Salonen: Kaikki me kuolemme kerran & Jokinen: Pisara veressä - dekkari - lyhyehköstiZetterman ja Koskinen 


Jari Salonen: Kaikki me kuolemme kerran, 318 s. - 5. osa Zetterman ratkaisee -sarjaan - ilm. 2020 - kansi: Vastavalo - Otava ********kirjaston kirja

Vaasassa eräs henkilö putoaa katolta. Helsingissä puolestaan katoaa iskelmälaulaja Eki Viik, jonka omaiset pyytävät etsintäapua komisario Jukka Zettermanilta. Erään mökin laiturilta löytyy pyyhe ja naulasta vaatteet, mutta missä niiden omistaja on?

Kuusikymppinen Zetterman on jäänyt työkyvyttömyyseläkkeelle ja seurustelee edelleen ylikomisario Oili Jaakolan eli OAJ:n kanssa, joka tällä hetkellä on sairauslomalla. Vaan eipä uskoisi, että kyseeessä on kaksi töistä poissaolevaa henkilöä, sillä niin ovat molemmat työn touhussa.

Zeta alkaa tutkia katoamista, joka paisuu kuin pullataikina. Onneksi apuna on Oili. Mahtavatko mitkään tapauksista liittyä yhteen? Ainakin Zeta joutuu yllättäviin tilanteisiin ja jopa vaaranpaikkaan.

Olen ennenkin sanonut, että pidän Zetan hahmosta, koska mies on niin tervehenkinen: ei ryyppää eikä rellestä, on huolehtivainen ja avulias. Ja saita, tosin tässä osassa itaruudesta ei ollut häivähdystäkään. Päinvastoin Zeta aikoo investoida erääseen asiaan. Toteutuuko osto, se selvinnee seuraavassa osassa.

Leppoisaa luettavaa ilman väkivaltaa. Yksityiselämää on aika paljon, muttei haittaa. Salonen on edelleen tyylilleen uskollinen, laulunsanoja ja tuttuja (jo kuluneitakin) sananparsia viljellään edelleen:
- Dom tar som har.

Sitä myös tuumasin, että Salosella on varmaan ollut lystiä kun on miettinyt tarinansa hahmojen nimiä: Pulla, Rupu, Nakke, Poro ja monet muut.

Seuraavaa Zettermania odotellessa...

++++++++
Kirjailija, mainostoimittaja ja iskelmäsanoittaja
Jari Salonen, synt. 1954.
- Zettermanin hahmoa Salonen kuvaa kolmella i-kirjaimella: ikämies, introvertti ja itara. Itaruus valikoitui sen takia, että Salonen halusi Zettermanille jonkun muun ominaisuuden kuin alkoholismin.
(Lähde: TSTV - Kannet auki - kirjailijahaastatteluvideo  28.9.2016.)

Enemmän Salosesta kolmannen osan yhteydessä (Kätkö - löytyy blogista)

**********
Ilmestyneet teokset:
Zetterman ratkaisee -sarja:
Kuokkavieraat 2016 - Jahti 2017 - Kätkö 2018 - Ontuva mies 2019 - Kaikki me kuolemme kerran 2020 - HUOM. Ristilukki ilmestyy helmikuussa 2021

Linkki neljänteen osaan: Ontuva mies (tuplassa myös Falkin Aleppon kirjuri)
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/03/falk-aleppon-kirjuri-salonen-ontuva.html
.........................................

Seppo Jokinen: Pisara veressä,  368 s. - Komisario Koskinen -sarjan 25. osa - ilm. 2020 - kansi: Lasse Rantanen - Crime Time ********* kirjaston kirja

8-vuotias Urho on äidin kanssa mattopesulassa. Sinne tulee nainen, jolla on leveälierinen hellehattu, aurinkolasit ja... verinen matto. Urho huomasi sen ja kertoi autossa äidille, joka ei usko pojan kertomaa.
Mutta kuten arvata saattaa, tarina ei jää tältä osin tähän.

Koskinen on lukenut kollegansa Siiri Peipon dekkaria ja jäänyt miettimään aihetta. Siinä on jotain liian tuttua. Koskinen tuumii, että pitää ottaa Peippo puhutteluun ja kysellä tarkemmin, mistä dekkareiden aiheet ovat kummunneet.

Tämän kirjan tarinassa palataan komisario Koskisen menneisyyteen eli vuoteen 1986, jolloin mies oli vielä järjestyspoliisin konstaapeli. Pojasta ei tullut kirvesmiestä, niin kuin isä olisi halunnut eikä kansakoulunopettajaa äidin toiveen mukaisesti. Tuli poliisi, joten olikin mielenkiintoista lukea nuoren Sakarin uran ensimmäisestä isosta jutusta.
Kuten arvata saattaa, niin menneisyys ja nykyisyys kohtaavat jollakin tavalla.

Tiimi on vajaa, sillä Havia on jäänyt eläkkeelle ja Ulla Lundelin on vuorotteluvapaalla, mutta onneksi on saatu mukaan uutta verta. Kolmekymmentäkahdeksanvuotias rikosylikonstaapeli Karri Kurjenaho eli Kurja tulee Kainuun yksiköstä. Kajaanilaisen poliisin lääkärivaimo halusi työhönsä muutosta ja niinpä avoin vakanssi kiinnosti. Kurjalla ei ole aluksi työyhteisössä helppoa. Työkaverit eivät nimittäin ole reiluja uutta työtoveriaan kohtaan. Milloin Koskinen esimiehenä puuttuu asiaan.

