Milka Hakkarainen: Vieno Helzeniuksen täytyy kuolla

 

Tapaan jatkuvasti ihmisiä, jotka nousevat aamulla sängystä ylös vain siksi, etteivät kuolleet yön aikana.

Milka Hakkarainen: Vieno Helzeniuksen täytyy kuolla, 349 s. - its. dekkari - ilm. 2024 - Myllylahti

Dekkariviikkoni kuudes kirja. Linkit aiempiin teoksiin löydät 

Ilona Sammalisto muuttaa poikaystävänsä Thomaksen kanssa Ruotsin Gävleen. Ilona on hakenut töitä jo kolmen kuukauden ajan. Ilmeisesti suomenkielentaitoinen floristi ei ole kiinnostava ruotsalaisilla työmarkkinoilla. 
Sitten tärppäsi ja Ilona sai töitä yksityisestä kotipalveluyrityksestä nimeltään Esteris änglar. Tarkoitus olisi hoitaa ruotsinsuomalaisia vanhuksia.

Kotipalvelu on tiukasti aikataulutettua työtä ja pian Ilona huomaa olevansa aina hieman myöhässä. Vastassa on kaikenlaisia vanhuksia erilaisine pyyntöinen, mutta Vieno Helzeniuksen pyyntö on kyllä kaikkein erikoisin. 

Pikkuhiljaa Ilona tutustuu myös työtovereihinsä, muihin enkeleihin, ja saa huomata etteivät kaikki noudata kirjaimellisesti annettuja tehtäviä. Mutta myös vanhukset saattavat huiputtaa ja tarvitsevatko jotkut edes apua? Vanhuksien ja kotipalvelulaisten salaisuudet alkavat pikkuhiljaa tulla esille.
------
Hakkaraisen teoksista tämä uusin on selkeä cozy crime, sillä tässä on vähiten dekkaria. Tarinassa ollaan paneuduttu ruotsalaiseen vanhustenhoitoon, josta Hakkarainen tietää jotain, sillä on työskennellyt vanhusten kotipalvelussa. 
Olen vuosia tehnyt vapaaehtoistyötä vanhusten hoitokodissa ja tiedän, että sieltä olisi paljon ammennettavaa. Ja koska tarina on fiktiivinen, olisi Hakkarainen mainiosti voinut kirjoittaa huumoripitoisemman tai kärkevämmän dekkarin. Nyt tarina jää siltä osin valitettavan tasapaksuksi.
Hahmot ovat mukavan erilaisia omituisine piirteineen. Vienon toiveet voisivat hyvinkin olla elävästä elämästä. Kireät aikataulut ja vanhukset toiveineeen ja tapoineen tuntuvat realistisilta. 
Tarinassa eletään kahdessa ajassa. Toisessa edetään nykyisyydessä ja toisessa mennään taaksepäin: 50 päivää, 47 päivää, 46 päivää jne. tiettyyn tapahtumaan.

Etsiikö Hakkarainen dekkarityyliään, sillä aloitti uransa kirjoittamalla kaksi osaa sarjaan Peranto (poliisi) & Riemunen (toimittaja). Sitten oli vuorossa kaksi itsenäistä dekkaria. Mietin, että onkohan sarja saamassa jatkoa vai jääkö vain kahden osan "sarjaksi". Mielelläni lukisin lisää Perannosta ja Riemusesta.

Vieno Helzeniuksen täytyy kuolla on helppolukuinen ja lupsakka teos vaikkapa lomalukemiseksi ja sopii hyvin cozy crime genren alle.

++++++
Kirjailija, kääntäjä, toimittaja
Milka Hakkarainen on kotoisin Raaseporista ja asuu Ruotsin Skutskärissä.

******
Ilmestyneet teokset:
Ei verta rantaa rakkaampaa 2021 -  Maa kauhein isien 2022 - Hiidenjumi 2023 - Vieno Helzeniuksen täytyy kuolla 2024

Ei verta rantaa rakkaampaa valittiin ilmestymisvuotensa parhaaksi esikoisdekkariksi.

Linkki aloitusosaan:


Its. dekkari: Hiidenjumi
(Bonuksena: Eppu Nuotio: Hopeamedaljonki)

Dekkariviikkoni aiemmat teokset:
- ma 10.6.2024: Elina Backman: Kuinka kuolema kohdataan- la 15.6.2024 Milka Hakkarainen: Vieno Helzeniuksen täytyy kuolla

Tällä kertaa Kirsin kirjanurkka vetää tapahtuman ja linkin takaa näet myös kaikki mukana olevat blogit, jota on tänä kesänä ainakin 26. 
Kirsin kirjanurkka / Dekkariviikko 2024


Joko kuulut Dekkariseuraan? Alla lisätietoa:
Dekkariseura on vuonna 1984 perustettu rekisteröity yhdistys, joka toimii rikoskirjallisuuden ja dekkarikulttuurin harrastajien yhdyssiteenä. Seura julkaisee neljästi vuodessa ilmestyvää Ruumiin kulttuuri -lehteä, myöntää vuosittain Vuoden johtolanka -palkinnon edellisvuoden parhaasta dekkarista sekä järjestää erilaisia aiheeseen liittyviä tapahtumia. Seuran toimintaan voi tutustua ja jäseneksi (ja samalla mainion Ruumiin kulttuuri -lehden tilaajaksi) voi liittyä täältä.

Kommentit