jos kostaa haluat

Tällä kertaa Kirsin kirjanurkka vetää tapahtuman ja linkin takaa näet myös kaikki mukana olevat blogit, jota on tänä kesänä ainakin 26. 
Kirsin kirjanurkka / Dekkariviikko 2024
 

Joko olet Dekkkariseuran jäsen? Alla tietoa seurasta:
Dekkariseura on vuonna 1984 perustettu rekisteröity yhdistys, joka toimii rikoskirjallisuuden ja dekkarikulttuurin harrastajien yhdyssiteenä. Seura julkaisee neljästi vuodessa ilmestyvää Ruumiin kulttuuri -lehteä, myöntää vuosittain Vuoden johtolanka -palkinnon edellisvuoden parhaasta dekkarista sekä järjestää erilaisia aiheeseen liittyviä tapahtumia. Seuran toimintaan voi tutustua ja jäseneksi (ja samalla mainion Ruumiin kulttuuri -lehden tilaajaksi) voi liittyä täältä.

Kommentit