Entä mitä kuuluu Koskisen perhe-elämään nyt kun Ulla on vuorotteluvapaalla, muttei suinkaan vietä sitä Koskisen kanssa?

Mitä tällaisen konkarin kirjasta enää osaa sanoa. Jokinen kirjoittaa aika tasaista jälkeä, joskus joku dekkari on hieman parempi kun joku toinen. Joka tapauksessa olen Jokisen ja Koskisen fani. Mitään superjännittäviä kirjat eivät ole, eivätkä väkivaltaisia. Sen verran on aina mukana rikostarinaa, ettei ihan mene ihmissuhderomaaniksi. Eikä minua haittaisi sekään, sillä Jokisen synnyttämät hahmot ovat niin sympaattisia ja elämänläheisiä.

Pisara veressä on kelpo dekkari tämäkin ja pidin siitä että mukaan oli ympätty Koskisen menneisyyttä. Plussaa totta kai asuinkaupungistani Tampereesta. Lisäksi pidän siitä, että Jokinen osaa hivuttaa kirjoihinsa usein jotain kaupungissa oikeasti tapahtunutta tai tapahtuvaa. Nyt puhutaan ratikasta ja sen rakentamisesta.
Jokisella on vankka lukijakuntansa, ollut jo vuosia ja etenkin täällä Tamperella. Huvittuneena seuraan koottuja lainauslistoja, sillä Jokinen keikoilee kärjen tuntumassa viikosta toiseen.
14.6. on ensimmäisenä listalla, varausmäärä 1626, joka on paljon Tampereen mittakaavassa,

Kuinka monta osaa Koskiseen mahtaa tullakaan?

+++++++++
Kirjailija:
Seppo Jokinen, synt. 1949 Tampereella, rikoskirjailija ja ent. tietotekniikkakeskuksen työntekijä.
Koskinen ja Jokinen harrastavat molemmat pyöräilyä, kalastusta ja metsässä vaeltelua.

***********
Ilmestyneet teokset: 
Koskinen-sarja:
Koskinen ja siimamies 1996 - Koskinen ja raadonsyöjä 1997 - Koskinen ja pudotuspeli 1998 - Koskinen ja taikashow 1999 - Koskinen ja kreikkalainen kolmio 2000 - Hukan enkelit 2001 - Piripolkka 2002 - Vilpittömässä mielessä 2003 - Suurta pahaa 2004 - Sana sanaa vastaan 2005 - Hiirileikki 2006 - Viha on paha vieras 2007 - Kuka sellaista tekisi 2008 - Lyöty mies 2009 - Räätälöity ratkaisu 2010 - Ajomies 2011 - Hervantalainen 2012 - Vihan sukua 2013 - Mustat sydämet 2014 - Kuolevaksi julistettu 2015 - Rahtari 2016 - Vakaasti harkiten 2017  - Lyödyn laki 2018 - Rottasankari 2019 - Pisara veressä 2020
.............
Dekkariviikon viimeiset kirjat 7 ja 8 /7 olivat tässä.

Kirjabloggareiden kirjaviikkoa emännöi tänä vuonna Mari Luetut.net -blogista.
https://luetutnet.wordpress.com/2020/05/20/dekkariviikko-kirjablogeissa-8-14-6-2020/?fbclid=IwAR2Rf48SwNB-Fk_kSTvRMIVUIKbooaIn8oUqZUG_V221MlDNw85_VfRoPpwKirjakaupat huomioivat rikoskirjallisuuden pitkään jatkunutta menestystä viettämällä valtakunnallista Dekkariviikkoa.


Dekkariviikolla oli mukana 8 dekkaria. Linkit ohessa:

8.6.2020 1/7: Tomas Gads: Luopiot
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2020/06/tomas-gads-luopiot-2-osa-dekkari.html

9.6.2020 2/7: Denise Rudberg: Kuuden metrin syvyydessä
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2020/06/denise-rudberg-kuuden-metrin-syvyydessa.html

10.6.2020 3/7: Hallie Rubenhold: Viisi - Viiltäjä-Jackin tuntemattomat uhrit
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2020/06/hallie-rubenhold-viisi-viiltaja-jackin.html

11.6.2020 4/7: Pekka Hyyti: Musta talvi
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2020/06/pekka-hyyti-musta-talvi-2-osa-dekkari.html

12/6. 2020  5/7: Jorge Zepeda Patterson: Kuolema kelloa vastaan
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2020/06/jorge-zepeda-patterson-kuolema-kelloa.html

13.6.2020 6/7: Niko Rantsi: Sinun puolestasi vuodatettu
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2020/06/niko-rantsi-sinun-puolestasi-vuodatettu.html

14.6.2020 7-8/7: Jari Salonen Kaikki me kuolemme kerran ja Seppo Jokinen: Pisara verta

 ^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit

 1. Jokisen kirjat on kyllä tosi hyviä! Minulla on vielä keskivaiheelta muutamia lukematta.
  Salonen on uusi tuttavuus ja vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salosen kirjat ovat myös leppoisia ja väkivallattomia, kuten Koskisetkin. Kannattaa kokeilla.

   Poista

Lähetä kommentti